Ruka puna čelika

“Walther” ima bukvalno vekovno iskustvo sa pištoljima kompletno izrađenim od čelika a njihovi sportski modeli neretko su uzimali Olimpijske medalje. Ovaj proizvođač još uvek ima puno ljubitelja u svetu oružja, a deo onih koji pripadaju mlađoj populaciji tražio je novo oružje primereno zahtevima dinamičnih sportskih disciplina.
Kompanija se pre par godina suočila sa izborom. S jedne strane, tradicija na kojoj je izgrađena reputacija, sa visoko-kvalitetnim potpuno čeličnim pištoljima koji znatno redukuju trzaj i odskok cevi, uzbalans kojem polimerski modeli teško mogu da pariraju. Nasuprot tome, pištoljima sa polimerskim ramom lakše se manevriše, brže se prenosi nišanska tačka, a osim manje mase i cena je značajno manja. Umesto da se odluče za jedno rešenje, u Waltheru su odlučili da “igraju na obe karte”.
Sportski model Q-5 Match SF ne krije svoje gene nasleđene od polimerskog PPQ. Poluautomatski pištolj kalibra 9 mm Para sa već uobičajenom SIG modifikacijom Browningove oscilujuće cevi. Unutrašnji udarač i dvoredni okvir povećanog kapaciteta, sve to je već viđeno još na modelu P-99. Novo oružje ipak nudi i nešto više.

Okidač i prenosna poluga su jarko plave boje
Okidač i prenosna poluga su jarko plave boje

Kada Q-5 uzmete u ruku prvo ćete zapaziti povećanu masu. Razlika je osetna, u odnosu na standardni model ovaj “sportista” teži je za više od 400 grama. Sa praznim okvirom prelazi 1200 grama što ga čini skoro dvostruko težim od nekih savremenih službenih modela u istom kalibru. Pri brzom prenošenju nišanske tačke ima tendenciju da nastavi kretanje izvan planiranog ali je balans oružja zaista dobar.
Navlaka ovog modela je primetno produžena da bi mogla da prihvati cev od 127 mm. Toliko čelika na pokretnom delu konstrukcije kod sportskog oružja znači i promenu balansa što nije dobra osobina. Da bi se umanjili negativni efekti, navlaka je olakšana izrezivanjem serije otvora i manjom debljinom zidova.
Duga cev match kvaliteta je klasično žlebljena sa šest polja i desnim korakom uvijanja od 254 mm. Ovo rešenje je odabrano jer pogoduje i korišćenju livenih, olovnih zrna koja mnogi takmičari koriste na treninzima zbog niže cene. Povratna opruga ima masivnu čeličnu vođicu pune dužine a sama opruga je izrađena od trake pravougaonog preseka, baš kao na Glocku.
Čelični ram je verovatno ključni deo ovog koncepta. Proteže se do usta cevi (tzv. long dust cover) i u prednjem donjem delu ima pet ureza po Picatinny Mil.Std-1913 za postavljanje svetlosne jedinice ili laserskog markera. Takva oprema nema primenu u sportskom streljaštvu (barem za sada), ali može biti od koristi za defanzivno ili službeno oružje.


Quick Defense (QD) obarač poznat je po veoma kratkom resetu posle opaljenja. Njegov oblik može da bude blago zakrivljen ili potpuno prav, po izboru kupca, a za materijal obarač možete da birate između polimera i aluminijuma. Okidanje je dvostepeno, sa jasnim “kolenom” što je retkost kod sistema sa unutračnjim udaračem.
Walther sa modelom Q5 u dve varijante očigledno je pokušao da zadrži trenutnu poziciju, jer uz sve dobre osobine ovi pištolji neće doneti preokret na tržištu. U disciplinama praktičnog streljaštva divizije “produkcija” i “standard” suvereno vlada aristokratija poput Češke Zbrojovke, Tanfoglia, SIG i njihovih klonova. Sa cenom od 1700 evra u Evropi (nešto manjom u SAD), Walther nije jeftino oružje. Naravno, nudi izvesne prednosti ali je pitanje u kojoj meri će privući nove korisnike.

Tekst i foto: D. Šaponjić
Foto: “Walther”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još