Polužne repetirke Marlin

Od tadašnjeg prvog člana ove familije, Frenka, pa do danas promenilo se još pet članova porodice na čelu „Marlin Rockwell Corporation…

Od tadašnjeg prvog člana ove familije, Frenka, pa do danas promenilo se još pet članova porodice na čelu „Marlin Rockwell Corporation“.

U svetu su bili i ostali poznati po proizvodnji solidnih i ne skupih lovačkih i sportskih pušaka ožlebljenih cevi i različitih kalibara

 

Kada neki prozvod, u ovom slučaju puška, doživi 120 godina neprekidnog postojanja, to vredi propratiti prigodnom rubrikom. Američka fabrika oružja „Marlin“ od 1894. do 2016. u svom programu ima pušku oznake Marlin model 1894. Jubilarnu pušku, ali i brojne druge „Marlinove“ modele opisaćemo u ovom predstavljanju.

Puškarska dinastija

Džon Marlin je rođen u američkoj državi Konektikat 1835. godine. Tokom američkog Građanskog rata radio je u fabrici „Colt“, koja se nalazi u Hartforu. Godine 1870. u Nju Hejvenu počinje sopstvenu proizvodnju revolvera i derindžera. Već 1891.veoma uspešno počinje da izrađuje pušku kalibra .22 LR s polužnim (lever action) repetiranjem pod oznakom Model 39. Tada su u modi bili putujući vašari sa mnogo preciznog pucanja, a najpoznatiji pucački „umetnici“ bili su Vilijam Kodi – Bufalo Bil i Ana Okli. Čuvena Ana u svojim nastupima koristila je Marlinovu repetirajuću malokalibarku Model 39.

Džon umire 1901, a upravljanje fabrikom preuzimaju njegova dva sina. Pred ulazak SAD u Prvi svetski rat, njujorški sindikat kupuje fabriku i daje joj ime „Marlin Rockwell Corporation“. Taj proizvođač je tokom celog Velikog rata u tri smene proizvodio mitraljeze, kojih je na ratištu u Evropi uvek nedostajalo. Posle Prvog svetskog rata, advokatska porodica Kena preuzima „Marlin“. Od tadašnjeg prvog člana ove familije Frenka, pa do danas promenilo se još pet članova porodice na čelu Korporacije. U svetu su bili i ostali poznati po proizvodnji solidnih i ne skupih lovačkih i sportskih pušaka ožlebljenih cevi i različitih kalibara.

Glavni proizvod

Najzvučniji i najtraženiji model „Marlina“ bila je i ostala polužna repetirka još od 1899, unapređene originalne konstrukcije. „Winchesterova“ i „Henryeva“ konstrukcija ovakve repetirke izbacuju čauru ili neispaljeni metak uvis, s gornje strane sanduka. U 19. veku to je bilo prihvatljivo, ali se usavršavanjem municije i produžavanjem daljine korisnog dometa oružja, javila potreba za ugradnjom optičkog nišana. A to nije bilo moguće s „vinčesterkama“ (open top), koje su imale otvorene gornje strane sanduka.
„Marlin“ to na vreme uviđa, pojačava bravljenje, a otvor za izbacivanje prebacuje u desnu stranu. Gornja površina sanduka postaje zatvorena, čvrsta (solid top), idealna za prihvat montaže optičkog ili nekog naprednijeg nišana. Da i ne govorimo o znatno manjoj mogućnosti za prodor nečistoća u mehanizam puške. Ova inovacija iz „Marlina“ odlično je prihvaćena i znatan broj kupaca je baš iz tog razloga s „Winchesterove“ prešao na stranu „Marlina“. On je bio fleksibilniji i inovativniji i u pogledu kalibra, tako da je u ponudi, pored uobičajenih .30-30 Win. i revolverskih kalibara, imao pre konkurencije moćni .45-70 Gvt. i sopstveni snažni .444 Marlin. Time je svoju polužnu repetirku učinio daleko ubojitijom i sposobnijom da se nosi sa skoro svim opasnim životinjama na tlu Sevene Amerike.

Da se podsetimo na odlike nekih od pušaka „Marlin“, čiji se kalibri i danas koriste. Prvo stari, moćni .45-70 Gvt, usvojen od vojske SAD 1873, za jednometnu pušku Trap Door Springfield. Brzo je postao izuzetno popularan zbog preciznosti i efikasnosti teškog zrna. Lovci u Americi tvrde da je na kratkim rastojanjima ručno punjeni (maksimalno laborisan) metak efikasniji protiv grizlija, čak i od savremenih karabinskih metaka kalibra .30 (7,62 mm, .30-06 S, .308 W, .300 WM).

Ne preporučuje se pucanje preko 150 jardi (137 m), zbog strme parabolične putanje zrna. Uvek se napominje da stare puške .45-70 Gvt, punjene metkom u kome je prvobitno bio crni (dimni) barut, nikako ne smemo da koristimo s novom .45-70 Gvt municijom. Brojevi pokazuju i zašto… Težina korišćenih zrna je od 300 do 400 grejna (19,5-25,9 grama), stvarni prečnik zrna iznosi 11,63 mm. Početna brzina je u rasponu od 668 do 405 m/s, a energija na ustima cevi ide od 215 do čak 5.058 J. Ova najjača se ostvaruje samo ručnim punjenjem (hand-loadingom).

Popularnost novog metka

Evo podataka i za originalni .444 Marlin kalibar „teške kategorije“. Stvarni prečnik zrna je 10,9 mm, masa (težina) zrna ide od 11,7 do 19,5 g, V0 je od 762 do 655 m/s, a E0 je 3.389 do 4.139 J. U poređenju s njima, uobičajeni kalibar svih polužnih repetirki .30-30 Win. izgleda prilično anemično: masa zrna 6,5 do 11 g, brzina na ustima cevi od 818 do 671 m/s i energija od 1.890 do 2.773 J. Prečnik ovog zrna stvarno iznosi 7,82 mm. Ipak, kalibar .30-30 W je za 120 godina postojanja dokazao svoj neosporan kvalitet. Metak .444 Marlin je nastao 1964. za pušku Marlin Model 336 lever action.

Cev dužine 61 cm imala je novo unutrašnje micro grove ožlebljenje.
Tu se radi o većem broju sitnih žlebova, manje dubine, koji daju bolju preciznost i duži vek cevi. Patentirano je 1963. i od tada ga „Marlin“ primenjuje, naročito na malokalibarskim .22 LR cevima. Čaura metka .444 Marlin je nastala prepravkom i kraćenjem čaure .30-04 Krag. Težnja je bila da se ostvari puščani metak s više energije i bolje putanje od popularnog revolverskog .44 RM. I novi metak je u SAD postao popularan u lovu na svu divljač, uz obaveznu preporuku za maksimalnu daljinu od 150 jardi (137 m).

Danas „Siera“, „Hornady“, „Hodgon“, „Barnes“ i „Remington“ rade zrna, čaure i gotov metak u ovom kalibru. „Marlin“ još ima svojih kalibara, poput .308 Marlin Expres i .338 Marlin Expres, koju su pandan kalibrima .308 W i .30-06 S. Međutim, oni još nisu široko prihvaćeni. Posle analize municije za puške Marlin, uz napomenu da se i dalje veliki broj kupaca odlučuje i za repetirke Marlin u revolverskim .357 Mag (.38 Spl) i .44 RM (.44 Special) kalibrima, krećemo sa opisom tehničkih karakteristika.

Fantastičnih 30 miliona pušaka

Konstrukciono je njihova repetirka, puška kod koje pokretanjem donje mamuzaste poluge braveći blok oslobađa zatvarač, koji pri kretanju unazad izvlači ispaljenu čauru i zapinje spoljašnji udarač. Pri kretanju poluge na prvobitni položaj, zatvarač iz tubularnog potcevnog magacina uvodi metak u cev. Puške „Marlin“ ubrajaju se u veoma sigurna oružja.

Postoje čak četiri stepena sigurnosti. Prvo, dvodelna udarna igla, koja dozvoljava kontakt igle i kapisle samo kada je puška potpuno zabravljena. Zatim, obarač je nemoguće povući osim kada je trigger blok pritisnut čvrsto stegnutom polugom za repetiranje. To znači da, ako puška ispadne iz ruku, ne može da opali. Treći stepen je položaj spoljašnjeg udarača na „prvi zub“. I četvrti stepen sigurnosti čini mehanička poprečna korss bolt kočnica, koja potpuno blokira spoljašnji udarač, čak i u slučaju najjačeg potezanja obarača. Svi ovi stepeni sigurnosti važe za „Marlin“ lever action repetirke u svim ponuđenim kalibrima, čak i za malokalibarke.

Da nabrojimo koje sve vrste pušaka proizvodi „Marlin“. Rade se polužne repetirke velikog kalibra, kao i iste konstrukcije srednjih kalibara centralnog paljenja. Zatim rade polužne repetirke u revolverskim kalibrima, kao i u malim, .22 kalibrima. Potom se pravi obrtnočepni X7 Marlin karabin. Malokalibarke se još rade i u obrtnočepnom i poluautomatskom sistemu. Sve to u bruniranom ugljeničnom i nerđajućem izboru čelika. Pored ovoga, „Marlin“ sam radi okvire za municiju i baze optičkih nišana za sve svoje modele. Mi stariji lovci prisećamo se i njihovih odličnih kratkih poluautomatskih pušaka Auto Camp u pištoljskim 9×19 i .45 ACP kalibrima.

„Marlin“ je, dosad, proizveo za 146 godina više od 30 miliona pušaka, što ga svrstava u red velikih i poštovanih oružara. I u Evropi ima mnogo „Marlin“ oružja. Uvozili su ih trgovinski lanci „Ketner“, „Frankonia“, „All Jagd“, „Jagd und Sport“, pa je tim putem stizao i na naše prostore.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Marlin“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još