Silan Zmaj na dijabole

Puška Dragon ubraja se u vazdušna oružja kod kojih se prelamanjem cevi sabija unutrašnja opruga koja deluje na klip u cilindru. Norica Dragon u kalibru 4,5 mm na ustima cevi dijabolo metku daje početnu brzinu od 305 m/s, što znači da se, po novom Zakonu, u roku od osam dana njena nabavka mora prijaviti nadležnoj policijskoj stanici gde kupac stanuje

Novi Zakon o oružju, koji je stupio na snagu od marta, pored mnoštva nerazumnih i osporavanih stavova, imao je i nekoliko pozitivnih. Jedna od tih retkih novina koju svi pozdravljamo je olakšana nabavka vazdušnog oružja. Naši strelci sada mogu lako, samo uz važeću ličnu kartu, doći u posed vazdušnih pušaka. Domaći uvoznici, ali ne i „Zastava“ iz Kragujevca, na to su odlično reagovali i na vreme tržište snabdeli različitim modelima ovog oružja.

Miodrag Žarković sa vazdušnom puškom Norica Black Eagle
Miodrag Žarković sa vazdušnom puškom Norica Black Eagle

Jedna od firmi koja je sve ovo blagovremeno odradila je beogradski „Trofej Comerce“. To je bio dovoljan povod da ekipa „Kalibra“ poseti SPC „11. april“ u Novom Beogradu, gde se nalaze prodavnica „1“ i strelište. Tu smo susreli starog prijatelja naše revije i poznatog lovca Miodraga Žarkovića – Žareta, koji nam je na raspolaganje stavio čitavu paletu novouvezenih vazdušnih pušaka i strelište za njihovu probu.

Modeli u „pak“ kompletu

„Trofej Comerce“ je naša stara ugledna oružarska kuća, koja u sastavu ima prodavnicu oružja i opreme, strelište gde se obavlja obuka u rukovanju oružjem i sportsko-rekreativno pucanje (SPC „11. april“), ovlašćeni specijalizovani servis oružja u Hercegovačkoj ulici u Zemunu i prodavnicu „2“ oružja i lovačke opreme u Subotici.
Naš drugar Žare nam je pokazao celu paletu tek pristiglih španskih vazdušnih pušaka Norica. Unapred smo se pripremili za taj susret, tako da znamo da je „Norica“ smeštena u Eibaru u Baskiji i da oružje proizvodi od 1917. Veliki su proizvođač vazdušnih pušaka, vazdušnih revolvera, dijabola i opreme. Trenutno rade više od 20 modela ovih pušaka u kalibrima 4,5 i 5,5 mm.

Nalik taktičkoj snajperskoj pušci Norica Black Ops
Nalik taktičkoj snajperskoj pušci Norica Black Ops

Ne gubeći vreme, razgledamo modele koje je Žare uvezao i, zaista, impresionirani smo paletom novopristiglih pušaka. Moramo ih barem nabrojati, iako prostor ne dozvoljava da se svakom od čak njih 16 detaljnije pozabavimo. Pozdravljamo i odluku uvoznika da pojedine najtraženije modele pušaka uveze i u „pak“ kompletu koji čine: puška, optički nišan, montaža optičkog nišana, originalna futrola i originalne dijabole. Tim jednim kompletom, pod imenom Dragon  kalibra 4,5 mm započinjemo kompletan opis Norica vazdušnih pušaka.

Automatska kočnica

Puška Dragon ubraja se u vazdušna oružja kod kojih se prelamanjem cevi sabija unutrašnja opruga koja deluje na klip u cilindru. Norica Dragon u kalibru 4,5 mm na ustima cevi dijabolo metku daje početnu brzinu od 305 m/s, što znači da se, po novom Zakonu, u roku od osam dana njena nabavka mora prijaviti nadležnoj policijskoj stanici gde kupac stanuje. Dragon je opremljen cevi dužine 484 mm, što pušci daje ukupnu dužinu od 1.160 mm i masu od 2,9 kg. Na cevi su ugrađeni potpuno podesivi zadnji mehanički i fiksni prednji nišan. Oba imaju svetleće fiber-optik tačke. Pored mehaničkih, puška ima žljebove i graničnik za montažu optičkog nišana.

 Prednji nišan sa optičkim vlaknom
Prednji nišan sa optičkim vlaknom

Ovaj komplet „pak“ sadrži optički Norica nišan fiksnog uvećanja 4×32. „Trofej Comerce“ je, pored njega, uvezao i pojedinačne optičke nišane: Norica Score Air King AO 4×32, koji košta 16.000 dinara, i varijabil Norica Score Air King AO 3-9×42, čija je cena tek nešto viša – 18.000. Dragon ima crni polimerski kundak sa obrazinom i efikasnim gumenim amortizerom trzaja. Tu je, kao važan bezbednosni deo, i automatska kočnica smeštena ispred obarača. Čim se cev puške preklopi, ona se aktivira.

Probali smo i zaključili da je moguće relaksirati pušku pažljivim laganim vraćanjem cevi uz stalni pritisak na obarač. Izmerena nišanska dužina, odnosno rastojanje od prednjeg do zadnjeg nišana je 450 mm. Fin, vrlo upotrebljiv komplet namenjen sportsko-rekreativnom pucanju ili odstrelu sitnih štetočina. Iznenadila nas je sasvim razumna cena ovog „vazdušnog“ kompleta od 27.220 dinara.

Bavarski tip kundaka

Sledeći smo pregledali model Norica Black Eagle, koji se kod Žareta nudi u kalibrima 4,5 i 5,5 mm, po ceni od 38.100 dinara. Početna brzina za kalibar 4,5 mm iznosi 315 m/s, a za 5,5 mm iznosi 265 m/s. Ta puška, takođe, klip potiskuje zavojnom oprugom i na prednjem delu cevi ima crni polimerski cilindrični sound moderator – ublaživač pucnja spoljašnjeg prečnika 30 mm. I ovaj model ima mehaničke podesive nišane. Vrlo lep estetski detalj predstavljaju drveni čekirani inserti u polimerskom kundaku, koji se nalaze u zonama u kojima ruke strelca drže pušku. Vizuelno lepo oružje luksuznije završne obrade.

Veliki izbor diabola za vazdušne puške
Veliki izbor diabola za vazdušne puške

Po mišljenju potpisnika ovog teksta, jedna od najlepših i najluksuznijih Norica pušaka nozi naziv Marvic 2,0 Luxe. I ovo je preklopna puška „na oprugu“, kalibra 4,5 mm (315 m/s) i 5,5 mm (265 m/s), koja poseduje jednodelni drveni bukov vrlo fino čekirani kundak. Sa 16 LPI čekiranjem i debelim amortizerom trzaja, ovaj bavarski tip kundaka s potpuno podesivom visinom obrazine znatno podiže opšti utisak o ovom oružju. Na to ukazuje i cena od 42.580 dinara, što nije previsoko za navedeni luksuzni finiš. Mehanički nišani su podesivi, kao i sistem okidanja. Izmerili smo silu okidanja ovog finog modela i ona iznosi 0,7 daN.

Ovom puškom smo na Žaretovom strelištu pravili najuže grupe pogodaka, identično sa oba ponuđena kalibra. Prelamanje i bravljenje cevi je izvanredno, bez ikakvih primetnih zazora. Familijarizovanje s njom je najbrže, jer obrazinu podesite po svojoj želji. Marvic teži 3,2 kg, cev je duga 484 mm, a ukupna težina iznosi 1.180 mm.

Gas Ram System

Sledeća detaljno pogledan i isproban model nosi naziv Spider GRS Camo. Ovo je puška druge koncepcije, jer umesto opruge prelamanjem cevi delujemo na gasni cilindar, „GRS“ potiče od Gas Ram System, što znači da klip u pušci potiskuje komprimovani gas. Ove GRS puške se lakše napinju prelamanjem cevi, imaju mirniji pad i manji trzaj. Proizvođač napominje da je moguće sve „GRS“ sisteme, po želji, menjati oprugama i obrnuto. Takođe, mogu se ugrađivati opruge različite krutosti. U istim dimenzijama sanduka puške GRS sistemi daju nešto veće početne brzine, tako da ovaj Spider GRS Camo u kalibru 4,5 mm ima Vo = 330 m/s, a u 5,5 mm Vo = 275 m/s. Obe koštaju po 29.000 dinara i obradovaće sve strelce koji vole oružja s kamuflažnim kundakom.

Najluksuzniji model – Norica Marvic
Najluksuzniji model – Norica Marvic

Videli smo i modele Dragon, Hawk i Spider sa ugrađenim GRS gasnim sistemom potiskivanja klipa. Cena im je od 33.000 do 44.000 dinara, a brzine dijabolo metka su uvek 330 (za 4,5) i 275 m/s (za kalibar 5,5 mm). „Trofej Comerce“ je uvezao i modele Titan i Shooter, koji imaju brzine ispod 200 m/s i ne moraju se po kupovini prijaviti policijskoj stanici. Oba su u kalibru 4,5 mm i početna brzina im iznosi 190 m/s, a koštaju 17.560 ili 23.370 dinara.

Na strelištu „Trofej Comerce“ smo probali većinu ovih pušaka. Sve su funkcionisale besprekorno, kočnice se brzo automatski aktiviraju i lako deaktiviraju. Sile okidanja su sasvim zadovoljavajuće, a mehanički nišani – izvrsni. Ocena je da su ove španske vazdušne puške zavidnog kvaliteta i razumne cene. Na rastanku nam je Žare najavio da se svaki dan očekuje prispeće kvalitetnih austrijskih lovačkih karabina Rossler. Čim stignu, pisaćemo i o njima detaljno…

Black Ops

Posebno izdvajamo model Norica Black Ops, kalibra 4,5 mm i Vo = 305 m/s, prelamajuće cevi. On je „upakovan“ kao prava taktička snajperska puška, koja ima lažni okvir za municiju, lažnu ručicu zatvarača, podesivi crni polimerski kundak, prigušivač i sasvim kvalitetne „bipod“ nožice. Na Pikatini šinu se montira optički nišan. Black Ops Norica košta komplet sa optikom i nožicama 39.500 dinara.

Vlada Mitrović

foto: Nikola Fifić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još