Spartanac u akciji

Tradicionalno dobru ponudu oružja, firma MBM „Grof“ iz Požarevca, ovih dana je obogatila najnovjim modelima pištolja poznate nemačke fabrike „Walther“ iz Ulma, čiji je zvanični uvoznik. U ponudi su se našli najaktuelniji modeli ovog proizvođača, među kojima treba pomenuti sada već klasični P-99 AS, kompaktni PPS i PK-380 (koje ćemo uskoro predstaviti), ali i neobični i najnoviji PPX, koji smo testirali. Model PPX smo predstavili kada se pre dve godine pojavio, ali tada nije bilo prilike da ga praktično testiramo, pa je malo ko od nas uopšte mogao tada da shvati, koliko je ovo neobično i interesantno oružje. „Walther“ je poznat kao proizvođač preciznog, komfornog, skupog i kvalitetnog oružja, koji se posle manje stagnacije s početka devedesetih godina prošlog veka, ponovo našao u usponu. Uspeo je da lansira veliki broj uspešnih i priznatih modela pištolja.

Bez dizajnerskog šarma

Pravo iznenađenje predstavljalo je pojavljivanje njegovog novog modela PPX, spartanski jednostavnog i jeftinog borbenog oružja, lišenog bogatstva detalja i rešenja koja prate ostale „Waltherove“ konstrukcije. Prvi kontakt sa ovim pištoljem je drugačiji od ostalih, jer je u plastičnu kutiju spakovan samo sa dva okvira i uputstvom, bez ikakvih dodataka na koje smo navikli (zadnji izmenljivi delovi rukohvata, punjač okvira, brava za zaključavanje). Uz to, pištolj je na prvi pogled bez dizajnerskog šarma, sa pomalo predimenzioniranom navlakom u odnosu na malu i krivu dršku, što je daleko od uobičajenih estetskih standarda ovog proizvođača. Na samom pištolju, na prvi pogled je vidljiv nedostatak svih detalja karakterističnih za „Waltherove“ modele, a postoje samo osnovne komande, koje su i same različite od uobičajenih za ovog proizvođača. Otuda jednostavno pitanje: zašto je, uopšte, proizvođač, kakav je „Walther“, konstruisao ovakav pištolj.

Walther PPX je kompaktno oružje sa odličnim spojem polimera i čelika
Walther PPX je kompaktno oružje sa odličnim spojem polimera i čelika

Razloga za to svakao ima dovoljno, kako se pokazalo kasnije na strelištu, a osnovni motiv je bio da se tržištu ponudi osnovni, jeftini borbeni (samoodbrambeni, odnosno defanzivno-ofanzivni), model, pogodan kako za opremanje vojnih i policijskih jedinica, tako i za korišćenje manje zahtevnih civilnih korisnika. „Walther“ je u modelu PPX ponudio spartanski, ali definitivno uspešni koncept pištolja sa polimerskim, livenim ramom, okvirom velikog kapaciteta i sve po ceni nižoj od svih ostalih svojih modela, tako da i u tom segmentu, postane konkurentan ostalim velikim proizvođačima na tržištu. Zaintersovani novim pristupom i samim konceptom, pažljivo smo pristupili proučavanju.

Milion metaka bez otkaza

Iako spolja sa jako malo detalja, doneo je zaista mnogo novina i konstrukcionih inovacija. Navlaka je nešto šira od većine „Waltherovih“, ali i konkurentskih modela, sa trapezoidnim presekom i veoma finom, ravnom gornjom površinom. Ima narezane površine za repetiranje i u prednjoj i u zadnjoj zoni, a na njoj dominira veliki, pomalo neobični otvor za izbacivanje čaura. Odozgo i sa desne strane, otvor ima pravougaoni oblik, dok sa leve bočne ima pravu, prednju ivicu, koja se kasnije penje ukoso ka vrhu. Nema objašnjenja za ovakav oblik, osim u želji proizvođača da podvuče vizuelnu različitost, što ima efekta i deluje kao intersantan detalj na uglavnom, potpuno jednostavnoj navlaci.

ednostavne komande ne opterećuju strelca, pa samo treba da se koncentriše na precizan hitac
ednostavne komande ne opterećuju strelca, pa samo treba da se koncentriše na precizan hitac

PPX ima mašinski izrađenu navlaku, od prvoklasnog nerđajućeg čelika, ostavljenog u prirodnoj boji i finiširanu finim matiranjem. Samo napomene radi, ostali metalni delovi finiširani su neverovatno otpornom tenifer zaštitom, a postoji i verzija sa crnom navlakom, koja je presvučena istom zaštitnom bojom. Ima bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, poznatim kao „sigova“ brava (proširenim blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakterišu apsolutno tačan ciklus i pouzdan rad mehanike, uz vrhunsku preciznost, što je sistem viđen i na ostalim modernim modelima ovog proizvođača. Sve ostalo na ovom pištolju je sasvim novo. Zanimljivo je da je cev izrađena iz čak tri dela. Blok je navučen na cilindričnu cev, a zatim je naknadno dodata uvodna rampa, što je verovatno posledica pojeftinjenja proizvodnje, ali je kvalitet sigurno odgovarajući, s obzirom da je tokom fabričkih testiranja, iz serije pištolja ovog modela ispaljeno preko pola miliona metaka, bez otkaza ijednog vitalnog dela na bilo kom testiranom primerku. Donji deo pištolja je posebna priča. Polimerski ram na prednjem donjem delu ima Mil.Std. Picatinny M-1913 šinu.

Odlični borbeni nišani. Uvučen udarač pokazuje da pištolj nije napet
Odlični borbeni nišani. Uvučen udarač pokazuje da pištolj nije napet

Osim šine, karakteriše ga, agresivno čekiranje rukohvata i veliki i širok branik obarača, uz veoma neobično oblikovanu dršku. Za razliku od većine ostalih modela, na PPX drška nije podesiva, a oblikovana je sa znatno zakrivljenom „grbavom“ zadnjom stranom. Na prvi pogled, stiče se utisak da je pomalo tanka i mala u odnosu na gornji deo pištolja, a primetno je pomerena u napred, u odnosu na zadnju ivicu navlake. Drška je u stvari neverovatno logična i komforna, a balans toliko dobro proračunat, da svu genijalnost ovog dizajna počnete da razumevate tek kada pištolj uzmete u ruke. Tek tada prestaje da bude rogobatan i sa čuđenjem konstatujete da tako komforno oružje do tada verovatno niste držali. Po ukupnoj liniji, ali po balansu i komforu u korišćenju PPX možda najviše potseća na (tada futuristički i na žalost pre svog vremena konstruisani) Heckler & Koch VP-70, od koga je naravno mnogo napredniji i sofisticiraniji.

Walther P99 AS i novi PPX
Walther P99 AS i novi PPX

Daljim razgledanjem, primećuje se da ni u ostalim aspektima korišćenja ovog modela nema zamerki. Osnovne komande ovog oružja su postavljene u uobičajenom rasporedu, sa polugom za rasklapanje sa leve strane u ramu i unazad povučenom polugom kočnice navlake iza nje. Dugme utvrđivača okvira je klasično, na uobičajenom mestu, a može da se prepakuje i na suprotnu stranu. Pištolj koristi spoljašnji udarač, sa odsečenim repom, koji je sakriven u zadnjoj otvorenoj strani navlake. Jedini sistem obezbeđenja ovog pištolja osim sigurnosnog bloka oko udarne igle (posebna poluga ga podiže i oslobađa, omogućavajući slobodan prolazak igle, tek kada je obarač povučen do kraja), je sistem polu zapete poluge udarača, ali je ovo dovoljno da oružje bude potpuno bezbedno.

Potpuna kontrola paljbe

Kod modela PPX, okidanje je deklarisano kao DAO (dabl ekšn onli), ali u suštini, radi se o okidanju koje ima delimično predzapetu polugu udarača. Zato nema ponovnog okidanja, ako metak slaže, bez natezenje poluge povlačenjem navlake unazad, da bi se mehanizam resetovao). Zahvaljujući ovakvom rešenju, ma kako ovaj sistem nazvali, okidanje je zaista odlično. Hod obarače jeste nešto duži (sa jasnom granicom zatezanja pri povlačenju), posle koga ide kratko oslobađanje udarača. Pri resetovanju, polugu obarača ne morate otpuštati do kraja, što je još jedna prednost. Sama sila je dobro odmerena, sa okidanjem na oko 2.900 daN (iako subjektivno izgleda prihvatljiviji i lakši od onog na „Glockovim“ pištoljima i to sa „minus“ klemom). Kasnije, tokom gađanja, stekli smo utisak da je okidanje zaista jedna od prednosti ovog modela, jer apsolutno dozvoljava potpunu kontrolu paljbe sa neverovatnom lakoćom.

Dugme za izbacivanje okvira kod modela PPX nalazi se na standardnom mestu
Dugme za izbacivanje okvira kod modela PPX nalazi se na standardnom mestu

PPX koristi standardne čelične okvire italijanske firme „Mec-Gar“, (koji danas važe za apsolutno najbolje na tržištu), kapaciteta od 16 metaka u kalibru 9×19 mm Para. Okviri su snabdeveni debelim plastičnim poklopcima profilisanim tako da daju celinu sa donjom stranom drške. Prilikom punjenja i pražnjenja, sve na pištolju radi meko i glatko, lagano povećavajući poverenje korisnika. Sa čuvenim „Waltherovim“ osećajem za kvalitet, ovaj pištolj radi sve što od njega zahtevate. Drška daje izrazit, skoro nestvaran osećaj komfora, a navlaka ima odličan, sjajno odabran ugao u odnosu na dršku, pa je cev skoro prirodno lako i jednostavno ispružiti prema meti.

Gađanje pravo zadovoljstvo

Sve na modelu PPX je jednostavno do krajnosti, ali i jako logično, tako da vas na strelištu potpuno osvaja, razvijajući osećaj poverenja. Tome posebno doprinosi preciznost, koja i inače karakteriše modele firme „Walther“. Sa ovim pištoljem možete pogoditi sve što se od borbenog oružja očekuje. Grupe pogodaka od 45 do 60 mm na 25 metara su sasvim obične i lako izvodljive, ali je daleko važnija kontrola ovog modela, koja je za klasu iznad u odnosu na onu kod bilo kog sličnog modela na tržištu. Zahvaljujući neverovatno dobrom rasporedu mase i obliku rukohvata, kontrola odskoka je fenomenalna i gotovo da i nema primetnog propinjanja navlake uvis. Pištolj sve vreme leži horizontalno, blago se „gurajući“ unazad, tako da je gađanje sa njim zaista zadovoljstvo. Nema onoga ko iz njega ispali nekoliko okvira, a da ga posle toga neće gledati sa dubokim poštovanjem i sa mnogo manje zamerki na pomalo „spartanski“ dizajn.

Pravu vrednost i renom fabrike, Walther PPX pokazao je na strelištu sigurnim pogocima pri izuzetno brzoj paljbi
Pravu vrednost i renom fabrike, Walther PPX pokazao je na strelištu sigurnim pogocima pri izuzetno brzoj paljbi

Nema nikakve sumnje, „Walther“ je sa modelom PPX odradio odličan posao, napravivši jednostavno, snažno, kvalitetno i pouzdano oružje, podjednako dobro za totalne početnike i vrhunske profesionalce, kakvo se jedino i može očekivati od proizvođača njegovog ranga.

Niski nišani

Model PPX je relativno kompaktno oružje, iako deklarisan kao pištolj punog formata. Ukupno je dug 185 mm (ima nišansku liniju od 160 mm), sa cevi od 102 mm, visok 142 mm, širok preko navlake 34 mm, ima masu od samo 770 grama, sa praznim okvirom. Nišani modela PPX su odlični, niski, borbeni, sa tri bele tačke, što daje odličnu, sasvim jasnu nišansku sliku, preko ravne gornje strane navlake.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još