Oružje velikog potencijala

Tekst i snimci: Boris VOJVODIĆ

Modernu pušku, perfektne izrade, pouzdanog rada i neobičnog vojnog izgleda, koja nema samo lovačku namenu, testirali smo zahvaljujući uvozniku, firmi d.o.o „DDA Komerc Canona“ iz Leskovca

Tekst i snimci: Boris VOJVODIĆ

O novitetima jednog od vodećih svetskih proizvođača oružja, koncerna „P. Beretta“, redovno smo pisali, uključujući i prototipsko oružje iz službenog programa PX4 Storm (poluautomatski karabin u kalibru .223 Remington), koji su kao novitet razvili i najavili još 2005. Tek što je na ovogodišnjem sajmu IWA 2010, konačno promovisan kao serijsko oružje i proizvod fabrike „Benelli“ (koja je sastavni deo koncerna „Beretta“), ovaj novi model, nazvan MR1, pojavio se i kod nas. Prva ga je uvezla firma d.o.o „DDA Komerc Canona“ iz Leskovca, što je bio povod da ih posetimo i napravimo test ovog obećavajućeg karabina. Posebno smo impresionirani poslovnom politikom ovog uspešnog trgovca oružjem, koji ne dozvoljava da prođe više od nekoliko meseci, od pojavljivanja novog sportskog ili lovačkog oružja, a da ga ne pribavi. To je za svaku pohvalu, pogotovo što je broj proizvođača sa kojima sarađuje – ogroman. Oružje smo pregledali u vrhunski snabdevenoj prodavnici „Canona“, a zatim ga i praktično isprobali na njihovom strelištu, na kome ova firma organizuje obuku u rukovanju vatrenim oružjem. Naš domaćin, Dejan Anđelković, za ovu priliku obezbedio je dovoljno municije domaćeg proizvođača PPU. Iako je u osnovi ovo lovačko oružje, isprobali smo ga i sa manjom količinom municije sa FMJ zrnom, takođe iz domaće proizvodnje.

Kompaktan i upotrebljiv
Karabin MR1 je veoma interesantno i neobično oružje. Pojavio se ove godine na civilnom tržištu, kao lovački karabin Benelli MR1 u kalibru .223 Remington, ali je pre toga prešao dugačak put. Ovaj model je direktni naslednik oružja „Berettinog“ vojnog programa iz 2006, kada je tragano za novim, kompaktnim i laganim vojnim modelom sa selektivnom vatrom, za vojnu i policijsku upotrebu (napravljenom po konceptu sličnom američkim kompaktnim karabinima M-4). Beretta RX4 rifle, kako je prvobitno nazvana je smanjena verzija klasičnog lovačkog karabina u srednjoj kalibarskoj grupi, Benelli R1 ARGO. Tako je dobijeno oružje izuzetno pogodno za kućnu odbranu, ali i policijske potrebe, čak i praktično streljaštvo… „Beretta Holding“ je vlasnik fabrike „Benelli“, pa ne iznenađuje da su imali potpun pristup njihovom razvojnom centru i svim prethodno usvojenim sistemima i rešenjima, kao što su bravljenje sistemom ARGO (autoregulating gas opereting system – samopodešavajući sistem rada na osnovu gasne pozajmice), koji je uspešno iskorišćen na vojnoj sačmarici M4 Super 90 i lovačkom karabinu R1. Sem sistema bravljenja, „Beretta“ je iskoristila i teleskopski kundak sa tri pozicije (takođe sa ovog modela), ali i sistem hranjenja okvirom sa puške M-16, kako bi oružje bilo u NATO standardu. Na kraju, iz ko zna kojih razloga, „Beretta“ je ugasila vojni projekat ovog oružja i kao poluautomatsku verziju ga pustila na tržište, pod imenom robne marke „Benelli“. Tako se pojavila Beretta RX4/Benelli MR1 – poluautomatska puška, kompaktno, moderno i veoma upotrebljivo oružje, koje teško možemo da posmatramo samo kao lovački model.
Ovaj neobični karabin radi veoma pouzdano, iako mu je konstrukcija u suštini više nego jednostavna. Sistem rada ARGO, sa gasnom pozajmicom odmah uz ležište metka i dva kratka pistona, kojima se unazad pokreće nosač zatvarača, kako bi se rotaciona glava (sa tri zabravljujuća brega) odbravila, radi pouzdano i sa većim količinama gasova od neophodne, a višak se preko sigurnosnog ventila ispušta u prostor obloge cevi, bez opasnosti po ruku strelca. Zatvarač bravi direktno u cev, što je omogućilo da se smanji ukupna dužina i da sanduk bude od lake legure duraluminijuma To je veliki plus, jer je omogućilo da se puška lako rasklopi u nekoliko osnovnih većih delova, koji olakšavaju čišćenje i transport oružja. Civilna varijanta koju smo testirali, ima golu cev, sanduk, oblogu i fiksni kundak sa odvojenim pištoljskim rukohvatom, a teleskopski kundak sa tri položaja, za sada nije u ponudi. Obloga cevi se skida lako, odvijanjem velikog zavrtnja kojim je ušrafljena u navoj oko cevi, posle čega iz ogoljenog sanduka može da se izvuče cev. S gornje strane montirani su niski, previše sitni mehanički nišani (napred mušica i pozadi diopter), sa bočnim zaštitama. Na sanduku se nalazi i jedna Picatinny šina, dok na oblogu cevi mogu da se postave još tri (ako je to vlasniku potrebno).

Brza promena nišanske tačke
Već na prvi pogled, u svakom detalju oružja prepoznatljiv je ultra-moderni, futuristički dizajn „Benellija“. Prepoznatljiv je i vrhunski kvalitet ovog proizvođača, koji uliva poverenje korisniku, uprkos plastičnom izgledu i malim dimenzijama. Cev puške Benelli MR1 koji smo testirali duga je 406 mm (16 inča), može da se naruči i sa dužinom od 317 mm (12,5 inča). Zbog ovako kratke cevi, metak .223 Remington iz nje nema svoj puni potencijal i na daljinama od preko 100 m može da izostane čuveni blast efekat, zahvaljujući kome je ovaj kalibar tako letalan. Ukupna dužina oružja je samo 942 mm, masa 3.020 g i ovo je najkompaktniji, sportsko-lovački karabin na tržištu. MR1 se prodaje sa okvirima kapaciteta pet metaka, ali mogu da se koriste i oni kapaciteta 10, 20 ili 30 metaka. Na njemu sve funkcioniše besprekorno i lako. Da je ovo zaista moderan, višenamenski karabin, oseti se čim ga uzmete u ruke. Pre svega, glatko kretanje svih pokretnih delova i besprekorna završna obrada i metala i plastike, odmah naglašavaju da je reč o oružju koje spada u višu klasu. Karabin ima odličan balans, smešten na samom spoju cevi i zatvarača, što kod ovog kompaktnog modela doprinosi mirnom nišanjenju i omogućava brže promene nišanske tačke, odnosno promenu pravca otvaranja vatre, a to je bitna karakteristika za oružje ovakve namene. MR1 je jednostavno, kratko i spretno oružje, koje se sa ugodnim osećajem dugo drži u rukama. Komande su takođe odlično rešene, u skladu sa „Benelijevim“ uobičajenim standardima.
Na strelištu, puška MR1 pokazala se kao veoma ugodna za gađanje, lepo izbalansirana i jednostavna za manipulisanje. Zbog malih dimenzija, ovaj mini kakrabin je izuzetno pokretljiv, tako da ne smeta slabija preglednost mehaničkih nišana. Atributi su mu i veoma gladak i pouzdan rad, pa je gađanje na poligonu bilo pravo zadovoljstvo, naglašavajući najznačajnije kvalitete ovog modela. Gađajući najpre u kružnu metu za najbolju grupu, prvo smo koristili samo brze mehaničke nišane, što je sa oslonca (klupe), davalo grupe od 65 do 78 mm, na 100 m, s obe vrste municije. Iako ne baš fascinantne, ove grupe nisu ništa veće od onih koje bi postigla bilo koja druga vojna puška ovakve konfiguracije. Naravno, presudni za to su nešto sitniji nišani i veoma kratka nišanska linija. Pri gađanju iz ruke, karabin gađa veoma meko, zahvaljujući odličnom kundaku i gumenom amortizeru, a neobični, kratki sistem rada pokazuje se kao tačan i brz, tako da ne ometa nišanjenje.

Dobar sistem komandi
Ipak, da bismo proverili realnu preciznost ovog karabina, montirali smo na njega Leupold Prismatic Riflescope 1×14 mm (prizmatični optički nišan), sa taktičkom osvetljenom končanicom, koji smo prethodno primetili razgledajući prodavnicu i koji je za ovakvo oružje skoro idealan izbor. Montiranje je potrajalo samo nekoliko minuta, posle čega smo pristupili gađanju. Ovaj optički nišan može da se posmatra kao hibrid između refleksnih nišana i optike, a ima preciznu končanicu sa ili bez iluminacije. Kako MR1 ima meko i lako okidanje, podešeno je na oko 1800 dan, a rad zatvarača je ujednačen, blag i tečan, grupe koje smo dobili sada su bile od 38 do 65 mm. Za ovakvo oružje to je odlično, u uslovima koje smo imali na strelištu. Puška je ponovo tečno radila s obe vrste municije koju smo koristili, a zastoja nije bilo. Uz to, trzaj puške MR1 je lako podnošljiv – zbog svog slabog kalibra, ali i kao posledica dobrog kundaka, sa prvoklasnim gumenim amortizerom.
Zbog izraženog vojnog izgleda oružja, ne može da se kaže da je ova puška elegantna, ali je moderna i dopadljiva, iako nema pretenzije da se posebno nametne samim izgledom. Nama se na ovoj pušci najviše sviđa dobro osmišljeni sistem komandi, sa kočnicom tipa cross bolt – poprečno smešteno dugme, na braniku obarača ispred obarača i polugom za otpuštanje zatvarača iz zadnjeg položaja (posle prepunjavanja) i ispred njega u nizu. Ispred se nalazi i veliko dugme utvrđivača okvira, postavljeno u ravni sanduka, koje je moguće kontrolisati i koristiti kažiprstom desne ruke, bez skidanja šake sa pištoljskog pukohvata. Zaista, vrhunski rešeno rukovanje, koje omogućava munjevito reagovanje. Uz perfektnu izradu, pouzdan rad i neobičan vojni izgled, može da se raspravlja samo o nameni ovog oružja, koje sigurno nije isključivo lovačko. Karabin MR1 ima potencijala, sigurno će biti dobro prihvaćen, što govori o tome koliko je pažnje i truda, ova velika italijanska firma uložila u njegov razvoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još