Long Range Shooting Delta 2012.

Balkanska vatrena završnica

Na strelištu Centra za obuku Specijalne antiterorističke jedinice, 14. oktobra održano poslednje regionalno nadmetanje – Long Range Shooting Delta 2012.

Meta i rastojanje isti, provereni domaćin i organizator, koji iz godine u godinu pravi odlično takmičenje u long rendžu. Ovog 14. oktobra, okupilo se oko 60 strelaca iz regiona, na sada već tradicionalnom ”žDelta Kupu”.

Pobednici: Đuro Rodić (sredina), Goran Stojanović (desno) i Valter Sabadin (levo)
Pobednici: Đuro Rodić (sredina), Goran Stojanović (desno) i Valter Sabadin (levo)

Pucalo se na 100 m u osam kružnih meta prečnika 130 mm, od kojih je prva meta probna, a sedam je bilo za bodovanje (po tri metka u prvih šest, a u poslednju dva metka). Ukupno vreme za probu i meč bilo je 25 minuta. Na 300 m, gađale su se tri kružne mete prečnika 350 mm, vertikalno postavljene jedna ispod druge, od kojih je jedna meta probna, a dve se gađaju za bodovanje po deset metaka. Probne mete bile su pokrivene video nadzorom, tako da je svaki strelac imao uvid na monitoru, koji je bio postavljen na svako pucačko mesto.

Uspešan projekat

Konstruktor Ivan Živkov, bio je zadovoljan kako je protekao long rendž na strelištu SAJ.
– Iza svakog velikog međunarodnog takmičenja stoji višemesečno planiranje i priprema. Ako to nije dobro odrađeno, ni samo nadmetanje na vatrenoj liniji ne može biti dobro. Kad je u pitanju ”Long Range Shooting Delta” mislim da smo mi odavno pokazali regionu da smo na visini zadataka. Zato i ne čudi podatak da se kod nas pojavi uvek veliki broj strelaca – naglašava Živkov. – Naše pripreme počnu mnogo ranije, a svakako veliki teret organizacije snose momci kako iz konstruktorskog tima, tako i ostalih timova SAJ. Želja nam je da Balkanska liga u narednim godinama postane jaka i mesto gde će se brusiti vrhunski strelci – ističe jedan od idejnih tvoraca Balkanske lige.

Snajperska Liga šampiona: na strelištu SAJ okupio se sam vrh balkanskog preciznog streljaštva
Snajperska Liga šampiona: na strelištu SAJ okupio se sam vrh balkanskog preciznog streljaštva

Jedan iz tima, oružar Bojan Nenadović, smatra da je ovo zapravo bio samo
uspešan nastavak onoga što su svi zajedno započeli još pre nekoliko godina.
– Drago mi je da ljudi sa zadovoljstvom dolaze na naše pucanje. Za nas nema većeg zadovoljstva, nego kada vidimo da se strelci ovde dobro osećaju i da se rado odazivaju našim pozivima. Na nama je da to poverenje u budućnosti opravdamo – poručuje Nenadović.

Snajperska Liga šampiona

Miloš Talić iz Ostružnice, dolazi u SAJ, ali ovo mu je prvi put da je odlučio da se nadmeće. Model RPA Interceptor u kalibru .308 W, sa kojim je pucao privlačio je pažnju mnogih strelaca.
– Dosta novca uložio sam u ovaj model. Skup je i na sreću mogu da se bavim ovim sportom. Nažalost nisam postigao neki značajniji rezultat, jer mi je ovo bilo vatreno krštenje. Nisam razočaran, ovo je tek početak, biće vremena za uspehe – ističe Talić.
Mnogi učesnici takmičenja složni su u jednoj konstataciji – da je ovo snajperska L
iga šampiona.
– Posle nekoliko sezona, ovde se u pravom smislu reči okuplja sam vrh snajperista Balkana – kaže Ivan Lučić, član ekipe PPU. – Ovde je zagarantovano dobro nadmetanje. Uslovi su odlični, strelište takođe, tako da vam samo ostaje da precizno pucate – kroz smeh kaže Ivan.

Za najbolje strelce Balkana – proverene puške
Za najbolje strelce Balkana – proverene puške

Valter Sabadin iz Slovenije, deli mišljenje kolege iz Užica. Voli da dođe u Beograd, a redovno posećuje i takmičenja u regionu.
– Balkanska liga, odlična je zamisao. Družimo se, pucamo i razmenjujemo iskustva. Super stvar!
Braća Goran i Miloš Vukoje, nisu štedeli novac i vreme, da iz rodne Bileće stignu u srpsku prestonicu. Oduševljeni su strelištem i organizacijom takmičenja, a i oni sami su se nedavno oprobali kao domaćini Kupa ”Bileća”.
– Zadovoljan sam plasmanom, jer 4. mesto u ovakvoj konkurenciji zaista je uspeh. Imao sam malu tremu pred početak meča, međutim kada je krenulo sa pucanjem ona je nestala. Sa kolegama iz kluba ”Delta”, razgovarali smo o saradnji, a njihovi korisni saveti oko organizacije značiće nam mnogo u daljem radu – zaključuje Goran Vukoje iz SK ”Hercegovac”.

Rezultati
Ukupno TR i Open:

1. Đuro Rodić Delta Open     378
2. Goran Stojanović Delta Open     377
3. Valter Sabadin Slovenija Open     376
4. Goran Vukoje Open     375
5. Bojan Nenadović Delta II Open     374
6. Miloš Vukoje Open     374
7. Zlatko Kreft Slovenija TR     373
8. Nenad Živkov Delta II Open     367
9. Gregor Kastelic Slovenija Open     365
10. Đuro Rodić Delta TR     364

I. Ž.

foto: V.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još