Puška o kojoj se sanja

 

Pisanje o puškama ne može se nazvati poslom, već zadovoljstvom. Poštovanje rokova, odabir i ravnomerna zastupljenost sačmarica i karabina, želja za objektivnošću dovode do toga da se neka puška čitaocima “Kalibra” predstavi profesionalno – rutinski, a one izuzetno retke se opisuju sa puno pažnje, simpatija i pritajene želje da se poseduju. Prikaz “Krieghoffove” dvocevne sačmarice Essencia je primer ovog drugog pisanja sa puno divljenja, navijački, do granice preterivanja. Pre nego što prenesem oduševljenje na čitaoce, moramo da saznamo nešto o firmi koja je stvorila ovu divnu klasičnu lovačku pušku.

U oružarskom središtu Nemačke, u gradu Suhlu, koji pripada oblasti Turingija, godine 1886, dva puškara Sempert i Ludwig Kriegohff osnivaju puškarsku radionicu “Sempert & Krieghoff”. Nadareni suvlasnici odlučuju da proizvode isključivo lovačke puške. Međutim, Sempert ubrzo po osnivanju firme odlučuju da sreću okuša u Americi i Ludwig sam nastavlja proizvodnju pušaka. Posao dobro napreduje, upošljavaju se novi radnici, međutim pred Prvi svetski rat, firma prelazi na izradu vojničkog oružja. Nekoliko godina pred Prvi svetski rat Ludwig šalje sina Heinricha na nastavak puškarskog školovanja u belgijski FN i britanski “Sheffield”.

Osim dugogodišnje tradicije elegantnih pušaka Essencia ima savršen finiš
Osim dugogodišnje tradicije elegantnih pušaka Essencia ima savršen finiš

Iz Herstala i Šefilda, Hajnrih se vraća u Suhl, prepun novih ideja. Na žalost, porazom u svetskom ratu, tada nazvanom velikom ratu, nemački oružari padaju u dobuku krizu, amnogi i potpuno obustavljaju rad. “Krieghof” ima neverovatnu sreću da iz Holandije stiže narudžbina za velikim brojem lovnih pušaka, tako da fabrika onovo oživljava ii čak zapošljava 150 radnika. Hitler tridesetih godina dolazi na vlast i oružari dobijaju nov podstrek, tako da Krigofova fabrika oružja 1940, broji 2.000, a 1944, čak 6.000 radnika. Nemačka gubi u Drugom svetskom ratu i Suhl zauzimaju Amerikanci, ali kasnijom podelom ovaj oružarski centar pripada pod sovjetsku upravu.

Saradnja dve kompanije

Sovjeti demontiraju mašine, a 1947, eksplozivom uništavaju fabriku “Krieghof”. Ipak, porodica Krieghoff je 1945, uspela da pobegne u Zapadnu Nemačku. Nasttanuju se u mestu Heindenheim u blizini Ulma, gde 1950, ponovo započinju proizvodnju lovačkih pušaka. Uz velike teškoće firma se ponovo obnavlja 1960, prelazi u novo izgrađene zgrade u Ulmu. Dugi period stabilnosti donosi ovoj firmi konstantan rast i izgradnju sve većeg ugleda u svetu kvalitetnog i skupog lovačkog oružja. Posle ujedinjenja dve Nemačke, “Krieghof” ponovo u Suhlu osniva novi pogon. Takođe u SAD postoji podružnica pod imenom “Krieghof Inetrantional Inc”, smeštena u mestu Ottsvill u državi Pensilvanija. Ova stara, ugledna oružarska firma, koju vode potomci Ludwiga Krieghoffa, otac i sin Heizn Ulrich i Dieter Krieghoff, danas pored nove položare Esencia, proizvodi i pump action karabin Semprio, driling Optima 12, 20 i Triumpf u svim konfiguracijama, bok sačmarice, kombinirke i dvokuglare Ultra, dvokuglare položenih cevi Classic, Noblesse, Hubertus, kip laufe, sportske i bok sačmarice K-80, K-20, jubilarni parabelum P-08 skupoceni pištolj i oružje po specijalnoj narudžbi bogatih kupaca. Pored najsavremenijeg mašinskog CNC parka, uz veliki broj visoko kvalifikvanih puškara, kundačara i gravera, “Krieghoff” stoji na samom vrhu nemačkog oružarstva, ispunjavajući uslov da lovačke fine guns skupocna puška mora pored najviših estetskih vrednosti, biti izuzetno čvrsta, trajna i pouzdana. Među prvima su u svetu uveli hand spanung – ručno napinjanje udarnog mehanizma na većini svojih ožljebjenih i kombinovanih pušaka. Ugledni Krieghoff danas tesno sarađuje sa Beretinom grupacijom oružara.

Red je da vam predstavimo prestižno oružje, sačmaricu horizontalnih cevi, simpatičnog imena Essencia. I zasta ova klasična puška je u sebi objedinila sve esencijalne prednosti iz 130 godina dugog iskustva izrade sačmarica položara. Ova sačmarica ponuđena je u kalibrima: 12/70 i 12/76, za koje su ponuđene cevi dužine 710 i 760 mm. Iste dužine cevi su ponuđene i za kalibre 16/70 i 28/70, dok su magnim dvadesetice rađene u tri dužine cevi 680, 710 i 760 mm. Najmanji sačmeni kalibar 36 (engleska oznaka .410/76), ima samo 710 mm dugu cev. Iz ovoga vidimo da skupe puške proizvođači nude u svim mogućim kalibrima, dok danas neku jeftinu sačmaricu možemo da kupimo u 12 ili 20 kalibru. Izgleda da se proizvođačima “nacionalne klase” pušaka ne isplati rad na starim dobrim 16, 28 i 36 kalibrima. Sve navedene cevi imaju po želji izmenjive ili fiksne čokove, svih raspoloživih konfiguracija.

Mehanizmi sa sedam čivija

Cevi su izrađene demi blok (engleski – choper lump) postupkom. To znači da se svaka cev posebno kuje sa svojom polovinom ključeva i da se zatim srebrnim lotovanjem spajaju celom dužinom. Ovaj postupak je višestruko složeniji za izradu i samim tim skuplji, od opšte prihvaćenog i modernijeg mono-blok spajanja cevi. Kad vidite cevi sa uočljivom linijom iza ležišta metka, gde cevi ulaze u mnono-blok komad čelika, znate da se radi o jeftinoj ili najviše pušci srednjeg cenovnog razreda. Ne postoji fine guns klase položara sa mono blok spajanjem cevi. Na gornjem delu esencije se nalazi konična, ka baskuli šira, ka mušici uža, tzv svedena nišanska šina. Pored toga šina je i blago udubljena – konkavna, celom svojom dužinom, što dodatno olakšava i ubrzava nišanjenje. Ove godine je u Nirnbergu na sajmu IWA 2014, “Krieghoff” na svom štandu je izložio nekoliko pušaka Esencia. Iako su bile u najjačem 12/76 kalibru, ipak su te puške delovale neverovatno vitko i elegantno. Može se zamisliti kako ova dvocevka izgleda recimo u kalibru 28 ili čak najmanjem 36. Taj osećaj malih dimenzija svakako pojačava tzv round body – zaobljeni poprečni presek baskule – glave puške. Na baskuli ne postoji ni jedna oštra ivica, već se sve završavaju lučnim linijama, što ostavlja neverovatno dobar utisak kada pušku prvi put držite u ruci.

Kada se puške bez ikakvog napora prelome videli smo Pardi-Skot trostruke ključeve. Očigledno su konstruktori želeli da brave “Krieghof” dvokuglara položenih cevi primene i kod sačmara
Kada se puške bez ikakvog napora prelome videli smo Pardi-Skot trostruke ključeve. Očigledno su konstruktori želeli da brave “Krieghof” dvokuglara položenih cevi primene i kod sačmara

Težina esencije je 3,0 kg, a i to se čini manjim zbog round body – zaobljenog tela baskule. Vidite sa fotografija da puška ima mehanizme vatri smeštene na bočnim H&H pločicama. Čak je i spoljašnjost ovih H&H pločica poptuno zaobljena i utopljena u elipsasti oblik baskule. Mehanizmi imaju sedam čivija (seven pins) od kojih su osovine unutrašnjih udarača pozlaćene sa indikatorskom crticom u sredini, koja vlasniku pokazuje napetost udarnog mehanizma. Pojedine čivije imaju divno plavi brunirani završetak što se lepo uklapa u završnu obradu baskule i H&H pločica. Paljeni finiš sa plavičastim prelivima je očigledno tehnološka tajna “Krieghofovog” stručnog art tima. Videli smo puške koje imaju lučni zlatni natpis “Krieghoff”, ali i one sa zlatnim detaljima lovnih ptica – na primer šumske šljuke. Pored ovih zlatnih inkrustracija i paljenog finiša, kompletne površine su prekrivene čipkom ili detaljima sitne scroll gravure. Kada smo povlačenjem duge i sitno gravirane Vestli – Ričards poluge lako, bez imalo napora prelomili cevi puške, videli smo Pardi Skot trostruke ključeve. Dva Pardija dole i zaobljeni Scott nosić između cevi, čine veoma jako, trostuko zabravljivanje puške. Očigledno da su konstruktori želeli da moćne brave Krieghof dvokuglara položenih cevi, primene i kod ove sačmarice, bez obzira na daleko manje pritiske sačmarske municije. Jake brave nikada nisu kd sačmarica suvišne, jer se pored malih pritisaka uzima u obzir veći broj ispaljenih metak i veći broj ciklusa prelamanja cevi kod sačmarice, nego kod dvokuglare. Usotalom, ne kaže naš narod slučajno – “od previše ne boli glava”.

Vrhunski nemački majstori

Pored jakih ključeva, interseptora – hvatača ugrađenih u bočne H&H pločice, pouzdanih selektivnih ejektora, još jednu konstrukcionu osovinu psoebno pohvaljujemo. Iglama na sačmaricama položarama nije lako prići i to najčešće zahteva potpuno rasklapanje puške. Kod modela Esencija se sa čela baskule odvijanjme samo jednog vijka (po igli), može specijalnim ključem odviti kućište koje u sebi sadrži udarnu iglu i njenu povratnu oprugu. Tako da se eventualno skraćivanje, zamena opruge, zamena igle ili samo čišćenje i podmazivanje može uraditi s čela baskule, bez rasklapanja puške. Kada tome dodamo lako demontažne H&H pločice, vidimo da se Krieghoff Esencija, održava mnogo lakše od drugih pušaka.

Podkundak je za cevi i baskulu vezan Pardijevim puš rot sistemom, čije se komandno dugme nalazi na prednjem delu podkundaka. I ovo rešenje je skuplje od poluge na dnu podkundaka. Nemački dizajneri su od oraha visoke kalse (Krieghoff oznaka klase je 003) izradili dve vrste kundaka. Prvi klasični, dugi vitki, engleski kundak sa fino čekiranim, 32 linije po inču, površinama je rezervisan za one lovce koji prednost daju sačmaricama sa dva nezavisna obarača. Za one koji pored dva, više cene jedan selektivni obarač ili imaju kontinentalno – evropski, ne engleski ukus, predviđen je divni Princ od Velsa kundak, sa dole zaobljenom jabukom pištoljskog rukohvata. Oba kundaka imaju dno, deo koji se naslanja o rame, fino sitno čekiran, izrađen iz takođe najfinije orahovine. I tu je čekiranje, ono najzahtevnije, a tim i najskuplje – 32 LPI (32 linije po dužnom inču). Kundak je spolja dugo obrađivan poliranjem i nauljivanjem, tako da je dobije mat – na vodu otporna površina, uz posebno isticanje prirodne teksture podzemnog dela orahovog drveta. Na sav ovaj navedeni luksuz moramo da dodamo i skupoceni kožni kofer u kome se u rasklopljenom stanju nosi Krieghoff Essencia.

Posle više od tri decenije provlačenja kroz grmlje, vrbake, kukuruzišta i polja, autor ovog teksta potpuno se zadovoljio lova bok puškama, poluautomatima i pumparicama. Ostale su kao neprolazna salobost fine dvocevke položenih cevi. Kao jedna od najupečatljivijih primera ove naklonosti se može smatrati model Essencia. Da se razumemo, iz nje nismo mogli da pucamo na sajmu IWA, daleko od toga da bi je mogli kupiti, ali držanje ove puške u ruci, njeno unošenje u rame i zamišljeno traženje cilja reklo nam je sve!
Ovo je puška iz snova, za lovca klasičnog ukusa i dubokog džepa. Nemački oružari dokazali su da ni za stopu ne zaostaju za najboljim svetskim fine – guns majstorima.

Vlada Mitrović

foto: „Krieghoff“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još