Retrospektiva: Zaštita u vintage stilu

Bez sumnje je čudna odluka napraviti malogabaritno, perkusiono oružje sa glatkim cevima na crni barut za samoodbranu, kada postoji ogromna ponuda kompaktnih, modela velikog kapaciteta. Ali novi “čeh” je moderan džepni pištolj u režimu slobodne prodaje.

Veoma kompaktno oružje
Veoma kompaktno oružje

Svetski poznat pojam derringer nastao je kao rezultat pogrešnog izgovora prezimena Henrya Deringera (1786-1868), industrijalca iz Filadelfije, koji je 1852. godine počeo proizvodnju malog jednometnog pištolja za skriveno nošenje.

Samoodbrana “kategorijom C”

Na sajmu IWA 2019. u Nirnbergu, češki proizvođač “Czechgun” predstavio je svoj model derringera – Gladiator 500 HD. Ali, on nije ni nalik na prastari spreda puneći pištolj na crni barut kalibra .41 sa paljenjem kapislom, Naprotiv, novo oružje je moderan džepni pištolj u svakom pogledu impresivnog kalibra 12,7 mm.

Efikasan na bliskim distancama
Efikasan na bliskim distancama

Uprkos odsustvu žlebova u cevi i relativno kratkoj nišanskoj liniji, preciznost Gladiatora je sasvim zadovoljavajuća. Po rečima konstruktora i strelac sa malo iskustva bez problema će smestiti dva pogootka u vitalne zone mete udaljene 15 jardi (oko 13,5 metara), što je znatno više od očekivane daljine za korišćenje oružja ovog tipa.

Polužica brave za otvaranje
Polužica brave za otvaranje

Nišani su fiksni ali široki i lako uočljivi. Ovakvi pištolji se uglavnom koriste na minimalnoj udaljenosti, najčešće ispod tri metra. Praktično bez nišanjenja, tako što se oružje poput kažiprsta uperi “u pravcu opasnosti” pa su performanse Gladiatora neočekivani benefit.

Udarac kovačkog čekića

Na papiru, energetski potencijal teškog zrna velikog prečnika sa relativno malom početnom brzinom nije baš impresivan, naročito ako se poredi sa modernom municijom. Ali, vekovno iskustvo govori nam da je efekat na živom cilju poput udarca kovačkog čekića. Takav projektil od mekog olova skoro momentalno predaje svu energiju, pa je verovatnoća da napadač bude zaustavljen već prvim pogotkom veoma visoka.

Na prelomljenom oružju vide se pistoni za kapisle
Na prelomljenom oružju vide se pistoni za kapisle

Proces punjenja je spor, pa je strelac koji se nađe u situaciji da koristi ovo oružje prinuđen da puca samo kada je siguran u pogodak.

Mala širina i impresivan otvor cevi
Mala širina i impresivan otvor cevi

Cena ovog modernizovanog “dinosaurusa” u Češkoj iznosi oko 500 evra što baš i nije povoljno, ali ako uračunate uštedu na obuci, taksama i pregledima, shvatićete da ta suma i nije preterana.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ
foto: Stefan Packa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još