Dorada puške Zastava M-707

Sigurno ste bili svedoci situacija u kojima se domaći proizvod poredi sa nekim stranim i pri tome se naglašavaju prednosti konkurencije, tako što se sasvim nekritički prihvataju marketinški slogani, bez ikakve provere u praksi. Tako nešto se često dešava i u streljaštvu. Neretko će se čuti argumenti da je „ta i ta“ puška, municija, optika sigurno vrhunska, jer je koriste neke moćne armije, specijalne jedinice, uspešni takmičari… Malo ko će da se pozabavi konkretnim ciframa i poređenjima. Streljačka populacija orijentisana je na precizne i lako uporedive rezultate, pa čudi da i u toj sredini prolaze ovakvi stavovi. Posle višegodišnje stagnacije, konačno imamo priliku da i kod nas nabavimo vrhunska oružja i optike najpoznatijih proizvođača, a zahvaljujući trudu nekoliko entuzijasta zaživele su i nove, atraktivne i zahtevne streljačke discipline. Dakle, ispunjeni su svi uslovi da se u praksi porede različiti modeli, konstrukciona rešenja i proizvođači, upravo u uslovima kojima su takva oružja namenjena.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Na takmičenjima minulih godina dešavalo se da u disciplini long range pobedu odnesu puške „Zastavine“ proizvodnje. U konkurenciji mnogo skupljih modela, na daljinama od 500 i 1000 m pobeđivale su „Zastavine“ puške opremljene optikom Zrak Pema 8×56, iako je višestruko jeftinija od svih drugih poznatih brendova, ili municija PPU napravi senzacionalno male grupe na ekstremnim daljinama, gde se najpoznatija svetska imena u toj oblasti nisu baš pokazala… Pritom, ne može se reći da se radi o slučajnosti, o situaciji da je strelac imao svoj dan, da su okolnosti iz nekog razloga išle u prilog baš takvom rezultatu. Drugim rečima, učestalost ovakvih rezultata ukazuje na kvalitet domaćih proizvođača. Naravno, za vrhunske rezultate, najčešće je potrebna izvesna dorada i prilagođavanje konkretnim zahtevima korisnika.
Dobar primer ovakvog pristupa je oružje poznatog strelca i pasioniranog lovca, Ivana Starčevića iz Boke Kotorske. Ivan je vlasnik više kvalitetnih sportsko-lovačkih karabina, ali je tokom protekle godine na takmičenjima uglavnom koristio Zastava M-707 u kalibru .270 Winchester (6,8×65). Pokazalo se da je ovaj metak sjajan izbor kako za lov, tako i za streljačka takmičenja. U pitanju je klasičan Mauser sistem sa masivnijom cevi (nije superteška bull-barrel), dužine 600 mm sa četiri žleba i desnim korakom uvijanja od 250 mm, ukupne mase 3,6 kg. Neko vreme korišćena u lovu, puška se pokazala kao izuzetno precizna sa širokim rasponom težina. Iskusni strelac prepoznao je mogućnosti oružja i odlučio da ga isproba na takmičenjima u disciplini long range. Bez obzira na preciznost oružja, bile su neophodne određene izmene, da bi se iz konstrukcije izvuklo sve što je puška u stanju da pruži.

Potpuno podesiv i veoma udoban kundak atraktivnog izgleda
Potpuno podesiv i veoma udoban kundak atraktivnog izgleda

Za taj posao angažovan je Predrag Igrutinović, jedan od pionira ovog sporta kod nas, vrstan strelac i oružar sa mnogo iskustva, u izradi preciznog takmičarskog oružja. U situaciji kada se traži način za poboljšanje već dobre preciznosti, pola posla je definisanje zahvata koje treba obaviti da se do toga dođe. Dobro poznavanje unutrašnje i spoljne balistike, razumevanje konstruktivnih specifičnosti oružja i višedecenijsko streljačko iskustvo, omogućili su Igrutinoviću da precizira vrstu intervencije na ovom oružju.

M707 pre dorade.jpg
M707 pre dorade

Prvi zahvat izvršen je na cevi, tako što je promenjen prelazni konus od ležišta metka, do ožlebljenog dela. Optimizovan je za korišćenje dužih zrna sa većim balističkim koeficijentom i približen merama za kalibar .270 WSM. Takođe, pažljivo su obrađena usta cevi i urađen je navoj za montažu aktivne gasne kočnice jedinstvene konstrukcije. Uprkos skromnim dimenzijama, unutrašnje pregrade usmeravaju najveći deo barutnih gasova, tako da anuliraju kretanje oružja unazad, čime impuls trzaja gubi lavovski deo energije. Karakteristično za ovu gasnu kočnicu je prisustvo osam rupica sa prednje strane, koje okružuju usta cevi. Uloga ovih aksijalnih otvora je da omogući ravnomerno isticanje dela barutnih gasova koji na ustima cevi opstrujavaju projektil koji je napušta. Na ovaj način ublažavaju se negativni efekti koji se ponekad javljaju u jednoj od najosetljivijih faza putanje projektila, jer mala odstupanja na ustima cevi postaju proporcionalno veća, sa povećavanjem daljine do mete.

radovi'' na zatvaracu puske.%20Uocava%20se%20skracn%20udarac%20i%20skracena%20i%20o_aksana%20udar.jpg
Radovi“ na zatvaraču puške

Sledeća intervencija bila je na samom mehanizmu i obuhvatala je skraćivanje udarača za oko 5 mm, kao i olakšavanje udarne igle brušenjem i pravljenjem uzdužnog proreza, što je smanjilo masu ovih delova za skoro 40%. Postavljena je jača opruga, a hod pokretnih delova je skraćen. Dobitak se ogleda u bržem odzivu udarnog mehanizma u trenutku okidanja, a manja masa u kretanju ne prouzrokuje mikroskopske pokrete oružja, zbog inercije i promene težišta. Još jednom su iskontrolisane i doterane zabravljujuće površine i čeoni zazor koji su dovedeni na optimalne vrednosti.


Na sanduk je sa gornje strane, tvrdo zalemljena Picatinny šina za montažu optike pod uglom od 20 MOA, čime je povećan opseg podešavanja optičkog nišana za upotrebu na velikim daljinama, a sistem za montažu prilagođen upotrebi širokog spektra različitih optika. Kundak je zamenjen novim, sportsko/taktičkim modelom izrađenim od kvalitetnog i estetski atraktivnog laminata odličnih mehaničkih osobina. Sem što dobro upija vibracije, specijalnim postupkom formiran laminat je i daleko otporniji na spoljne uticaje. Oblik kundaka podseća na takmičarske modele Tikka karabina, a može da se podešava po dužini, položaju oslonca za rame, visini i uzdužnoj osi obrazine, koja je prepisana sa Perrazzi takmičarskih pušaka. Naravno, urađen je potpuni glass-bedding tj. uležištenje mehanizma u kundaku, koje uz potpuno naleganje površina pruža uslove za ponovljene precizne hice. U prednjem delu kundaka montiran je nosač Parker-Hale ili Versa-Pod sklopivih nožica, kao neophodne opreme za disciplinu long range. Ovako frizirana puška opremljena je optičkim nišanom Zeiss 6-24×56 T, što je ukupnu masu oružja dovelo na 6,5 kg.
Izuzetni rezultati
Pored ličnog zadovoljstva vlasnika koji je ovo oružje uspešno koristio čak i u lovu, rezultati govore za sebe:
– Treće mesto u Miokovcima na 1000 m sa grupom veličine 0,5 MOA (150 mm) po visini, sa istim brojem krugova kao drugoplasirani.
– Drugo mesto na 500 m.
– Prvo mesto u kategoriji Open na 200 m.
– Drugo mesto sa LK na 400 m na streljačkom takmičenju „Hajka na vuka“.
– Tri prva mesta na takmičenju u Kragujevcu u disciplinama 200, 300 i 400 m.
I sve ovo, tokom samo jedne sezone! Naravno da je streljačko umeće takmičara presudan faktor, ali je kvalitet oružja takođe dao neosporan doprinos. Posle kraćeg lutanja i eksperimentisanja, pokazalo se da je za precizan pogodak na velikim daljinama, optimalno punjenje sa zrnom Sierra Match King HPBTod 135 grs, koje konstantno daje grupe ispod 0,5 MOA na 200 m, a za lov se koriste zrna mase 150 grs.

Grupa od 5 metaka na daljini od 200m.jpg
Grupa od 5 metaka na daljini od 200 m

Evidentno je da ova puška ima performanse oružja u cenovnom rangu 2.000 evra ili skuplje, a plaćena je kao standardni lovački karabin. Ulaganje u doradu je na cenovnom nivou nabavke nekoliko skupljih kofera za oružje, tj. cena puške je otprilike duplirana. Da li se isplati? Podvukao bih činjenicu da su na prošlom tactical sniper takmičenju dve puške koje je doradio Igrutinović, zauzele prvo i drugo mesto. Pogledajte zagarantovani nivo preciznosti koji daju pojedini proizvođači, uporedite cene i odlučite sami.
tekst i foto D. Šaponjić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još