16. Šuting reli

Pripadnici odreda niške Žandarmerije, Nikola MIhailović i Goran Janković, ekipa koja je prvi put u istoriji “šutinga” izborila prvo i drugo mesto. Veliki broj takmičara i žestoka borba za osvajanje trofeja ovog tradicionalnog takmičenja

Probni krug – obavezno upoznavanje sa stazom Gradac
Probni krug – obavezno upoznavanje sa stazom Gradac

Trka za što bolje vreme, bitka za što više preciznijih pogodaka u metu. Dokaz da ste spremni i odvažni, dobićete na adrenalinskom nadmetanju koje se svake godine održava u Nišu. Poligon “Gradac” nadomak Knez sela, mesto je gde ćete moći da testirate koliko ste hrabri, odvažni i spretni. Ovog 6. oktobra, organizatori 16. Šuting relija, Revija Novosti “Kalibar” i niški “Safari klub”, upriličili su takmičenje, koje će se po oceni mnogobrojnih učesnika dugo prepričavati.

 

“Veterani” iz Niša sa Willisom iz Drugog svetskog rata svake godine učestvuju na ovom takmičenju
“Veterani” iz Niša sa Willisom iz Drugog svetskog rata svake godine učestvuju na ovom takmičenju

– Najbitnije je da nas je vreme poslužilo, za razliku od prethodnih godina i da je cela manifestacija protekla bez ikakvih problema – naglasio je Vlastimir Stanojević, prvi čovek “Safari kluba”. – Imali smo 23 ekipe iz cele Srbije i regiona. Odličan odziv, s obzirom na ekonomsku krizu. “Šuting reli” je jedan od najekstremnijih programa u zemlji, jer sadrži elemente ekstremne vožnje terenskog automobila po nekategorisanom terenu i praktičnu upotrebu oružja u realnim okolnostima.

Osvajači prva tri mesta i fer-plej nagrade sa organizatorima manifestacije
Osvajači prva tri mesta i fer-plej nagrade sa organizatorima manifestacije

To je uzbudljiva i već tradicionalna sportska manifestacija koja se odomaćila u Nišu i na kojoj je do sada učestvovalo preko hiljadu takmičara za ovih 15 godina.

Sekira na startu

Organizator je ovaj put pripremio jedno iznenađenje – gađanje sekirom. Mnogima je ova radna tačka pravila probleme, a oni koji su bili precizni, odnosno koji su imali dobru tehniku bacanja skupljali vredne poene. Na ostalim stejdževima, pucalo se iz pištolja, “Zastavinog” poluautomatskog lovačkog karabina, borbene sačmare i lovačke puške.

 

Nova disciplina na startu: gađanje sekirom
Nova disciplina na startu: gađanje sekirom

– Procedura i pravila moraju da se striktno poštuju ”“ naglasio je Stanojević, na brifingu, koji su pomno slušali učesnici “šutinga”. – Svaka ekipa mora da odvozi probni krug, na kome će se upoznati sa stazom i radnim tačkama. To je i način da se malo spusti i adrenalin kod vozača. Na ovoj stazi, ako niste pribrani prevrćete se ko od šale. Zato su bezbednosne mere naš prioritet. Strelci su svoje sposobnosti odmerili na ukupno šest poligona, na kojima su bile postavljene različite metne situacije.

Hamer u oblaku crvene prašine
Hamer u oblaku crvene prašine

Polazilo se od nove mete na kojoj je zadatak suvozača, odnosno strelca bio da se oproba u bacanju sekira posebno izrađenih za ovu namenu. Potom su iz poluautomatske sačmarice pucali na pet popera, a zatim iz ličnog naoružanja, pištolja na deset gongova. U pet balona se pucalo iz “Zastavinog” poluautomatskofg lovačkog karabina u kalibru 7,62×39. Na petom poligonu ponovo se pucalo sopstvenim oružjem strelca u gongove i popere i na kraju dva pucnja iz lovačke puške na dva gonga , kojim se i gasilo vreme na tajmeru. Mnoštvo publike je uživalo u sjajnoj predstavi, jer su se dinamične vožnje i sve aktivnosti takmičara videle kao na dlanu, a svaka pogođena meta je davala i zvučni i vizuelni efekat. Posebno mi je drago što su jaki aplauzi publike bili nagrada za efektne pogotke i vozačke egzibicije – zaključio je Stanojević.

Amerikanac u Hameru

Najveća atrakcija ”žŠutinga”, bio je Amerikanac Dejvid Harckom rodom iz Teksasa, koji se sa prijateljem Mustafom Mujkanovićem obreo u Nišu, u žutom moćnom “hameru”. Bivši pripadnik armije SAD, koji je zbog lepe Bosanke odlučio da ostane u Tuzli odlično se snalazio na poligonu “Gradac”.

IPSC strelac Vukota Đukić u akciji
IPSC strelac Vukota Đukić u akciji

– Zaista sjajno takmičenje. Odlično, pa ovako nešto nema ni u Americi. Čitao sam u “Kalibru” za “šuting” i odlučio da dođem. Doduše ovo mi nije prvi doalzak u Srbiju. Već sam bio u Inđiji na takmičenju u IPSC. Doći ću i sledeće godine – zadovoljno je prokomentarisao Dejvid, na dosta dobrom srpskom jeziku.
Danijeli Popović, trgovcu i lovcu sa petogodišnjim stažom iz Matejevca, nastup na “šutingu”, bio je vatrene krštenje. Imala je veliku tremu, ali kako sama kaže, čim je sudija označio start trke, ona je istog trena nestala.

Gas pred ciljem
Gas pred ciljem

– Presrećna sam što sam učestvovala na “šutingu”. To mi je bila životna želja. Nije tako strašno, kako mi se činilo na početku. Od sada ću biti stalni učesnik ovog takmičenja – otkriva Danijela, koja je sa vozačem Bobanom Antićem, zauzela 16. mesto.

Borba za svaku sekundu

Nadmetanje za što bolji plasman između Kobri, Žandarmerije, PTJ i “Picerije Đepeto” vodila se do samog kraja. Odlučivale su sekunde i svaki metak. Dogodilo se da prvi put od kada postoji Šuting, da jedna ekipa osvoji prvo i drugo mesto. Ove godine to su pripadnici odreda niške Žandarmerije Nikola Mihailović i Goran Janković. Samo što su se vratili sa SP u Mađarskoj, gde su osvojili zlato u borbenoj sačmari, iskusni policajci Žandarmerije, zabilasti su i na poligonu “Gradac”.

Sigurno rukovanje borbenom sačmaricom
Sigurno rukovanje borbenom sačmaricom

– Presrećni smo, trka je zaista bila naporna i zahtevna. Pucali smo dobro, vozili brzo i očekivali smo dobar plasman – bio je kratak komentar Nikole i Gorana, pobednika 16. “Šuting relija”.
Pored mnoštva zanimljivih učesnika, aplauze je dobio i novoizabrani predsednik Gradske opštine Pantelej Srđan Savić, koji je izrazio želju da se i sam oproba na stazi strelac.

Kobre ne promašuju – sve tri sekire u meti
Kobre ne promašuju – sve tri sekire u meti

Na ovaj atraktivan i pohvalan način, potvrdio je nastavak dugogodišnje saradnje i podrške koju ova opština pruža “Safari klubu” u organizaciji kako “Šuting relija”, tako i drugih programa koji se održavaju na teritoriji Opštine Pantelej. Uz “šuting” su i ove godine bili 63. padobranski bataljon, koji je dodelio nagradu za Fair play “Goran Ostojić” – Nenadu Stankoviću i Mitku Bogoevu. Tu su bili još i Lovačko udruženje Niš, Moto klub “Ketna” i Moto klub “Veterani 63.”

Papovka položila test

“Zastavin” poluautomatski lovački karabin N-PAP u kalibru 7,62×39 mm, sjajno se pokazao na vatrenoj liniji. U maksimalnom režimu vatre, ovaj poluautomat ispucao je 300 metaka, bez ijednog zastoja. Svaka čast za konstruktore našeg giganta iz Kragujevca!

Vatrena tačka sa “Zastavinim” poluatomatskim karabinom
Vatrena tačka sa “Zastavinim” poluatomatskim karabinom

– Test na “šutingu” bio nam je od koristi. Pore besprekornog rada, N-PAP je bio i precizan. Oko 90% strelaca pogodilo je pet od ukupno šest meta. To vam dovoljno govori o kakvom je modelu reč. Trenutno se radi samo tržište SAD i vlada veliko interesovanje za njegovu nabavku – ističu predstavnici “Zastave”, Predrag Spasojević i Goran Mihajlović.

Peh na stazi

Ekipa iz Loznice, “Hertz Taxi”” koju su činili Miroslav Popović i Stanislav Betušević, posle samo nekoliko stotina pređenih metara doživela je kvar na vozilu.

Na izuzetno zahtevnoj stazi poneko vozilo se pokvari
Na izuzetno zahtevnoj stazi poneko vozilo se pokvari

– Izgleda da nam je otišla korpa menjača, tako nam se čini. Žao nam je što se nismo takmičili, ali šta da se radi, to je isto sastavni deo sporta. Sledeće godine dolazimo ponovo – dobacili su momci iz Loznice, čekajući šlep službu.

REZULTATI
plasman ekipa posada poeni vreme

1. Žandarmerija 3 JPTD Nikola Mihailović/Goran Janković 560 266,0
2. Žandarmerija 3 JPTD Goran Janković/Nikola Mihailović 560 269,8
3. Kobre VS-3 Zoran Radović/Igor Ignjatović 555 275,4
4. Kobre VS-2 Vukota Đukić/Branislav Bulatović 550 274,3
5. Picerija “Đepeto” Boban Veličković/Nenad Radojičić 535 278,3
6. Kobre VS-1 Radosav Nedić/Vukota Đukić 545 285,9
7. Grifon PTJ-2 Zoran Matić/Goran Nešić 550 296,6
8. Safari klub Dragan Đorđević/Predrag Tomić 500 272,7
9. Grifon PTJ-1 Milan Milovanović/Davor Džudović 530 293,8
10. Delta Sport-1 Mustafa Mujkanović/Dejvid Harckom 490 296,6
11. Racing Auto Alfa Manojlo Ristić/Ivan Mitić 470 297,9
12. Auto Centar Tomić Predrag Tomić/Đorđe Tomić 460 292,5
13. Lav – Team Saša Stamenković/Marko Dimiitrijević 460 302,3
14. Grifon PTJ-3 Davor Džudović/Jovan Živić 390 268,1
15. Rocky Team Ivan Šimunović/Dragan Stojčić 430 297,0
16. Veterani 63 Nenad Stanković/Mitko Bogoev 450 369,7
17. Jura – Snow Jurica Stanković/Nenad Stanković 420 382,1
18. Delta Sport-2 Dejvid Harckom/Mustafa Mujkanović 320 305,1
19. Veterani Dragoslva Marković/Predrag Zdravković 380 390,9
20. LU Niš Vladan Stamenković/Dragan Jovanović 355 369,8
21. Matejevac Boban Antić/Danijela Popović 360 377,6
22. Cuba Hidro Zoran Hinić/Igor Jović 200 326,6
23. Hertz Taxi Miroslav Popović / Stanislav Betušević odustali

I. Ž.

foto: Dimitrije NIKOLIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još