Plene italijanskim šarmom

Ono što oduševljava ljubitelje oružja kada na sajamskom štandu naiđu na desetine Guerini sačmarica, jeste estetska privlačnost. Ove puške dobre su i kvalitetne, ali su i prelepe

Lov, kao najstarija čovekova aktivnost, zahtevao je određeni alat i pribor. On prvenstveno čini lovačko oružje, koje se desetinama hiljada godina neprestano usavršavalo. U svakom periodu ljudskog razvitka išlo se u dva pravca. Prvi i osnovni pravac bio je tehnička i funkcionalna savršenost, a drugi je bio posvećen estetskom momentu. Bez obzira u kom trenutku istorije da je lovio, čovek je svoja koplja, noževe, lukove i puške na različite naIne ukrašavao i ulepšavao. Funkcija lovačkog oružja oduvek je bila bitna, ali je poglede svih učesnika lova privlačio estetski momenat. Dobro se zna da serijski proizvedene ruske puške odlično obavljaju lovački posao, ali ipak svi pomalo priželjkujemo neku bogato graviranu pušku iz firmi kao što je AYA, “Famars”, “Arzibalaga” “Chapuis”, H&H, “Purdey”…

Žig testiranja na svakom modelu

Puške italijanske oružarske firme “Caesar Guerini”, od najeftinije, pa do najskuplje možemo da opišemo kao – prelepe. Zaista je u ove puške utkan, italijanski smisao za prekrasan dizajn. Na ovim puškama nema oštrih ivica, baskule su uzane, zaobljene, kundaci i podkundaci fini, vitki, bez oštrih prelaza i uvek od najbolje orahovine. Estetskim detaljima Ćezare Gverini pušaka ćemo se još baviti, ali sada prvo pričamo o osnovnoj karakteristici oružja, o njihovoj tehničkoj i konstrukciskoj unapređenosti. Masa tehničkih detalja Guerini pušaka, koje ćemo opisati, odnosi se na većinu njihovih modela. “Caesar Guerini iz Maćena proizvodi osam modela lovnih bok sačmarica, osam modela sportskih bokerica, pet modela bok dvokuglara i četiri modela poluautomatskih sačmarica. Sve su ovo tehnički napredne puške, a vizuelno daleko prevazilaze svoj srednji cenovni razred.

lovna bok sačmarica
lovna bok sačmarica

Da krenemo od baskule – glave ovih sačmarica. Paralelno se rade od lakih legura ergal ili od NiCrMo nerđajućeg čelika. U oba slučaja reč je o otkovcima, koji se posle kovanja u kalupu, mašinski obrađuju na numeričkim mašinama. Sve njihove puške, čak i najlakši ergal modeli, testiraju se u italijanskom nacionalnom Zavodu za ispitivanje i žigosanje oružja, na visok pritisak od 1.320 bara. Žig tog testiranja utisnut je na svakoj njihovoj sačmarici.

Lak pristup udarnim iglama

Za zabravljivanje cevi u baskuli, sve ove puške koriste unapređenu B-25 Brauningovu bravu, koja se u tehničkoj literaturi naziva four locks ili četiri tačke zabravljivanja. To znači da u žljeb na dnu monobloka, celom širinom ulazi donja pokretna zabravljujuća ploča. Na prednjem delu, umesto poprečne osovine u baskuli i jednog srednjeg oslonca na monobloku, nalaze se dva okrugla oslonca maksimalno u stranu razmaknuta. Ove okrugle pločice su urađene od najboljeg mogućeg materijala, a predviđena je i mogućnost njihove zamene. Kako su oslonci cevi u baskuli u sve četiri tačke maksimalno udaljeni jedni od drugih, ova brava se smatra veoma čvrstom i koristi se pored sačmarica i kod mnogo zahtevnijih bok dvokuglara.

polirana unutrašnjost cevi
polirana unutrašnjost cevi

U baskuli se nalazi mehanizam vatri, sa jednim selektivnim obaračem. Udarači unutar baskule ne leže na udarnim iglama čak ni u opaljenom položaju. Potiskivani su cilindričnim zavojnim oprugama, koje imaju svoje vođice. Jedan selektivni obarač radi na inercionom principu uz selektor opaljenja smešten na sredini kočnice. Deo monobloka sa strane iza žleba za zabravljivanje, tvrdo se oslanja o površinu na donjem delu baskule, čime se sila trzaja razlaže na dve komponente, što pušku čini udobnijom za pucanje. Kako i za puške sa baskulom od lake legure ergal važi opitni pritisak od 1.320 bara, to se kod njih u zoni otvora za udarne igle, navojem vezuje za baskulu pločica od nerđajućeg termički obrađenog čelika. Pored znatnog produžetka veka puške, ove demontažne pločice omogućavaju s čela baskule, lak pristup udarnim iglama. Cevi bokerica Ćezare Gverini, rade se isključivo od hrom-molibden elastičnog čelika. Takođe, proces poliranja unutrašnje trase cevi deli se na deo ručnog poliranja i poliranja koje obavlja robotizovana mašina. Geometrija unutrašnjosti ovih bokerica je Gverinijevog inovativnog profila. Odmah iza ležišta metka nalazi se esktremno dugi i blagi due con prelazni konus. Ovaj prelazni konus prelazi u maxis bore dušu cevi, čije je bušenje većeg prečnika od onog koje propisju C.I.P norme. Posle duše cevi, po želji kupca može biti ugrađen izmenjivi selecta choke, ili maxis choke. Selekta čokovi se za lov rad u šest veličina – suženja: pun, 3/4, 1/2, 1/4, cilindar i ekstra pun (extra full).

Lako do drugog hica

Kod maxis čokova koji su duži i izviruju iz cevi, radi se isti broj čokova za lov, ali o osam čokova za sportske puške: pun, laki pun, 3/4, 1/2, polovina laki, 1/4, skit, cilindar i ekstra puni čok. Sve ovo je spakovano u posebnu kutiju uz kvalitetni ključ za montažu. Geometrija i novi čokovi utiču da sačma ispaljena iz ovih cevi nema tendenciju slepljivanja, brže napušta cev, manje se haba i cev duže traje uz blaži odskok u vis pri opaljenju. Sačmeni posip je pravilan bez belih polja. Kupac u fabrici “Caesare Guerini” može da naruči i pušku opremljenu specijalnim cevima za lov šumskih šljuka. Konstruktori tvrde da iz ovih cevi nastaje širok ujednačen snop sačme, već na daljinama od 8 do 10 m. Lovci najčešće kupuju puške kod kojih donja cev ima mogućnost ovog ultra širokog snopa, dok je gornja klasična, opremljena novim dugim maxis čokovima. Ovom kombinacijom pokrivaju se sve lovne situacije jednom puškom.

Sporting modeli zahtevaju specifičnu nišansku šinu
Sporting modeli zahtevaju specifičnu nišansku šinu

Na izbor kupcu su date dimenzije i oblici nišanskih šina. U obliku nišanskih šina i njihovom izboru, firma “Caesare Guerini” se ponudom približila najpoznatijim proizvođačima sportskih sačmarica. Objedinili su sve vrste fiksnih i podesivih nišanskih šina sa sistemom finog podešavanja cevi kod svojih dvokuglara i ugradnju kinetičkog kontratega u kundaku. Sve ovo nabrojano naziva se DTS – Dinamic Tuning Sistem. To bi u grubljem prevodu značilo: sistem dinamičkog podešavanja puše ličnim željama svakog strelcca ponaosob. Kako danas pričamo o sačmaricama, to bi recimo prvo bio izbor odgovarajuće konstrukcije, visine, nagiba i širine nišanske šine, za onu vrstu pucanja kojom se strelac bavi. Znamo da sve trap discipline, skit ili sporting, zahtevaju specifičnu nišansku šinu. Zatim odgovarajućim rasporedom tegova u opružnom balanseru, koji se smešta u šupljinu kundaka, bio za svakog strelca najbolje prilagođen balans puške, uz maksimalno ublažavanje trzaja pri opaljenju. Ovim dobijamo najkraće moguće vreme za drugi hitac. DTS sistem nekome se može činiti suvišnim kod lovnih bokerica, međutim kod sportskih to može biti ona tanka nit između medalje ili kajanja.

Divne gravure

Do sada smo videli svu tehničku inovativnost ovih bok sačmarica. Međutim, ono što zaista pleni ljubitelje oružja kada na štandu naiđu na desetine Guerini sačmarica je njihova estetska privlačnost. Ove puške dobre su i kvalitetne, ali su i prelepe. U zoni baskule su maksimalno zaobljene, gravura je vek ručna, unikatna i kupac može da bira ono što želi i može da priušti. One vas jednostavno opčinjavaju, a pri tome znate da to nisu najskuplje svetske fine guns puške.

 

Paljeni finiš na Invictusu II
Paljeni finiš na Invictusu II

Da na kraju predstavimo nekoliko konkretnih lovnih i sportskih modela Guerini bokerica. Model Magnus radi se u kalibrima 12/76, 20/76, .410, 36/76 i 28/70. Cevi, opisanog bušenja i čokova, mogu biti duge 61, 66 i 71 cm. Puška sa čeličnom baskulom Magnus Limited ima masu od 3,1 kg, a sa ergal baskulom se naziva Light i teži svega 2,6 kg u kalibru 12 ili 2,3 kg u 28/70 kalibru. Iza baskule ima ugrađene ukrasne bočne pločice, koje su divna podloga za gravuru u zlatu i reljefu. Finiš može da bude metalno srebrnasti ili tamno plavičasti – paljeni finiš. Ovaj poslednji, sa dve zlatne ptice u letu ostavio nas je bez daha. Kundak Princ od Velsa i šnabelov podkundak samo upotpunjuju ovu sliku.

 

Minuciozno urađene gravure
Minuciozno urađene gravure

Za one koji vole najdublju cvetnu gravuru izdvajamo model Apex, za koju važe isti, napred navedeni tehnički podaci. Divna gravura čiji centralni deo zauzima eliptična kompozicija sa čak 18 zlatnih, sitnih inkrustracija u vidu poljskih cvetova. Ovde je kundak nemačkog tipa sa skroz, po obimu okovanim pištoljskim rukohvatom. Zadivljujuće lepa puška.
I kod sportskih skit, trap ili sporting modela, Guerini oduševljava ljubitelje dobre puške. Počev od najjeftinijeg baznog modela Temper, pa do najskupljeg i najprestižnijeg modela Elipse. Tu su i srednje cenovno rangirani Challenger, Maxum i Forum. Uprkos novinarskoj objektivnosti, usudiću se reći da Ćezare Gverini proizvodi estetski najlepše bok sačmarice u srednjem cenovnom razredu.

Kundak – polirana orahovina

Lovne Ćezare Gverini puške imaju kundak oblika Princ od Velsa. To podrazumeva vrhunski polirani orah i zaobljenu jabuku na dnu pištoljskog rukohvata. Podkundak se bravi finim Anson-stil mehanizmom sa potisnim dugmetom kojim se lako odvaja, a čvrsto zabravljuje. Ponuđen je u čak tri oblika.

Različiti oblici kundaka od polirane orahovine
Različiti kundaci od polirane orahovine

Najteži i najlepši za izradu je šnabel oblik koji ima ispupčen čeoni venac. Tu su još i puni zaobljeni ili podkundak sa obostranin udubljenjem za palac i prste. Dno kundaka takođe je dato u više opcija. Kod sportskih modela nudi se i podesiva obrazina na kundaku. U svakom slučaju kundak je rađen od polirane orahovine. Svi modeli bokerica Guerini imaju skupe ejektore, primerene rešenjima na višestruko skupljim sportskim puškama.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Caesar Guerini“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još