Sklapanje puške je izuzetno brzo i jednostavno, kao i postavljanje optike

Rasklapanje u trenu

Opterećen dimenzijama kofera i načinom sastavljanja Blasera R93, bogati Švajcarac zamolio je proverenog puškara i kundačara Markusa Ulricha, da osmisli razdvajanje puške na dva dela i njeno lako i brzo sklapanje. Markus je uskoro vratio njegov Blaser R93 u potpuno novom izdanju…

Diplomirani ekonomista Manfred Treutler je uspešni poslovni čovek, koji živi u Švajcarskoj. Pored redovnog napornog i odgovornog posla her Treutler je i pasionirani lovac. Kao imućan čovek, mogao je da priušti pušku Blaser R93 i odlazak u lovove na svim kontinentima. Lovovi na više vrsta divljači na udaljenim planetarnim destinacijama, podrazumevali su i putovanja interkontinentalnim letovima, a potom i malim klipnim avionima i terenskim vozilima – džipovima. Iako je Blaser R93 puška kod koje se lako i brzo menjaju cevi i kalibri i može da se rasklopi na dva dela – kundak i cev sa sandukom, Manfred Treutler nije bio zadovoljan. Po njemu, sve to je još uvek bilo preglomazno za transport i suviše složeno za montažu. Takođe, za sastavljanje Blasera R93 potrebno je imati odgovarajući imbus ključ, kojim se sa dva duga vijka povezuje kundak sa ocevljenim mehanizmom.

Blaser R93 u izvornom stanju, pre odnošenja kod puškara
Blaser R93 u izvornom stanju, pre odnošenja kod puškara

Opterećen dimenzijama kofera i načinom sastavljanja Blasera R93, Manfred je zamolio dobrog prijatelja, proverenog puškara i kundačara Markusa Ulricha, da osmisli razdvajanje puške na dva dela i njeno lako i brzo sklapanje. A da za te radnje nije potrebno koristiti nikakve dodatne alatke. Markus Ulrich je prionuo na posao i uskoro je svom prijatelju vratio njegov Blaser R93 u potpuno novom izdanju. Sanduk puške i kundak sa cevi na koju je pričvršćen potkundak, sada povezuje snažna zvezdasta-kandžasta spojnica sa osam zubaca. Posle vađenja zatvarača iz cevi (zatvarač bravi direktno u cevi razmicanjem 12 elastičnih segmenata po celom obimu), potrebno je samo malo zarotirati (okrenuti) cev i potkundak, u odnosu na sanduk sa kundakom i puška je rasklopljena. Na isti način se poklapanjem pera spojnice sa otvorima i kratkim zakretanjem u suprotnom smeru, puška sastavlja. Za sve ove radnje potrebno je nekoliko sekundi i nema nikakvih alatki ili naprava. U pušku se potom vraća zatvarač, a na cev se vrati optički nišan sa “Blaserovom” montažom. Čitava radnja je krajnje jednostavna, brza i bez primene alata ili veće sile.

Preciznost ostala ista

Manfred Treutler je bio zadovoljan Markusovim zahvatom i posle prvih lovova, zadovoljstvo je prešlo u oduševljenje. U lakom rancu za koji su bila pričvršćena oba sklopa puške, lako je mogao da se vere po alpskim vrletima, a puška se sastavljala za tili čas. Preciznost je bila identična originalnom Blaseru R93. Za daleka putovanja, kofer za pušku bio je dimenzija sličnih običnoj akt-tašni. Poslovni čovek Manfred Trautler je oduševljenje svojom prepravljenom puškom Blaser R93, pretočio u novi unosni biznis. U švajcarskom mestu Schindellegi osnovao je firmu “Makura Hunting Rifles”. U početku je “Makura”, odnosno vrhunski puškar Markus Ulrich, prepravljao karabine Blaser R93 u lako razdvojive puške (take down), da bi se posao brzo i uspešno razgranao. Bilo je logično, da se posle Blasera R93, a pojavom novog Blasera R8, sve prepravke primene i na novi model.

anduk puške i kundak sada povezuje snažna zvezdasta spojnica sa osam zubaca
anduk puške i kundak sada povezuje snažna zvezdasta spojnica sa osam zubaca

Zli jezici su govorili da je bravljenje Blasera R93 moglo da bude problematično, pa su zato u institutu Deva, strogi nemački balističari, novi R8 testirali na pritisak do enormnih 14.500 bara, što je puška lako izdržala. Tako danas “Makura” u sopstvenoj rasklopivoj varijanti (take down) više radi modele R8 od početnih “Manfredovih” pušaka R93. Sistem spajanja i razdvajanja je kod oba “Blaserova” modela identičan, uvek pouzdan, lak i bez upotrebe alata. Poslovična “Blaserova” vrhunska preciznost stoprocentno je zadržana.

“Makura” nudi svoje (Blaser) puške u pet familija kalibara. To su familija mini sa kalibrima .222 Remington i .223 Remington, standard u koju ulaze kalibri: .22-250, .243 Win, 6,5×55 SE, 6,5×57, .270 Win, 7×64, .308 Win, .30-06 S, 8×57 IS i 9,3×62. Specifična je familija kalibara medium – 7,5×55 Suisse i 8×68 S. Familiju magnum čine kalibri: .270 WSM, 7 mm Blaser Magnum, 7 mm Rem. Mag, .300 Blaser Mag, .300 Win. Mag, .338 Blaser Mag, .375 Blaser Mag i .375 H&H Mag. Poslednju familiju switzerland popunjava specifični švajcarski metak 19,3x60R i za njega se rade samo jednometne puške bez magacina ili okvira. Iz popisa se vidi da je “Makura” zadržala većinu kalibara iz standardne “Blaserove” ponude. Kako su se držali kalibara, tako se pridržavaju i ponuđenih dužina i debljina cevi.

Sklapanje puške je izuzetno brzo i jednostavno, kao i postavljanje optike
Sklapanje puške je izuzetno brzo i jednostavno, kao i postavljanje optike

Puške Makura Take Down mogu da se dobiju sa cevima dugim 520, 580, 600, 650 mm, a švajcarski kalibar 10,3x60R ima cev od 700 mm. Debljine cevi mogu da budu 17, 18 i 22 mm, uz izbor kupca, da li želi oblu ili cev sa uzdužnim kanalima (kanelurama) po spoljašnjoj površini. Markusova rekonstrukcija nije uticala na povećanje mase puške, tako da one i dalje teže od 3 do 3,2 kg, u zavisnosti od kalibra. Modeli zasnovani na Blaseru R93 imaju jedan metak više (4) u odvojivom okviru. Potsećamo da Blaser R8 ima integrisani demontažni podsklop, koji čine okvir za municiju, obarač i štitnik obarača. Osim dela za spajanje i mesto kontakta cevi i sanduka, Markus Ulrich nije rekonstruisao nijedan vitalni deo Blaserovih karabina R93 i R8.

Anatomski oblik kundaka

Vlasnici rasklopivih modela zadržavaju sve navike i radnje familijarizovane za bazne karabine direktne akcije R93 i R8. Posao unapređivanja “Blaserovih” pušaka je lepo napredovao, tako da je “Makura” mogla da se bavi novim poljima. Kako je Markus Ulrich i vrhunski kundačar, u saradnji sa ekspertom za drvo Paulom von Rickenbachom, 2006. projektuje novi tip kundaka sa pištoljskim rukohvatom i velikim otvorom za palac. Ovaj, skoro anatomski oblik kundaka, toliko olakšava i unapređuje nišanjenje, da biva brzo prihvaćen. Prvo su ga dobili vlasnici Blasera R93, da bi danas Markusov thumb hole kundak (otvor za palac), imali (ili mogli da ugrade) i vlasnici Blasera R8, svih “Blaserovih” kombinirki, dvokuglara i F3 bok sačmarica. Van “Blaserove” kuće, Markus je ove anatomske kundake uspešno prilagodio puškama “Sauerovih” modela S202 i S303, kao i “Merkelovim” karabinima SR 1 i RX Helix.

 U lakom rancu bila su pričvršćena oba sklopa puške i lovac se može lako kretati po vrletima i teškim lovištima
U lakom rancu bila su pričvršćena oba sklopa puške i lovac se može lako kretati po vrletima i teškim lovištima

Očigledno je da su se Švajcarci oslonili na tesnu saradnju sa najpoznatijim nemačkim proizvođačima lovačkih pušaka. Markusovi thums hole kundaci su urađeni isključivo od orahovine iz Turske i njoj susednih zemalja. Pojedini primerci podzemnog dela stabla su stari i više od 500 godina. Specijalna obrada orahovih pripremaka blankova, njihova prirodna i vrtložna tekstura, svrstavaju ih u šest kategorija luksuza. Za karabine Blaser R8 i R93, “Makura” nudi originalne thumb hole kundake u dvodelnoj (kundak i potkundak) ili jednodelnoj (dugi kundak) varijanti. Čak je i za lovce i strelce koji estetiku potiskuju izdržljivošću, predviđen i njihov kundak od drvenog laminata. To je odličan izbor za strelce koji svom Blaseru dodeljuju i sportsku – long range (dalekometnu) namenu. Svi kundaci: luksuzni, u svih šest kategorija orahovine, dvodelni, jednodelni i oni od laminata, rade se paralelno u desnorukoj i levorukoj varijanti. Svi, do jednog, nestvarno dobro leže u ramenu, pomažu u brzom nalaženju cilja i ne zamaraju strelca, čak i pri dugom, sportskom long range meču.

“Makura” pravi i luksuzne lovačke noževe: izdvojili smo jedan sa koricama od predivnog drveta sa damaskus sečivom
“Makura” pravi i luksuzne lovačke noževe: izdvojili smo jedan sa koricama od predivnog drveta sa damaskus sečivom

Kako kundak postoji u šest nivoa luksuza, tako i metalni delovi sanduka mogu da budu srebrnasti ili crni, negravirani ili gravirani u pet nivoa luksuza. Postoji i šesti nivo gravure, po zahtevu kupca, za koji na osnovnu cenu mora da se doplati 15.000 evra. Kada smo već kod cena, puške Makura R93 i R8 staju od 4.500 do 40.000 evra. Samo kratki dvodelni kundak staje od 825 evra u prvoj klasi orahovine, do 5.390 evra u šestoj klasi kavkaskog oraha. Dopunske (rezervne) cevi za “Blaserove” modele R93 staju 1.720 evra po komadu, a za R8 su tek nešto skuplje – 1.850 evra. Ovakva priča je i podrazumevala ekstremno visoke cene.

Ozbiljno mesto u elitnom društvu

Za divljenje je model R93 Kamčatka, koji pored trodimenzionalnih gravura lovnih scena medveda, irvasa, losa ima ceo horizont zalazećeg sunca prekriven zlatom. U sličnom duhu je i luksuzni model Ruska jesen, sav u zlatnim, “jesenjim” žutim i srebrnim listovima. Ovo je očigledno namenjeno prebogatim ruskim oligarh lovcima. Kako je ideja za rasklopvio oružje Makura, proistekla iz želje da se puška lako donese do samog mesta lova, Markus i Manfred su osmislili paletu kompaktnih, ali veoma funkcionalnih ranaca. U njima pored mnoštva pregrada i džepova, postoje i specijalni prostori za smeštaj kundaka i sanduka, cevi i potkundaka i optičkog nišana sa montažom. Svi ovi delovi su bezbedno smešteni, sigurni od oštećenja, a ipak pristupačni za brzu montažu. Tu je i više vrsta kožnih, metalnih i polimerskih kofera za jednu, dve ili više rezervnih cevi. Cena jednog ekskluzivnog kožnog Makura kofera je 2.300 evra. Kako lovac ne može da pođe u lov bez lovačkog noža ili čak lovačke sekirice, u “Makuri” su i to napravili. U ponudi imaju čak petnaestak luksuznih lovačkih noževa, a nama se posebno dopao Hippo od damaskus čelika, sa sečivom dugim 12,5 cm, a košta “samo” 1.250 evra.

 

Originalno rešenje: u kundaku puške napravljeno je mesto za rezervni okvir, avađenje okvira je jednostavno i sa malo vežbe brzo ćete ga zameniti u lovu
Originalno rešenje: u kundaku puške napravljeno je mesto za rezervni okvir, vađenje okvira je jednostavno i sa malo vežbe brzo ćete ga zameniti u lovu

Za kraj ostavljamo objašnjenje jednog interesantnog detalja i konstrukciono domišljatog rešenja na kundaku thumb hole za Blaser R8. Kako se kod Modela R8 skida okvir integrisan u štitnik obarača i obarač, Markus je nadahnuto smislio, da u kundaku napravi prostor za smeštaj ovog rezervnog okvira – sklopa. Kada u kundaku nije smešten rezervni (ili uz pušku pripadajući) okvir, otvor se prekriva odgovarajućim specijalnim poklopcem. Sa ovim kundakom Blaser R8 (nastao 2008. godine) i simbolično u sebi nosi 8 metaka – četiri u pušci i četiri u rezervnom okviru smeštenom u kundak.

Iako su svoj rad i ideje upotrebili na već postojećem oružju, Manfredu i Markusu se mora priznati da su već odlične puške podigli na još viši nivo. U svetu skupocenih pušaka “Makura” je čvrsto zauzela zavidnu visinu.

Vlada MITROVIĆ

foto: Markus Ulrich, Manfred Treutler, Blaser

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još