H&K G-28

Oružje za nove izazove

Na zatvorenom delu Sajma IWA 2012, na izložbi „Enforce Tac“ namenjenoj državnim službama, poznata kompanija „Heckler und Koch“ iz Oberndorfa, prikazala je nekoliko noviteta

S obzirom da je poslednjih nekoliko godina učešće Bundeswehra u međunarodnim misijama značajno poraslo, prikupljeno je solidno iskustvo sa terena. Vojnici su na licu mesta mogli da vrednuju upotrebljivost opreme i definišu zahteve u pogledu unapređenja postojećih modela oružja. Reagujući na potrebe angažovanih vojnika, mahom iz sastava specijalnih snaga, „Heckler und Koch“ je ponudio temeljne modifikacije postojećih modela, koji bi trebalo da zadovolje tražene kriterijume.
Dinamika savremenog bojišta, posebno u „asimetričnim sukobima“, predpostavlja visoku mobilnost, univerzalnost upotrebe i efikasnost u različitim okruženjima. U situacijama kada se ne može računati na podršku van okvira sopstvenog tima, odnosno borbene grupe efikasnost streljačkog naoružanja doslovce postaje pitanje života i smrti.

Konkurencija belgijskom Minimiu

U okviru razvoja oružnih sistema – vojnika budućnosti, nemačka armija je fokusirala interesovanje na kompaktan puškomitraljez, koji bi opsluživao jedan čovek zadržavajući laku pokretljivost na teškom, ispresecanom terenu ili u urbanim zonama. Iako je MG-4 objedinjavao ova tri zahteva nova verzija MG-4KE ima nekoliko dodatnih prednosti. Ovaj 7,7 kg teški puškomitraljez kalibra 5,56×45 ima samo 370 mm dugu cev što mu uz podesivi kundak na preklapanje dužinu svodi na 950 mm u borbenom i 750 mm u marševskom položaju. Funkcioniše na principu gasne pozajmice, hrani se redenikom, ispaljene čaure izbacuje sa donje strane i ima kadencu od nekih 775 metaka u minuti, što po tvrdnjama iz matične kompanije predstavlja optimalnu vrednost u pogledu gustine vatre i kontrole oružja prihvatljivo male mase. Laka izmena cevi, nožice koje se sklapaju unutar prednjeg rukohvata i mogućnost podešavanja kundaka doprinose udobnijem rukovanju, a picatinny šine postavljene na poklopac sanduka i oko cevi u prednjem delu dopuštaju montažu različitih mehaničkih i optoelektronskih nišanskih uređaja čime je dobijen kapacitet i za noćna dejstva. Pored svega navedenog novi MG-4KE može se montirati na vozila ili helikoptere čime je zaokružen spektar moguće primene a „Heckler und Koch“ računa da njihov novitet može uzeti barem deo tržišta na kome je do sada bio neprikosnoven belgijski Minimi Para.

Dve verzije noviteta

Iako se na štandu moglo videti dosta zanimljivog oružja pažnju su plenile dve snajperske puške bogato okićene dodatnom opremom. Očigledno nastale na istoj platformi, ove puške predstavljaju skup rešenja za konkretne probleme koji su mučili učesnike misija u Avganistanu. Pusta i ogoljena zemlja u pešadijskim okršajima nameće kao pravilo otvaranje vatre sa distance, neretko na daljinama većim od 400 m, što se smatra maksimalnim efikasnim dometom za oružje kalibra 5,56 mm. To je jedan od razloga zbog čega USMC i dalje koristi M-16 sa dužom cevi od armijske karabinske verzije M-4. Da bi uspešno eliminisali protivnika na većoj daljini „Heckler und Koch“ je razvio pušku kalibra 7,62×51 NATO sposobnu da precizno pogodi cilj na udaljenosti do 600 m, i po potrebi pruži efikasnu vatrenu podršku do daljine od 800 m, u situacijama kada malim pešadijskim timovima podrška mitraljeza u težem kalibru nije dostupna ili poželjna. Nastala doradom modela MR-308 (civilne verzije HuK 417), nova puška označena kao G-28 krije nekoliko bitnih razlika. Ponuđena je u dve verzije, kao klasična DMR (Designated Marksman Rifle ili, prema ruskom sistemu podele ”“ linijska snajperka) i u ulozi nešto lakše Patrol Rifle kojom je po pravilu opremljen najbolji strelac u grupi.

Prepisano rešenje

Po izgledu, to je „nabildovana“ Stonerova konstrukcija poput čuvene AR-10 u istom kalibru iz koje je nastala M-16. Ali postoje bitne razlike. Nemačka kompanija je uložila puno vremena i sredstava da podigne pouzdanost američke ikone, pa je kao rezultat tog napora nastala HK-416 kod koje sistem za pozajmicu gasova funkcioniše preko kratkog klipa, umesto direktno na čelo zatvarača. Isti mehanizam primenjen je i kod G-28, stim da je na prednjem delu, kod bloka za pozajmicu gasova postavljen regulator sa dva položaja koji dopušta korišćenje slabije, podzvučne municije ne remeteći rad automatike. Iako to u Heckleru neće glasno reći, ovo rešenje „prepisano“ je sa SIG 516 jer se pokazalo pouzdanijim od samoregulišućeg ventila na predhodnom modelu. Očigledno je da čuvena kompanija i dalje ima sluha za rešavanje tekućih problema „u hodu“.
Kada sam uzeo pušku da bih je detaljnije pogledao bio sam neprijatno iznenađen velikom masom. Sve te silne šine, optika Schmidt-Bender PMII 3-20×50 i podesiv kundak ipak nisu dovoljne za masu od 7,6 kg (ne računajući prednju ručicu sa lampom, sklopive nožice, laserski obeleživač, deset ili 20 metaka u providnom plastičnom okviru za municiju) za DMR verziju. Objasnili su mi da je donji deo usadnika od lake legure ali da je gornji deo sanduka sa zatvaračem načinjen od debelozidnog otkivka kvalitetnog čelika. Želeo sam da znam zbog čega? Odgovor me je prilično iznenadio. Na modelu MR-308 primećeno je da se posle intenzivnije upotrebe aluminijumski gornji deo sanduka isteže što se posle više stotina metaka odražava na preciznost, a posle nekoliko hiljada i na funkcionisanje oružja. Zbog toga je rešenje nađeno u čeliku ali to je plaćeno značajnim povećanjem mase. Uz garantovanu preciznost od 1,5 MOA (45mm na 100m za grupu od deset hitaca) sa standardnom vojnom municijom G-28, ubraja se u veoma precizne puške. Možda ne zvuči impresivno u poređenju sa takmičarskim oružjem, ali ovo je borbena mašina sposobna da pogodi cilj veličine glave na 500 m, naravno ako je u rukama dobrog strelca. Podesiv okidač i odlično rešene komande sigurno su dobrodošla pomoć.

Brzo uzvraćanje paljbe

Ipak, i dobro utrenirani specijalci su samo ljudi pa je za tipične izviđačke patrole osmišljena nešto lakša verzija od 5,9 kg. Obe puške rade isključivo u poluautomatskom režimu, imaju cevi duge 420 mm, sa korakom uvijanja od 305 mm, a ušteda u težini ostvarena je montažom kraćeg i lakšeg prednjeg rukohvata, jednostavnijeg izvlačivog kundaka bez podešavajuće obrazine i lakšeg optičkog nišana S-B serije PMII uvećanja 1-8×24. Ideja je bila da se ponudi oružje kojim se može momentalno uzvratiti paljba, a relativno mala uvećanja optičkog nišana dopuštaju široko vidno polje. Upravo iz ovog razloga, DMR verzija na optičkom nišanu ima montiran minijaturni kolimator Aimpoint T-1. Naravno, na postojeće šine moguće je montiranje svega što poželite, a akcenat je na opremi za noćna dejstva i prigušivačima pucnja. Obe puške su duge 965/1082 mm (zavisno od podešavanja dužine kundaka) i dolaze u specijalnom Peli koferu vodonepropusnom do dubine od 200 m. Kuriozitet je neobična zeleno-braon boja, koja osim vizuelne neupadljivosti u pustinjskom okruženju odlično prikriva toplotno zračenje u infracrvenom delu spektra, što takođe povećava šanse za preživljavanje u sukobu sa protivnikom koji koristi termalne uređaje za osmatranje. Trenutno je malo verovatno da će se vojnici Alijanse naći u sukobu sa visoko tehnološkom armijom, ali je očegledno da se vodi računa o mogućim izazovima u budućnosti. Kao i mnogo puta do sada, vojnici su zatražili rešenje – „Heckler und Koch“ ga je ponudio.

Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još