Pouzdane u svakom trenutku

Obe puške su se nametnule kao izbor lovaca koji se kreću po teškom terenu, a uslovi lova iziskuju precizan prvi hitac

U prethodnih petnaestak godina pomno smo pratili kako se slika u našim lovištima kontinuirano menja, kada je u pitanju oružje domaćih korisnika. Prepravljene i legalizovane vojničke puške su sve ređa pojava, pa ih iz godine u godinu listom zamenjuju, najčešće, modeli iz uvoza. Skoro da se nametnulo nepisano pravilo kako se u novo doba mora loviti ekstremno skupim karabinima inovativnog dizajna, uglavnom nastalim u renomiranim fabrikama Zapadne Evrope. Trend kao i svaki drugi, trebalo bi da protekne izvestan period, kako bi se utvrdila njegova osnovanost.

Kalibri .300 WM i .270 Winchester su dovoljni za odstrel bilo koje evropske divljači
Kalibri .300 WM i .270 Winchester su dovoljni za odstrel bilo koje evropske divljači

Ipak, još uvek se i na našem prostoru (ali i većem delu vanevropskog sveta), na lovačko oružje gleda kao na specijalizovani alat, gde je prioritet na funkcionalnosti, apsolutnoj pouzdanosti i izdržljivosti. Adekvatnost i primerenost određenog modela lovačkog oružja je poširoka tema, gde postoje nekoliko teritorijalno i kulturološki podeljenih polaznih osnova. Bez obzira na prethodno pomenutu modu luksuznih, „kicoških“ karabina, za elitistički nastrojene lovce, nama je i dalje bliži senzibilitet ljubitelja oružja iz Severne Amerike. Stoga smo za ovo izdanje „Kalibra“ odabrali da testiramo dva oružja koja se proizvode u SAD, a odnedavno se mogu kupiti i u užičkoj prodavnici „Sport“.

Idealna za lov na Balkanu

U pitanju su karabini Mossberg Model 4×4 i Ruger American Rifle, vrlo zanimljive puške namenjene lovcima koji konkretne performanse u direktnoj upotrebi smatraju najvažnijim vrednosnim kriterijumom. Najpre smo se ozbiljnije posvetili oružju koje stiže iz fabrike poznate po sačmaricama pump-action sistema – „Mossberg“ po tome planetarno slavan već decenijama. I vaš novinar je godinama ponosni vlasnik pumparice Model 500A u kalibru 12, oružja koje je proslavilo ovu fabriku iz Konektikata. Svakako da ima tehnološki naprednijih i rafiniranijih pušaka istog sistema, ali Mossberg uživa zasluženu slavu, jer je ova puška izuzetno pouzdano, robusno, izdržljivo i cenom prihvatljivo oružje, od prvog dana produkcije. Skoro da nema zabeleženih ozbiljnijih zamerki korisnika širom sveta, a pumparice Serije 500 se uvek dosta koriste i u lovu i kao borbeno oružje. Karabin nazvan 4×4 je očigledno razvijen, kako bi se opisana reputacija glatkocevnih pušaka, baštinila i na novom planu lovačkog oružja žlebljene cevi. Američki lovci krupniju divljač uglavnom nalaze u zabačenim i teško pristupačnim predelima, gde se najčešće stiže posle mukotrpnog kretanja kroz jedva prohodan teren. Uglavnom su i klimatski uslovi u tim lovištima surovi, što se i te kako ume da odrazi na funkciju oružja, a posledično i na njegov izgled. Ima li u tom slučaju smisla i rezona nositi bogato ukrašenu i skupu pušku, čiji će finiš zasigurno biti oštećen od kretanja po kojekakvim bestragijama? Baš za takve uslove lova, „Mossberg“ je razvio ovaj karabin, koji ima prilično malu masu, ali se nije štedelo na upotrebljivosti sklopa i tačnosti pogotka.

Sa oslonca i iz sedećeg stava, lako je upucati Ruger u kalibru .223 Remington
Sa oslonca i iz sedećeg stava, lako je upucati Ruger u kalibru .223 Remington

 

Prilikom inicijalnog manuelnog kontakta, osetili smo se „familijarno“ uzevši pušku u ruke. Vrsta orahovine od koje je napravljen kundak, potpuno je identična onoj koja se koristi za izradu standardnih pumparica ove firme. Čak je i način čekiranja kontaktnih površina isti, a tu sličnosti ne prestaju. Mnogi poznavaoci ove materije i dalje tvrde kako sintetičkim materijalima i legurama metala nema mesta na „čistokrvnom“ lovačkom oružju. Bez želje da oponiramo, ne može se negirati činjenica da pumparice ove fabrike od prvog dana imaju aluminijumski sanduk i sklop mehanizma za okidanje od plastike. A rade bez greške, dokazano u dugogodišnjoj praksi. Isto tako i na ovom karabinu je mnogo toga u skladu sa uvreženom praksom 21. veka, da se čelik koristi baš onde gde je to neizostavno. Tako je branik obarača plastičan, kao i okvir za municiju. Pod prstima će verzirani osetiti i kako su pojedini čelični delovi rađeni valjanjem ili brušenjem odlivaka, što je generalno pojednostavljenje u odnosu na tradicionalno glodanje otkivka, ali ne i bitno pri upotrebi.

Kundak od američkog oraha, decenijama se koristi na sačmaricama Mossberg
Kundak od američkog oraha, decenijama se koristi na sačmaricama Mossberg

Karabin koji smo oprobali je u kalibru .300 Winchester Magnum, koji uvežbanom strelcu pruža zaista mnogo, ali isključivo prilikom upotrebe tipskog oružja. Mnogi ovdašnji vlasnici lovačkih karabina, u tom kalibru su se susretali s ozbiljnim problemom neprijatnog trzaja, snažnog pucnja i neretko oštećivanjem montaža i optičkih nišana slabijeg kvaliteta. Da budemo jasni – to i nije metak namenjen brzometnom „prangijanju“ na krdo divljih svinja u pogonu sa bliske distance. Neophodno je praviti „pauze“ između opaljenih hitaca, koristiti čvrsto i robusno oružje, otpornu i stabilno montiranu optiku, a gađanje vršiti sa što stabilnije podloge. Posmatrano u praktičnom smislu, ovo je skoro idealan metak za karabin punog formata, ali ne i uvećane mase, koji će lovac dugo nositi dok se ne ukaže prilika za jedan jedini precizan pogodak. A .300 Win. Mag. se proslavio baš na tom polju – velika polazna brzina i solidna masa omogućava da se zrno ne destabiliše usled vetra, klimatskih uslova, prepreka u vidu vegetacije i slično. Položena trajektorija je takođe vrlo bitna i pri pojavi tzv. kosog hica, gde mnogi od nas greše i promašuju, a karabinom u ovom kalibru se to znatno umanjuje. Osim toga, dobro je biti i iskren i priznati kako neretko pogrešimo u proceni rastojanja do cilja, a divljač ume da bude i „neuviđavna“ prema nama pa se pojavi na „uglastoj“ daljini na koju naša optika nije podešena. Takve pojave neuporedivo manje dovode do promašaja, ako koristimo razantan metak, s tim što ova „tristotka“ najbolje rezultate dalje iz cevi koje su duge minimum 600 mm. Upravo je na Mossbergu 4×4 montirana cev te dužine, a konstruktori su od američke firme „Savage“ kopirali nekoliko korisnih rešenja poput fiksiranja cevi u sanduk pomoću manžetne, kao i prepoznatljivi okidač s prorezanim podokidačem nazvanim Lightning Bolt Trigger. Izmerili smo otpor pri okidanju i on se kreće tek nešto preko jednog kilograma, što je optimalno projektovanoj nameni.

Mossberg 4x4 u kalibru .300 Win. Mag. iziskuje kvalitetnu i otpornu optiku
Mossberg 4×4 u kalibru .300 Win. Mag. iziskuje kvalitetnu i otpornu optiku

Ono što nam je popravilo dobar utisak je rad zatvarača, jedan od važnijih kriterijuma za ocenu bilo koje obrtnočepne repetirke. Poput brojnih poznatih rešenja drugih proizvođača, zatvarač ima demontažno „čelo“, umanjeni izvlakač i uvijene uzdužne kanelure na telu, radi smanjenja mase i ekstrakcije nečistoće. Ali, njegovo kretanje je tako lagano i sinhronizovano da naprosto izaziva divljenje. Repetiranje je moguće obaviti i spoljnim bridom palca, kao na prestižnim takmičarskim puškama. Pohvalno je i što masa puške bez optike ne prelazi tri kilograma, a neizbežan moćan trzaj se umanjuje predimenzioniranim gumenim odbojnikom, na zadnjem delu kundaka. Fabrički je na sanduk ugrađena Weawer podloga za montažu optičkog nišana, na koju smo postavili dostupni Leupold, koji koristi mnogo domaćih lovaca. Koristeći PPU municiju sa SP zrnom mase 165 grejna, posle probne rektifikacije, prvi hitac iz suve i čiste cevi je pogađao projektovano ciljno polje na razdaljini od 200 metara. Nastavljajući do planiranih tri puta po pet metaka u serijama, dobijane su grupe od ne preko 120 mm, što je izvanredno za sve uslove lova kod nas. Neki bolji strelci bi zasigurno ostvarili i rezultat na nivou takmičarskog. Sjajna puška za lov na Balkanu, jednako kao i u zemlji nastanka.

Pružaju mnogo za malo novca

Druga „amerikanka“ je takođe poreklom iz fabrike koja je slavna po krajnje priručnom, otpornom i snažnom oružju. „Ruger“ neretko ima i predimenzionirane modele u produkciji, ali se tom oružju nikada nije imalo šta ozbiljnije zameriti. Naročito ne jednometkama No1 i revolverima, sinonimima za robusno oružje koje ne zakazuje. Kao da ih je osmislio nekakav razvojni biro iz SSSR u doba hladnog rata – funkcionišu i pogađaju snažno bez obzira na sve uslove, pa i na neveštog korisnika.

Oba karabina isprobana su sa domaćom municijom užičkog "Prvog partizana"
Oba karabina isprobana su sa domaćom municijom užičkog „Prvog partizana“

Ipak, American Rifle je vrlo lagana, jednostavna i krajnje priručna puška – kao stvorena za lov na srneću divljač i druge sitnije četvoronožne životinje. Uvezena je u kalibrima .223 Remington i .270 Winchester, koji su upravo idealni za te namene. Sintetički kundak, spartanski jednostavna konstrukcija i odličan sistem komandi, garantuju da će ovo jednostavno i dopadljivo oružje naći mesto o ramenu lovaca koji vole da satima tumaraju prirodom, a kada iskrsne prilika za odstrel ovaj Ruger će bez dileme poslužiti svrsi. Obe puške su konkurentne cenom, odnosno pružaju mnogo za uložen novac, a nećete se prema njima odnositi kao da je u pitanju razmažena primadona.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još