Ljubiša Todorović,

Kratkim cevima na 100 i 200 metara

Pre godinu dana na inicijativu Igora Todića, ljubitelja i vrsnog poznavaoca oružja, a i dugogodišnjeg saradnika kalibra, Streljački klub “GT” Leskovac je prvi put na našim prostorima organizovao takmičenje iz “kratkog oružja” (pištolji i revolveri) u gađanju i na velike daljine. Posebnu pomoć pružio je gospodin Dejan Anđelković koji je ustupio strelište “Canona i pomagao u organizaciji.


Odaziv takmičara je bio odličan za ovako neuobičajene discipline. Učestvovalo je 25 strelaca iz Srbije, Austrije i Nemačke. Gađalo se pištoljima središnjeg opaljenja i revolverima sa ili bez optičkih pomagala. Stav za gađanje je bio stojeći iz ruke na daljinama 50 i 100 m (u mete veličine 20 cm), a sedeći sa naslona na 150 i 200 m u mete od 30 cm. Svaka meta se gađala sa po pet metaka za tri minuta, a pogodak je vredeo jedan poen.


Interesantno je bilo i oružje koje su strelci koristili na ovom nadmetanju. Kada su u pitanju pištolji radilo se o uobičajenim modelima koji se viđaju i na IPSC poligonima u kalibru 9 mm: CZ 999, Zbrojovka Shadow 2 i Glock 17, jedino se izdvajao M57 kalibra 7,62 mm. Revolveri su bili Freedom Arms Model 83 .454 Cassul, S&W Model 686 i CZ M83 kalibra .357 Magnum, kao i Colt Diamondback .38 Special.


Entuzijazam strelaca je bio “zarazan”, a atmosfera kako i priliči pravim zaljubljenicima u oružje – sportska sa puno pozitivnih komentara i razmenom iskustava.

Ljubiša Todorović,
Foto: Nikola Živković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još