Snažan zagrljaj uspeha

Mala privatna kompanija „Grand Power“ iz Slovačke, u protekloj deceniji ponudila nekoliko modela moderno koncipiranih pištolja u širokom spektru kalibara. Vlasnik Jaroslav Kuracina, od početka je insistirao na sopstvenom viđenju ovog tipa oružja, tako da svi modeli funkcionišu na principu bravljenja rotacijom cevi (izuzev pištolja u kalibrima .22LR i .380 Auto sa slobodnim zatvaračem). Iako je takav način rada odavno poznat, svega nekoliko modernih pištolja koristi ovaj sistem.

Iako je polimerski ram prilično širok, rukohvat je i dalje prilično udoban
Iako je polimerski ram prilično širok, rukohvat je i dalje prilično udoban

U svetu oružja, proverena rešenja u širokoj upotrebi cene se daleko više, pa je nova kompanija iz Slovačke (zemlje o kojoj na zapadu znaju vrlo malo) i još sa egzotičnom konstrukcijom od početka, morala da se bori sa skepticizmom i neretko podcenjivačkim stavom, čak i od strane nekih poznavalaca oružja. Međutim, za vlasnika firme neuspeh jednostavno nije bio opcija. Stalno dokazivanje i promocije, užešće na svakom značajnijem IPSC takmičenju i brojne atraktivne demonstracije performansi, lagano su potisnuli sumnjičavost, pa su tokom proteklog perioda mnogi korisnici svedočili o kvalitetu slovačkog pištolja. Na uporednim testovima, čak i sa mnogo poznatijim imenima, pištolji GP dobijali su visoke ocene. Ipak, najveći dokaz kvaliteta bila je odluka čuvene kompanije „STI” iz Teksasa, da GP pištolje u SAD prodaje pod svojim imenom. Preko noći, potražnja je skočila i četrdesetak zaposlenih su jedva uspevali da ispune narudžbine.

Nekoliko promena

Zajednička karakteristika svih Grand Power pištolja jeste bravljenje rotacijom cevi. Uz to, svi imaju DA/SA okidanje, polimerske ramove i okvire povećanog kapaciteta. Ni novi model nije izuzetak, ali se po nekim detaljima razlikuje od predhodnih serija. Ono što se najpre zapazi je novi ram označen kao Mk.12. Od prvog modela K-100, svi GP pištolji rasklapali su se na isti način – povlačenjem štitnika okidača nadole, kao kod Walthera PP/PPK. Ali, dok nemački piŠtolj ima osovinicu i oprugu koja ovaj deo vraća na njegovu poziciju, kod GP pištolja sve to je izostavljeno, jer je poliamid od koga je načinjen ram veoma elastičan. Dakle, samo se nadole povuče i savije štitnik okidača koji oslobodi navlaku, pa se njenim povlačenjem unazad i nagore rasklapa pištolj. Mada nije zabeležen nijedan incident vezan za funkcionalnu bezbednost ili eventualni zamor materijala u zoni deformacije, mnogima (uključujući vašeg reportera) ideja o savijanju livene plastike deluje prilično odbojno.

Navlaka, cev i povratna opruga novog modela P-45
Navlaka, cev i povratna opruga novog modela P-45

Zato su momci iz „GP” napravili konstrukcionu izmenu tako da se rasklapanje sada vrši povlačenjem nadole dvostrane polužice smeštene neposredno iznad prednjeg dela štitnika okidača. Takvo rešenje je sličnije preskupom pištolju Koriphilla, nego jeftinoj plastičnoj igrački. Osim načina rasklapanja promenu je doživeo i profil drške koja sa obe strane u bočnoj zoni ima koso, blago „rebro“ koje se od sredine dlana na leđima rukohvata uspinje prema kažiprstu i okidaču, čineći tako udobnu izbočinu na koju se oslanjaju palac i kažiprst. Rukohvat je veliki, kako se to kaže „puna šaka pištolja“, ali nije nezgrapan. Izdužen prepust sa zadnje gornje strane štiti šaku od „ujeda“ udarača. Najveća širina merena preko komandi je 36 mm, ali drška je relativno udobna, sa nešto većim uzdužnim merama. Sve komande su obostrano pozicionirane, mada su prilično sitne i glatke, a lako se aktiviraju. Nasuprot njima, veliko dugme za izbacivanje okvira zahteva dosta snage. Dopalo mi se što je uprkos veličini zaštićeno od neželjenog pritiska pomenutom izbočinom.

Ozbiljna reputacija

Zadnji nišan je širok, podesiv po pravcu, sa zelenim svetlećim tačkama, a u rampu prednjeg nišana ugrađeno je optičko vlakno intenzivno crvene boje. Nišanska linija je duga, ugao drške prirodno dovodi oružje u vidno polje, pa je ukupan utisak vrlo prijatan. Okidanje u DA režimu je oko 4 kg (subjektivni utisak) i opisao bih ga kao jako dobro mada malo dužeg hoda, ali SA od nekih 2,5 kg može da bude i mnogo bolje. Pri repetiranju, navlaka se kreće unazad iznenađujuće meko i glatko, što je sigurno zasluga sistema rotacione cevi, ali i neobične povratne opruge sa krutom vođicom pune dužine učvršćene na poprečnoj osovini u ramu. Sa donje strane je ulivena Picatinny šina za montažu lampe/lasera.

Najsnažiniji model u ponudi GP je udobno i lagano oružje
Najsnažiniji model u ponudi GP je udobno i lagano oružje

Pištolji GP imaju reputaciju pouzdanog, trajnog oružja koje može da ispali preko 100.000 metaka bez strukturnih kvarova, a da pri tome ostane u zoni traženih performansi. Korisnici često naglašavaju njihovu neočekivano dobru preciznost. Sa cenom od oko 550 dolara u SAD novi P-45 je itekako konkurentan, a SA/DA okidanje uvodi ga u kategoriju iznad Glocka i Springfield XD, tako da sa njime ozbiljno računaju i kupci koji su ciljna grupa SIG-a ili Heckler-Kocha. Impresivan uspeh za malog privatnika iz Slovačke kome se, po njegovim rečima, već nude ugovori za opremanje jedne strane armije pod uslovom da prihvati licencnu proizvodnju u zemlji kupca. Novi, velikokalibarski model sigurno će biti dodatni adut.

Sajamski prototip

Pre nekoliko godina, „Kalibar” je predstavio neke od najatraktivnijih pištolja u ponudi kompanije „Grand Power”. U to vreme, jedini popularan kalibar koji nije zastupljen u službenom i civilnom programu bio je čuveni .45ACP. Već tada je postalo jasno da ozbiljna ponuda u SAD mora obuhvatati i ovaj legendarni metak. Pritom, nije reč o pukoj nostalgiji ili iracionalnoj ljubavi. Naprotiv, ovaj kalibar iznova dokazuje ispravnost koncepta koji za blisku borbu prednost daje sporijem, teškom zrnu većeg promera.

Odlični, lako uočljivi borbeni nišani
Odlični, lako uočljivi borbeni nišani

Prošle godine, na nekoliko velikih oružarskih sajmova brend „Grand Power” je predstavio prototip novog pištolja u ovom kalibru, a u Nirnberškom IWA 2013, imali smo mogućnost da detaljnije razgledamo prvi serijski primerak.

Olakšano prepunjavanje

Po izgledu, model P-45 dosta liči na Zbrojovku ČZ-75, ali i na legendarni M-1911, pre svega zbog ugla drške i zaobljene gornje površine navlake sa relativno malim otvorom za izbacivanje čaura. Čitavo oružje dugo je 206,5 mm, uz cev od 108 mm i sa visinom od 137,5 mm.

Izložbeni primerak Gp P-45 sa poluprovidnim polimerskim ramom
Izložbeni primerak Gp P-45 sa poluprovidnim polimerskim ramom

Masa praznog pištolja je 847 g, a bez čeličnog okvira 750 g. Okvir je lepo oblikovan, glatko ispoliran, kapaciteta 10 metaka u cik-cak rasporedu, ali je u gornjem delu prilično sužen što olakšava brzo prepunjavanje i smanjuje verovatnoću da dođe do zastoja.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još