Oružje više klase

Piše: Boris VOJVODIĆ

Bok dvokuglara B3 je najlepše i najekskluzivnije oružje iz novog programa nemačkog proizvođača „Merkel“, namenjena za lovce džentlmene, a uvezla je „DDA Komerc Canona“ iz Leskovca

Piše: Boris VOJVODIĆ
Boravili smo nedavno u firmi d.o.o „DDA Komerc Canona“ iz Lekovca, koja je uvezla kompletan proizvodni program jednog od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih proizvođača oružja, fabrike „Merkel“, iz grada Zula (Suhl) u nemačkoj oblasti Turingija. U isto vreme, kada smo isprobavali njihove nove modele olučenog lovačkog oružja – ručno repetirajući, obrtnočepni karabin KR1 i poluautomatski lovački karabin SR1, o kojima smo pisali u prošlom broju, imali smo priliku da probamo i najlepše i najekskluzivnije oružje iz novog programa – bok dvokuglaru za lovce džentlmene, nazvanu B3. Ova nova i elegantna puška nema nikakve sličnosti sa klasičnim konstrukcijama, danas preskupim, bock doppelbuchse (bokerice dvokuglare), koje sa greener bravama (kersten ključem) i blitz (modeli 202D, 212E i 251E) ili Holland&Holland okidanjem (model 323E), „Gebruder Merkel“ (braća Merkel), proizvodi još od pre Drugog svetskog rata i sa kojima je stekla svetsku slavu. To samo znači da ovom firmom duvaju i novi vetrovi, koji su uticali da se pojave i moderne, elegantne i kvalitetne konstrukcije, kakvih u „Merkelu“ do sada nije bilo.

Kompaktna i spretna
S obzirom da smo u “Kalibru” već detaljno predstavili najbližu „rođaku“ puške B3, kombinirku B4 iz iste serije oružja, iznećemo samo nekoliko tehničkih detalja o njoj. Pre svega, to je dvocevni prelamajući karabin, savremene konstrukcije, prelepog dizajna i vrhunskog kvaliteta. Spada u tradicionalna, ali i skuplja dvocevna oružja, za lovce sa izraženim sportskim duhom. U lovu pruža prednost ultrabrzog i sigurnog drugog metka, kojim se obično potvrđuje pogodak i divljač pošteđuje daljih muka, ukoliko prvi pogodak nije plasiran idealno.
Uz klasičnu donju bravu tipa Anson&Deelay, ova puška koristi i novu, gornju, pokretnu, unutar glave oružja, koja pri zabravljivanju ode nagore i prihvati snažni čelični zub monobloka, u koji su smeštene cevi. Pritom, u samu „tiltirajuću“ pokretnu bravu smeštene su i igle ove puške, što apsolutno sprečava opaljenje, ako brava nije idealno zatvorena i pozicionirana. Možda se neki pitaju: zašto je na najnovijem oružju „Merkel“ odustao od greener i kersten brava, koje su ga proslavile i postale simbol najvišeg oružarskog standarda? Odgovor je jednostavan i leži u činjenici da nova pokretna brava, omogućava izradu glave oružja od alu-legure. To omogućava njene manje dimenzije i mnogo manju masu, a da se na sigurnosti ništa nije izgubilo. Sem brave, B3 je klasično, kompaktno lovačko oružje.
Bez obzira na izbor kalibra, cevi pušaka Merkel B3 su duge 550 mm, njihova ukupna dužina je samo 970 mm, nišanska linija je 320 mm, a masa 3.200 g. Testirali smo primerak izrađen u kalibru .30-06, a ovo oružje se izrađuje još i u sledećim kalibrima: .30R Blaser, 8x57IRS, 9,3x74R. Zanimljivo je da na srpskom tržištu, većina lovaca koji kupuju prelamajuće karabine, traži upravo kalibar .30-06, iako je loš izbor, jer spada u municiju bez oboda i ne smatra se pouzdanim u oružjima na prelamanje, kod koga kandža izvlakača lako može da preskoči čauru, ukoliko postoji bilo kakva neispravnost metka (posebno ako čaura pukne pri opaljenju). Zato je osnovna zamerka i ovoj pušci rešenje izvlakača (u kalibru .30-06), gde su na osnovicu izvlakača, izrađenog iz jednog dela zajedničkog za oba metka, ugrađena samo dva sitna zuba snabdevena oprugom, čiji je zadatak da uđu u kanal na metku i drže čauru do izvlačenja. Iako je ovo oružje dobro funkcionisalo prilikom testiranja, nismo sigurni da je to najsrećnije rešenje, a izbor nekog od ostala tri ponuđena metka sa obodom, umesto ovog, u potpunosti bi rešila poroblem.

Glatko, tačno i tiho
Puška B3 ima jedan, potpuno podesiv obarač, bez mogućnosti izmene redosleda opaljenja cevi, ali je moguće poručivanje i dva obarača. Mehanizam za okidanje se nateže ručno pre svakog metka, a prelamanjem oružja, mehanizam se automatski otpušta. Prilikom rukovanja, primećuje se da sve radi glatko, tačno i veoma tiho, što je bitan preduslov za uspešan lov. Pritom, zbližavanje i navikavanje sa ovom puškom traje izuzetno kratko i već posle nekoliko minuta, rukovanje sa njom izgleda prirodno i sasvim logično, kao da je baš za vas pravljena. Na vratu kundaka, iza klasičnog ključa brave, umesto poluge kočnice, nalazi se poluga za natezanje mehanizma, sa indikatorom nategnutosti udarnog mehanizma, u vidu dugmeta, na njenom najvišem delu. Sama glava je veoma mala i ukrašena gravurom sa motivima iz lova divljih svinja, što je i osnovna namena ove puške.
U ostalim detaljima B3 je luksuzno, kvalitetno i pouzdano lovačko oružje, što se oseti čim se uzme u ruke. Završna obrada i metala i drveta je tako visoka, da nema dalje potrebe za proverom kvaliteta. Jasno je da je reč o oružju koje spada u višu klasu, čiji osnovni rang kreće od oznake Premium. Izbor drveta za kundak ne ide od osnovne, već IV, veoma luksuzne klase, naravno i viših, po porudžbini. Da nema toplog i prijatnog osećaja, koji pri kontaktu pruža samo besprekorno finiširano drvo, sa zatvorenim očima mogli biste da se zakunete, da su drveni delovi oružja izrađeni od stakla. Jednostavno, samo tako je moguće opisati kvalitet finiša ovog oružja. Kundak i potkundak su izvanredno finiširani i idealno glatki, a tekstura drveta je besprekorno izražena. Pri prvom kontaktu, dodirivanje površine kundaka, trenutno izaziva iznenađenje kod onoga ko je uzme u ruke, jer ne očekuje ovako pun osećaj kvaliteta i luksuza, kakav pruža njegova svilenkasta površina. Po tipu, kundak na pušci B3 je sa izraženom krivinom na gornjoj strani (tzv. svinjska leđa) i pištoljskim vratom, na kome je besprekoran bavarski čekering. Potkundak je takođe tradicionalno oblikovan u tzv. schnabel formu, sa nenametljivim sužavanjem pre samog vrha, gde se onda formira nešto šira glava.
Na ovoj pušci, balans je u samom centru oružja, na spoju cevi i glave, što doprinosi spretnosti u rukovanju, tako da je mnogo lakše držati je u rukama i menjati položaj prilikom kretanja, naročito kada gustiši i konfiguracija terena to zahtevaju u lovu. Jednom rečju, to je idealno, kratko, spretno i ugodno oružje, koje u rukama može da se drži satima, bez većeg zamaranja.

Brza nišanska slika
Puška B3 krije još jedan adut, a to je donja slobodno plutajuća cev, koja iz monobloka ide nezavisno skoro do samih usta, gde je uhvaćena prstenastom vezom sa gornjom i gde je moguće njeno štelovanje i po visini i pravcu. Šteluje se jednostavnim pomeranjem cevi unutar prstena koji je drži sa dva zavrtnja (bočnim i donjim), tako da obe cevi mogu da poklope pogodak, što je veoma teško kod oružja čije su cevi zaletovane klasičnom metodom sa šinama. Zato je na strelištu, puška B3 pokazala neočekivani kvalitet i sjajnu preciznost. Uz to, pokazala se i jednostavnom za manipulisanje, iako malo „pipavom“ za punjenje i posebno pražnjenje, s obzirom da cevi počinju dublje, tek iza brave široke 20 mm. Jednom u ramenu, bila je veoma ugodna za gađanje.
B3 ima brze nišane, sa crvenim fiber vlaknom na mušici i tri zelena fiber vlakna, postavljena bočno i dole na zadnjem nišanu, montiranom na rampu. Ovo na strelištu daje izuzetno brzu nišansku sliku i olakšava brzo pronalaženje pokretnih meta, iako nije baš najsjajnije rešenje za gađanje u papirnu metu (ali to im i nije namena).
Savršenstvo kundaka (sa odličnim gumenim amortizerom) i potkundaka, dobar raspored mase i preglednost došli su do izražaja, pa je gađanje bilo pravo zadovoljstvo i jasno nam pokazalo istaknute kvalitete ovog modela. Toga dana smo koristili samo municiju Winchester, sa zrnom Silvertip od 180 grs, sa kojom smo sa oslonca dobili grupe od 45 do 65 mm, na 100 m, što je odlično, posebno za oružje ove vrste. Pogoci iz obe cevi su se skoro preklapali, što je kod drugih sistema fiksiranja cevi, jednostavno nemoguće.
Da je oružje vrhunskog kvaliteta, pokazuje i blag, lako podnošljiv trzaj, kao posledica odličnog kundaka i prvoklasnog gumenog amortizera. S ovakvim karakteristikama, B3 u lovu omogućava lako i brzo povezivanje dva uzastopna metka, bez potrebe za značajnijim popravljanjem nišanske slike između njih. Naravno, sa dobro odabranom optikom, preciznost bi se dodatno popravila i to je možda i jedino što poželite da dodate ovom oružju, visokog kvaliteta i dopadljive, klasične nemačke linije. Merkel je sa B3 zaista odlično odradio posao, a „DDA Komerc Canona“ iz Lekovca bitno popravila ponudu na domaćem tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još