Sigurna podrška specijalnim timovima

Ideja je da se na nivou odeljenja, ili tima, obezbedi precizna podrška protiv tačkastih ciljeva, metkom velikog potencijala. Novi model, posle svetske premijere, brzo se pojavio i u Srbiji, a mi smo bili u prilici da ga isprobamo…

“Sigova” poluautomatska pu{ka 716 Precision Marksman u kalibru 7,62x51
“Sigova” poluautomatska puška 716 Precision Marksman u kalibru 7,62×51

Liniju jurišnih pušaka švajcarske firme “Schweizerische Industrie gesellschaft” (SIG), danas “SIG Arms”, zasnovanu na američkim AR-15/M-16, predstavili smo kada se pojavila, kao i novi model SIG 716, u kalibru 7,62×51 NATO. Krajem 2013, pojavila se i precizna, specijalizovana varijanta ove puške nazvana Precision Marksman (precizna streljačka). Ideja je da se na nivou odeljenja, ili tima, obezbedi precizna podrška protiv tačkastih ciljeva, metkom velikog potencijala. Novi model, posle svetske premijere, brzo se pojavio i u Srbiji, a mi smo bili u prilici da ga isprobamo, ujedno sa novom, odličnom austrijskom taktičkom optikom Kahles 312 II (3-12×50). Svedoci smo da je u Americi, kao i u većini evropskih država, danas apsolutni trend pešadijsko oružje zasnovano na Stonerovoj konstrukciji jurišne puške AR-15/M-16. Poslednjih godina pojavilo se nekoliko linija ovakvog oružja razvijenih od proizvođača, koji su decenijama pre toga proizvodili potpuno drugačije sisteme.

Visok nivo

Svoju verziju ima i švajcarsko-nemačka kompanija “SIG Arms”, koja i te kako uvažava američke vojne i policijske korisnike, ali i one što prate nove trendove. Sa velikim ugledom koji ova firma uživa u svetu i poslovnom politikom da pravi samo najbolje, sistem je delimično unapređen, pa je i opšti kvalitet podignut na najviši nivo. Model SIG 716 Precision Marksman nastao je iz verzije jurišne puške SIG 716, koja je nizom modifikacija, prepravljena u odeljensku snajpersku pušku. Kako se i pokazalo, ovo oružje je samo za korak iza pravih, čistokrvnih snajperskih pušaka, namenjenih za najzahtevnije zadatke.

Karabin ima dvodelni sanduk sa pištoljskim rukohvatom izrađenim od kvalitetne aluminijumske legure. Gornji deo sanduka ima poklopac za izbacivanje čaura sa deflektorom za usmeravanje izbačenih čaura
Karabin ima dvodelni sanduk sa pištoljskim rukohvatom izrađenim od kvalitetne aluminijumske legure. Gornji deo sanduka ima poklopac za izbacivanje čaura sa deflektorom za usmeravanje izbačenih čaura

Puška SIG 716 Precision Marksman nema direktnu pozajmicu kao osnovna Stonerova puška AR-10, već sopstvenim snagama razvijenu, preko čeličnog pistona, odnosno pokretnog klipa, što joj obezbeđuje izuzetnu pouzdanost u svim uslovima eksploatacije (jedan od osnovnih nedostataka jurišne puške AR-15/M-16 je upravo nedovoljna pouzdanost gasne pozajmice sa direktnom akcijom). Piston pokreće nosač zatvarača sa rotacionim zatvaračem koji ima radijalno postavljene zupce sa sedam bregova za bravljenje. Gasna pozajmica ima sopstveni podesivi regulator, sa četiri položaja, tako da pouzdano funkcioniše u svim uslovima.

Odličan Magpul kundak sa mogućnošću promene dužine i položaja oslonca za rame
Odličan Magpul kundak sa mogućnošću promene dužine i položaja oslonca za rame

Ovo je jedina potpuno specifična karakteristika, dok je u globalu, potpuno koncipirana kao puške AR-15/M-16 okidačka grupa, rešenje selektora paljbe, uvodnik okvira, oblik rukohvata, kao i raspored komandi (što obezbeđuje familijarnost potencijalnih korisnika i modela SIG 716 Precision Marksman). Puška ima veoma jednostavan i praktičan dizajn, koji je preuzela sa jurišnog oružja. Zahvaljujući lakim materijalima od kojih je načinjena, sa odličnim kundakom Magpul UBR sa mogućnošću promene dužine i položaja oslonca za rame i udobnom, podesivom obrazinom, neklizajućim gumenim osloncem za rame, puška je ukupno duga 973 mm i ima masu od 4.980 g, što je čini lakom (za ovu vrstu oružja) i ugodnom.

Puška je relativno kratka i to joj omogućava lako postavljanje na mestima gde je potrebno dati podršku policijskim jedinicama
Puška je relativno kratka i to joj omogućava lako postavljanje na mestima gde je potrebno dati podršku policijskim jedinicama

Upada u oči da zahvaljujući dobrom balansu i sjajnom dizajnu u rukama skoro da i nema težinu, pa se sa lakoćom može nositi na terenu kao obična patrolna puška, iako se uglavnom koristi sa oslonca ili postavljena na taktički bipod. Primerak koji smo isprobali na strelištu SAJ MUP R. Srbije, nije imao na sebi ništa od dodataka, osim bipoda firme “Hogue” (koji je deo osnovne ponude), ali ga u svakom slučaju treba opisati bar podsećanja radi.

Sve komande su lako dostupne kao i selektor paljbe koji može da se pokrene bez podizanja ruke
Sve komande su lako dostupne kao i selektor paljbe koji može da se pokrene bez podizanja ruke

Osnovna specifičnost modela SIG 716 Precision Marksman, a koja ga razlikuje od vizuelno identične patrolne puške je cev duga samo 18 inča (457 mm). Iako bi duža cev donela nešto veću preciznost i sigurno veći energetski potencijal, konstruktori su imali ideju da je najbitnija kompaktnost celog oružja, koja je ovako dobijena, Ovaj model ima cev meč kvaliteta (iako tek nešto težu i deblju od standardne, sa šest polja i žlebova, sa korakom uvijanja od 1:10 inča (1:254 mm). Sa ovakvom konfiguracijom, ona je predviđena za korišćenje težih zrna od 168 do 180 grejna (10,88 do 11,66 grama), sa kojima treba da daje najbolje rezultate.

SIG Commando u kalibru 5,56 i SIG 716 Precision Marksman
SIG Commando u kalibru 5,56 i SIG 716 Precision Marksman

 

Na gornjoj strani obloge cevi iznad komore gasne pozajmice (piston) i duž duge gornje strane sanduka, smeštena je MIL-STD-1913 Picatinny šina pune dužine. Sama obloga ima pravougaoni presek, a na sve četiri strane je postavljena šina celom dužinom, što je već standard na ovom tipu pušaka. Karabin ima dvodelni sanduk sa pištoljskim rukohvatom, izrađen od kvalitetne aluminijumske legure za avio-industriju (poznate pod oznakom 7075-T6). Gornji deo sanduka ima poklopac za izbacivanje čaura, sa poklopcem opremljenim oprugom, iza njega je deflector za usmeravanje izbačenih čaura, a sasvim pozadi, klip za potiskivanje zatvarača (što je novost na puškama u kalibru 7,62 mm, jer su ih kod drugih proizvođača imale samo one u kalibru 5,56 mm). Tako je prevaziđen deo lošeg nasleđa u konstruisanju pušaka koje prate liniju preuzetu sa starije i veće puške AR-10, u kalibru 7,62×51 NATO. Donji deo sanduka ima uvodnik okvira postavljen ispred branika obarača, sjajan podesivi i veoma konforni pištoljski rukohvat (Magpul, model MIAD) i mehanizam za okidanje.

Najkvalitetniji čelik

Puška standardno koristi (opet već proslavljene) Magpul PMAG plastične kutijaste okvire kapaciteta 20 metaka, ali i sve ostale u SR-25 NATO standardu. Sistem komandi ovog oružja, upravo je onaj poznati, idealno prilagođen brzoj i prirodnoj borbenoj upotrebi oružja, odnosno prepunjavanju, bez sklanjanja desne ruke sa rukohvata i obarača. Regulator paljbe sa dva položaja (safe i fire, odnosno ukočeno i jedinačno), je na najprirodnijem mestu, ispod palca desne ruke, odnosno samo sa leve strane, ali to je normalno za oružje koje se koristi kao visoko precizno i samo sa desnog ramena.

Nožice su teleskopske pa se visina puške može da odredi prema strelcu i dužini okvira
Nožice su teleskopske pa se visina puške može da odredi prema strelcu i dužini okvira

Utvrđivač okvira se nalazi ispred desnog kažiprsta, kada je prst ispružen duž sanduka, ručica zapinjače zatvarača je smeštena centralno na sam zadnji, gornji kraj sanduka, a poluga za oslobađanje zadržača okvira (kada ostane fiksiran u zadnjem položaju), nalazi se sa leve strane upravo ispod palca leve ruke kada donese novi okvir. Delovi mehanizma su izrađeni od najkvalitenijeg čelika, najpreciznije mašinski obrađenog. Spoljna površinska zaštita od habanja je otpornom pečenom bojom, zbog čega je pouzdanost u radu višestruko povećana. Okidanje ima dvostepeni meč okidač, sa jasnim i odsečnim hodom i sa nešto većom silom, od oko 2.800 daN, što je poprilično, ali sasvim korektno na oružju kojim se rukuje pod stresom.

Ovaj model ima cev match kvaliteta, nešto deblju od standardne sa 6 polja i žlebova
Ovaj model ima cev match kvaliteta, nešto deblju od standardne sa 6 polja i žlebova

 

Oružje je opremljeno sjajnom optikom Kahles 312 II (3-12 x 50) sa sopstvenom montažom. Ovo je najnovija generacija taktičkih optika sa telom prečnika 34 mm. Ukupna dužina optike je 368 mm, masa je 790 g. Ima sjajnu bistru sliku i spada u sam svetski vrh taktičkih optika. Ima končanicu Gen 2 Mil dot Reticle, popravke od 10 mm po kliku. Izoštravanje, odnosno popravka paralakse je podeljena na 50 metara do daljine od 600 m, a zatim po 100 do 1000 što je krajnja daljina. Na turetima za popravke, postoji trn, koji viri iz njih, kojim se i vizuelno i dodirom može odrediti u kom od tri puna kruga se tubus tog trenutka nalazi, što je izuzetno korisno, jer mnogostruko ubrzava proces podešavanja.

Može i više sa boljim metkom

Znajuću unapred da proizvođač garantuje ugaonu preciznost ove puške sa odgovarajućom municijom i ispod 1 MOA (jedan inč na 100 jardi što je oko 27,94 mm na 100 metara), pušku smo isprobali na daljini od 100 metara od mete. Uz samu preciznost, interesovala nas je pouzdanost, ali i kontrola, s obzirom da je njena osnovna namena brzo pokrivanje više ciljeva na bližim odstojanjima na bojištu. Na strelištu je pušku koristilo nekoliko strelaca vičnih ovoj vrsti oružja, sa municijom PPU HPBT 168 grs Match, Federal Gold Medal Match (sa zrnom Siera Match King HPBT od 168 grejna) i Lapua sa zrnom Scenar od 180 grejna, što je po specifikacijama upravo idealno za ovo oružje, s obzirom da sva balistički odgovaraju koraku uvijanja cevi od 1:254 mm.

Puškom se lako manipuliše, vatra se brzo prenosi sa cilja na cilj, trzaj je umeren, a rezultati su sasvim prihvatljivi za njenu namenu
Puškom se lako manipuliše, vatra se brzo prenosi sa cilja na cilj, trzaj je umeren, a rezultati su sasvim prihvatljivi za njenu namenu

Puška se pokazala odlično, lako i brzo uvođenje okvira i metka u cev, besprekorno funkcionisanje svih komandi i podešavanja. Za prilično jak metak koji koristi, kontrola trzaja je sjajna, budući da na cevi nije bilo ni kompenzatora ni prigušivača. Ipak, što se preciznosti tiče, puška nije pokazala ništa više, ali ni manje od očekivanog. Sa municijom PPU i Federal, grupe pogodaka su se kretale od 42 do čak 54 mm, uprkos brojnim ponovljenim serijama od po pet metaka. To svakako ne znači da municija ili oružje nisu dobri, već da jedno drugom ne odgovaraju perfektno. S druge strane, za njenu osnovnu namenu, odnosno gađanje brzom paljbom u siluete, ovo je i više nego odlično, ali za sigurno eliminisanje ciljeva delimično ili skoro potpuno pokrivenih zaklonom, to nije dovoljno.

Puška SIG 716 Precision Marksman nema direktnu pozajmicu kao Stonerova osnova AR-10, već sopstvenim snagama razvijenu preko čeličnih pistona, odnosno pokretnog klipa, što joj obezbeđuje veliku pouzdanost u svim uslovima eksploatacije
Puška SIG 716 Precision Marksman nema direktnu pozajmicu kao Stonerova osnova AR-10, već sopstvenim snagama razvijenu preko čeličnih pistona, odnosno pokretnog klipa, što joj obezbeđuje veliku pouzdanost u svim uslovima eksploatacije

Da puška ipak može više, dokazao je metak Lapua, koji je nekoliko puta za redom dao grupu ispod 30 mm, što je fenomenalno. Naravno, na bojištu se ne može uvek imati municija Lapua, ali namena ove puške to i ne zahteva. Naš opšti zaključak je da je ovo moderno, sasvim solidno i upotrebljivo oružje po poslednjem trendu. Pruža taman toliko koliko se od njega i očekuje, možda jedino po malo višoj ceni od oko 5.000 evra, sve zajedno sa optikom.

Boris VOJVODIĆ

foto: V. KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još