Prekaljene u osvajanju Amerike

Za ogromna prostranstva bogate Severne Amerike bilo je potrebno mnogo savremenog oružja, pa su puške Harrington & Richardson bile kao stvroene za taj poduhvat.

Ideja za prikaz ovih pušaka, pala nam je na pamet prateći kablovski TV kanal Nacionalna geografija, gde je u serijalu od deset epizoda, gupa od nekoliko avanturista savlađuje prepreke na Aljasci. Jedan od njih je naoružan puškom Harington i Ričardson. To je dovoljan razlog da nešto napišemo o ovoj staroj i renomiranoj oružarskoj firmi. Vraćamo se u drugu polovinu 19. veka, kada je Amerikom protutnjao Građanski rat između severa i juga. Ovaj skukob ostao je zabeležen u istoriji kao rat sa najvećim napretkom u konstrukcijama oružja. Započeo je puškama, pištoljima i revolverima, čije je punjenje crnog baruta bilo paljeno kapislom navučenom na piston, a završio je upotrebom prvih mitraljeza na sjedinjeni metak.

Popularne i na Balkanu

Taj napredak nastavio se i posle rata, jer je za osvajanje velikih prostranstva bogate Severne Amerike bilo potrebno mnogo savremenog oružja. U tom periodu mladi Gilbert Henderson Harrington, radi u oružarskoj firmi “Ballard & Fairbanks”, smeštenoj u Vorčesteru, država Masačusets. Već sa 26 godina Harington, ima svoj patent revolvera koji izacuje simultano sve ispaljene čaure. Kako “Balard i Ferbenks” smanjuju iznenada proizvodnju revolvera, mladi Harington se pridružuje svom ujaku Franklinu Vesonu, koji ima puškarsku radionicu. Godine 1871, Veson i Harington registruju proizvodnu firmu koja je pored revolvera, proizvodila i jeftine, ali pouzdane jednometne sačmarice. Poslu se uskoro pridružuje Wiliam Augustus Richardson, jedan od najboljih puškara firme “Balard i Ferbenks”. Posle dve godine uspešnog rada firmu napušta ujak Veson, a posao nastavljaju Harington i Ričardson, registrujući firmu sada pod svojim imenima. Firma uspešno radi pouzdane i jeftine revolvere, jednocevne sačmarice sopstvene konstrukcije i dvocevne sačmarice po licenci engleske firme “Anson & Deeley”. Posao se odlično razvijao, jer je onda kao i danas vladala velika potražnja za jeftinim, ali pouzdanim oružjem. Miran i uspešan period firme se završava 1897, kada jedan za drugim iznenada umiru Harington i Ričardson. Proizvodnja se i posle njih nastavlja, a vodi je upravni odbor – Bruks, finansijski direktor, dvadesetogodišnji Edvin C. Harington sin osnivača i ćerka Meri A. Ričardson drugog suvlasnika. Posle dugog rada u Vorčesteru, firma se seli u veći prostor u grad Garner, država Masačusets. Tu se i dalje razvija, a pod svoje okrilje uzima staru oružarsku firmu “New England Firearms” (NEF). Godine 1932, jednometnim sportskim pištoljem Harington i Ričardson osvojeno je prvenstvo Amerike i postavljen je novi rekord. Taj pištolj usvaja US Army – sportski streljački tim. Prvi i Drugi svetski rat firma provodi pod punom zaposlenošću kapaciteta, proizvodeći raketne pištolje i Garand M1 vojničke puške. I kasnije radi za američku vojsku proizvodeći M14 i M16 vojničke puške. Ipak, američki proizvođač je bio i ostao najveći svetski proizvođač jednometnih pušaka prelamajuće cevi. Prvo su to bile puške glatkih sačmenih, a kasnije su se proširili i na ožlebljene karabinske cevi. U novembru 2000. američki “Marlin Firearms”, postaje vlasnik firme ”Harington i Ričardson 1871” i “New England Firearms”, zadržavajući svu dosadašnju proizvodnju. H&R jednocevke se i danas proizvode, a ima ih zahvaljujući beogradskom “Snajperu” i na našem tržištu. Ove jeftine, upotrebljive, čvrste i veoma pouzdane puške, evo već vek i po u neizmenjenom obliku lako nalaze put do kupca, čak i kod nas na brdovitom Balkanu. A sada da vam približimo trenutnu ponudi ove ugledne firme…

Međupoluga garant sigurnosti

Kako su mnogo poznatije i znatno duže u proizvodnji, krećemo prvo sa puškama glatkih cevi, sačmaricama. Kako smo rekli da H&R, najveći svetski proizvođač jednocevki, da vidimo šta to to karakteriše njihove puške. Već na prvi pogled vidimo da se radi o puškama sa spoljašnjim udaračem ili kako se kod nas kaže orozom, kokotom, petlom, čekićem… Puške sa spoljašnjim udaračem, bilo da se radi o jednocevkama ili dvocevkama, mnogi naši lovci smatraju nedovoljno bezbednim. Zameraju im da mogu da opale kada oroz – spoljašnji udarač, slučajno zakači za granu pri kretanju, ili da pri niskim temperaturama oroz može da isklizne ispod promrzlog prsta. To važi samo za neispravne puške sa spoljašnjim udaračima, kojima uopšte nije mesto u lovištima. Svaka ispravna orozara sadrži unutar mehanizma sklop koji apsolutno ne dozvoljava kontakt udarača i udarne igle nikada, osim kada je obarač povučen do kraja. Svaku pušku kod koje je moguće pritiskom na udarač ostvariti kontakt udarača i udarne igle, valja odmah isključiti iz upotrebe. Kod Harington i Ričardson jednocevki, ovaj neželjeni kontak udarača i udarne igle, sprečava tzv. transfer bar, što u slobodnom prevodu znači međupoluga. To je kinematski uređaj povezan sa obaračem i poseduju ga svi savremeni revolveri. Kod H&R jednocevki, ali i kod svih savremenih revolvera, udarač je tako konstruisan da nikako ne može da dodirne udarnu iglu. Međutim, kada se obarač povuče do kraja, simultano se u vis diže jedna međupoluga koja popunjava prazan prostor između igle i udarača. Ta međupoluga stoji u svom gornjem položaju sve vreme dok lovac ili strelac drže do kraja povučen obarač. Čim se obarač opusti, međupoluga trenutno ide na dole i više nema kontakta između oroza i udarne igle.

Ergonomski dobro rešena

Iz ovog opisa zaključujete da su savremene, tehnički ispravne puške sa spoljašnjim udaračima veoma pouzdane. Čak znatno pouzdanije od hamerles pušaka, kod kojih su udarači skriveni u unutrašnjosti baskule. Da i ne govorimo o vizuelnoj stalnoj kontroli nategnutosti udarnog mehanizma. Jedina potencijalna opasnost se krije u momentu spuštanja udarača u relax položaj, kada udarač može neželjeno iskliznuti ispod palca. To valja uvek izvoditi tek kada se prethodno prelomi cev puške i od dometa udarne igle sklone metak i cev. Dokazali smo da je udarni mehanizam H&R jednocevki pouzdan barem onoliko, koliko i onaj na hamerles puškama. Bravljenje cevi kod ovih pušaka obavlja se masivnim klinom, koji ulazi u V zarez, smešten ispod cevi. Brava je slična onoj na ruskim IŽ Baikal MP18 puškama. Braveće površine su široke masivne i obećavaju dugi radni vek, bez rasklimavanja. Komanda za odbravljivanje i preklapanje cevi se nalazi sa gornje strane baskule, desno od udarača. Ergonomski je vrlo dobro rešena i istim prstom – palcem, zapinjemo udarač i prelamamo cevi na dole. Ova radnja teče glatko i bez velike sile. Za pohvalu je zatvaranje puške koje je glatko i podseća na zatvaranje vrata bankarskih kasa. Svaka H&R sačmarica ima serijski ugrađen uređaj za automatsku ejekciju (izbacivanje) ispaljene čaure. To omogućava da uz dosta vežbe, lovac može da puca zaredom brzi niz od dva ili više metaka. Udarni mehanizam H&R pušaka sadrži najmanji mogući broj delova između obarača i i udarača. Baš kao i kod SA revolvera jednostruke akcije, ovde je okidanje izvanredno i to je razlog postojanja čak i sportskih varmint preciznih pušaka ovog H-R sistema.

Kundaci uvek nemačkog tipa

U ovoj fabrici su oznakom SB-1 označili puške glatkih, a oznakom SB-2 puške ožlebljenih cevi. Iza tih oznaka slede brojevi koji se odnose na pojedine podmodele. H&R radi sačmarice raznih trgovačkih imena poput: Topper, Šardner, Ultra Slug, Tracker II, Topper Trap, Survivor i Tamer. Oznake kip-lauf jednocevnih karabina nose trgovačke nazive: Handi Rifle, Ultra Varmint, Ultra Hunter, Buffalo Classic, a malokalibarke se nazivaju Sportser. Radi se i pumparica i sačmarica pod imenom Pardner pump, ali o njoj neki drugi put.
Jednocevne sačmarice proizvode se u 12/76, 20/76 i .410/3 kalibrima. Cevi dužina 510, 560, 610, 660, 710 i 810 mm, mogu biti sa ili bez ventilirajuće nišanske šine. Takođe, zavisno do modela, sačmene cevi su opremljene fiksnim ili setom od čak šest izmenjivih čokova. Postoji i dugi full turkey choke, namenjen dalekom gađanju divljih ćurki. Pored glatkih sačmenih, postoje u ultragon specijalno zaoblejene, ožlebljene slug cevi kalibra 12 i 20. Njihova je namena precizno i daleko pucanje jedinačnim projektilima. Ove slug cevi imaju na sebi ugrađenu bazu montaže optičkih nišana, koja ima dimenzije Viverove ili Pikatinijeve šine, što polako postaje standard za većinu fiksnih montaža. Kundaci H&R pušaka su uvek nemačkog tipa, izrađeni od drveta, polimera ili drvenog laminata. Boja kundaka je u prirodnom dezenu drveta, crna ili kamuflažna. Baskule puške su uvek od kovanog čelika tamno mat brunirane ili spolja zaštićene niklovanjem.
Pored klasičnih postoje i tumb-thole kundaci sa otvorom za palac, kao i više sintetičkih i laminatnih kundaka. Ove lagane (2,3 do 3,2 kg) puške veoma umerenih cena (kod nas u kalibru .30-06 S koštaju oko 500 evra, a u 12/76 i 20/76 oko 330 evra), mogu lovcu ili strelcu koji je tačno definisao svoje želje, predstavljati jedino potrebno oružje. U SAD se uz njih mogu kupovati i cevi po izboru , što ih još više čini univerzalnim. I na IWA sajmu i u “Snajperu”, bili smo u prilici da detaljno razgledamo ove puške i zaista nema im se šta zameriti. Pouzdana, jeftina, radna jednocevka, duge tradicije i dobre konstrukcije.

Survivor – puška za preživljavanje

Ima cev sposobnu da primi sačmarski .410/3 patron i revolverski .45 Colt snažni metak. Napominjemo da ručno punjena .45 Colt municija može da bude laborisana i na veće energije i brzine od .44 Rem. Magnum metka, što ovu kompaktnu jednocevku (cev duga 510 mm) čini ozbiljnim oružjem. U šupljem kundaku Survivora nalazi se spremnik za rezervnu municiju, kompas i druge potrepštine za divljinu. H&R ima u ponudi i Topper Trap Gun, sporsku jednocevku za disciplinu singl trap, koja ima Pahmaerov amortizer, široku šinu i cev dugu 760 mm. Pod oznakom SB-2, pravi se kip-lauf jednometni karabin u niz kalibara: .223 Rem, .22-250 Rem, .243 W, .25-06 R, 7 mm – 08, .280 Rem, .30-03 W, .308 W, .30-06 S, .45-70 Gvt i novom revolverskom grizli kalibru .500 S&W Magnum. Dužina cevi ovih kip-laufa se kreće od 510 do 660 mm zavisno od namene. U opticaju su standardne, ali i debele sportske bull cevi. Uvek je na cevi montirana Pikatini šina.

Vlada Mitrović

foto: „Harrington & Richardson“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još