Srebrni golub Berettinog jata

Želja nam je bila da vam predstavimo kako puške projektuju i proizvode velike firme poput „Berette“. Na panou su bile izložene četiri puške Bereta 686 Srebrni golub u četiri sačmena kalibra 12/ 76, 20/76, 28/70 i 36(410/76)

Dobro nam je poznato da pet vekova renomirana kompanija „Beretta“ čiji počeci sežu u 1526, kada su u Gardoneu uradili prvo oružje, proizvodi modele pušaka glatkih cevi u srednjem i višem cenovnom razredu. U ovom tekstu predstavićemo vam „Berettinu“ bokericu model 686 Silver Pigeon 1, koja pripada familiji „Berettinih“ sačmarica sa najdužim proizvodnim stažom. Do sada je u „Beretti“ proizvedeno više od tri miliona bokerica modela 680, što je nesumnjiv dokaz njihovog kvaliteta i višedecenijske popularnosti. Bilo je pokušaja konkurentskih firmi da ospore čvrstinu i trajnost zabravljivanja pušaka 680, ali to nije uspelo ni umanjilo njihovu tražnju. Lovci su uvek mogli da prepoznaju vanserijski dobru pušku.

Četiri modela-četiri baskule
Ideja za ovaj prikaz nastala je na ovogodišnjem nirnberškom sajmu IWA, kada sam na „Berettinom“ štandu ugledao pano sa četiri bokerice 686 Silver Pigeon I, u četiri različita sačmena kalibra. Želeći da fotografišem sve četiri prelomljene puške zajedno, došao sam u sukob sa turskim predstavnikom firme „Stoeger“, koja je član „Beretta Holdinga”, i koja je takođe izlagala puške na ovom štandu. Nesporazum je izgladio mladi, obrazovani „Beretin“ domaćin štanda, koji me je prepoznao i objasnio dotičnom gospodinu da to radim već godinama unazad za poznatu srpsku reviju „Kalibar“.

Želja nam je bila da vam predstavimo kako puške projektuju i proizvode velike firme poput „Berette“. Na panou su bile izložene četiri puške Beretta 686 Srebrni golub u četiri sačmena kalibra 12/76, 20/76, 28/70 i 36(410/76). Nije to ništa neobično da se popularni model radi u više različitih kalibara. Međutim, već na prvi pogled primećuje se da je velika i moćna fabrika „Beretta“, za svaki od ovih kalibara kovanjem, od punog čelika uradila četiri dimenziono različite baskule (glave puške), četiri različita mono bloka. Proizvođači skromnijeg renomea od „Berette“, ova bi četiri kalibra upakovali u najviše dve različite baskule. Razlog je naravno, drastično smanjenje troškova izrade alata i troškova mašinske obrade. “Beretta” to ne radi jer….

Originalnost bravljenja
Kalibar 12/76 i njemu odgovarajući 12/70 imaju prečnik duše cevi oko 18,2 mm i primaju 53 do 32 g sačme. Kalibri 20/76 i 20/70, imaju prečnik duše (cilidnričnog dela) cevi oko 15,7 mm i primaju u patron 27 do 35 g sačme. Mali, ali u elitnim lovačkim svetskim krugovima popularni 28/70 kalibar ima prečnik cevi 13,8 mm i u njega staje dvadesetak grama sačmenih kuglica. Najmanji kalibar 36 ili u Americi označen kao .410-3 inča (76 mm) ima prečnik duše cevi 10,2 mm i prima oko 18 g olovnе sačme. Pored obnavljanja teorije, ovo navođenje tehničkih podataka nam je poslužilo da slikovito dokumentujemo, da nije logično kod ovako drastično različitih kalibara, koristiti baskulu istih dimenzija. Pravljenjem za svaki kalibar nove odgovarajuće glave i mono bloka, „Beretta“ je uspela da njene puške sistema sve od čelika, imaju mase: dvanaestice 3,2 kg, dvadesetice 2,85 kg, puške kalibra 28/70 teže 2,7 kg, dok su najmanjeg kalibra 36/76 teške oko 2,5 kg. Sve ovo može da varira zbog različitih dužina cevi, koje mogu da imaju 67, 71 i 76 cm. Moramo da napomenemo da za lovce koji žele ultra laganu pušku serije 686, postoje i podmodeli sa glavom od duraluminijuma, koja u zoni kapisli ima ojačanje od legure titanijuma. Ove ultra light classic puške imaju masu nižu za 15% od čeličnih.

Da otkrijemo šta to odlikuje bokerice Beretta 686, kada ih do danas poseduje više od tri miliona svetskih lovaca. Prvo što upada u oči je originalno „Berettino“ bravljenje cevi u baskuli. Bez ikakvih gornjih i donjih ključeva, Berette serije 680 koriste dva simetrična blago konična klina, koji izlaze iz baskule u ulaze u odgovarajuće otvore u mono bloku. Otvori se nalaze bočno, između gornje i donje cevi. Okretanje mono bloka i cevi u baskuli ugrađena dva čelična cilindrična segmenta oko kojih se obavlja rotacija – prelamanje cevi. Ove okretne tačke su mesta na kojima prvo počinje habanje i rasklimavanje puške i zato su italijanski konstruktori predvideli da pločice budu izmenjive. Posle višedecenijskog intenzivnog pucanja, na prve znake povećanog zazora pri zatvaranju puške, puškar zameni ove dve malene pločice i puška živi novi život. Poluga za prelamanje cevi, stručno nazivana Westley Richards, poluga ostaje u desnom položaju. Za njeno vraćanje u početni položaj služi maleno dugme na čeonom delu baskule. Kočnica na vratu kundaka, u svom središnjem delu ima kvadratni pokretni segment, koji definiše redosled opaljenja cevi. Crvenim tačkama su obeleženi položaji ovog selektora, tako da ne može da dođe do zabune. Pogled na unutrašnjost mehanizma nas vodi u svet kvalitetnih proizvođača oružja. Bez tragova mašinske obrade, sa horizontalnim spiralnim oprugama i sa pozlaćenim unutrašnjim udaračima i obaračima, „Bereta“ je svog Srebrnog goluba 686 svrstala u puške više klase, iako tu cenom ne pripada. Ovo oružje koje u Evropi košta od 1.900 do 2.500 evra, je urađeno poput mnogo skupljih pušaka.

Italijanska dopadljivost
Bez obzira koju dužinu cevi da izaberete, cevi su uvek opremljeni navojem za prihvat izmenjivih čokova. A „Beretta“ tu opet daje vrhunsku ponudu, čak 11 tipova unutrašnjih i spoljašnjih izmenjenivih čokova, mogu se koristiti na 686 bokerici. Uz pušku ide komplet standardnih mobil čokova MC, svih geometrija od 1/4 do 1/1, a mogu se dokupiti: extra full, light full, light modified, imrpved seet, cylinder i skeet. Postoje pored serijskog i još dva ključa za montažu čokova. Cena čokova u pojedinačnoj prodaji u lancu prodaje Manferd Alberts, iznosi od 39 do 99 evra, zavisno od vrste i tipa čoka. Lovni modeli Berette 686 imaju ventilirajuću šinu širine 6 mm, dok su oni namenjeni disciplini sporting snabdeveni 10 mm širokom, takođe ventiliranom šinom. Cevi su spojene monoblokom i dugim vertikalnim prutevima, koji su punog profila bez proreza i olakšanja. Mnogi lovci među koje se ubraja i autor ovih redova, ne žele pruteve sa prorezima, jer se tu skupljaju vlaga i nečistoća, a teško je odstraniti iz tog uzanog prostora. Već su poslovično pouzdani „Berettini“ ejektori ugrađeni u sve modele 686. Ejektori selektivno, približno na isto mesto izbacuju ispaljene čaure iz obe cevi. U lovu ejektori često imaju više marketinšku nego opravdanu ulogu, ali su zato kod modela trap, sportnig i skit neophodni. Na donjoj cevi lovnih modela, nalazi se obujmica kojom je vezana pređica za remnik. Vijci obujmice prolaze kroz spojene pruteve i ovo je jedino rešenje koje nam se nije dopalo. Stara iskustva kažu da prutevi koji povezuju cevi služe samo za to i ni za šta drugo, a da se pređica kod bokerica lemljenjem pričvršćuje za donju cev. Podkundak ima vizuelno lep Šnabelov završetak. Nešto skuplja varijanta ovih pušaka, bogatije gravure i opremljena ukrasnim graviranim bočnim pločicama nosi oznaku 687.

Fotografije koje prate tekst, gde su date sve četiri puške u prelomljenom stanju jedna pored druge, pomoći će čitaocima i eventualnim budućim kupcima, da uporede ova četiri kalibra i odaberu pušku po svojoj želji. Proizvođač je učinio da sve što je bilo u njegovoj moći da svak puška 686 Silver Pigeon I u svom kalibri bude priča za sebe. Nije bilo pojeftinjenja i unifikacije baskula i monoblokova. Sve imaju maksimalnu nisku siluetu, italijansku dopadljivost i što je važno, prestižno cenjeno „Berettino“ ime.

Odlično osmišljen potez
Nismo mogli da odolimo da uz model 686 bokerice, ne kažemo i nekoliko rečenica o jednoj invarijanti poznatog „Berettinog“ poluautomata A400 Xplor. U pitanju je model Action Slug kalibra 12/76 i 61 cm dugom cevi i cenom od nepunih 2.000 evra. Kako mnogi u svetu divlje svinje love jedinačnim projektilima i sačmaricama, a pojedine zemlje kao što su Turska i Grčka ne dozvoljavaju ožljebljene cevi za lovce, tako je „Berettin“ ekšn slag izuzetno dobro osmišljen potez. U provereni poluautomat koji radi na principu pozajmice gasova uz novi ekstra brzi blink mehanizam, Italijani su ugradili 61 cm clindričnu cev opremljenu izvanrednim mehaničkim nišanima. Na lepo stilizovanoj rampi nalazi se potpuno, po pravcu i visini podesivi zadnji nišan. U pločicu nišana koja ima U zarez ugrađeno je zeleno fiber optik vlakno, koje prema strelcu i u uslovima najmanje vidljivosti reflektuje dve zelene tačke. Na visokoj rampi, u zoni usta cevi nalazi se prednji nišan zaštićen čeličnim lučnim štitnikom. U prednji nišan je ugrađeno crveno fiber optik vlakno. Brzim stavljanjem crvene tačke između dve zadnje zelene, poluautomat se pretvara u efikasnu pušku za šumski lov najkrupnijih veprova. Upucan sa određenom vrstom jedinačnih projektila, na šumskim daljinama do 75 m, malo mu koji karabin može biti ravan po zaustavnoj energiji. Ko želi u proreze na sanduku može lako da montira optički ili kolimatorski nišan. Za one opsednute elektronikom u dno pištoljskog rukohvata može se uz doplatu ugraditi displej koji očitava temperaturu, broj metaka i još sedam raznih podataka. Kik of uređaj, mikro-kor zaštita kundaka, brzi blink rad zatvarača, pouzdanost s projektilima 24 do 64 g mase, optima bor geometrija cevi, su samo neki od sistema ugrađenih u ovu najmoderniju poluautomatsku Beretinu sačmaricu.
Mnogi naši lovci isključivo love divlje svinje i za njih je ovaj ultra moderni i stvarno kvalitetn poluautomat odličan izbor. Čak i sa četiri slug metka najveće mase projektila, ova puška je znatno lakša od bilo kog klasičnog lovačkog karabina. Za šumski lov pogonom i prikradanjem, teško je naći pogodnije oružje od Berette A400 Xplor Action Slug 12/76.

Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još