Fine, luksuzne i sigurne

Nigde u svetu, ne postoji na jednoj teritoriji grupisano više nezavisnih proizvođača oružja, nego što ih ima u okolini italijanskog grada Breša, u dolini Val Trompia. Tu se izrađuju i ekstremno skupe i relativno jeftine puške, ali se apsolutno ne radi – nekvalitetno oružje. Kao primer, uzimamo prelamajuće dvocevne sačmarice koje su u okolini Breše i najčešći proizvod…
Pojedini proizvođači su se odlučili za izradu skupocenih modela, sa složenim udarnim mehanizmima na bočnim pločicama i najsloženijim i najskupljim bravama. Drugi rade jednostavne Anson – Deeley i box lock udarne mehanizme, smeštene u unutrašnjosti baskule i Purdey ili Browning B25 brave. Skupocene modele traže imućni lovci, dok su drugi namenjeni širokoj populaciji onih plićeg džepa. Sve puške besprekorno rade, dugo traju i imaju vrlo finu završnu obradu. U svest svakog radnika uključenog u proizvodnju oružja u dolini Val Trompia, viševekovna oružarska tradicija usadila je želju i težnju da u okviru usvojene konstrukcije mora da se napravi najbolji mogući primerak puške. U Val Trompiji niko se ne čudi što radionice koje broje po nekoliko radnika, kupuju vrhunske CNC mašine i erozimate. Kvalitet je imperativ, a nema kvaliteta bez vrhunske opreme. Zato su mnoga slavna imena u svetu oružja, poput firmi „Krico“, „Finclassic“, „Weatherby“, „L.C. Smith“… baš val trompijskim proizvođačima poverili da po njihovoj konstrukcionoj dokumentaciji, proizvode oružje pod imenom naručioca. To se u stručnim krugovima naziva proizvodnja „no name“ – bezimenih pušaka, koja ne donosi trenutnu slavu, ali pruža trajnu stabilnost i uspeh cele regije, pa i države.

Sa zadovoljstvom predstavljamo više modela pušaka italijanskog proizvođača „Bettinsoli Tarcisio SRL“. Ovom firmom rukovodi Roberto Bettinsoli, čija je izreka odštampana na koricama kataloga njegovih pušaka: „Kvalitet je konstantno stanje uma. To je proizvod strasti i iskustva“. Umesto početnog lovnog, najpre opisujemo sportsku bok sačmaricu. Detalji njene konstrukcije odnose se i na druge, opisane modele, jer se Bettinsoli pridržava jedne proverene konstrukcije.
Bettinsoli Supersport II je bok sačmarica kalibra 12, dužine ležišta metka 76 mm. Cevi duge 76 cm imaju klasično bušenje duše cevi koje propisuje CIP, što je iznenadilo neke poznavaoce oružja. Jedna grupa stručnjaka za balistiku sačmarica i sačmenih punjenja, tvrdi da je sada popularno šire (overbore) bušenje cevi, kod koga prečnik duše cevi ide i do 18,8 mm opravdano kod pucanja širim čokovima. Ipak, za dalji hitac, za koji se koriste zatvoreniji čokovi, preporučuju bušenje duše cevi na prečnike koje propisuju CIP standardi (18,4 mm), bez obzira na sve priče o većem trzaju ili povoljnijem posipu. Što se tiče trzaja u pravu su, jer puške za disciplinu trap ili lov ptica u preletu, konstrukcijom i povećanom masom dovode do redukcije trzaja. Unutrašnjost cevi modela Supersport II je posle obrade finim honovanjem, tvrdo hromirana. Na ustima cevi se nalazi sitni navoj za prihvat izmenljivih čokova, koje „Bettinsoli“ radi u pet veličina za unutrašnje čokove, kao i tri produžena čoka. Cevi su međusobno spojene snažnim kovanim monoblokom u zoni ležišta metka, a dalje ih prema ustima povezuju prorezani ventilirajući vertikalni prutevi. Na vrhu gornje cevi je takođe ventilirajuća, nareckana nišanska šina. Ona spada u „svedene“ šine, jer se prema ustima cevi sužava sa 10 na 7 mm. Izuzetno je uočljiva zelena fiber optik mušica, koja za nekoliko minuta može da se zameni. Strelac, po vremenskim uslovima i pozadini prema kojoj lete glineni golubovi, bira odgovarajuću boju i prečnik fiber optik vlakna – mušice.
Da je izradi puške Bettinsoli Supersport II poklonjena posebna pažnja, vidi se već po obradi bočnih površina monobloka koji integriše cevi. Ta šarena ukrasna obrada se naziva sela melis finiš (tuširanje) i bila je pre Drugog svetskog rata, karakteristična za skupe nemačke puške Suhl. Monoblok se nalazi zabravljen u kovanoj čeličnoj baskuli, koja je spolja zaštićena srebro-nitriranim finišem. U baskuli se umesto osovine oko koje rotiraju cevi, na bočnim stranama nalaze cilindrični kružni umeci, koji predstavljaju oslone tačke. Ovi izuzetno kvalitetno termički obrađeni segmenti mogu da se menjaju, što će posle više desetina hiljada ispaljenih patrona i eventualnog početka rasklimavanja, udahnuti novi „život“ ovoj pušci. Široka zabravljujuća ploča na dnu baskule ulazi u žleb na monobloku, koji je dole razrezan, tako da uz dva prednja ležišta za oslone tačke imamo praktično četiri mesta ograničenja slobode kretanja. Zato su Italijani ovu svoju rekonstrukciju Browningove B25 brave nazvali four locks – četvorostruko bravljenje. Istina, ovde nema četiri kontrolisana zabravljujuća ključa kao na bravi na Merkelu 303, ali je činjenica da se naziv for locks odomaćio u literaturi i da je ovo izuzetno čvrsta, pouzdana, trajna i za izradu ne tako komplikovana brava.


„Bettinsoli“ je izabrao za izradu jednostavniju i jeftiniju konstrukciju, ali je besprekorno uradio. Zabravljujućom pločom komanduje se preko gornje poluge Wesly-Richards, koja je vrlo luksuzno gravirana. Udarni mehanizam je klasični, kod koga prilikom prelamanja cevi zapinjači natežu unutrašnje udarače. Na Zapadu kod bokerica ovo nazivaju box lock action i on karakteriše model Supersport II i sve druge lovne modele. Postoji samo jedan selektivni obarač kojem redosled opaljenja određuje položaj dugmeta kočnice. Kočnica je na vratu kundaka – manuelna, a ne automatska. Proizvođač naročito podvlači efikasnost svojih selektivnih ejektora, koji takođe na bočnim stranama imaju fini zela mellis finiš. Stručno oko već na prvi pogled zaključuje da su poluge ejektora izuzetno široke i da se kreću u dugom, širokom, lepo obrađenom kanalu, što obećava pouzdan rad i dugi vek ovih ejektora. Testiranje pušaka, „Bettinsoli“ poverava ZIŽ iz Breše, koji je to odradio i dozvolio maksimalne pritiske od 1.320 bara, što je iznad granica dozvoljenih CIP normama. Kundak ove sportske puške je prilagođen sportskoj nameni. Urađen je od solidne orahovine i moguće ga je dobiti i u levorukoj verziji. Vrlo interesantna je Bettinsolijeva ideja da uz svaku pušku Supersport II isporučuje po dva lako izmenljiva, elastična amortizera za dno kundaka. Jedan je manje visine i stepena redukcije trzaja, dok drugi ima znatno veću visinu. Ovim je umnogome rešena i promena dužine kundaka. Tako strelci mogu da prilagode dužinu kundaka i bez intervencije kundačara.


Bettinsoli Supersport II se isporučuje spakovana u kvalitetan, polimerski zaštitni kofer koji sadži još i set izmenljivih „pro“ čokova, alat za promenu čokova, rezervni amortizer kundaka i odvijač za promenu ovog amortizera. Britanski stručnjak za oružje i strelac na glinene golubove Mark Stoun je u specijalnom prvom izdanju engleske edicije „Shotguns“ detaljno ispitao i testirao ovaj model i bio oduševljen njime. Mark Stoun nije mogao da veruje, šta su sve u „Bettinsoliju“ odradili i isporučili kupcu za cenu od samo 800 funti.To je izuzetno niska cena, koja može da skrene pažnju i našim trgovcima. Ova puška pokriva sve želje sportskog strelca, do svrstavanja u red najboljih. Tek tada dolazi na red Perazzi, Beretta DT10…
Diamond slug. Mehanika lovnih bok sačmarica Bettinsoli je podudarna modelu Super sport II. Pritisak od 1.320 bara znači da može da se lovi i najjačim lovnim laboracijama i municijom sa čeličnom sačmom. Modeli nose imena Diamond ili Silver, a svaki od njih može da dobije i oznaku Lite (laki), što znači da baskula nije urađena od kovanog čelika, već od kovane lake aluminijumske legure ergal. Modeli Diamond su isključivo kalibra 12/76 sa cevima dužine 610, 660, 710 i 760 mm.
Bok puška Betinsoli Diamond Slug ima cevi duge 550 ili 610 mm spojene u zoni monobloka i usta cevi. Nema vertikalne spojne pruteve. Prednji nišan je crveno fiber optik vlakno, dok je zadnji nišan preklopni sa „V“ zarezom i može da se podešava po pravcu pomeranjem u lastinom repu. Čelična baskula ima finu, nenametljivu gravuru sa lovačkim motivima. Ova kratka puška je opremljena kompletom izmenljivih čokova. Namenjena je lovu na divlje svinje ili visoku divljač (gde je to dozvoljeno), u uslovima guste šume ili čestara. Na početku lovne sezone, kada se niska divljač pokreće bliže ispred lovca, uz montažu odgovarajućih čokova, ovom kompaktnom bokericom uspešno mogu da se love zec, fazan i jarebica, nišaneći kao običnom sačmaricom uz preklopljen zadnji nišan. Fino oružje široke namene i istog cenovnog razreda, kao model Supersport II.


Silver Luxe model zbog završne obrade i finiša spada u skuplju klasu. Ovde besprekorno obrađene srebrnaste metalne površine krasi sitna, cvetna gravura, uz više zlatnih inserata (inkrustacija) koje predstavljaju divljač ili lovne pse u aportiranju. I ovaj luksuzni model može da ima cev dugu 610, 660, 710 ili 760 mm uz obavezne izmenljive čokove, ejektore i selektivan obarač. Kundak je od orahovine više klase, uz perfektno poliranu, uljem obrađenu površinu. Po želji, kupci koji imaju klasičan ukus, kod proizvođača mogu da naruče ovaj ili neki drugi model opremljen fiksnim čokovima i sa dva nezavisna obarača. I ova puška do kupca stiže u sigurnom, luksuznom koferu sa svom pripadajućom opremom.
Bettinsoli Star i Overland su modeli slični ovim bokericama, sem što se pored kalibra 12, rade i u sve popularnijem 20/76. Pored toga, Overland ima još bogatije zlatne inkrustacije, čak i na jabuci kundaka. Orahovina je najviše klase, kao i opšti finiš. Tu se pored seta unutrašnjih čokova, isporučuju i tri produžena čoka. Ove puške izgledom i luksuznim detaljima, znatno nadmašuju pomenutu cenu od 800 funti. Combo kombinovana puška ima gornju sačmenu cev kalibra 12/76, a donja ožlebljena može da bude kalibra 7x65R, 8x57JRS, 9,3x74R i .30-06. Dužine cevi su po želji: 560 ili 610 mm. Interesantno je da i ovde postoji Lite verzija, sa baskulom od kovanog ergala. Naravno, svi vitalni delovi i okretne tačke su i tu od vrhunskih čelika. Pored preklopnog zadnjeg nišana, uz pušku može da se isporuči i EAW (Ernest Apelova) montaža optičkog nišana. Ove fine i cenom ipak prihvatljive kombinirke, imaju dva obarača od kojih je prvi karabinski sa šteherom i bavarske kundake sa obrazinom.
Classic i Luxe express bok dvokuglare. Liniju lovnih pušaka „Bettinsoli“ zaokružuje izradom express bok dvokuglara. I tu cevi mogu da budu duge 56 ili 61 cm u kalibrima, kao i kod modela Combo. Podmodel Classic ima klasične izvlakače ispaljenih čaura, a model Luxe selektivne ejektore. Razlikuje ih nivo orahovine, gravura i zlatni inserti na kojima se kod „Bettinsolija“ zaista ne štedi. Čak je moguće dobiti i posebnu skidajuću visoku obrazinu za kundak, koja se isporučuje u odvojenom koferu. Bettinsoli „igra na kartu“ sve većeg broja pravih lovaca i pristalica viteškog lova, koji smatraju da su im dva metka dovoljna, bilo da se radi o lovu na nisku ili visoku divljač.
V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još