Retrospektiva: Idealan pratilac u divljini

Prisećamo se posete sajmu IWA 2010 u Nirnbergu, kada smo primetili da je u svetu tzv. kratkih cevi prisutan trend dve krajnosti: nude se kompaktni modeli namenjeni municiji nižeg energetskog potencijala ili velikokalibarska oružja pune veličine. Dok je danas sve popularnije oružje malih gabarita ali velike vatrene moći.
Osvrnućemo se na „Smith & Wessonovog“ teškaša u kalibru koji doživljava renesansu – čuvenom .45 ACP za koga mnogi eksperti tvrde da je najbolji metak za samoodbranu i službenu upotrebu. Iz tog razloga, usmerili smo pažnju na revolver i pištolj za ovaj metak.

Neprijatno veliki otvor cevi
Neprijatno veliki otvor cevi

Da bi neki proizvođač oružja opstao u žestokoj konkurenciji, kao što je uspeo „Smith & Wesson“, mora da ponudi kvalitetan, pouzdan, praktičan proizvod i inovativnost, originalnost i spremnost da prihvati sugestije i potrebe korisnika. S&W je to veoma dobro radio, jer se održao od 1852. Dokaz su i brojni revolveri, proizvedeni još sedamdesetih godina 19. veka koji i danas funkcionišu, kao i onoga dana kada su izašli iz fabrike.

Usavršavanje starog ratnika

Iako revolver na opasaču čuvara zakona u SAD više nije uobičajena slika, ova vrsta ručnog oružja još uvek ima mnogo obožavalaca koji cene robustnu konstrukciju, jednostavnu upotrebu, snažan metak i visoku pouzdanost u svim uslovima, bez obzira na vrstu i kvalitet municije. Ovi stari „ratnici“ još uvek mogu da se usavršavaju. Inkarnacija modela dokazanih u višedecenijskoj upotrebi, oličena je u seriji Night Guard (Noćni čuvar). Ovu liniju čini šest modela u pet kalibara i tri veličine rama. Odabrali smo model 325 NG u kalibru .45 ACP, kao idealno oružje za samoodbranu. „Srce“ nove serije predstavlja ram od legure skandijum-aluminijum, koji uz značajnu uštedu na masi dopušta upotrebu najsnažnijih magnum punjenja. Ipak, nova legura je osetljiva na erozivno dejstvo vrelih gasova pod visokim pritiskom.

Unutrašnji deo rama: kod cevi se uočava zaštitna pločica koja odbija vrele gasove
Unutrašnji deo rama: kod cevi se uočava zaštitna pločica koja odbija vrele gasove

Zato je ram na svakom modelu zaštićen tankom čeličnom pločicom, postavljenom sa unutrašnje strane gornjeg dela između doboša i cevi. Revolver ima doboš od nerđajućeg čelika i cev tankih zidova sa pet žlebova od istog materijala, dugu 70 mm koja je usađena u oblogu od lake legure zajedno sa osovinicom za doboš. S leve strane rama, neposredno iznad profilisanog dugmeta za oslobađanje doboša pri punjenju nalazi se integralna bezbednosna bravica, kojom se obezbeđuje od neovlašćenog rukovanja oružjem. Nišani na ovom revolveru su izvrsni. Napred je visoka rampa sa XS Sight standardnom, velikom tricijumskom mušicom obrubljenom belom bojom zbog lakšeg korišćenja na dnevnoj svetlosti. Pozadi je fiksni, po pravcu podesivi Cyliner & Slide Extreme Duty nišan sa dubokim urezom U oblika, koji daje jasnu sliku i savršeno se uklapa sa mušicom. Nišani su veoma udobni za korišćenje i brzo se poravnavaju prirodnim, tečnim pokretom potezanja i podizanja oružja.

Kao zaključan u šaci

Okidač je gladak, zaobljen, veoma prijatan na dodir. Sila na single action režimu je standardnih 1,3 kg, na dvostrukoj akciji izvanrednih 4 kg, što je najlakše DA okidanje koje smo imali priliku da isprobamo na nekom revolveru. Ipak, veliki N ram sa dimenzijama previše izdašnim za prosečnu šaku, uz relativno dug hod okidača i „propadanje“ posle tačke okidanja, umanjuju dobre strane ovog mehanizma. Vrlo udobne, jednodelne Pachmayr Compac Grip drške izlivene od kratona, savršeno prijanjaju uz dlan, a pokrivaju zadnji deo metalnog rama rukohvata, pa je kontrola revolvera u snažnom kalibru teškog 794 g značajno olakšana.

Revolver S&W 325 NG kalibra .45 ACP
Revolver S&W 325 NG kalibra .45 ACP

Kao da je zaključan u šaci. Isprobavajući okidanje „na suvo“ – bez municije, stiče se utisak da je nišanjenje i gađanje ovim oružjem prava zabava. Trzaj pri opaljenju sigurno nije zanemarljiv, ali iz S&W daju garanciju da pogoci sa 15 m daljine završavaju u krugu prečnika 60-75 mm. To je više nego dovoljno za osnovnu namenu revolvera i pruža mogućnost za pucanje i na višestruko većim daljinama.
Kako cilindrična čaura metka .45 ACP nema rub koji bi je sprečio da upadne dublje u komoru doboša, punjenje se obavlja uz pomoć limenih klipsova u obliku polumeseca koji nose po tri metka ili sa tzv. full Moon kružnim klipsovima za šest metaka. Uz svaki revolver dolaze po dva seta od svake vrste i s obzirom da im je cena vrlo niska, naknadna kupovina ne predstavlja neki izdatak.

Doboš i sigurnosna bravica
Doboš i sigurnosna bravica

Dodatna povoljnost je mnogo brže prepunjavanje i sakupljanje praznih čaura (što je osnovni bonton na strelištu). Finiš je crni melonite koji površinsku tvrdoću diže na neverovatnih 68 HRC i pokriva ceo revolver. Ukoliko je ovaj podatak tačan, to bi trebalo znatno da produži njegov radni vek. Izvanredno oružje koje dužinom od 194 mm možda nije idealno rešenje za prikriveno nošenje, ali je savršen izbor za noćni stočić ili tamo gde je dozvoljeno – da bude pratilac kamperu i zaljubljeniku u divljinu. Ukoliko pitate autora teksta, između S&W pištolja u kalibru .45 ACP i Mod. 325 – bez dvoumljenja bih se odlučio za revolver.

Tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još