Profesionalci sklopili pušku idealnih mera

Opremljena kvalitetnom optikom i odgovarajućom municijom, ova puška će i na većim daljinama prijatno iznenaditi strelca, koji očekuje „još jednu skraćenu vojnu snajperku“. Pravi primer kako definisanje praktičnih zahteva i povratne informacije korisnika pomažu u realizaciji projekta i da, ponekad, manje može biti više

Kao novinar i entuzijasta u svetu oružja imao sam retku privilegiju da prisustvujem realizaciji jednog zanimljivog projekta od početne ideje do izrade funkcionalnog prototipa. Prilikom razgovorа s nekoliko aktivnih članova „Udruženja veterana 63. Pbr“, načeli smo temu aktuelnih repetirki/snajperskih pušaka, koje se koriste u vazdušno-desantnim i specijalnim jedinicama, kao i njihovih tehničkih karakteristika.

Spisak poželjnih osobina

Pored obavezne preciznosti (na nivou 1 MOA do 500 metara ili bolje), našle su se kompaktne dimenzije, prihvatljivo mala masa, preklopni kundak podesiv po svim osama, odvojiv okvir, efikasna gasna kočnica i mogućnost montiranja prigušivača, Picatinny šine za dodatnu opremu, sklopive nožice, modularnost, visoka pouzdanost i mehanička otpornost“. A onda smo shvatili da se sve tražene osobine mogu dobiti uz doradu postojeće, inače, veoma dobre konstrukcije – Zastavine repetirke M-07.
Idejna rešenja, potekla od nekolicine strelaca iz streljačke sekcije „Udruženja veterana 63. Pbr.“, imala su dragocenu podršku čuvene optičarske kompanije „Swarovski“, oličene u regionalnom menadžeru, gosp. Zoranu Petronijeviću. Razvojni tim dobio je izvanredan osmatrački durbin/spotter i optičke nišane Swarovski X-5 model 5-25x56P, koji su trenutno vrh ponude u ovoj kategoriji, i po optičkim karakteristikama, ali i preciznosti mehanizma i komfora upotrebe.

Fizičku povezanost oružja i optike omogućio je vlasnik puškarske radionice „Hamerles“, koji je izradio specifičnu jednodelnu montažu. Ovakav način postavljanja nišana ne dopušta nikakva odstupanja po pitanju saosnosti delova montaže. Sama baza, koja se povezuje s postojećom Picatinny šinom, ima nagib od 20 MOA, pa na taj način u dobroj meri kompenzuje potrebu za kretanjem končanice na krajnjim dometima.

Potencijal nove puške

Realizaciju ovog projekta sproveli su talentovani inženjer razvoja Milan Marijanović i iskusni strelac i puškar Predrag Igrutinović, koji, takođe, radi u kragujevačkoj kompaniji – „Zastava oružje“ (njihovi inicijali su razlog što oružje nosi neoficijelnu oznaku „MPI“). Bliža odrednica prave namene ovakvog oružja data je u nazivu „Tactical Sport“, jer su, upravo, osobine kakve je pokazala Zastava M-07 MPI Tactical Sport ono što traže savremeni sportski strelci, ali i profesionalci, čiji su zadaci vezani za upotrebu snajperske puške. Ali, idemo redom…

Polovinom februara, na strelištu sam prvi put bio u prilici za susret uživo sa oružjem o kome smo do tada, uglavnom, raspravljali na osnovu crteža, uz fokus na pojedine detalje. Relativno hladan dan bez vetra pružio nam je dobre uslove za isprobavanje puške. Na žalost, nedostatak vremena sprečio me je da učestvujem u probnom gađanju na 800 metara daljine, ali i s rezultatima do 500 metara stekla se prilično jasna slika o potencijalu nove puške.

Razlike između nove puške i standardnog modela mnogo je lakše uočiti kada oba oružja stoje jedno pored drugog. Kraća, drugačije profilisana cev s novim rešenjem gasne kočnice, novi oblik podkundaka, evidentna razlika u dimenzijama modula s Picatinny šinama, odsustvo rupa na usadniku kod preklopnog kundaka (ako može bez njih – zašto ih prave) i odvojiv, metalni okvir primetno manje dužine, sve to je vidljivo letimičnim poređenjem. Obe puške dele istu, trodelnu „šasiju“ tj. usadnik od aluminijumske legure obrađene na CNC mašinama s minimalnim tolerancijama. Nakon spajanja, na nju se montiraju svi elementi oružja, od sanduka sa zatvaračem, cevi, okvira za municiju, okidačkog mehanizma, kundaka…

Konstruktorsko umeće

Kao i kod svake precizne puške, i ovde cev predstavlja „srce“ sistema. Izrađena je u kalibru 7,62×51 mm NATO postupkom hladnog kovanja, sa šest žlebova i desnim korakom uvijanja od 254 mm. Profil cevi je takav da čitavom dužinom od 550 mm ima isti prečnik od 22 mm. Izbegavanjem uobičajenog zadebljanja u zoni veze sa sandukom smanjena je težina, pa je M-07 MPI Tactical Sport bez optike teška 5.300 grama.

Sasvim prihvatljivo, ali s obzirom na to da se masi oružja u realnim uslovima dodaju optika s montažom (oko 1 kg), nožice (0,25 kg), remnik sa alkama (oko 0,25 kg), municija i, eventualno, druga dodatna oprema, konstruktori daju sve od sebe da gde god je to moguće „obriju“ po neki gram. Prilično skromna dužina od 1.090 mm u „marševskom“ položaju s preklopljenim kundakom svela se na samo 850 mm. Zašto je to bitno? Savremeni vojnici su, uglavnom, natovareni gomilom opreme, a transportna sredstva koja koriste prioritet daju zaštiti u odnosu na komfor.

Stisnutim u oklopnom transporteru ili helikopteru, običnom kamionu ili terencu, vojnicima znači svaki centimetar prostora, a brzina i okretnost pri iskrcavanju ponekad su, doslovce, od životnog značaja. Kod vazdušno-desantnih sastava to je još izraženije. Prikriveno kretanje i dolazak na vatrenu liniju mnogo je lakše s kompaktnijim oružjem. Za slučaj nepredviđenih okolnosti, snajperke serije M-07 mogu da se koriste i s preklopljenim kundakom, mada je efikasnost paljbe u takvoj situaciji krajnje upitna.

Odlično upakovana

Kundak se preklapa u levu stranu i potpuno je podesiv po visini i nagibu obrazine, tački oslonca za rame u odnosu na osu kundaka, a dužina se reguliše pomoću umetaka od gume. Kada je puška na nožicama, leva ruka obično pridržava kundak u zgibu ramena, a za to postoji predviđen rukohvat, dok se, po želji, može dobiti i treća nožica sklopljena u kundaku. Materijal je u najvećoj meri polimer što, pored uštede na masi, pruža prijatniji dodir s licem pri ekstremnim temperaturama. Kontaktne površine pištoljske drške i prednjeg rukohvata su, takođe, gumirane, s teksturom koja sprečava klizanje šake. Lično, kod gume sam skloniji glatkim površinama, ali kada su šake u debelim rukavicama ovo je bolje rešenje.

Štitnik okidača je dovoljno prostran za prst u rukavicama, ali mala sila i kratak hod vam garantuju nehotično okidanje ukoliko ne povećate potrebnu silu. Srećom, okidač je podesiv po težini, hodu i tački okidanja. Kočnica se nalazi na kraju zatvarača, u vidu poprečno pokretne poluge koja blokira udarnu iglu što je najsigurnije rešenje. Sistemi koji dopuštaju manipulaciju zatvaračem dok je okidač blokiran primereniji su lovcima nego borbenom ili takmičarskom oružju.

Okvir za municiju, kapaciteta 10 metaka, izrađen je od čeličnog lima i primetno je kraći od svog polimerskog „brata“ kod M-07 pune veličine. Pritom je dovoljno pritisnuti kažiprstom dugme utvrđivača smešteno na prednjem delu štitnika okidača, pa da okvir bude oslobođen.

Svaki metak u centar

Još jedna prednost u odnosu na standardno rešenje je odsustvo male polimerske bradavice u prednjem delu okvira koja vas primorava na lučni pokret pri punjenju (kao kod AK sistema). Nema gubitka vremena i „pipavog“ traženja prave pozicije – samo gurnete okvir uvis. Kod prepunjavanja sam primetio jedan nedostatak. Pri korišćenju rukavica, kada je ručica zatvarača u donjem položaju, veoma je teško aktivirati dugme za izmenu okvira. Sad, nije problem podići ručicu ili povući zatvarač u zadnji položaj (to se, uglavnom, i radi kod prepunjavanja), ali…

Razgledanje puške i škljocanje okidača „na suvo“ je zabavno, ali prava stvar je, ipak, izlazak na vatrenu liniju. Za početak, postavljene su mete na daljini od 100 metara. Koristili smo odličnu municiju PPU Match s HPBT zrnom od 168 grena, koja iz cevi M-07 MPI Tactical Sport ima početnu brzinu od 810 m/s. Merenjem je utvrđeno da se srednje odstupanje u početnoj brzini kreće oko 2,76 m/s. Veoma ujednačene vrednosti su jedan od razloga za dobar rezultat. Već u prvoj probnoj seriji iz hladne cevi, od četiri metka svaki završava u centru!

Ponašanje puške pri opaljenju je na nivou sportskog oružja. Trzaj je pravolinijski, lako se kontroliše i meta sve vreme ostaje u vidnom polju, čak i pri maksimalnom uvećanju optičkog nišana. To je zasluga kombinovane gasne kočnice originalne konstrukcije. Uprkos skromnim dimenzijama, sasvim lepo ublažava trzaj, a da pritom nema oblaka prašine ispred cevi.

Spretno i lako „pakovanje“

Iz radoznalosti montiram „Teleoptikov“ prigušivač i skidam antifone. Iako municija nije podzvučna, nivo buke je neočekivano nizak, a veličina grupe, praktično, nepromenjena, jedino što je pomerena za oko 50 mm (uz jedan „flajer“ kao posledica moje greške pri okidanju). Ni u narednim serijama nema iznenađenja, grupe su konzistentne, dobro plasirane po pravcu i, uz malo privikavanja na oružje, ne prelaze veličinu od 1 MOA na daljinama do 500 metara. Izvanredno! Ostaje da se nadamo da će ovakav rezultat biti odlika serijskog oružja, a ne samo prototipske verzije.
Zastava M-07 MPI Tactical Sport ima potencijal snajperske/takmičarske puške pune veličine u znatno spretnijem i lakšem „pakovanju“, pa bi bio greh ne iskoristiti ovu modifikaciju. Opremljena kvalitetnom optikom i odgovarajućom municijom, ova puška će i na većim daljinama prijatno iznenaditi strelca, koji očekuje „još jednu skraćenu vojnu snajperku“. Pravi primer kako definisanje praktičnih zahteva i povratne informacije korisnika pomažu u realizaciji projekta i da, ponekad, manje može biti više.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još