Dragan Šaponjić

Precizan, pouzdan i izdržljiv

Pištolj češke firme “Arma Zeka”, iako ne nudi ništa novo ni revolucionarno je lepo, zanimljivo oružje klasičnog koncepta.
U svetu takmičarskih, IPSC pištolja vlada novi trend vraćanja čeličnim ramovima, čak i kod modela koji su bazično zamišljeni kao polimerski. Tako je “Walther” napravio Ol Stil model, rusko-italijanski Striž takođe, a više malih proizvođača iz SAD nudi metalne ramove za Glock.

 

Očekivano udobno oružje, Foto: Dragan Šaponjić
Očekivano udobno oružje, Foto: Dragan Šaponjić

Razloga je više, od želje da se ponudi nešto drugačije, ekskluzivnije, pa do praktičnih prednosti koje donosi veća masa oružja u kontroli brze paljbe. U ovom segmentu i dalje dominiraju moderne verzije M1911 sa dvorednim okvirima velikog kapaciteta, a u diviziji produkcija, svoje zvezdane trenutke doživljava “Češka Zbrojovka”. Brojni proizvođači direktno kopiraju rešenja čeških oružara i u moru kopija zaista je teško učiniti nešto što će vas “izdvojiti iz krda”.

Veliki pištolj iz malog mesta

Nama do sada nepoznata kompanija “Arma Zeka” iz malog grada Slavičin na zapadu Češke, predstavila je pištolj AZ-P1 Sport. Ali s obzirom da su godinama na listi kooperanata slavne “Zbrojovke” to ukazuje na respektivan nivo iskustva i kvaliteta.
AZ-P1 Sport je poluautomatski pištolj pune veličine, derivat modela AZ-P1, zamišljenog kao vojno-policijsko i oružje za samoodbranu. Silueta obe verzije ne krije “krvno srodstvo” sa legendarnim ČZ-75, ali ovaj pištolj takođe ima i rešenja koja su primenjivana na oružju drugih proizvođača. Rezultat je oružje koje, doduše, ne nudi ništa novo niti revolucionarno, ali zbir sitnih unapređenja donosi sasvim novi kvalitet za korisnika.

Ram pištolja sa olakšanim udaračem i čivijom za rasklapanje koja se ne vadi, Foto: D. Šaponjić
Ram pištolja sa olakšanim udaračem i čivijom za rasklapanje koja se ne vadi, Foto: D. Šaponjić

U prvom kontaktu zapazite poveliku masu od 1165 grama praznog pištolja. Dodajte na to još 105 grama (takođe praznog) Mec-Gar okvira kapaciteta 17 metaka u kalibru 9 mm Para i biće vam jasno da je reč o pravoj “zveri”. Masivan ram se pruža do kraja navlake i za razliku od izvornog modela, verzija Sport nema urezanu Picatinny šinu za montažu dodatne opreme što joj dodaje još nekoliko grama. Proizvođač najavljuje i lakšu verziju sa ramom od alu-legure, ali ona sigurno neće privući sportske fanatike.

Savršen balans

Ergonomija je savršena, baš kao i raspored težine. Kod praznog oružja prednji kraj je malo teži ali sa punim okvirom i pri brzoj paljbi ovo je prava “trkačka mašina”. Naizgled uglaste i rogobatne, aluminijumske stranice drške su promišljeno dizajnirane i pružaju vrlo stabilan hvat. Pritom dolaze u više veličina, sa različito čekiranim površinama, baš kao i izmenjiva zadnja strana drške. Prednja strana rukohvata je takođe ošto čekirana, pa je prvi kontakt dlana sa drškom apsolutno pouzdan i bez klizanja.

Razlika u odnosu na Zbrojovku je SIG brava, Foto: Dragan Šaponjić
Razlika u odnosu na Zbrojovku je SIG brava, Foto: Dragan Šaponjić

Ispod prostranog štitnika okidača je dubok usek, koji zajedno sa izraženim prepustom u zadnjem delu rama (dabrov rep), ohrabruje na veoma dubok hvat što opet znači bolju kontrolu. Iznad stranica drške, neposredno ispod obostrano smeštenih komandi, nalaze se ovalna udubljenja koja imaju iznenađujuće veliki učinak u pogledu subjektivnog osećaja da je drška tanka. Rezultat ovog dizajnerskog zahvata je mogućnost da svaki strelac pronađe optimalan položaj šake na rukohvatu i prsta na okidaču.

Krvno srodstvo sa ČZ-75

Navlaka je dobila velike površine u prednjem i zadnjem delu sa udobno oblikovanim urezima za siguran hvat pri repetiranju. Takođe, sa obe strane rama, od okidača prema ustima cevi, urađena su diskretna udubljenja na koja mogu udobno da nalegnu palčevi strelca pri dvoručnom hvatu, bez rizika da dođu u kontakt sa navlakom, koja se kreće unutrašnjom stranom.
Okidač je klasična DA/SA kombinacija ali fino podešen, naročito u SA modu. Hod je kratak, okidanje resko, a propadanje posle tačke okidanja skoro da ne postoji. Reset još nije na nivou Zbrojovke Shadow 2 ili SIG P-226 LDC ali nije ni daleko od njih. Verovatno ga je moguće naknadno doterati prema svojim zahtevima. Oblik okidača je dobo pogođen, udobno zakrivljen i sa glatkom površinom. Štitnik je dovoljno veliki da dopušta korišćenje i u debelim rukavicama.

AZ P1 Sport u rasklopljenom stanju, Foto: D. Šaponjić
AZ P1 Sport u rasklopljenom stanju, Foto: D. Šaponjić

Komande ustavljača navlake i vrlo široko krilce kočnice postavljeni su obostrano. To olakšava život levorukim korisnicima, ali i povećava maksimalnu širinu pištolja na 45 mm, čineći ga nepraktičnim za nošenje, izuzev u otvorenoj futroli. Cev duga 127 mm ima punu debljinu (bul barel) i šest žlebova sa desnim korakom uvijanja. Proizvođač tvrdi da je pištolj izuzetno precizan, veoma pouzdan i izdržljiv.

Sportska “zver”

Arma Zeku od Zbrojovke razlikuje sistem povratne opruge pravougaonog preseka (kao kod Glocka) sa neobičnom vodećom čaurom u prednjem delu. Proizvođač tvrdi da je taj deo od velike pomoći za istovetno pozicioniranje cevi, što je presudno za preciznost. Takođe, za razliku od klasičnog Browningovog rešenja kod ČZ-75, AZ-P1 koristi modifikovanu SIG bravu, gde se prizmatični ispust ležišta metka bravi u otvoru za izbacivanje čaura. Rezultat je široka, ravna površina gornjeg dela navlake koja pomaže kod brzog nišanjenja, poput šine na sačmarici. Modifikacija brave nema uticaja na preciznost, ali je dobro zbog povećanih dimenzija otvora, pa je manja verovatnoća da izbačena čaura izazove zastoj. Izvlakač je smešten na uobičajenu poziciju sa desne strane, veoma je širok i lako ga je napipati, pa istovremeno služi kao indikator metka u cevi.

Agresivno čekirane kontaktne površine na oružju, Foto: Dragan Šaponjić
Agresivno čekirane kontaktne površine na oružju, Foto: Dragan Šaponjić

Nišani su veoma dobri, napred je LPA mušica sa optičkim vlaknom upadljive, crvene boje, koja pravi jasan kontrast sa mat-crnom površinom horizontalno narezane ploče podesivog zadnjeg nišana. Dugme za izbacivanje okvira je veliko, lako za manipulaciju i eventualnu zamenu ako vam odgovara neko drugo rešenje, jer je u ponudi više dimenzija i oblika. Takođe, lako se prebacuje sa leve na desnu stranu. Čelični okviri imaju otvore za brojanje preostale municije na 5, 10, 15 i 17 metaka. Dno okvira je oblikovano tako da pruža udoban oslonac za mali prst slabije ruke pri dvoručnom hvatu, što se retko sreće čak i kod kastom modela.

Predviđeni i jači kalibri

Rasklapa se na uobičajen način. Pozdravljamo rešenje kod koga poprečna čivija ostaje u ramu pištolja, tako da ne postoji rizik od ispadanja i gubljenja ovog relativno sitnog dela. Takođe, skrenuli su nam pažnju da je ova čivija naročito ojačana, da bi se izbegli problemi sa njenim lomljenjem, što je ranije bila bolna tačka ČZ.

Dobra nišanska slika ali i povećana širina, Foto: D. Šaponjić
Dobra nišanska slika ali i povećana širina, Foto: D. Šaponjić

Pištolji do kupca dolaze u kvalitetnom plastičnom koferu sa detaljnim uputstvom i obiljem sitne opreme, kao što je pribor za čišćenje, punjenje okvira, bravica za zaključavanje… Osim u 9×19 i 9×21 u kojima se proizvodi, najavljeni su modeli u kalibrima .40 SW, .357 SIG i .45 ACP. Na pitanje o ceni, nismo dobili konkretan odgovor izuzev da će biti “konkurentna”. Konkurentna kome? Na ovo pitanje dobili smo samo osmeh.

Tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još