Ozbiljne „mašine“

Proveli smo prijatano popodne u „Arsenalu“, pucajući i razgledajući tek pristigla vazdušna oružja „Swiss Arms“ Model M Fire i Ekol Ultimate gas piston

Događaji oko novog Zakona o oružju, diktiraju da trenutno mnogo više pišemo o vazdušnom oružju. Prodaja vatrenog oružja svih vrsta je drastično pala, tako da domaći trgovci opstaju prodajući opremu i vazdušno oružje. To pratimo od prvog dana i zato smo sada opet u beogradskom „Arsenalu“, gde je stigao potpuno novi koncept pištolj-karabin, kao i osavremenjena i unapređena verzija vazdušne puške Ekol.

Kategorija oružja – D

Idemo redom i prvo govorimo o tek pristiglom pištolju-karabinu firme „Swiss Arsm“, Model M Fire. Ovo je zanimljivo i interesantno koncipirano oružje, kalibra 4,5 mm, koje u osnovnoj zamisli čini vazdušni pištolj prelamajuće cevi. Uz pištolj se isporučuje i crni skeletizovavi demontažni kundak, koji se dodatno montira na pištolj, pretvarajući ga u kratku vazdušnu pušku – vazdušni karabin. Montaža kundaka se obavlja brzo i lako, po tzv. bajonet sistemu.

Potrebno je samo prednji spojni deo kundaka ubaciti u odgovarajući otvor na pištolju i okrenuti ga za 90 stepeni, čime se dobija kompaktan čvrst vazdušni karabin. Ovo oružje dužine cevi 170 mm, ukupne dužine pištolja 285 mm, karabina 724 mm i mase 1.341 g (pištolja), odnosno 1.736 g karabina, ima energiju na ustima cevi ispod 7,5 džula i početnu brzinu diabolo olovnog metka oko 160 m/s. Time ono spada u kategoriju oružja D, za čiju kupovinu je potrebna samo lična karta bez obaveze prijave u MUP.

Uske grupe pogodaka!

Detaljno smo razgledali Swiss Arms M Fire, i utisci su zaista pozitvni. Prvo, za nepunih 10.000 dinara, kupac-strelac dobija istovremeno vazdušnu pušku i vazdušni pištolj. Time mu ukoliko ostane u rekreativnim vodama pucanja iz zadovoljstva, otpada još jedna kupovina vazdušnog oružja u budućnosti. Zatim smo odmah uočili sasvim solidne mehaničke nišane opremljene zelenim (napred) i crvenim (nazad) optik vlaknima. Zadnji potpuno podesivi nišan ima pravougaoni zarez i vrlo se brzo nalazi cilj u njemu, poravnanjem tri jarke tačke. Tu je i sigurna mehanička kočnica poprečnog kros bolt tipa. Smeštena je iznad i iza obarača, na pravom mestu, dostupnom desnorukim i levorukim strelcima. Obarač ima jedno koleni hod i izuzetno je fini za oružje ovog cenovnog razreda. Zbog kratke cevi, snažne brave cevi i jake opruge klipa, konstruktori su ovaj pištolj-karabin snabdeli skidajućim Mock (lažnim) kompenzatorom, koji olakšava prelamanje cevi i napinjanje oružja. Zbog čvrstine brave, čak je potreban blagi inicijalni udarac dlanom po kompenzatoru, kako bi jezičak brave omogućio oslobađanje cevi. Dalje prelamanje cevi teče glatko, sve do kraja, odnosno do tačke napinjanja klipa opruge.

Ko ne želi da puca s ovim Mock, kompenzatorom, može ga jednostavnim povlačenjem napred skinutu sa oružja i nositi u džepu odvojeno. Pucali smo iz M Fire jednoručnim i dvoručnim hvatom, kao i sa montiranim kundakom i rezultat oslikava komentar prisutnog strelca: ovo je baš ozbiljna mašina! Za početno i rekreativno pucanje iz puške i pištolja kalibra 4,5 mm, toplo preporučujemo „Swiss Amrs“ Mod M Fire vazdušni pištolj-karabin, jer su nas uske grupe pogodaka na meti baš iznenadili.

Kvalitet jači od cene

O vazdušnim puškama Ekol Ultimate pisali smo čim su se pre nekoliko meseci pojavile u „Arsenalu“. Naši ljubazni domaćini Steva i Raša, ukazali su nam na novopristiglu vazdušnu pušku Ekol Ultimate, proizvedenu u poznatoj turskoj fabrici „Voltran Ekol“, koja umesto oruge ima gasni klip. Gas piston je pneumatski uređaj koji vazdušnom oružju omogućava daleko manju silu napinjanja, mirniji rad, znatno manji trzaj pri opaljenju, finije okidanje i duži radni vek. Sve karakteristike prethodnih Ekol Ultimate vazdušnih pušaka (4,5 mm – V0 305 m/s i 5,5 mm – V0 275 m/s) su zadržane uz prethodno navedena unapređenja. I cenom (kao i kod starijeg modela), ovo je veoma prihvatljiva vazdušna puška, koja vredi više nego što košta.

Gasni klip, ondosno pneumatski amortizer, na čijoj je klipnjači instaliran fino zaptiven klip, polako preuzimaju primat nad klasičnim čeličnim cilindrično-spiralnim oprugama. Svi traže blaži udar, mirniji rad i veću preciznost, a to kod superlakih opruga nije lako izvesti. Napominjemo da se model Major (V0 190 m/s), i dalje radi samo sa klasičnom oprugom, gas piston se ugrađuje isključivo u model Ekol Ultimate.
Proveli smo prijatano popodne u „Arsenalu“ (Majke Jevosime 20) , pucajući i razgledajući tek pristigla vazdušna oružja „Swiss Arms“ Model M Fire i Ekol Ultimate gas piston.

Vlada MITROVIĆ
Foto: Željko KNEŽEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još