Balkanska rekorderka

Posle više uspešnih pokušaja i brojnih konstrukcija Ivan Živkov je stigao do savršene puške. Rekord na 500 m i osvojenih 199 krugova još dugo će držati trobojni Mauser

O dalekometnim, takmičarskim puškama F klase (free class), pisali smo dosad u više navrata. Povod za ovaj tekst je još jedna od ovih pušaka, kojom je tokom prošle godine postavljen novi balkanski rekord u open disciplini (tokom takmičenja puške se koriste sa tronošca ili mekog naslona i njihova masa je ograničena na 10 kilograma, a drugih ograničenja nema, uključujući i izbor kalibra). Rekord je postavio sam konstruktor ovog oružja, Ivan Živkov pucajući na 500 m, sa 199 krugova.

Kruna usta cevi sa elegantnim prednjim nosačem protiv-miraž trake
Kruna usta cevi sa elegantnim prednjim nosačem protiv-miraž trake

Puška, balkanska rekorderka i njen konstruktor, jedinstvena su kombinacija iz koje je nastalo zaista fascinantno, unikatno, ručno dorađeno i ultimativno precizno i doterano oružje. Pomalo neobičnih linija, ova puška do detalja izražava ličnu filozofiju konstruktora. Kvalitetno i precizno oružje ne mora da bude lepo, ali samo lepo oružje može da bude vrhunsko. Jednostavno, po njemu sve je u lepoti i skladu, svih, pa i najsitnijih komponenata. Mnogo puta sam ga u razgovoru pitao šta je kod oružja visoke klase najbitnije, pokušavajući da otkrijem tajnu uspeha koja prati njegove oružarske radove, a odgovor je uvek bio da neko ko se bavi konstruktorskim poslom mora da ima osećaj za lepo, mora da poznaje umetnost i poseduje veštinu sa kojom će tu filozofiju pretočiti u skulpturu. Eto, tako on objašnjava nastanak puške, kojom je i autor teksta, prilikom ovog istraživanja, uspeo da u dve serije dobije grupe pogodaka na 100 m od samo 0,3, a zatim i neverovatnih 0,16 MOA.

Sve počinje od Mausera

Kako onda do detalja izgleda i funkcioniše oružje, kakvim je moguće ostvarivanje ovakvog uspeha, pokušaćemo da prenesemo čitaocima. Balkanska rekorderka je u osnovi napravljena na klasičnom sistemu Mauser M-98. To je, po ko zna koji put dokaz, da je ovo jedan od najbolje konstruisanih sistema obrtnočepnog oružja ikada napravljenih, a da i posle više od sto godina od nastanka nema ozbiljne konkurencije, uprkos mnogobrojnim kvalitetnim i izazovnim sistemima na tržištu. Zato Mauser M-98, uprkos nekim nedostacima, važi za najčvršći, najcenjeniji i najkopiraniji obrtnočepni sistem i još uvek se koristi na većini najskupocenijih pušaka na svetu.

 

Optički nišan Meopta 4-16x44 ZD na Leupold montaži
Optički nišan Meopta 4-16×44 ZD na Leupold montaži

Puške ovog sistema, spadaju u repetirajuća oružja sa obrtnočepnim zatvaračem, sa dva snažna brega na čelu. Ugao otvaranja zatvarača iznosi 90 stepeni. Kod izvornog sistema Mauser, postoji još jedan dodatni zub sa zadnje donje strane, što ga čini najsnažnijim sistemom od svih postojećih, ali i najzahtevnijim za fina podešavanja. Zatvarač oružja ima spoljašnji izvlakač duž čitavog tela, sa krupnom kandžom, koja omogućava pouzdanu ekstrakciju čaura.

Savršena grupa metka 6 mm Norma BR
Savršena grupa metka 6 mm Norma BR

Poznate po pouzdanom radu i snažnoj konstrukciji, ove puške su veoma grube i pomalo vojnički sirove. Samim tim veoma su zahtevne za najfinija podešavanja i uklapanje, u najstrože sportske kriterijume finoće rada… Ali, ako se to uradi majstorski, konačni rezultat je fascinantan. Upravo zbog toga, prirodan izbor za pušku iz naše priče, upravo je akcija M-98. Sanduk sa ovom klasičnom akcijom, na balkanskoj rekorderki je od nerđajućeg čelika iz aktuelne kragujevačke proizvodnje, sa oznakom Zastava 798 Stainless Steel. Mnogo zahtevniji je bio izbor same cevi, jer one kod vrhunskih takmičarskih oružja postavljaju posebno visoke kriterijume preciznosti, pa je malo firmi u svetu koje mogu biti optimalan izbor sa garantovanim kvalitetom.

Obarač sa štelujućom polugom samo je vidljiv deo filigranski uklopljenog mehanizma za okidanje
Obarač sa štelujućom polugom samo je vidljiv deo filigranski uklopljenog mehanizma za okidanje

Zato je na sanduk, kao logičan izbor navrnuta cev britanske (škotske), firme ”žBorder Barrels“, u kalibru .243 (6 mm), sa spoljašnjom trasom bench rest medium, ukupne dužine 680 mm (sa kojom je ukupno dugačka 1121mm). Njen neck diameter (prečnik ležišta vrata čaure) je .270 (6,9 mm). Na ustima, ima prečnik od 24,5 mm, a na kraju, kod ležišta 32 mm. Ova cev napravljena od nerđajućeg čelika 416 R, ima match grade (takmičarski) kvalitet i korak od 1:9 inča (1: 228,6 mm) i šest polja i žlebova.

Normin favorit

Specijalna pažnja prilikom ugradnje cevi, posvećena je obrađivanju i formiranju krune usta cevi, koja je obrađena (najfinije), pod uglom od osam stepeni. Konačan izbor pri izboru metka za ovu pušku pao je na 6 mm Norma BR (6,18×39,6), koji danas važi za jednog od favorita na srednjim daljinama na svetskim dalekometnim streljačkim takmičenjima F Class. Bravljenje i ukupno funkcionisanje sistema, moraju da budu besprekorni (da bi se dobila visoka stopa tačnosti), pa je dorada i počela odatle. Za postupak kojim se sanduk, zatvarač i cev oružja obrađuju, da bi se ostvarilo što idealnije naleganje i saosnost, u svetu oružarstva danas se koristi engleski izraz blueprinting, a to je na ovom oružju urađeno savršeno.

Detalj frizirane poluge izvlakača
Detalj frizirane poluge izvlakača

To, naravno ne podrazumeva samo mehaničko podešavanje, već i obradu površina, glačanje i finiširanje.
Svi delovi spoljašnji i unutrašnji, najfinije su refiniširani i napasovani, a delovi udarnog mehanizma i detaljno redizajnirani. Masa udarne igla i udarača, smanjeni su na ukupno samo 34 g, što omogućava sigurno, a brzo i lako okidanje, finije nego kod standardnih pušaka. Poluga izvlakača je prosečena uzdužno, da bi se smanjila sila preskakanja kandže izvlakača preko ivice danceta čaure i omogućila pouzdana ekstrakcija, bez smanjivanja ukupnog njenog zahvata. To je posebno bitno kod pušaka, koje su kao ova takmičarska jednometna oružja. Time se postiže pouzdano punjenje cevi, ali i glatko ponovno prepunjavanje (funkcionalnost) bez ukupnog gubitka na preciznosti.

Od ručice do obarača

Ručica zatvarača je takođe redizajnirana, a kugla ručice povećana, radi lakše i konfornije manipulacije. Kugla je načinjena od legure duraluminijuma za avio industriju, ofarbana je u crno eloksiranjem i na nju su postavljeni gumeni prstenovi za bolju kontrolu. Sve ovo, dalo je i sjajan vizuelni efekat, sklad svih linija i odličnu ergonomiju. Svi delovi su na kraju maksimalno ispolirani i refiniširani, dobijajući vanserijski kvalitet, sjajno uklopljen u celinu.

Originalno rešenje sportskog udarnog mehanizma
Originalno rešenje sportskog udarnog mehanizma

Na ocevljeni mehanizam, montirano je potpuno redizajnirano, originalno konstruisano okidanje sa direktnim prenosom (bez slobodnog prednjeg hoda obarače), sa podesivom silom okidanja od 80 do 1.200 daN i obaračom štelujućom po dubini. Podečavajući silu prema sebi, konstruktor se odlučio za čistih i sigurnih 400 daN (koji u praksi izgledaju mnogo manje). Poluga obarača je sa ravna sa širokom, potpuno radlovanom prednjom površinom, tako da je kontrola perfektna.

 

riprema pred hitac: tvorac puške Ivan Živkov
riprema pred hitac: tvorac puške Ivan Živkov

Kundak, kojim je ovo oružje kompletirano, je potpuno ručne izrade, načinjen od karbonskih vlakana i epoksidnih smola. Pre montaže mehanizma, napravljen je najfiniji puni glass beding, (pravljenje idealnog ležišta, ispunjavanjem unutrašnjeg prostora staklenim vlaknima i smolom), pa je spoj savršen. Cev pluta potpuno slobodno, a veliki streljački kundak ima potpuno (u pet ravni), podesiv oslonac za rame i idealno formiran rukohvat, koji ruci pomogućava komforan i opušten zahvat. Finiš kundaka je odrađen izuzetno otpornom bojom i bezbojnim lakom, što oružju daje veoma atraktivan sportski izgled trkačkog automobila.

Srpska trobojka

Kundak je ofarban trobojno, u belo, plavo i crveno, u boje srpske zastave, kao da je autor znao da će upravo ona i postaviti novi balkanski rekord, kojim se Srbija može ponositi. Osim što je tako neverovatno uspešno rešena ergonomski, puška je ovim kundakom dobila mnogo i u estetskom smislu, jer iako ima ozbiljan, takmičarski izgled, deluje lepo i zaokruženo. Na prednjem donjem delu, na usadniku, nalazi se prednja naslona ploča, koja je kao i unikatni (unazad otvoreni), prilično široki branik obarača i donja pokrovna ploča puške, načinjena od duraluminijuma, napasovanog i ispoliranog do savršenstva. Tako je postignuto da cela puška izgleda kao skladna celina, sjajnog, svetlog metala i jasnih upadljivih boja srpske zastave.

Kvalitetna obrada sanduka i zatvarača sistema Mauser M-98 i danas su formula za uspeh
Kvalitetna obrada sanduka i zatvarača sistema Mauser M-98 i danas su formula za uspeh

Od ostalih detalja, treba pomenuti još samo jednodelnu, čvrstu i laku Picatinny šinu za montažu nosača optike, načinjenu na gornjem delu sanduka. Napravljena je od nerđajućeg čelika, uklopljena sa sandukom i izgleda kao njen sastavni deo. S obzirom da je upasovana sa prednjim i zadnjim uporom, dodatno ukrućuje sa gornje strane otvoreni sanduk, što takođe doprinosi ukupnom kvalitetu i preciznosti. Za dobro odabranu, optiku Meopta 4-16×44 ZD, sa tubusom od 30 mm, izabrani su prstenovi montaže Leupold QRW. Krajnji rezultat je naravno, ova puška, čiji je kvalitet veoma visok i na ovim prostorima retko viđen. Rezultati ostvareni njom to svakako potvrđuju, a nama ostaje zadovoljstvo, da se i kod nas povremeno pojavljuju radovi, na kojima bi nam svi u svetu pozavideli.

Pravi poduhvat

Mnogi će naravno pomisliti da nije preterano teško dobro gađati iz nekog neverovatno kvalitetnog i preciznog oružja, koje dodiruje svetski vrh (što generalno i nije netačno), ali postaviti sa njim balkanski rekord na 500 metara na zvaničnom takmičenju, u najžešćoj mogućoj konkurenciji (opremljenoj oružjem najjačih svetskih proizvođača, cenovnog razreda i od preko 20.000 evra), sasvim je druga stvar. To je bar u svetu oružja, uvek neverovatno dostignuće i jednostavno jedinstven poduhvat u svakom pogledu.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još