msc. Vlada Mitrović

Četiri metka u sekundi

Rad „Berettine“ poluautomatske sačmarice A400 X Plor Action zasniva se na pozajmici sagorelih gasova direktno iz cevi, ali i rotacionom-kružnom kretanju čeonog dela zatvarača. Dobri poznavaoci oružja, iz ovoga mogu da zaključe da je „Beretta“ ovim rešenjem napustila njenu višedecenijsku eksploatisanu konstrkuciju bravljena cevi sistemom gore-dole pomičnog masivnog zabravljujućeg prizmatičnog klina.
Novi „Berettin“ mehanizam pozajmice barutnih gasova nosi naziv – Blink (treptaj). Ovaj naziv nas asocira na munjevit odziv, ekstremno brz radni ciklus mehanizma. Stručnjaci iz „Berette“ tvrde da su najpreciznijim putem izmerili, da njihov automat X Plor Action, ispali četiri lovačka metka za jednu sekundu. Po njihovim tvrdnjama radili su uporedne testove sa drugim lovačkim poluautomatima iz konkurentskih firmi. Upoređivanjem rezultata, došli su do zaključka da je Beretta, brža za 36% od najbrže konkurencije.
Uz novo rešenje zabravljivanja cevi okretnim čelom zatvarača, naglašava se i inovativni gasni klip sa elastičnim strugajućim ivicama. Pored toga što ima ulogu samočistača gasnog cilindra, ove oštre elastične ivice se ponašaju kao zaptivke, čime se dobija mnogo efikasnije zaptivanje celog sistema. Očigledno je da se tehnologija izrade automobilskih motora, preselila u oružarsku industriju. Uvođenje metka u cev iz tubularnog magacina je poboljšano uz efikasnu ekstraciju ispaljenih čaura. nih.
A400 X Plor Action, radi u kalibrima 12/76 i sa cevima dužine 660, 710 i 760 mm. Cevi su urađene od trostruko legiranog Ni-Cr-Mo čelika u novoj steelium tehnologiji. Nakon što se buše, cev se podvrgava postupku hladnog kovanja u specijalnim uslovima. Materijal tako nema zaostalih naponskih stanja, a cevi imaju duži radni vek. Tome doprinosi i „Berettina“ geometrija unutrašnjosti cevi, koja nosi naziv Optima Bore HP. Time su dobijene otporne cevi, da lako podnose dugotrajnu uotrebu svih vrsta čelične sačme, čak i one velike krupnoće.
Na isti način od istih materijala urađeni su I njihovi izmenjivi Optima HP choke tubes – čokovi. I za njih važi napomena o slobodnom korišćenju čelične sačme.

Pomoć mini kompjutera

Možda najneobičniji detalj na ovom modelu, jeste displej koji je instaliran na dnu pištoljskog rukohvata puške. Ceo taj sklop sačinjen je od plastike, koja prati oblik dna pištoljskog rukohvata i u njemu se nalazi mini kompjuter. Na malom digitalnom ekranu, strelac u svakom trenutku može da vidi nekoliko vrsta podataka. Brojač ukupnog broja ispaljenih metaka i ta se opcija ne resetuje. Na ovaj način trajno se registruje broj ispaljenih metaka, koji puška beleži za svoj radni vek. Evidentira se od jedan do sedam ispaljenih hitaca. Ovaj podatak se lako briše i sve se vraća na nulu. To je bitno kod pucanja na glinene golubove, a ni lovcima neće biti na odmet.


Podatak koji može da se dobije je spoljašnja temperatura (Celzijusi ili Farenhajti), ali i snaga, odnosno energetski potencijal ispaljenog metka. Tako se dobija poređenje snage svih ispaljenih metaka, čak i ako se radi o istoj vrsti municije. Strelac ne mora slepo da veruje tvrdnji proizvođača o kvalitetu municije, već može direktno da se uveri u to. Cartrige test – precizno razvrstava svaki ispaljeni metak. Kombinovanjem podataka o temperaturi u lovištu i energiji ispaljenog metka, može se odabrati optimalna municija za razne vrste lova.
Ovaj elektronski uređaj je toliko revolucionaran, da u „Beretti“ tvrde da broji svaki ispaljeni metak, čak i ako su se baterije istrošile. Rukovanje X Plor elektornikom slično je podešavanju digitanog časovnika.
Još jedan novitet na ovom modelu je Kick-off amortizer ugrađen na dnu kudnaka. Nije u pitanju elastični gumeni ili polimerski jastuk, već par hidrauličnih amortizera. Proizvedeni su po principu onih na automobilima. Njihovu opravdanost i efikasnost, konstruktori „Berette“ brane tezom da i na automobilu niko ne ugrađuje gumene, već hidraulične amortizere udara.
Uz unutrašnji sistem amortizera i opruga, spoljašnjost Kick-off uređaja kompletno je urađena od Micro Core, specijalnog tehnopolimera. Ovaj novi materijal obezbeđuje da puška prijanja uz rame, da bude mekana, udobna i lagana. Možda ovo zvuči preterano, ali treba imati na umu, da ova puška nije namenjena samo lovcima, već i sportskim strelcima na leteće mete, koji na svakom treningu ispale na stotine metaka.

Msc Vlada Mitrović
foto: Beretta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još