Idealna za streljački trening

 

Ideja da se standardna vojnička puška konvertuje da koristi metak ivičnog paljenja u kalibru 22 LR je jako stara. Gotovo sve poznate obrtno čepne repetirke prve polovine 20. veka imale su svoj konverzioni kit za ovaj kalibar. Cilj je bilo pojednostaviti i pojeftiniti početnu obuku vojnika. Danas se malokalibarsko oružje kalibra 22 LR gotovo više i ne koristi za obuku vojnika i policajaca. Međutim, ovaj kalibar je danas popularniji nego ikad među streljačkom populacijom. Razlog je pre svega ekonomske prirode, ne postoji isplativiji način da trenirate ili da se zabavljate na strelištu od upotrebe ovog jeftinog metka ivičnog paljenja.
Za puške Stonerove konstrukcije AR15/M16 takođe postoji konverzija na kalibar 22 LR, koju nudi nekoliko proizvođača (recimo CMMG Bravo Rimfire). Međutim, kao kod svake konverzije napravljeno je previše kompromisa, tako da je to polovično rešenje. Najveći problem je u pouzdansti konverzije prilikom automatskog rada jer se sa sistema direktne pozajmice gasova iz kanala cevi prelazi na sistem slobodnog trzaja. Zatim tu se javlja i problem preciznosti, održavanja oružja (poolovljavnje cevi), zaprljanosti sistema za odvođenje gasova i razne druge komplikacije. Zato možemo reći da konverzije oružja centralnog paljenja na metak ivičnog paljenja predstavlja više kompromis nego dobro rešenje.
Veliki američki proizvođač streljačkog oružja Smith & Wesson je 2009. godine prvi put pokazao svoju verziju AR15 platforme u kalibru 22 LR, model M&P15-22. Konstruktorski tim je napravio povoljnu poluatomatsku ,,malokalibarku” koja po svom ukupnom formatu odgovara AR15/M16 koncepciji jurišne puške. Puška je vrlo brzo postala jako popularna ,,kod kuće”, gde je AR15 platforma (Black Rifle) do danas najpopularnija i najprodavanija puška.

Sem u sistemu rada model M&P15-22 u potpunosti odgovara koncepciji AR15 platforme. Dvodelni saduk ovog modela, tačnije gornji i donji deo sanduka (Upper and Lower Receiver), nije napravljen od legure aluminijuma već od polimera. Američki konstruktori su vešto iskoristili polimer koji inače koriste u konstrukciji svojih pištolja IV generaciji. Metak 22 LR dopušta polimerski sanduk bez ikakve bojazni da li će izdržati pritiske. Donji sanduk je klasična AR15 konstrukcija, jedino što se razlikuje jeste buffer tube. Naime, u cevi kundaka se ne nalazi povratna opruga, tako da je ona samo nosač teleskopskog kundaka, a dimenzijama odgovara standardnom vojnom kućištu povratne opruge. Mehanizam za okidanje je klasični kao na karabinu M4, sa silom okidanja od oko 2,5 kg. Iako teže okidanje je jasno i bez propadanja, tako da se lako i brzo naviknete.
Naravno, okidačku jedinicu možemo vrlo lako zameniti (po drop in sistemu), nekim naprednijim mehanizmom za okidanje koji se prodaje za AR 15 platformu. Ne treba posebno naglašavati da u SAD postoji čitva grana industrije koja je vezana proizvodnju delova i opreme za AR 15 platformu.
Za obuku je posebno važno da sve komande na modelu M&P15-22 u potpunosti odgovaru osnovnim modelima ove jurišne puške. Poluga kočnice/selektora paljbe je iste veličine kao i na standarnik AR15 modelima, nalazi se sa leve strane i lako se može prebaciti na desnu stranu. Dugme utvrđivača okvira je pozicionirano da je lako dostupno kažiprstu ,,jače” ruke dok se nalazi na rukohvatu. Takođe, poluga zadržača zatvarača funkcioniše na isti način kao kod standardnog sistema. Sve komande rade glatko i pouzdano, a okvir se kači na isti način kao i standardni okvir za metak 5,56/.223.

U gornji deo sanduka je fiksirana cev dužine 16 inča (406 mm), koraka uvijanja 1:15 inča (381 mm), debljine 17 mm, isto kao i cev za metak 5,56/.223, što daje vrlo ozbiljan izgled ovom oružju. Na modelima iz prve generacije na ustima cevi nema klasičnog razbijača gasova, jer na cevi nije narezan ni navoj za montažu dodataka. Na testiranom modelu razbijač gasova A2 tipa je montiran preko posebnog adaptera, koji se na usta cevi postavlja bez navojne veze, a osigurava preko bočnog vijka. Sve kasnije verzije modela M&P15-22 Sport dolaze sa standardnim razbijačem gasova/skrivačem plamena (Bird Cage Flash Hider), jasno je da kod oružja kalibra 22 LR sem taktičke estetike skrivač plamena, kompenzator ili gasna kočnica nema drugu ulogu.
Oko cevi se nalazi obloga čija je dužina 10 inča (254 mm), sa četri pikatini šine sa svake strane (picatinny quad rails). Na gornjoj strani sanduka je integralna pikatini šina se spaja sa šinom na oblozii cevi, tako da je prostor za montažu raznih nišanski sistema stvarno velik. Puška u standardnom kompletu dolazi sa mehaničkim nišanima, koji su montiraju preko pikatini šine i lako se skidaju. Zadnji je nišan diopter sa većim i manjim otvorom, tako da je nišanska slika slična kao na vojničkim modelima M16A2. Već na drugoj generaciji modela M&P15-22, u standardnom paketu dolaze sa odličnim Magpulovim MBUS preklapajućim mehaničkim nišanima. Naime, svi ,,spoljni” delovi koji odgovaraju za standardne AR15 modele su kompatibilni sa ovim 22 LR modelom. Zato već u fabričkom paketu M&P15-22 Sport možete izabrati sa različitom opremom (Magpulov kundak, rukohvat, mehaničke nišane, M-Lok handguard), a pored crnog modela u ponudi su i druge boje. Ukupna težina prazne puške je 2,5 kg. Ova poluautomatska platforma AR15 puške u kalibru 22 LR radi radi na sistemu slobodnog trzaja zatvarača, tako da je konstrukcija sklopa zatvarača vrlo jednostavna. Sklop zatvarač se sastoji od zatvarača, vođica, povratne opruge sa vođicom i plastičnog amortizera. Zatvarač se kreće po čeličnim dvostranim vođicama (šinama) koje su noseći dio ovog čeličnog sklopa, zato polimerski sanduk ne trpi velika naprezanja jer se celi ciklus obavi untar čeličnog sklopa. Izbacivač je povezan na zadnji deo cev, preko koga klizi čelo zatvarača. Povratna opruga se nalazi sa gornje strane sklopa i direktno preko vođice povezuje zatvarač, sa vođicama i plastičnim amortizerom. Sa gornje strane na zatvarač se kači plastična T ručica zatvarača, koja dimenzijama odgovara standardoj ručici na M4 karabinu.

Ovaj model dolazi sa standardim M4 teleskopskim kundakom, podesivim po dužini u 6 pozicija, ova karakteristika je vrlo važna jer je ova puška namenjena i za mlađu streljačku populaciju ali i kada se koristi za taktički trening sa balističkom opremom. Na testiranom modelu ,,standardni” kundak je zamenjen sa odličnim Magpulovim modelom CTR Carabine Stock, sa dodatnom bravom koji zaključava kundak, tako da nema frustrirajućeg klimanja. Zamenjen i klasični M16 rukohvat sa udobnijim Ergo grip tactical modelom. Za potrebe ovog testa na pušku je montiran refleksni nišan Vortexov Red Dot Crossfire gen II, koji je se odlično pokazao. Za svako poluautomatsko oružje koje koriste metak ivičnog paljenja sa obodom najveći problem je pouzdano ,,hranjenje”, odnosno uvođenje metka. Smith & Wesson je uspešno rešio ovaj problem praveći odličan polimerski okvir za model M&P15-22, koji po ukupnim dimenzijama odgovara STANAG okvirima 5,56/.223. Okvir je maksimalnog kapaciteta od 25 metaka i pouzdano i ujednačeno donosi metak u zahvat zatvarača koji ga uvodi u cev.


Za pouzdanost poluautomatskog oružja u kalibru 22 LR drugi važan faktor je metak, opšte je mesto da ova oružje ne rade sa svim tipovima municije. Kroz lično iskustvo koje sam stekao sa ovim modelom utvrdio sam da ne ,,jede” svaku municiju, naročito ne jeftine metke iz bulk pakovanja, slično kao i ostale poluatomatske ,,malokalibarke”.
Najboljie se pokazala municija SK Standard, koja bezotkazno radi na modelu M&P15-22 ali i drugi tipovi 22 LR metka ovog proizvođača. Sa SK Match metkom bez većeg napora smo iz ležećeg stava sa naslona na 50 metara pravili grupe od 15 mm. Metak Maxx Tech 22 LR iz Goražde ima visok stepen pouzdanosti na ovom poluatomatu ali zna se pojaviti lošija serija koja stvara zastoje. Takođe, uspešno sam koristio i municiju Blazer Rimfier 22 LR koji spada u niži cenovni razred, što potvrđuje da nije potrebno kupovati skuplji 22 LR metak specijalno namenjen za poluatomate. Generalno uzevši ova AR15 rimefire platforma spada u pouzdanije poluatomatske malokalibarke koje sam koristio. Na vatrenoj liniji ovaj model je jednostavno izvanredan, sa lakoćom možete da napravite ozbiljan taktički trening do 100 metara daljine, kao za svaki M4 karabin. Naravno, ,,zvučni efekat” metka 22 LR zanemarljiv, kao i trzaj u odnosu na metak 5,56/.223, ali kako ni ovaj varmint metak centralnog paljenja nema neki snažan trzaj pucački utisak je sličan.
Brzom paljbom smo sa lakoćom pogađali A zonu na IPSC i IDPA metama iz stojećeg brobenog stava na daljina od 15 do 75 metara. Što pokazuje da je ovaj model pravi izbor za disciplinu mini rifle u IPSC, ali i za rekreativno pucanje na u konzerve, flaše metalne figurice i druge vašarske mete. Smith & Wesson model M&P15-22 Sport se odlično pokazao za ,,plinking”, dinamične streljačke discipline ali i za ozbiljan CQB taktički trening. Možemo zaključiti da je glavna namena ovog oružja streljački trening, a tek na drugom mestu rekreativno pucanje.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još