Orange

Strelac na potezu

Kako uporediti ove pištolje iste polazne konstrukcije, ali sa različitim ciljnim grupama korisnika? Dilemu “plastika ili klasika” morate razrešiti sami. Dobra strana ovog problema je što nećete pogrešiti bez obzira šta odaberete…

Početkom ove godine “Kalibar” je doneo prilog o najnovijem modelu pištolja renomiranog proizvođača iz Češke. Tekst je napisan iz ličnog ugla, na osnovu kratkog sajamskog upoznavanja sa Zbrojovkom P-09 Duty, modelom koji je na početku planiran za tržište SAD. Čak i tokom IWA 2013. informacije o novom pištolju davane su “na kašičicu” samo nekolicini odabranih novinara. Zato nas je obradovao poziv Miloša Talića iz preduzeća ”Demax”, da na strelištu, u realnim uslovima isprobamo najnovije proizvode “Zbrojovke”.

Iskustva vrhunskog strelca

Prezentacija je obuhvatala kompletnu liniju “Zbrojovkinog” streljačkog oružja, a namenjena je pre svega, specijalnim jedinicama vojske i policije, kao i radnicima obezbeđenja zaposlenim u Ministarstvu pravosuđa. Specijalno ovim povodom došli su i predstavnici Kompanije iz Češke, koji su uz video-prikaze detaljno upoznali učesnike prezentacije sa konstrukcionim osobenostima i tehničkim karakteristikama oružja. Nakon toga usledilo je razgledanje izloženih modela, a zatim i najzanimljiviji deo – praktična upotreba na strelištu. Prisustvo Ljubiše Momčilovića, jednog od najboljih svetskih strelaca u disciplini IPSC koji je član tima “Zbrojovke” predstavljalo je odličnu priliku da se iz prve ruke upoznamo sa zahtevima koje jedan vrhunski strelac stavlja pred oružje koje koristi. Pritom, mogli smo na strelištu da uporedimo aktuelni novitet iz sveta službenih pištolja sa vrhunskim sportskim modelom Zbrojovka SP-01 Shadow Orange.

Zbrojovka P-09 Duty

Ovogodišnji novitet, P-09 Duty je klasično koncipiran pištolj pune veličine, sa spoljnim udaračem i DA/SA okidanjem. Polimerski ram prihvata okvire povećanog kapaciteta, a oružje izgleda kao stariji brat modela P-07 Duty, koji se pojavio još pre nekoliko godina. Osim veličine, razlika se krije i u setu sa tri izmenljiva zadnja dela drške. Sa najmanjim obimom i prilično ravnim bočnim stranama, rukohvat je nalik na famozni M-1911 dok mu najveći insert daje poznati profil Browninga HP-35 ili ČZ-75 koja koristi identična ergonomska rešenja.
Materijal za izradu rama je brižljivo testiran i da bi mogao odgovoriti na stroge zahteve u pogledu čvrstine i trajnosti, delimično mu je izmenjen sastav dodavanjem većeg procenta staklenih vlakana u kompozit. Isti ovaj polimer koristi se i u izradi automata Scorpion EVO III, za elemente nove jurišne puške Bren 805, ali i za novu, unapređenu generaciju modela P-07. Bolje mehaničke osobine dopuštaju da rukohvat ima tanje zidove, čime je za nekoliko milimetara povećan prostor za municijski okvir. Posledica je povećanje kapaciteta, pa P-09 nosi 19 komada u okviru koji nije duži od standardnog za ČZ-75. A svojevremno su pištolje sa 15 metaka nazivali “čudesna devetka” zbog velikog kapaciteta.
Široka, zaravnjena, gornja površina navlake pune dužine je sjajna platforma za postavljanje nišana. To su niski, praktični borbeni nišani sa oštrim, preciznim konturama zadnjeg proreza i četvrtaste mušice. Na njima su tri sitne, ali jasno uočljive tačke zelenkasto-bele boje na bazi fostora, koje svetle u mraku. Opciono se nude tricijumski umeci i potpuno podesiv zadnji nišan. Iskreno, fabričko rešenje mi je više nego zadovoljavajuće. Rukovanje je lako, sve komande imaju dobro odmerenu veličinu, a prizmatično oblikovanu navlaku je lako povući u zadnji položaj kod ubacivanja metka u cev. Pored klasične kočnice, P-09 pruža mogućnost svakome da sam, jednostavnom izmenom seta poluga (koji dolazi uz svaki pištolj) instalira dekoker. Zahvat je brz i ne traži nikakvo predznanje. Rasklapanje pištolja je kao kod bilo kog modela ČZ-75, a povratna opruga pravougaonog preseka (poput one kod Glocka) učvršćena je za vođicu pune dužine.

Odličan “plastikaner”

Na vatrenoj liniji P-09 Duty je iznenađujuće prijatan za pucanje. Udobna drška malog obima i dovoljne dužine, dobar ugao rukohvata i veliki štitnik u vidu dabrovog repa omogućavaju veoma visok hvat bez rizika da vas uštine udarač. Posledično, kontrola je bolja, odskok po opaljenju je manji, a mete se lakše angažuju, jer je nišanjenje brže. Uz dobro okidanje i prijatnu teksturu površine rukohvata, brzo stičete utisak da imate potpunu kontrolu nad oružjem. Pištolj je precizan, trzaj umeren a nišani pregledni. Ispražnjen okvir glatko ispada na pritisak dugmeta, bez promene hvata. Sužen gornji deo okvira i relativno širok otvor u dršci, olakšavaju brzo prepunjavanje. S obzirom na veliki kapacitet, punjenje okvira do kraja obavlja se lako, bez bolnog pritiska na jagodicu palca. Još jedan plus. Budući da je cena ovog modela za oko 150 evra niža od Glocka, rekao bih da predstavlja dobru investiciju i u tom cenovnom rangu nema puno pištolja koji mogu pružiti ovakav skup dobrih osobina. Pritom, dolazi sa tri inserta drške, polugama dekokera, a opciono se može dobiti odlična službena futrola za pojas. Kako je to neko od prisutnih prokomentarisao “odličan plastikaner”. Zaista, dobar izbor za samoodbranu, službenu upotrebu ili sportsko streljaštvo.

Zbrojovka SP-01 Shadow Orange

Na stolu pored Zbrojovke P-09 Duty je poznata silueta već klasičnog modela SP-01 Shadow. Jedinu uočljivu razliku predstavljaju stranice drške izrađene od oštro čekiranog, trodimenzionalno oblikovanog aluminijuma, eloksiranog u drečeće nerandžastu boju, identičnu onoj na ojačanom dnu municijskog okvira. Znači, zbog toga je ova serija nazvana Orange? Iskreno, pomalo sam razočaran. Od kompanije kao što je “Zbrojovka” očekujete više od puke kozmetike. Dok čekamo druge učesnike testiranja, razgovaram sa Ljubišom Momčilovićem upravo o ovom pištolju. Nekoliko minuta kasnije shvatam da sam pogrešio donoseći zaključak unapred, bez isprobavanja pištolja.
Ljubiša objašnjava da se za ovu specijalnu seriju, u fabrici biraju najprecizniji i najblje uklopljeni primerci SP-01 koji se potom dorađuju, sve dok ne ispune visoke standarde koje su postavili vrhunski strelci-takmičari fabričkog tima. Konstrukcija je klasična, potpuno čelična, a dorada počinje tesnim upasivanjem hladno kovane, precizne cevi sa navlakom i ramom. To neretko zahteva intervenciju iskusnog majstora i ručni rad. Sledeći korak je zamena standardnih opruga sa nešto mekšim. To olakšava repetiranje i smanjuje otpore koji se javljaju u mehanizmu, ali istovremeno traži dobro utreniranog strelca sposobnog da kontroliše nešto jači trzaj, koji je posledica slabije opruge.

Mora da se proba

Najviše posla je na mehanizmu za okidanje koji se doteruje poput preciznog časovnika. Sve kontaktne površine se ručno poliraju, a uklapanje elemenata zahteva rasklapanje mehanizma i po desetak puta, dok se ne dobije željeni rezultat. Čak je i poluga okidača izglačana sa zaobljenim ivicama. Okidački mehanizam nema uobičajeni blok udarne igle, koji sprečava opaljenje ukoliko okidač nije povučen do kraja. Zbrojovka SP-01 Shadow Orange namenjena je uvežbanim profesionalcima. Jedini bezbednosni mehanizam je klasična kočnica i sigurnosni zarez na udaraču, koji ga zaustavlja u slučaju da isklizne pri ručnom spuštanju. Zašto? Zato što bi za blok udarne igle bila potrebna još jedna poluga, osovinica, opruga i nešto sile za njegovo deaktiviranje. Dodajte na to neizbežno trenje delova i jasno vam je da se uklanjanjem ovog sklopa, osetno smanjuje potrebna sila na okidaču. Zbir ovakvih sitnih zahvata na mehanizmu, na kraju daje izvanredno lako, kratko i dobro definisano okidanje.
Zbrojovka ČZ-75 je poznata po odlično oblikovanom, veoma udobnom rukohvatu. Aluminijumske stranice drške na modelu Orange daju mu novi kvalitet. Sigurnu kontorlu donose stotine sitnih, oštrih piramida, koje se jednostavno ukopaju u kožu dlana, a mala debljina panela smanjuje obim drške koja tako postaje udobnija i manje zamara šaku. Preciznost i lakoću rukovanja ovim oružjem, teško je opisati nekome ko nije koristio kvalitetan takmičarski pištolj. Jednostavno, morate da probate.
Kako uporediti ove pištolje iste polazne konstrukcije, ali sa različitim ciljnim grupama korisnika? Dilemu “plastika ili klasika” morate razrešiti sami. Dobra strana ovog problema je što nećete pogrešiti bez obzira šta odaberete.

Okidanje i sa debelom rukavicom

Kao svi novi modeli “Zbrojovke” i P-09 Duty koristi omega sistem okidanja. Okidanje dvostrukom akcijom se razlikuje, u zavisnosti da li je udarač potpuno spušten ili je korišćen dekoker, što donekle skraćuje put okidača. Čak i potrebna sila varira između 4,5 i 5 kg. Kada je udarač zapet, poluga okidača je pomerena znatno unazad, sa jedva primetnim praznim hodom pre tačke okidanja, a za to je potrebno jedva nešto više od 1,3 kg, što je i zakonski minimum za službeno oružje u SAD. Unutar štitnika okidača je dovoljno mesta za kažiprst u debeloj zimskoj rukavici.

Tehničke karakteristike:
Model:                                    P-09 Duty                SP-01 Shadow Orange
Dužina (mm):                          206                               207
Cev (mm):                                115                                114
Visina (mm):                           147                                147
Širina (mm):                           37                                  37
Masa (g):                                1020                              1180
Tip kočnice:                        kočnica/dekoker           manuelna kočnica

Dragan Šaponjić
foto: Vojin Kaćurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još