Drugačiji pristup

 

Tokom sajma IWA 2011 bili smo u prilici da se detaljnije upoznamo sa dalekometnom snajperskom puškom KS-V, u moćnom kalibru .338 Lapua Magnum.  Na žalost, nije bilo mogućnosti za probu na strelištu ali smo stekli dobar uvid u rad mehanizma, okidanje i mogućnosti podešavanja prema individualnim zahtevima strelca. Jednostavnije rečeno, lepo smo se „igrali“ sa ovom snajperkom

Taktički snajper Keppeler KS-V u kalibru .338 Lapua
Taktički snajper Keppeler KS-V u kalibru .338 Lapua

Kada je 1982, osnovao „Dieter Keppeler – Waffentechnicshe Werkstatt“ iskusni oružar imao je na umu maloserijsku proizvodnju vrhunskih takmičarskih pušaka za disciplinu 300 m – trostav, po međunarodnom takmičarskom programu (UIT). Znanje, iskustvo i posvećenost poslu najbolji su marketing pa je broj narudžbina rastao, tako da je Dieter 1987. napustio posao projektanta u čuvenoj kompaniji „Walther“ gde je između ostalog vodio tim koji je dizajnirao mitsku bullpup poluautomatsku snajperku WA-2000. Od tog momenta, posvetio se takmičarskom i lovačkom oružju ali je učestvovao i na konkursu za novu snajpersku pušku Bundesweara. Pobedio je „Acurassy International“, ali je „Keppeler“ privukao mnogo pažnje neobičnim pristupom konstrukciji snajperske puške, čime je obezbedio više narudžbina za opremanje specijalizovanih službi koje imaju mali broj snajperista, ali zahtevaju vrhunsku opremu za njih.

Puška se lako rasklapa, delovi su krupni i malobrojni pa je terensko održavanje pojednostavljeno
Puška se lako rasklapa, delovi su krupni i malobrojni pa je terensko održavanje pojednostavljeno

Danas je u ponudi već peta generacija „Keppelerovih“ snajperskih pušaka sa oznakom KS-V. I posle smrti osnivača, sadašnji menadžment drži se njegovih principa u dizajnaranju oružja, od kojih je možda najznačajniji „snajpersko oružje mora da bude lako, udobno i jednostavno za upotrebu, jer je pogađanje cilja dovoljno teško i komplikovano“. Ovakav stav odrazio se i na konstrukciju njegovih snajperki.
Tokom sajma IWA 2011 bili smo u prilici da se detaljnije upoznamo sa dalekometnom snajperskom puškom KS-V, u moćnom kalibru .338 Lapua Magnum. Na žalost, nije bilo mogućnosti za probu na strelištu ali smo stekli dobar uvid u rad mehanizma, okidanje i mogućnosti podešavanja prema individualnim zahtevima strelca. Jednostavnije rečeno, lepo smo se „igrali“ sa ovom snajperkom.

Čvrsta šasija i aluminijumska legura

Keppeler KS-V sagrađena je oko veoma jednostavne, ali čvrste i precizno napravljene šasije od glodanog otkivka kvalitetne aluminijumske legure, za koju je zavrtnjima učvršćen mehanizam (tzv. akcija) sa potpuno ravnim donjim delom, čime je izbegnuta potreba za posebnim beddingom – uležištenjem mehanizma. I svi ostali delovi oružja povezuju se na isti način, ostavljajući tako cev potpuno slobodnu, bez kontakta sa bilo kojim delom oružja, što je jedan od ključnih uslova za visoku preciznost. Za razliku od većine proizvođača, „Keppeler“ nije svoj lovački/takmičarski model prefarbao u crno, dodao mu odvojiv magacin i proglasio ga za taktičku pušku. Dizajn je na pola puta između klasičnih rešenja i sve popularnije bullpup konstrukcije, čime je ostvarena ušteda na dužini od 10-15 cm. Mehanizam za okidanje smešten je bukvalno ispod okvira za municiju, koji je zbog toga premešten na bočnu levu stranu cevastog sanduka. Kapacitet okvira je 3-5 metaka, u zavisnosti od kalibra. Iako ovakvo rešenje na prvi pogled deluje nezgrapno, puška se veoma udobno nosi na leđima, zahvaljujući ručici zatvarača koja ima poseban transportni položaj u urezu sanduka, koji je fiksira u vertikalnoj poziciji.

Snažna snajperka KS-V ima dobar raspored težine pa se lako koristi iz stojećeg stava
Snažna snajperka KS-V ima dobar raspored težine pa se lako koristi iz stojećeg stava

Zatvarač ima čak sedam radijalno raspoređenih bregova za bravljenje, pa se čvrstina ne dovodi u pitanje. Zanimljivo je da se bravljenje odvija u posebnom bloku, smeštenom ispred cevi i učvršćenom u sanduku, ali ne predstavlja njegov deo. U upuštenom čelu zatvarača, smešten je valjkasti izbacivač čaure sa sopstvenom oprugom (isto rešenje koristi SAKO). Iako postoji nezgodna pojedinost – da bi se zatvarač izvadio iz sanduka, potrebno je odviti šraf sa donje zadnje strane šasije, za koji sam prvo mislio da služi za podešavanje kundaka. Posle toga, kundak se skida izvlačenjem unazad, a potom se vadi zatvarač. Ovo nije naročito bitno, ali odstupa od uobičajenih procedura rasklapanja, gde se očekuje lak i jednostavan pristup vitalnim radnim delovima oružja.

Neosporni kvalitet

Rasklapanje je brzo, sa malim brojem krupnih delova pa je čišćenje i održavanje oružja u poljskim uslovima maksimalno pojednostavljeno. Oslonac kundaka je podesiv po visini, a njegov deo je i uvlačiva treća nožica. Postoji i vrlo jednostavna, podesiva obrazina pa je nišanjenje u ležećem položaju (najčešći snajperski stav) sasvim udobno. Rukohvat može da se pomera po dužini, tako da strelcu nije problem udoban hvat bez obzira na dužinu prstiju. Okidanje je naštelovano na glatkih 1,5 kg, ali se veoma lako podešava bez ikakvog alata, što je velika prednost za vojno oružje. Sintetička obloga prednjeg rukohvata, takođe može da se kreće duž UIT šine sa donje strane rama oružja, a sklopive nožice su postavljene na svojevrstan „most“ u prvoj trećini dužine. Takođe, sa obe strane su mesta za kačenje remnika.
Izmena okvira se obavlja lako i sa vrlo malo vežbe, radićete je jednom rukom, bez skretanja pogleda sa nišana. Optika je montirana na integrisanoj Picatinny šini. Manipulacija zatvaračem je toliko glatka i brza da sam poželeo ručicu sa leve strane sanduka, jer stičete utisak da možete da pucate jednom rukom, dok druga radi kao poluautomat za punjenje.

Neobično pozicioniran okvir za municiju
Neobično pozicioniran okvir za municiju

Cev dužine 650 mm na ustima, ima veoma glomaznu četvorokomornu gasnu kočnicu komplikovanog izgleda, a za njeno demontiranje potrebno je odvrnuti čak šest inbus šrafova. Zašto je to bitno? Zato što gasne kočnice dosta komplikuju čišćenje cevi, a čista cev je bitan preduslov za precizan hitac. Lično, imam utisak da su slične konstrukcije našeg Ivana Živkova mnogo praktičnije rešenje.
Puška je finiširana u crnim i mat-sivim tonovima, a može da se naruči u bilo kojoj boji ili kamuflažnom uzorku. Takođe, isporučuje se i varijanta za levoruke strelce. Teška je skromnih 5,8 kg bez optike i duga 112 cm što je dužina klasične srednje kalibarske snajperke, sa cevi od 60 cm. Bez obzira da li vam se ovakvo oružje dopada, kvalitet ne može da se ospori. To uz primenu neuobičajenih konstruktivnih rešenja, pruža mogućnost za dalje usavršavanje, pa ćemo možda „Keppelerove“ puške češće viđati u budućnosti.

tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još