Elegancija u čeliku

Colt je počeo da proizvodi Woodsmana 1915. godine. First Series je objavljena 1942. godine, a prva verzija Match Target tek 1944. godine. Proizvodnja druge serije trajala je od 1947.do 1955. godine, a treće do 1977. godine. Kompanija je proizvela oko 650.000 ovih elegantnih malokalibarskih pištolja.


Najlakši način da prepoznate prvu seriju je da pogledate serijski broj na prednjoj strani. Ako su svi brojevi bez slova, to je prva serija. Brojevi su se kretali od 1 do 157.037. Jedini izuzetak su modeli Match Target iz prve serije koji su imali prefiks “MT”.
Target model sa elegantnom okruglom cevi, tankim rukohvatom I zakrivljenim okidačem razlikuje se od ostalih Woodsmana koji su imali ravne cevi. Osim toga ovi target modeli iz prve serije označili su prelaz sa standardne .22 municije na .22 High Velocity. Ukoliko pažljivo pogledate donji deo dabrovog repa i vidite horizontalni čekering, znači da je u pitanju pištolj koji može da koristi HV municiju.

Vrsta čekeringa pokazuje da je u pitanju pištolj iz prve serije
Vrsta čekeringa pokazuje da je u pitanju pištolj iz prve serije

Dok su kasniji modeli koristili dugme za otpuštanje magacina blizu štitnika okidača, Target model ima evropski stil, sa jako zakošenim rukohvatom I dugmetom na dnu rukohvata. Bez sumnje ovo je najlepši pištolj ne samo svoga vremena.
R.K.
Foto: Old Colt, American handgunner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još