Pištolj Nighthawk – Shadow Hawk

Koncipiran kao apsolutno pouzdano, precizno i moćno borbeno oružje, najsavremenijih mogućih karakteristika, novi Shadow Hawk poslao je izazov konkurentima na tržištu i custom modelima drugih proizvođača kao što su STI, SVI, „Kimber“, „Les Baer“ … Novi model je načinjen po „spisku lepih želja“ ljubitelja ovog modela, a može se poručiti i u drugom kalibru i sa izmenama po želji korisnika, do najsitnijih detalja

Samo jednom u deceniji, možda i ređe, pojavi se nova firma koja ručno i komad po komad proizvodi oružje najvišeg kvaliteta, kao što je to „Nighthawk Custom“ iz grada Berivila (Berryville) u američkoj saveznoj državi Arizoni. Ovog puta predstavićemo njihovu neobičnu, jedinstvenu i, zaista, ultra kvalitetnu verziju pištolja M-1911, u varijanti Governmant (vladin, odnosno državni ili osnovni službeni, punog formata), nazvan jednostavno Shadow Hawk.

Ova firma postoji tek od 2002, a njen osnivač i vlasnik je talentovani strelac i majstor Tim Ler, koji je oko sebe okupio nekoliko sjajnih majstora s vizijom. Ideja je bila da se u njoj proizvode najkvalitetniji mogući komadi oružja, sa svim delovima koji su od prvog do poslednjeg mašinski proizvedeni od punog čelika.

Vrhunski kvalitet

Tako je sve počelo, a firma je specijalizovana za pištolje sistema M-1911, u svim varijantama (koji je skoro 100 godina od nastanka još uvek jedan od najpopularnijih i najcenjenijih borbenih pištolja na svetu). Jedna od specifičnosti firme je da izradu svakog pojedinačnog primerka, od početka do kraja, prati samo jedan od tri licencirana majstora (Joe Lehr, Bill Bien, Chase Gott), koji ga, na kraju, obeležava svojim inicijalima kao garancijom kvaliteta i ispunjenja vizije poručioca.

Model Shadow Hawk načinjen je s mnogo pažnje i od najkvalitetnijih materijala, kombinovanjem biranih custom delova, pa zaista perfektno oslikava zrelost radova ovog malog proizvođača. S obzirom na to da model Shadow Hawk nije takmičarsko već, pre svega, borbeno i samoodbrambeno oružje, ima i neka rešenja koja su kod ove vrste oružja retka i krajnje neobična. U osnovi, reč je o klasičnom pištolju uskog rukohvata s jednorednim okvirima i poznate, klasične konstrukcije u, za Amerikance, neobično izabranom kalibru 9×19 mm Para. U potpunosti je napravljen od čelika, zbog čega ima masu od 1.080 grama (prazan), ukupnu dužinu 220 mm, maksimalnu širinu 35,5 mm, visinu 146 mm i dužinu nišanske linije od 165 mm. Njegov dizajn, koji je prilagođen korisnicima iz 21. veka, ne sadrži posebne novine ili detalje kakvi već nisu viđeni, tako da nema značajnih poboljšanja, osim u kvalitetu, koji je vrhunski.

Tako novi model ima poznatu navlaku, standardnog oblika u koju je montirana posebno pažljivo izrađena, vrlo kvalitetna target cev, dužine 127 mm. Ona je standardnog prečnika i ima klasično vođenje čepom na vrhu navlake, ima dva rebra i dva kanala za bravljenje Colt-Browningovim sistemom kratkog trzaja i, naravno, čiviju sa osovinom sa zadnje donje strane. Ima levi korak uvijanja i šest polja i žlebova. Na početku ležišta metka sa izuzetnom pažnjom je obrađen konusni uvodnik, kako bi bez problema radila sa svim tipovima zrna. Ne treba posebno napominjati da je vođenje cevi i navlake posebno pasovano, kao i vođenje navlake i rama.

Na bočne strane navlake urezane su površine za repetiranje i sa zadnje, ali i s prednje strane, krupne, plitke, simetrične i postavljene ukoso. Jedna od spolja vidljivih specifičnosti dizajna sastoji se u proširivanju i poravnavanju otvora za izbacivanje čaura, što povećava pouzdanost u radu. Izvlakač je ojačan i neznatno veći, kako bi se popravila pouzdanost u radu. Navlaka je niska i s gornje strane zaobljena, bez šine. Na mestu, gde se tradicionalno nalazi zadnji nišan, duboko je ukopana radi postavljanja posebno dizajniranog refleksnog nišana na nju.

Pretendent na sam vrh

Ram oružja klasično je oblikovan, iako sa Mil.Std. M-1913 Picatinny šinom na donjoj prednjoj strani, kompletiran je ravnim kućištem udarne opruge, sitno čekiranim rombovima širine 30 linija po inču, a i ostatak delova je veoma luksuzan. Pre svega, tu je potpuno podesiv obarač s triger stopom, s pravo odsečenom, glatkom prednjom stranom i olakšani oroz, skeletoidnog oblika. Branik šake (poluga automatske kočnice) je s dugim, na gore izvijenim repom (dabrov rep), s posebnim proširenjem na kraju, u zoni rukohvata, kako bi olakšao deaktiviranje i pri ležernijem stisku šake. Tu je i obostrana, velika, uzana poluga manuelne kočnice, sa zakrivljenim i nareckanim površinama. Pištolj je spojen u celinu spojnicom klasičnog oblika i veličine. Dugme utvrđivača okvira je na uobičajenom mestu i nije povećano radi olakšavanja brze izmene okvira. Prednja strana rukohvata je, takođe, čekirana sa 30 linija po inču, što izuzetno popravlja kontrolu. Koricama je posvećena posebna pažnja.

Tako je Shadow Hawk opremljen mašinski napravljenim, radijalno sečenim i sitno čekiranim Nighthawk Custom Spiralcut koricama s logom firme od crno sivog G-10, koje su na mesto postavljene sa po dva pažljivo finiširana imbus zavrtnja, što oružju daje izuzetno lep i luksuzan izgled. Naravno, sam izgled podvlači odlična završna obrada oružja, sa savršenim glatkim finišem i kvalitetnim klasičnom crnom nitriranom zaštitom (black nitride). Mora se priznati da je tako postignut izgled vrhunskog custom pištolja. Treba naglasiti da su ram i navlaka od nerđajućeg, a cev i ostatak delova od ugljeničnog čelika i na njemu nema drugih metala.

Oružje koje pretenduje na sam vrh tržišta nije moglo da ima mnogo propusta, pa je tako pištolj kompletiran sa dva okvira većeg kapaciteta (sa 10 metaka, umesto sa 9 kao kod starijih modela), koji su, uz to, snabdeveni i plastičnim ojačanjem dna, radi bržeg prepunjavanja i da bi se sprečilo oštećivanje prilikom pada. Ravno kućište povratne opruge se nastavlja u prošireni uvodnik (koji se kod borbenog oružja smatra obaveznim), postavljen na dnu drške ispod rukohvata. Po svim kriterijumima i iz svih mogućih aspekata, Shadow Hawk je pouzdano i sigurno oružje, u čiji kvalitet ne treba sumnjati.

Posebna pažnja kod ovog modela je, upravo, posvećena preciznosti. Tako je oružje dobilo vrhunske, neobične borbene nišane. Napred je široka, visoka, borbena target mušica i pravougaonim presekom montirana lastinim repom, tako da je podesiva po pravcu, a pozadi je specijalni Trijicon RMR refleksni nišan, na kome mu, bukvalno, mogu pozavideti mnogi ambiciozni modeli na tržištu. Trijicon RMR je, u stvari, najmanji refleksni nišan s projektovanom svetlećom tačkom na tržištu (Ruggedized Miniature Reflex), posebno čvrste i otporne konstrukcije. Uz ekstra precizno napasovano vođenje cevi u čepu i kretanje navlake u ramu, na ovom modelu je maksimalna pažnja posvećena i okidanju, koje je, jednostavno, savršeno, kratko, jasno i odsečno, uz silu okidanja, koja se može podešavati po želji korisnika.

Savršeni borbeni geni

Zahvaljujući tome, s pojedinim laboracijama i vrstama municije mogu se dobiti grupe pogodaka od 30 do 50 mm na daljini od 25 metara, što karakteriše preciznost, koja je na nivou najboljih takmičarskih oružja. Zahvaljujući, pre svega, pažljivoj obradi ležišta metka i uvodnika, ali i otvora za izbacivanje čaura i izvlakača, Shadow Hawk radi pouzdano, sigurno i lako, tako da brzo zadobija poverenje strelca, kao što i mora jedno oružje namenjeno ličnoj odbrani. Zahvaljujući izmenama u dizajnu cevi i otvora za izbacivanje čaura, ovaj model podjednako dobro i pouzdano radi sa svim vrstama municije, bez obzira na vrstu i oblik zrna.

Koncipiran kao apsolutno pouzdano, precizno i moćno borbeno oružje, najsavremenijih mogućih karakteristika, novi Shadow Hawk je bacio rukavicu u lice konkurentima na tržištu i custom modelima drugih proizvođača kao što su STI, SVI, „Kimber“, „Les Baer“ … Novi model je načinjen po „spisku lepih želja“ ljubitelja ovog modela, a može se poručiti i u drugom kalibru i sa izmenama po želji korisnika, do najsitnijih detalja.

Zbog svega što nudi, Shadow Hawk se može smatrati vrhunskim oružarskim remek-delom, potpuno podesnim da predstavi veštinu svojih stvaralaca, iz nove, ali ambiciozne američke firme.

Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još