Boris VOJVODIĆ

Formula iz naše radionice

Puška je nastala na poznatom sistemu Mauser M98, a svaki detalj je besprekorne ručne izrade, bez suvišnog luksuza, ali vrhunske funkcionalnosti

Brzi tehnološki razvoj, u poslednjoj deceniji 20. i početkom novog veka, doveo je do nastanka generacije snajperskog oružja, vrhunskih karakteristika i ranije, skoro nezamislive preciznosti. Te puške strelci posmatraju, kao formulu 1 u automobilizmu, jer je najzahtevnija u proizvodnji i apsolutno najprestižnija, po performansama. Najveće i najpoznatije firme u svetu, takmiče se u izradi modela, koji samo za dlaku odskaču od konkurencije, a cena vrhunskih modela prelazi iznose od četiri i pet hiljada evra, što je sasvim i razumljivo svima koji iole razumeju kakvo je znanje i veština potrebna za izradu svakog takvog primerka. Među serijskim fabričkim oružjem, kvalitetom se posebno izdvajaju Sako TRG 22/42, Mc Millan, Remington M-24 SWS, Accuracy Iinternationa, Ultima Ratio PGM, Steyr SSG 08, Blaser R-93 Ttactical, SIG SSG 3000 i druge, koje garantuju ugaonu preciznost od oko 0,5 MOA (minuta ugla), što se danas smatra tehnološkim maksimumom i sve do jedne, predstavljaju vrhunsko dalekometno oružje najvišeg mogućeg kvaliteta.

Ekskluzivna klasa
Ipak, postoje i neke druge puške, koje iako pripadaju istoj vrsti oružja, ali kvalitativno pružaju još jednu klasu više. To su sportske dalekometne puške F klase (free class), koje i jesu krajnji domet u streljaštvu danas. Oružje za ovu sportsku disciplinu deli se u tri osnovne kategorije: HR (hunting rifle – lovačke puške), koje su sa optikom i nožicama ograničene maksimalnom masom od 4.300 g, TR (target – tactical puške), koje takođe mogu da se koriste sa nožicama ili sa ranca koji služi kao naslon, ali isključivo u taktičkim kalibrima 5,56×45 NATO i 7,62×51 NATO, a čija ukupna masa sa svim dodacima ne sme da bude veća od 8.250 g i na kraju open, koje se koriste sa tronošca ili mekog naslona i čija je masa ograničena na 10 kg, a drugih ograničenja nema, uključujući i izbor kalibra. Upravo zbog ekskluzivnosti ove klase oružja, sa posebnim zadovoljstvom smo iskoristili priliku, da ovoga puta predstavimo dva neobična primerka vrhunskih pušaka namenjenih TR disciplini F klase, koje su u potpunosti delo stalnog saradnika „Kalibra“, čitaocima već dobro poznatog konstruktora Ivana Živkova iz Beograda.
Priča o njima, naravno, kreće od izbora sistema. Kako sam konstruktor Živkov priznaje, postoje brojni kvalitetni i izazovni sistemi, koje je moguće podjednako uspešno koristiti za izradu najfinijih dalekometnih pušaka, on na prvo mesto stavlja sistem Mause M-98. Ovaj sistem, uprkos nekim nedostacima, ipak važi za načvršći, najcenjeniji i najkopiraniji (nama i najpristupačniji), obrtnočepni sistem ikada, zbog čega se i danas koristi na svim najskupocenijim puškama ove vrste na svetu. Puške sistema M-98 (na predstavljena dva primerka, korišćeni su sanduci domaće verzije Zastava M-70), spadaju u repetirajuća oružja sa obrtnočepnim zatvaračem, sa dva snažna brega na čelu, obrađena tako, da ugao otvaranja zatvarača iznosi 90 stepeni i još jednim sigurnosnim sa zadnje donje strane. Sve ovo čini ga najsnažnijim sistemom, od svih postojećih i zbog čega je u krajnjoj liniji, jedna od najomiljenijih svetskih konstrukcija u proizvodnji lovačkih oružja i više od 100 godina od nastanka. Zatvarač oružja ima spoljašnji izvlakač duž čitavog tela, sa snažnom i krupnom kandžom, koja obezbeđuje pouzdanu ekstrakciju čaura.
Cevi za ova dva primkerka, iako obe u kalibru 7,62×51 NATO, potpuno su različite koncepcije i karakteristika, ali meč klase, pa je tako za jednu odabrana debeloprofilna, dužine 700 mm, sa prečnikom u zoni ležišta metka od 32 mm i na ustima 20 mm, sa četiri desna žleba i korakom uvijanja od 1:12 inča (1 korak u 305 mm). Ova cev je olakšana urezivanjem finih gustih kanelura sa spoljašnje strane, koje dodatno poboljšavaju njeno hlađenje. Druga je engleske proizvodjnje, takođe meč klase, nešto kraća i jos deblja, sa za ovaj kalibar sasvim dovoljnom ukupnom dužinom od 590 mm i prečnicima od 32 mm u zoni ležišta metka i 27 mm na ustima cevi, takođe sa desnim korakom uvijanja, ali od 1:10 inča (1 korak na 254 mm). Zbog različitog koraka, za onu prvu je idealni izbor zrna mase 155 grs, dok je druga konceptovana za korišćenje težih zrna od 168, 175 ili čak 180 grs. Posle odabira, izvršena je njihova kompletna obrada, počev od obrade usta cevi, a zatim i ponovnog rajbovanja ležišta metka. Za ove dve operacije, cevi su sa obe strane malo skraćene, ali je postignuto idealno obrađivanje njihove unutrašnjosti, nakon čega je moglo da se pristupi kompletiranju.

Srce oružja
Kako bravljenje čini srce svakog oružja, izrada je i počela odatle. Pasovanje bravljenja, na oba primerka je izvedeno besprekorno i to kako prednja dva, tako i zadnjeg brega, do potpunog podudaranja čitavih bravećih površina. To se primećuje i prilikom manipulacije, jer na obe, zatvarač radi glatko, lako i skoro bešumno, što je bila prva stvar koju smo primetili. Posebna pažnja na oba primerka, posvećena je podešavanju čeonih zazora, prilikom montaže cevi, što je jedan od najvažnijih preduslova za postizanje preciznosti. Na samom zatvaraču, obrušena je čeona površina, radi idealnog naleganja na dno čaure metka, a zatim je izvršen još čitav niz izmena kojima je ubrzano i olakšano okidanje ovog sistema za oko 30%. Pre svega, sa dva uzdužna kanala olakšana je udarna igla, skraćena i olakšana zapinjača (izrađene su od prohroma, što sa kanalima u usadniku kundaka čini jedina dva svetla detalja ovih pušaka), a kanalu na telima zatvarača ka spojnici je promenjen ugao sinusoide. Posledica je redukovana sila udara igle i skaćen hod za oko 30%, što otklanja glavnu manu sistema Mauser (velika silina kretanja igle kod ovog sistema rezultira blagim zakretanjem cevi prikiom okidanja).

Anatomski kundak
Uz ovo, na ručice zatvarača su montirane prelepe povećane glave (kugle), od crnog bivoljeg roga, koje lepo ispunjavaju dlan, čime je repetiranje znatno olakšano, a svaka mogućnost isklizavanja iz ruke pri manipulaciji onemogućena. Kraća puška je umesto integralnog magacina dobila jednoredne izmenljive okvire kapaciteta pet metaka, sa potpuno pravolinijskim uvođenjem metka, dok je na dužoj ostao originalni magacin u sanduku. Obe puške kompletirane su sa luksuznim, savršenim drvenim kundakom od orahovine klase III, sa besprekornim uljnim finišem. Ovo je neuobičajen kvalitet za čistokrvna sportska oružja, na kojima je kundak najčešće od plastike, fibera ili tehničkog drveta, obrađenih bez ikakvih estetskih zahteva, sa isključivo naglašenom funkcionalnošću. Izrada Ivanovih kundaka, zasnovanih na klasičnom, retro sportskom oružju Krico 640 S iz sedamdesetih godina 20. veka (modifikovanih posebno u zoni obrazine), prilično je skupa i mukotrpna, ali vredi svaku paru, s obzirom da oružju daju izuzetno komforan hvat, luksuzan i razmetljiv izgled, a rezultiraju time da svakom strelcu leže u rukama i ramenu, baš kao da su za njih pravljeni. Anatomski ispravni, čvrsti i udobni, oružju daju perfektan balans i neophodnu stabilnost. Sa osloncem za rame podesivim u 3D (tri dimenzije: visina obrazine, visina oslonca za rame i njegova ukupna dužina), široko otvorenim šupljim usadnikom koji nigde ne kontaktira sa cevi i elipsastim prorezima za hlađenje, ali i besprekornim vratom sa zonom rukohvata, zaista ovim puškama daju poseban i jedinstven karakter. Sama zona rukohvata je sitno tačkasto pikovana što pruža neverovatnu kontrolu i divan osećaj pod rukom, a pojačava do krajnosti osećaj da u rukama imate nešto jedinstveno i veoma skupoceno. Jedini metalni deo na njemu je upasovani kanal za montažu bipoda, sa donje strane usadnika, sa mogućnošću podešavanja. Ne treba naglašavati da je na njima urađen i kompletan integralni bedding, od poliuretanskih smola i fiber vlakana, koji u mikron tačno i čvrsto obuhvata sanduk pušaka, savršeno sjedinjujući čelik i drvo. Od ovakvog bedinga, danas u svetu ne postoji bolji. Puške su ovim kundacima dobile mnogo i u estetskom smislu, jer iako imaju ozbiljan, potpuno sportski izgled, deluje lepo i zaokruženo, tako da im ni oni najprobirljiviji ne bi mnogo toga dodali, ili oduzeli.

Štelujući obarač
Konačno, obe puške su zaokružene najpažljivije doteranim, štelujućim, potpuno podesivim obaračem, čije je okidanje jednostavno perfektno. Na dužoj i tanjoj, reč je o Anschutz sistemu okidanja smeštenom u kućište „Zastavinog“ podesivog obarača sa lovačkih karabina M-70, ali u potpunosti izrađenom od strane samog konstruktora. Na kraćoj i debljoj, okidanje je potpuno jedinstvena i originalna konstrukcija, koja se ne poklapa ni sa jednim fabričkim. Obe puške imaju ravan sportski obarač, sa ukupnim hodom od 0,5 mm i silom povlačenja od 250-300 daN. To su jednostepena, brza, kratka i jasna okidanja bez praznog hoda, koja je najlakše okarakterisati kao savršena.
Od ostalih detalja, treba pomenuti još samo montaže optike, postavljene na gornjem delu sanduka. Na dužoj i tanjoj reč je o montaži Leupold STD za tubus od 30 mm. Na nju je postavljen i nosač sa Mirage trakom, koja sprečava treperenje vazduha sa vrele cevi ispred optike. Na drugoj, osnova je Picatinny šina, na koju su postavljeni QRW prstenovi, a Mirage trake nema jer debela cev skoro da ne može da se zagreje dovoljno ni na jednom meču, da bi izazvala ovaj efekat. Na kraju, višemesečni rad je zaokružen tako, što je Ivan vrhunski ispolirao i refiniširao metalne delove oružja i besprekorno ih brunirao, dajući ovim puškama vanserijski kvalitet, ravan najčuvenijim evropskim oružarskim radionicama. Kada ih iznesete na strelište, ovim puškama se samo možete diviti. Ono što na prisutne ipak ostavlja najjači utisak, je njihova zaista neverovatna preciznost.

Pogodak za pamćenje
Obrada cevi, idealno bravljenje i okidanje, savršen kundak i vanserijska optika (na oba modela je za sada postavljen Swarovski Z-6i sa digitalnim uvećanjem 6-30x, iluminacijom i tubusom od 30 mm), namenjena baš dalekometnom streljaštvu, za posledicu imaju dobijanje grupe pogodaka sa pet metka, na 100 m, koja je na klasičnoj kružnoj meti, otvorila samo jednu rupu. Ova grupa se nalazila u beloj etiketi u samom centru muša (sredina centra, unutar desetke), nešto ispod idealne sredine, ali prečnik same grupe nikako nije mogao da se izmeri od oka, pa čak ni šublerom, s obzirom na neravne ivice sitno iskrzanog papira. Nismo mogli da se složimo da li je proširenje ovom grupom metaka šire od kalibra zrna za dva, ili tri milimetra. Jednostavno, nešto što se ne viđa često. Ne treba posebno podvlačiti da je krajnji rezultat, oružje vrhunske svetske klase, kome je teško pronaći konkurentni model, bilo gde u svetu. Drugi model nismo toga dana probali, ali su i sa njim na takmičenjima gde ga je sam konstruktor koristio, postizane slične, pa čak i bolje grupe.
Ovako doteran i doveden do savršenstva, sistem Mauser M-98 je pokazao svu raskoš i lepotu, na ove dve, tako slične, a ipak različite puške, koje perfekcijom lepih i čistih klasičnih linija, besprekorne, ručne i luksuzne izrade rezultiraju vrhunskim kvalitetom. Jednostavno, svako ko je ovo oružje do sada video i isprobao, bez dileme će se složiti, da ove sportske puške sasvim sigurno predstavljaju najbolja i najpreciznija oružja ove vrste, koja su se do sada pojavila na našim prostorima.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još