Iz arhive: Pristupačna preciznost

 

Kako se širi krug zaljubljenika u dalekometno streljaštvo, tako se u okviru ove grupe strelaca javljaju razlike u zahtevima za određenu kategoriju oružja. Trenutno se kod nas puca po nešto modifikovanim pravilima F klase za long range shooting. Pritom, postoji podela na oružje slobodnog izbora i taktičku pušku. Generalno, kod nas su mnogo zastupljeniji strelci iz kategorije taktčkog oružja. Takmičari koji se ovom disciplinom bave u okviru profesije (pripadnici specijalnih jedinica), koriste pritom i svoje službeno oružje. Ostali strelci puške biraju u skladu sa ličnim sklonostima i finansijskim mogućnostima, koje najčešće nisu velike. Tu već počinju nedoumice. Svi bismo želeli pušku visoke preciznosti konkurentnu takmičarskom oružju, ali da je prihvatljivo male mase i kompaktnih dimenzija, da nije preskupa i da joj ne treba puno održavanja. Takođe po mogućnosti da bude univerzalna – što znači da osim na takmičenjima može da se koristi i u lovu na divljač u našem okruženju. Čak i kada iz ove računice izbacimo optički nišan, čini se da ove zahteve na zadovoljavajući način ne može da pomiri ni super-kompjuter.

Pravo iz kutije

Ipak, nema razloga za pesimizam. Tokom sajma IWA 2010. u Nirnbergu, bili smo u prilici da posetimo štand čuvenog „Remingtona“. Ova američka kompanija iz Medisona (Severna Karolina) predstavlja najstarijeg proizvođača oružja u SAD, koji se tim poslom neprekidno bavi od osnivanja 1816. Trenutno je jedina američka firma koja samostalno proizvodi i vatreno oružje i municiju za njega. Sa godišnjim obrtom od preko 500 miliona dolara i predstavništvima u 55 zemalja širom sveta, „Remington“ je jedan od najvećih proizvođača streljačkog oružja. U svetu preciznih pušaka, njihov Model 700 je najzastupljenija repetirka klasične koncepcije. Više od 90% policijskih agencija u SAD koristi ga kao snajper, a širom sveta, stotine formacija nabavile su ga u istu svrhu. Samo kataloška ponuda broji više od 70 verzija ove puške, ne računajući u to specijalne serije i bezbrojne custom dorade. Veći deo ove ponude i dalje se proizvodi. Pronašli smo dva modela, koji po nama prilično dobro ispunjavaju zahteve navedene na početku teksta.

U poređenju sa puškom standardnog formata
U poređenju sa puškom standardnog formata

Remington Model 700 zasnovan je na konstrukciji nama dobro poznate puške Mauser 98, koju je inženjer Mike Walker prilagodio velikoserijskoj produkciji. Određene izmene su snizile troškove proizvodnje i prodaja je počela 1962. Za nepunih pola veka, Model 700 postao je sinonim za precizno oružje „pravo iz kutije“. Bez obzira na tip kundaka, kalibar, dužinu cevi i materijal, svaki Remington Mod. 700 je obrtno-čepna repetirka sa trodelnim zatvaračem (glava, telo i ručica), koji se bravi preko dva masivna brega postavljena pod uglom od 180 stepeni. Čelo zatvarača je upušteno, pa obuhvata dno čaure celim obimom, a izbacivač čaura je cilindričan sa sopstvenom, spiralnom oprugom. Sanduk je izrađen glodanjem iz valjkastog otkivka. Ostali elementi se „pakuju“ u skladu sa traženom konfiguracijom.

Primetan odskok cevi

Pažnju nam je najpre privukao Model 700 XCR Compact (Extreme Conditions Rifle), tj. kompaktna puška za ekstremne uslove u kalibru .308 Winchester (7,62×51). Reč je o laganom karabinu mase 3.400 g, ukupne dužine 1.010 mm sa 508 mm dugom cevi od nerđajućeg čelika tipa 416 sa pet žlebova desnog koraka od 305 mm. Cev je olakšana sa tri široke, plitke, uzdužne kanelure, a usta cevi su obrađena ravno, pod uglom od 90 stepeni, kao na takmičarskom oružju. Korak uvijanja cevi dopušta korišćenje težih zrna do 168, pa čak i 175 grs. Zašto je ovo važno? Teži i posledično duži projektili imaju povoljnije balističke osobine, naročito na većim daljinama, jer sporije gube brzinu. Da bi u letu bili stabilni, cev iz koje su ispaljeni mora da ima odgovarajući korak uvijanja žlebova, koji zrnu daju rotaciju oko uzdužne ose. Načelno, važi pravilo da što je projektil duži – potreban je kraći (tj. brži) korak uvijanja.

Okidač Remingtona X Pro
Okidač Remingtona X Pro

Finiš na Modelu 700 XCR Compact je novi tri-nyte koji lepo izgleda i navodno olakšava rad mehanike, bez potrebe za podmazivanjem kliznih površina. Ovo je velika prednost u prašnjavom okruženju ili na niskim temperaturama kada se mazivo stegne, pa otežava manipulaciju. Nažalost, već površan pogled na sanduk otkriva da su fabrički izbušeni otvori za montažu optike malo „pobegli“ od centralne linije. (Verovali smo da samo mi imamo ovu vrstu problema). Eto posla za puškara! Okidač je novi 40-X Pro sa spoljnim podešavanjem i iako je skup i relativno komplikovan, odlično se pokazao. Cela puška u rukama deluje lagano i udobno, ergonomski je dobro rešena, pa potpuno prirodno legne u zgib ramena. Doduše, bilo bi sjajno kada bi ručica zatvarača imala nešto veće dimenzije, ovako deluje kao da je namerno sakrivena od strelca. Minus je što pri korišćenju težih laboracija puška snažnije trza uz primetan odskok cevi. Ne, nije bolno, ni neudobno, ali znatno usporava opaljenje sledećeg metka, zbog vremena potrebnog za pronalaženje slike cilja u optičkom nišanu.

Glava zatvarača na Mod. 700 XCR sa izbacačem. Uočavaju se blago ukošene rupe za prihvat montaže optike
Glava zatvarača na Mod. 700 XCR sa izbacačem. Uočavaju se blago ukošene rupe za prihvat montaže optikeG

Kundak na ovom modelu ima potpuni aluminijumski bedding, tj. šasiju na koju se montira kompletan mehanizam i cev. Na prednjem delu potkundaka postoje dve tačke za kačenje remnika koje mogu da se koriste i za postavljanje sklopivih nožica. Obojen je u neupadljivu, svetlo zelenu nijansu sa mrežom tankih crnih linija koja se uklapa u veliki broj različitih ambijenata, a pritom nije naglašen kamuflažni dezen, pa oružje lako može da se opiše i kao lovačko. Linije puške su klasične i jednostavne, bez mnogostrukih Picatinny šina i podesivih elemenata uobičajenih za taktičko oružje. Bez obzira na to, Mod.700 XCR Compact je veoma ozbiljna i ubojita sprava. U proseku, metak ispaljen iz cevi dužine 508 mm zadržava nadzvučnu brzinu sve do 700 m kada počinje da gubi stabilnost. To je otprilike i granica za preciznu paljbu iz ove puške. Korisnici tvrde da bez problema grupišu pet hitaca u 50 mm na daljini od 400 m. Najbolji rezultati dobijaju se sa metkom Federal Gold Match i zrnom od 168 grs. S druge strane, to je prilično skupa municija, pa uz investiciju od oko 1.400 dolara za oružje, plus optika, long range sport postaje prilično veliki izdatak.

Više od očekivanog

„Remington“ nudi rešenje i za ove probleme. U okviru serije Model 700 SPS (Spetial Purpose Synthetic) nudi se Model 700 SPS Tactical. Ovaj model nije standardna varmint puška (postoji posebna verzija za tu namenu), već joj je u startu dodeljena uloga lagane snajperke, koja se bez problema transportuje i koristi u svim vremenskim uslovima. Trenutno se isporučuje preko mreže „Remingtonovih“ premium dilera, ali nije problem da se naruči direktno u fabrici. Cena varira u rasponu od 550, do 620 dolara. Za taj novac dobija se zaista dobro oružje, koje pruža daleko više od očekivanog. Po dimenzijama i težini je identičan sa modelom 700 XCR Compact. Ali, postoje razlike…

 Remington 700 SPS Tactical
Remington 700 SPS Tactical

Cev na modelu SPS je sa pet žlebova, teška, takmičarska, punog profila, skraćena na 508 mm. Usta su obrađena upuštanjem pod uglom od 11 stepeni da bi se zaštitila od oštećenja i time očuvala preciznost. Izrađena je od karbonskog čelika, što znači da nije otporna na koroziju. Pored uobičajenog koraka od 305 mm, na verziji 700 SPS Tactical AAC-SD nudi se korak od 254 mm za super-teška, dalekometna zrna ili podzvučnu municiju, koja se koristi sa prigušivačem u rasponu težina od 168 do 220 grs. Zato je na vrhu cevi narezan navoj za montažu prigušivača, gasne kočnice ili skrivača plamena. Ova verzija puške skuplja je za oko 50 dolara. Kundak je Hogue, najjeftiniji iz serije Over-Molded, što je rešenje prilično popularno među strelcima skromnijeg budžeta. Nudi se u mat crnoj ili zelenoj boji. Linija kundaka je klasična, sa nešto plićim i širim potkundakom, što ga čini podesnim za oslanjanje na dlan, ranac ili vrećicu sa peskom. Naravno, mogu da se postave sklopive nožice, ali za njih treba dodati još jedan nosač gajke za remnik. Ovaj tip kundaka ima samo dve oslone tačke za mehanizam, ojačane aluminijumskim umecima. To se naziva pillar bedding i predstavlja sasvim prihvatljivo rešenje. Dobra strana ovog kundaka je prijatan osećaj pri držanju bez obzira na temperaturu, a presvlačenje spoljne površine mekom gumom sprečava klizanje šake i savršeno prigušuje udarce kundakom u čvrste predmete (to doduše nije previše bitno, ali i dalje predstavlja prednost). Više bi mi odgovarala pištoljska drška sa izraženijom vertikalom i nešto bliža okidaču, ali držanje je i ovako sasvim udobno. Problem nastaje kada potkundak šakom stegnete malo jače. Elastičan materijal se lako ugiba pod prstima, pa dolazi u kontakt sa cevi. Najlakše rešenje je brušenje i proširivanje unutrašnjosti kanala za cev u potkundaku, što je neophodan zahvat za očuvanje preciznosti. Jednostavno je, ali vrlo iritirajuće raditi tako nešto na novom oružju.

Preuzeo deo tržišta

Okidač je novi, dvostepeni „Remingtonov“ X Mark Pro trigger, sa spoljnim podešavanjem. Čini nam se da je staro, standardno rešenje bilo čak i bolje, ali kratak hod i fabričko štelovanje sile okidanja na nešto preko 1,6 kg čini ga veoma upotrebljivim. Puška je dobro balansirana i ostavlja solidan utisak. Kočnica se lako i skoro bešumno pokreće desnim palcem. Ipak, čini se da su komande na 700 XCR Compact nešto uglađenije. I finiš na modelu SPS Tactical je jeftiniji – obično mat bruniranje. Naravno, sve ovo je bilo nužno da bi se zadržala prihvatljivo niska cena za oružje, koje skraćeno nazivaju LTR (Light Tactical Rifle) tj. laka taktička puška. Uprkos svemu, ovaj model je osvojio korisnike „na juriš“, tako da u matičnoj kući tvrde da je preuzeo tržište delu „Remingonovih“ snajperskih pušaka iz višeg cenovnog ranga.

Odličan finiš
Odličan finiš

Postoji mnogo pušaka koje mogu da ostvare više nego pristojne rezultate sa kvalitetnom municijom (ima i onih koje takvu municiju rasprše svuda po meti). Za novu „remnigtonku“ Model 700 SPS Tactical kruži priča da je u stanju da napravi izuzetno dobre rezultate sa municijom niže cene i prosečnih performansi. Sa metkom Federal Gold Match od 168 grs pravi grupe od 0,3 MOA, a sa jeftinijom Federal GMM se drži oko 0,45 MOA. Čak i sa jeftinim zrnima od 144 i 150 grs ne prelazi 1MOA. Sa municijom match kvaliteta, efikasan domet u rukama uvežbanog strelca sigurno prelazi deklarisanih 700 m.
Novi „Remingtonovi“ taktički karabini su odlična i precizna oružja, već u momentu kada ih izvadite iz kutije. Uz nekoliko jednostavnih zahvata i obilje raspoložive opreme na tržištu, predstavljaju sjajan izbor za onoga ko želi kompaktnu, laku i preciznu pušku, koju može jednako uspešno da koristi u lovu i na takmičenju. To svakako nije Sako ili Accuracy Internacional, ali su po preciznosti skoro uporedivi, za znatno manje novca. Bilo bi lepo videti domaći odgovor na ovakve zahteve. Jer, sigurni smo da mogu i umeju…

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još