Polimerski velikan ne posustaje

Nove modele razgledali smo na sajmu IWA 2014, u Nirnbergu. Potrudićemo se da vam prenesemo utiske sa tog prvog kontakta dok ne budemo u prilici da nove pištolje isprobamo na vatrenoj liniji

Krajem prošle godine ”Glock” je najavio dva nova modela pištolja. Uobičajeno, korišćeni su bombastični pridevi, kao što je „revolucionarno“ i „fascinantno“, što je sasvim dovoljno da probudi interesovanje i zagolica maštu ljubiteljima oružja. Najveći austrijski proizvođač pištolja je ujedno i jedan od najpoznatijih svetskih brendova pištolja, pa su novi modeli isčekivani sa nestrpljenjem. Premijera je bila na ”žShot Show” u Las Vegasu u februaru ove godine, a mi smo bili u prilici da nove modele razgledamo mesec dana kasnije na sajmu IWA 2014, u Nirnbergu. Potrudićemo se da vam prenesemo utiske sa tog prvog kontakta dok ne budemo u prilici da nove pištolje isprobamo na vatrenoj liniji. Oznake novih modela su Glock 41 i 42, a njihov izgled ih zaista donekle razlikuje od najčešće viđanih pištolja ovog proizvođača.

Dobra kontrola oružja
Za ljubitelje kalibra .45 ACP koji su želeli da vide dugocevnu verziju standardnog modela 21 došao je taj dan. Model 41 nastao je „ukrštanjem“ rama G-21 IV generacije (što mu je donelo 40, grama uštede na težini) i produžene navlake kakva se koristi na Tactical/Practical modelima G-34 i G-35 u kalibru 9mm Para i .40 S&W. Za razliku od pomenutih modela, kod G-41 navlaka nije olakšana prorezom sa gornje strane, ali je nešto uža od one na G-21, kao što možete da primetite i na fotografijama. Pištolj je težak 775 g bez municije, dug je 226 mm, a visok 139 mm. Najveća širina je 32,5 mm, ali rukohvat je još i uži čime je dobio manji obim i udobniji hvat. Pritom svaki Glockov pištolj IV generacije do kupca stiže sa kompletom od četiri lako izmenjiva inserta za zadnju stranu drške od kojih po dva imaju produženi ispust, tzv. „dabrov rep“. Nekome potpuno suvišni, ovi dodaci su zlata vredni, ako imate mesnatu šaku poput mene. Kako imam naviku da pištolj držim veoma duboko, dešavalo se da mi upravo navlaka Glocka ukopa dve krvave brazde u mesu između palca i kažiprsta. ”žDabrov rep” u potpunosti eliminiše rizik od ove pojave, a da pritom pomaže u pravilnom pozicioniranju šake pri brzom potezanju oružja iz futrole. ”žGlock” je poznat po niskoj osi cevi u odnosu na šaku, tako da duboki hvat drastično smanjuje vertikalni odskok pri opaljenju. Dobroj kontroli doprinosi i naglašeno udubljenje u zoni poluge za rasklapanje sa obe strane polimerskog rama. Tu se udobno pozicionira palac slabije ruke      čime se skraćuje krak poluge i umanjuje sila odskoka koja deluje na zglob šake.
Unutrašnjost 135 mm duge cevi je poligonalno žlebljena sa osmougaonim presekom. Zaštićena je od korozije specijalnim premazom koji se dokazao kao pouzdana zaštita čak i kod nemarnih korisnika. Korak uvijanja je 400 mm. što je standard za kalibar .45 ACP. Još nismo bili u prilici da proverimo kako se oružje ponaša tokom paljbe, ali je već pri prvom kontaktu jasno da osim duže nišanske linije, ovaj model nudi drugačiji raspored težine i bolji balans za brzo pucanje. Površina rukohvata je čekirana u vidu sitnih, oštrih piramida, pa je hvat i kontakt šake sa oružjem siguran i čvrst. Zakošene ivice na prednjem delu navlake olakšavaju vraćanje oružja u futrolu. U prednjem donjem delu rama ulivena je šina za montažu dodatne opreme, a očekuje se i verzija sa neznatno produženom cevi na koju je moguće montirati prigušivač. Inače, kalibar .45 ACP je gotovo idealan za prigušenje, jer mu je brzina podzvučna u standardnim laboracijama, a zbog velike mase zrna nosi više nego dovoljno energije.
Kome je namenjeno ovakvo oružje? Definitivno je prevelik za prikriveno nošenje i mada mu je tanji profil u odnosu G-21, izbor kalibra mu ograničava sportsku primenu u IPSC i sličnim disciplinama, gde napr. kalibar .40 S&W nudi lakšu kontrolu i veći broj metaka u istom „pakovanju“. Moguće je da će svoje mesto naći u opremanju pojedinih specijalnih jedinica, a postoji veliki broj zaljubljenika za koje pištolj sa velikokalibarskih 13 metaka (dokazanih u upotrebi duže od veka) predstavlja odličan izbor za kućno odbrambeno oružje. Kao lično opažanje, mislim da ne bih menjao M-1911 za novi Glock 41, ali bi svakako bilo lepo imati i takav pištolj.

Idealan za rezervu
Pored pomalo predimenzioniranog G-41 našao se novi Glock 42 potpuno suprotne koncepcije. To je dugo najavljivani ”žGlock” sa jednorednim okvirom u kalibru 9 mm. Ali, iznenađenje je da to nije 9 mm Para koji je priželjkivan sa druge strane Atlantika, već 9x17mm (.380 Auto), ili kako se još naziva „kratka devetka“. Za ovaj metak u SAD smatraju da je na „donjoj granici“ poželjnih rešenja za samoodbranu po količini energije koju nosi. Sa druge strane, korišćenje ovog kalibra još uvek dopušta primenu jednostavnih konstruktivnih rešenja sa slobodnim zatvaračem i malih ukupnih dimenzija. Zato se pištolji ovog koncepta često koriste kao rezervno oružje (back up), ili za prikriveno nošenje. Ovo nije prvi Glockov pištolj u ovom kalibru. Gotovo dve decenije u postoji G-25 sa dvorednim okvirom kapaciteta 15 metaka i dimenzijama uporedivim sa G-19. Takođe, u ponudi je sub-compact G-28 kapaciteta 10 metaka koncepcijski jako sličan modelu G-26. Ipak, nisu naročito popularni izuzev u Meksiku gde su postali službeno oružje nekih policijskih jedinica. Jednostavno, od pištolja tog kalibra očekuje se kompaktnost i mala masa, a okviri većeg kapaciteta povezuju se sa taktičkim oružjem u „ozbiljnom“ kalibru.
Glock 42 po silueti podseća na prve serije ovog proizvođača, bez udubljenja za prste na dršci, površine finišarane u maniru IV generacije i ravnih linija, bez šine za montažu ili izmenjivih inserata rukohvata. Ipak, sa zadnje strane rama postoji onaj pominjani ispust u vidu ”ždabrovog repa”, tako da je siguran hvat zagarantovan. Pištolj je dug 151 mm i visok 105 mm, pa sigurno nije najmanja „kratka devetka“ na tržištu, ali sa masom od 390 g bez municije uz poligonalno žlebljenu cev dugu 82 mm i maksimalnu širinu od 24 mm, model G-42 pruža pristojnu vatrenu moć u kompaktnim dimenzijama i solidan komfor upotrebe. Moja šaka nije mala, ali za razliku od Kel-Tec, Ruger ili Taurus modela kod G-42 samo mali prst ostaje da „visi“ u vazduhu. U SAD postoji termin „off duty gun“ koji obuhvata oružje koje policajci nose po završetku radnog vremena, jer ih u nekim državama na to obavezuje zakon. ”žGlock” se nada da će upravo tu naći prostor za plasman modela G-42, jer su njegovi pištolji punog formata postali dominantno oružje policijskih agencija SAD. Svi ”žGlock” pištolji koriste identičan okidački mehanizam, pa vlasnici G-42 neće morati da se navikavaju na nešto novo. Jednostavno, okidač na pritisak od 2,5 kg posle 12,5 mm hoda ispali metak.

Zid ćutanja
Ništa od toga nije savršeno, ali je pravo ono što se očekuje od ”žGlocka”. Ovaj model se inače proizvodi u SAD, tako da su tamošnji kupci bili u prilici da ga naruče i dobiju pre ostatka sveta. Ova privilegija ima i svoju tamnu stranu.
Ako je verovati navodima korisnika prve serije G-42, ne mali broj njih je imalo probleme sa pouzdanom funkcijom pištolja. Nekoliko časopisa i internet blogova je objavilo listu municije sa kojom G-42 ne funkcioniše. Među njima su: Freedom Munitions sa zrnima od 100 grs, Buffalo Bore (standardna i +P), Hickok 45 od 100 grs, Federal FMJ od 95 grs, Winchester JHP, pa čak i PPU municija koja je na jako dobrom glasu u SAD… Najbolje rezultate dao je Hornady Critical Defence i po pouzdanosti i preciznosti. Zabeleženi zastoji se dele u dve grupe. Ili pištolj ne izbacuje ispaljenu čauru ili navlaka ostaje u zadnjem položaju posle dva ispaljena metka, iako ima još municije u okviru. Pokušali smo da dobijemo više informacija o ovome na štandu ”žGlocka”, ali naš sagovornik je tvrdio da nema nikakvih saznanja o tome. Bili smo uporni, pa nas je na kraju ljubazno primila gospođa koja je menadžer i objasnila da „ne može da komentariše pomenute slučajeve, jer je takva politika kompanije“! Neočekivano arogantan stav proizvođača koji uživa veoma dobru reputaciju. Ljubiteljima ove kompanije ostaje da se nadaju kako je u pitanju „dečija bolest“ novog modela koja će biti otklonjena kod narednih serija.
Komentarišući prikazane novitete jedan moj poznanik je konstatovao da je bez obzira na napor uložen u marketing „sve to u suštini isto”. Sistem rada, okidanje, materijal, dizajn… Ne mogu se oteti utisku da je u pravu. Kozmetičke izmene uz promenu dimenzija naravno doprinose raznovrsnosti. Neki od tih zahvata imaju uticaja na bolje preformanse i efikasnost, ali su uglavnom „stara vest“ uključujući tek promovisani model sa slobodnim zatvaračem i jednorednim okvirom. Posle decenijske zanesenosti borbenim pištoljima povećanog kapaciteta, poslednjih godina primetan je trend oživljavanja starog koncepta kompaktnih, jednostavnih pištolja za metak umerene snage. Da li smo svedoci povratka u budućnost?

Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još