Retrospektiva: Test puške ČZ-750 S1 M1 Sport

Oružje čuvenog češkog proizvođača poznato je u celom svetu, pre svega zbog odlične familije pištolja ČZ-75. Nezavisno od toga, „Zbrojovka“ ima dugu i uspešnu istoriju kao proizvođač oružja. U periodu između dva svetska rata, u Brnu je uz mnogobrojne druge konstrukcije, po licenci proizveden i veliki broj repetirki sistema Mauser 98.

Puška za long-range strelce i taktičke korisnike - ČZ-750 S1 M1 Sport
Puška za long-range strelce i taktičke korisnike – ČZ-750 S1 M1 Sport

S obzirom da je Češka u to vreme imala izuzetno razvijenu mašinsku industriju, ove puške su svojim kvalitetom veoma brzo stekle zavidnu reputaciju pouzdanog, izdržljivog i preciznog oružja. Tako je ostalo i do danas, pa se uz izvesne modifikacije lovački i sportski karabini „Zbrojovke“ cene i prodaju na svim kontinetima.

Prilagođavanje modela 700

Osnovnu ponudu i dalje čini legendarna serija 550, zasnovana na blago redizajniranom sistemu Mauser. „Zbrojovka“ je mehanizam ove serije prodavala i zasebno, pa su ga mnoga slavna imena u izradi oružja koristili za svoje prefinjene i skupocene custom karabine. Kuriozitet je da se mehanizam ČZ-550 nalazi u osnovi britanske snajperske puške Parker-Hale M-85, koju mnogi poznavaoci smatraju najboljim oružjem te vrste u kalibru 7,62 NATO. To je bila prva snajperska puška na svetu, koja je garantovala pogotke prvim metkom u glavu na daljini od 600 m i u torzo na 900 m. Na bazi ČZ-550, posle nekoliko modifikacija, pre svega na kundaku i kočnici, sportskim strelcima i vojno-policijskim službama ponuđen je model ČZ-700 u kalibru 7,62×51 (komercijalno označen kao .308 Winchester). Iako je mnogo uloženo u marketing na tržištu SAD, očekivani uspeh je izostao. Zbog toga je odlučeno da se urade dodatne izmene i da se puška prilagodi potrebama long-range strelaca i taktičkih korisnika. Tako je nastao model ČZ-750. Nedavno smo imali priliku da isprobamo ovu pušku u njenom „prirodnom okruženju“.

Autor teksta prilikom testiranja u Miokovcima, na strelištu kompanije "Sloboda"
Autor teksta prilikom testiranja u Miokovcima, na strelištu kompanije „Sloboda“

Primerak koji smo testirali uvežen je preko naše poznate firme „Trofej“ iz Beograda. Puška je opremljena izvrsnim optičkim nišanom Schmidt & Bender PMII 5-25×56. Ovaj nišan je na težinu puške od 5,8 kg dodao još 1,1 kg (ne računajući prilično masivnu montažu), ali vredi svaki gram. Veoma pregledna, rešetkasta tzv. Bryant končanica, podešavanje u rasponu od 273 „klika“ od kojih svaki pomera sliku za po 7 mm (ili 0,25 MOA) na daljini od 100 m, tubus od 34 mm, vidno polje koje se u zavisnosti od uvećanja kreće od 5,3 do 1,5 m i neverovatno jasna, svetla slika – samo su deo impresivnih odlika ove optike. Ne znamo da li će priložene fotografije moći da prenesu pravi utisak pri pogledu na metu, ali verujte da je ova optika u svetskom vrhu. Doduše, za sumu od oko 3.000 evra koliko je plaćen – i mora da bude.

Realna provera

„Zbrojovkin“ model ČZ-750 S1 M1 Sport stigao je u kvalitetnom, aluminijumskom koferu sa dva okvira za municiju kapaciteta deset metaka u kalibru .308 Winchester. To je elegantna repetirka modernih linija potpuno crne spoljašnosti, u skladu sa aktuelnim tactical trendom. Sistem je već pomenuti Mauser sa dva zabravljujuća brega, opremljen 660 mm dugom teškom cevi punog profila, precizne izrade, sa ugrađenom gasnom kočnicom koja pruža mogućnost preciznog gađanja na daljinama do 800 m (fabrički podatak). Cela puška duga je 1.220 mm i široka 77 mm. Okidač je podesiv po sili i dužini hoda. Uz doplatu se dobija potpuno podesiv, jednostepeni, takmičarski okidač.

Puška je opremljena izvrsnim optičkim nišanom Schmidt & Bender PMII 5-25x56
Puška je opremljena izvrsnim optičkim nišanom Schmidt & Bender PMII 5-25×56

S desne strane, u zadnjem delu sanduka, nalazi se poluga kočnice koja se lako angažuje palcem desne ruke, a kada je aktivirana, sprečava manipulaciju zatvaračem, čime se obezbeđuje od neželjenog otvaranja pri kretanju kroz čestar i gusto rastinje. Mehanički nišani nisu predviđeni, ali je za montažu optike, na neobičan način postavljena Weawer šina po Mil.Std. 1913. Kundak je sintetički i moguće je podešavati dužinu, visinu oslonca za rame, visinu obrazine i preko seta uložaka, bočnu distancu obrazine od ose kundaka. Vizuelno, kundak podseća na rešenje sa modela Accuracy International. S donje strane potkundaka smeštena je šina za montažu sklopivih nožica koje nismo koristili, jer smo pucali sedeći, sa posebnog naslona.

Problematični magacin sa gumenom oblogom
Problematični magacin sa gumenom oblogom

Odlučili smo da test oružja umesto merenja grupe na 100 m izvedemo na daljini od 500 m smatrajući to zanimljivijom i realnijom proverom, s obzirom na njenu osnovnu namenu. Zahvaljujući prijateljima iz kompanije „Sloboda“ u Čačku, koristili smo uređeno strelište u Miokovcima. (Veoma prijatne uslove za gađanje, povremeno su narušavali udari bočnog vetra).

Pogled na mete udaljene 500 m (donji red) i 1.000 m (gore levo) kroz optiku pri uvećanju 25x
Pogled na mete udaljene 500 m (donji red) i 1.000 m (gore levo) kroz optiku pri uvećanju 25x

Prvi utisak pri kontaktu sa ČZ-750 je znatna masa, koja se i bez municije, ali sa optikom kreće oko 7 kg. Gađanje sa njom iz stojećeg stava, nije posao za svakoga. Na streljačkoj poziciji shvatate da je polimerski kundak možda otporan na sve uticaje spoljašnje sredine, ali je suviše gladak, skoro klizav, pa poželite hrapaviju površinu ili verziju od drvenog laminata. Montaža S-B nišana za velike daljine dodaje još 20 MOA nagiba, ali takođe povećava visinu, tako da je maksimalno podignuta obrazina jedva dovoljna za udobno gađanje. Kada se ima u vidu mogućnost podešavanja optike, bila bi sasvim prihvatljiva jednostavnija montaža niža za 20-25 mm. Hod zatvarača nije gladak, donekle je klimav, ali je tih, što je pozitivno. Kočnica je malo tvrđa, ali se jasno pozicionira, što joj je vrlina.

Problemi na strelištu

Pre svakog gađanja sa novim oružjem isprobavamo okidanje „na suvo“. Nije loše, ali nije ni dobro. Hod okidača nije ni gladak, ni lak i prilično je dug. Naravno, bilo koji puškar bi to lako sredio, ali na oružju koje košta 2.150 evra, očekujete da to bude već urađeno. Kada smo poželeli da napunimo pušku, sreli smo se sa neočekivanim problemom. Okviri od čeličnog lima su iz nama nepoznatog razloga nosili gumene navlake. Bez obzira koliko metaka stavili u njih, sa gumom ili bez nje, oba okvira su svaki put prednjim delom spadali za 3-4 mm nadole, sprečavajući na taj način ubacivanje metka u ležište. Do kraja testa, svaki metak smo ručno ubacivali u cev, kao kod jednometnog oružja. Da li bi se dogodilo isto sa municijom drugog poizvođača, na žalos nismo mogli da proverimo.

Tipična grupa od pet pogodaka na 500 m
Tipična grupa od pet pogodaka na 500 m

Gađanje na testu izvela su trojica strelaca sa dosta iskustva. Bez obzira na strelca, rezultati su bili veoma slični, pa smatramo da su verodostojni. Tog dana, niko od nas nije uspeo da na 500 m napravi grupu manju od 150 mm. Pazite, to je i dalje grupa veličine 1 MOA, praktično pogodak u metu veličine glave, ali bez lažne skromnosti, svako od nas pravio je i duplo uže grupe sa znatno jeftinijim puškama (da ne pominjemo optiku). Korišćena je municija PPU Match sa zrnom teškim 165 grs. S obzirom na korak uvijanja žlebova od 305 mm ova municija je približna optimizovanom metku Lapua Scenar od 155 grs, za koji tvrde da ga ČZ-750 grupiše ispod 0,5 MOA. Posle ličnog iskustva sa ovom puškom – autor teksta bi voleo to da vidi…

Neujednačeno obrađena površina bravećih bregova
Neujednačeno obrađena površina bravećih bregova

Na kraju dana, razmišljali smo da li je u pitanju pogrešno odabrana municija, vetrovito vreme, nestandardni komad oružja koji nam je „zapao“… Ipak, ukoliko dođemo do različite municije, test ćemo rado ponoviti. Ne možemo da se otmemo utisku da je ČZ-750, uz sav kvalitet i trud pri projektovanju suviše teška, skupa, u detaljima nedorađena i po performansama sasvim prosečna puška.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još