Mat na vatrenoj liniji

Iako sportski pištolj, vrhunske izrade, koncipiran je tako da se namena može jednostavno promeniti i sprava postane, deo borbenog kompleta

Svojim ambicioznim i agresivnim pristupom češka fabrika oružja „Zbrojovka“, poslednjih desetak godina, nametnula se kao jedan od najozbiljnijih svetskih proizvođača lovačkog i sportskog oružja, ne samo u Evropi, već i u svetu. Izuzetno ozbiljnu i bogatu ponudu, nedavno je zaokružila i krunisala, takmičarskim pištoljem za disciplinu praktičnog streljaštva, u diviziji open. Ovaj njihov (prošlogodišnji) model, nazvan Czechmate, „Kalibar“ je predstavio čim se pojavio.
Ovih dana smo imali priliku, da zahvaljujući firmi „Trofej Commerce“ iz Beograda, koja uvozi kompletan proizvodni program „Češke Zbrojovke“, praktično testiramo jedan od ovih pištolja, koji na domaćem tržištu vredi, čak oko 3.400 evra. Na testiranju je učestvovao i Ljubiša Momčilović iz Beograda, jedan od vodećih domaćih i svetskih praktičnih strelaca, u diviziji production, član „Zbrojovkinog“ fabričkog tima, što je celoj priči dalo borbeni kvalitet.

Češki Czechmate - pištolj namenjen najzahtevnijoj sportskoj disciplini IPSC takmičenju u klasi open
Češki Czechmate – pištolj namenjen najzahtevnijoj sportskoj disciplini IPSC takmičenju u klasi open

Koliko je pištolj za diviziju open zahtevna i komplikovana vrsta oružja, postaje jasno tek kad se zna da se od jednog ovakvog pištolja očekuje radni vek od preko 150.000 metaka, vrhunska takmičarska preciznost i potpuno pouzdan rad, uz poseban zahtev, da komplikovanim gasnim kočnicama redukuje trzaj odskoka za preko 30 procenata. To sve u klasi oružja, gde su sve dorade i prerade moguće i dozvoljene, rezultira činjenicom, da samo jako mali broj proizvođača u svetu, ovakve modele uspešno proizvodi ili naravno dorađuje postojeće. Od svih koji to uopšte rade, najveći je broj onih malih, usko specijalizovanih, dok se velike fabrike u to skoro po pravilu i ne upuštaju (s obzirom na troškove razvoja i proizvodnje, ali i rizik da ozbiljno ugroze renome, ako se ovakav model pokaže kao promašaj).

Vrhunska izrada

U konstrukcionom smislu, Czechmate nije ni u čemu različit od osnovne linije službenih pištolja M-75. Sistem bravljenja, ergonomija, navlaka koja se kreće unutar čeličnog rama, upravo su karakteristike koje su i omogućile, da upravo ovaj model bude osnova jednog vrhunskog takmičarskog modela. Ono što pištolj Czechmate čini tako različitim, superiornim i jedinstvenim, ustvari su samo kvalitet materijala, vrhunski precizna i kvalitetna izrada i izbor ugrađenih komponenata kojima je dobijena superiorna i prilično jedinstvena konfiguracija, koja (i na strelištu se kasnije pokazalo), radi besprekorno.
Posebno je interesantno, da je pištolj zamišljen, a zatim praktično koncipiran kao oružje kome se namena može promeniti, tako što se uklone optika i kompenzator, postave nosač prednjeg nišana i zadnji nišan i tako dobije standardno oružje koje se može koristiti za druge discipline u ovom sportu, ali i kao borbeno naravno. Uz činjenicu da može da koristi standardnu, ali i mnogo jaču municiju sa major faktorom, Czechmate pokriva, čak četiri najelitnije divizije u ovoj vrsti streljaštva: open major“, open minor, limited major i limited minor.
Ipak, sve ovo u stvari govori malo o opštim kvalitetima ovog pištolja. Malo više shvatite, tek kad ga detaljno razgledate i probate rad mehanike na prazno. Sve na njemu je napasovano tesno, ali glatko i delovi klize lako i precizno. Vidljiv je vrhunski trud na finiširanju svih spoljašnjih, ali i unutrašnjih površina. Odmah shvatite da to nije običan pištolj.
Ram i navlaka ovog modela rađeni su kompletno mašinski, od hladnih otkivaka najkvalitetnijeg čelika, a ne tehnikom dorade mikrolivenih blankova, kao kod standardnih pištolja. Površine kanala, po kojima se navlaka kreće u ramu i na rami i na navlaci, besprekorno su napasovane i polirane, a to važi i za sve ostale klizeće površine oružja. Nešto masivnija navlaka je klasično oblikovana, ravna, sa površinama za repetiranje i sa prednje i sa zadnje strane. Na zadnjoj, ukopana je površina za montažu bočne, produžene poluge za repetiranje ili zadnjeg nišana i to su ukupno svi detalji.

Za snažnu municiju

Cev je tesno napasovana u zadnji deo navlake, dok je sa prednje strane fiksira navrnuti blok četvorokomornog kompenzatora. Umesto njega, može se montirati blok sa već postavljenim prednjim borbenim nišanom, koji takođe viri ispred navlake, definišući njen konačni oblik i dimenzije. Sve su ivice jasno i precizno izvučene, a sklopovi se skoro i ne primećuju. Cev, kalibra 9 mm Para (9×19), dužine 130 mm ima malo veći spoljašnji presek u odnosu na standardne, a izrađena je takođe tehnikom hladnog kovanja i sa korakom uvijanja od 1:249 mm (9,8 inča), kako bi podržala standardnu, ali i snažnu open municiju, sa power factorom od preko 160, kakva je propisana u ovoj takmičarskoj klasi oružja.
Sa kompenzatorom (klasičnim četvorokomornim), pištolj je ukupno dugačak 266 mm, maksimalno širok 62 mm (preko poluge koja štrči), visok 140 mm (bez montaže i refleksnog nišana) i ima masu od 1.360 grama. Ram ovog modela je posebna priča. Apsolutno najudobniji rukohvat od svih postojećih pištolja ikada, kod ovog modela je posebno pažljivo finiširan, a sve površine usadnika su precizno definisane i besprekorno finiširane. Jednostavno, odmah je vidljiv najfiniji mogući rad, na nivou najskupljih ručnih radova. Komande su krupne, oštro čekirane i fino podešene, kao i savršeno kratko, takmičarsko okidanje. Mehanizam za okidanje je najfinije naštelovan i ručno napasovan, a obarač je ravan i dug. Czechmate okida kratkim, odsečnim SA režimom, sa hodom obarača koji je kraći od 1 mm. Savršeno. Udarač je skeletoidan, tanak, izdužen i olakšan, što sve vizuelno izgleda besprekorno, a radi još bolje.

Prilikom brze paljbe pištolj funkcioniše poput mašine
Prilikom brze paljbe pištolj funkcioniše poput mašine

Na ovaj model je fabrički ugrađena C-More rampa za montažu optike i upravo ovaj, danas među strelcima najpopularniji refleksni nišan, koji važi za sam vrh ponude na tržištu. Pištolj je kompletiran ultra-lakim aluminijumskim koricama, koje dozvoljavaju dobru kontrolu bočnih stranica drške, a ispod njih je prošireni aluminijumski uvodnik okvira. Jednostavno, time su pokriveni svi aspekti brze i precizne upotrebe oružja, a nepotrebnih detalja nema. Poluga mehaničke kočnice „Coltovog“ tipa je obostrana, povećana sportska.

Mat na strelištu

Strelište je dokazalo da je „Zbrojovka“ zaista majstorski odradila posao i matirala ostale konkurente na tržištu. Ovakvim konceptom i izradom, pažljivim podešavanjima okidanja, zaokruženo je oružje koje zaista omogućava strelcu da pokaže svoj maksimum. Pištolj smo probali sa dve vrste municije i to standardnom PPU sa faktorom 125 (8 grama FMJ zrno na oko 360 m/s) i češkom S&B sa zrnom iste mase, ali početnom brzinom od oko 420 m/s, odnosno faktorom od preko 160 (power factor). Standardni metak 9 mm Para (9×19), nedovoljno je snažan, da pouzdano radi u oružju sa kompenzatorom (ovakva oružja traže veoma snažan metak, sa power factorom od preko 160, da bi kompenzator ispunio svoju ulogu, odnosno da bi oružje radilo mirno i bez odskoka, kako je zamišljeno uz korišćenje reaktivnog principa korišćenja barutnih gasova).

Kočnica i sve komande su na dohvat i njima je moguće izuzetno brzo manipulisati
Kočnica i sve komande su na dohvat i njima je moguće izuzetno brzo manipulisati

Sa oba ova metka radio je sjajno. Jednostavno, kada smo ga isprobali na IPSC poligonu SAJ, svi prisutni su bili fascinirani njegovim perfomansama. Preciznost ovog pištolja je apsolutno na nivou olimpijskih takmičarskih oružja. U rukama Ljubiše Momčilovića, sa punim velikim okvirom, pištolj je jednostavno otvorio veliku nepravilnu rupu u centru IPSC mete, ne pomerajući se vidljivo iz linije vatre. Rad mehanike je mek, skoro nečujan, kontrola i balans perfektni, a skoro potpuno odsustvo trzaja, potpuno nas je oborilo s nogu. Apsolutno sve na ovom pištolju radi savršeno, meko i lako i sa njime se može pogoditi sve što oko vidi u okruženju, ako se malo pažljivije nišani. Komentar šampiona u IPSC koji nam je demonstrirao svoju veštinu gađanja, bio je da je u svakom pogledu zadovoljan ovim modelom, koji jednostavno ovoj fabrici donosi jedan novi kvalitet i da bi naravno i sam voleo da ima ovakav pištolj, pre nego bilo koji drugi sličan, bez ikakvog dvoumljenja.

Neprevaziđena linija M-75

Ne treba posebno isticati, da i samim izgledom, ovo oružje ostavlja veoma jak pozitivan utisak, kako svojim skladom, tako i svojim ozbiljnim kvalitetnim i mirnim izgledom. Oduvek su skoro svi bili saglasni u tome, da linija pištolja M-75, iz koga je nastalo ovo oružje, spada među najlepša, najuspešnija i najkomfornija, ikada napravljena.
Zaključak bi jednostavno bio, da za razliku od dosadašnje prakse na tržištu, po kojoj je za stvaranje sportskog oružja potrebno i posebno naknadno uklapanje, zamena ključnih komponenata i fino radioničko podešavanje, što fabrike nisu u stanju, jednostavno više ne stoji. Uz dobar izbor komponenata, sjajan kvalitet proizvodnje, vrhunski odrađeno podešavanje i vanserijski kvalitet glavnih delova i fabrika može da proizvede prvoklasno takmičarsko oružje, što je „Ceska Zbrojovka“ jednostavno dokazala. Svaka im čast.

Boris VOJVODIĆ
foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još