Testiranje spremnosti

Na najkompleksnijem i najtežem takmičenju u Vojsci Srbije trijumfovala prva ekipa 63. padobranskog bataljona

Vi, specijalci, ljudi posebnog kova, bili ste u prilici da se borite i takmičite u više desetina kilometarskom maršu, savlađujući prepreke, gađajući nožem, bombom, puškom, i pokazali ste izdržljivost, smelost, hrabrost, požrtvovanje, visoku psihofizičku konciciju u izvršavanju specijalnih, namenskih zadataka, a ono što je najvažnije, učvrstili ste prijateljstvo i međusobno poštovanje. Odajem vam priznanje na uloženom trudu, zalaganju, borbi i znoju…

Prvi takmičarski dan 16. višeboja jedinica specijalne namene počeo je padobranskim desantom iz aviona AN 26, sa visine od 800 m
Prvi takmičarski dan 16. višeboja jedinica specijalne namene počeo je padobranskim desantom iz aviona AN 26, sa visine od 800 m

Ove reči zamenika komandanta Kopnene vojske, generala majora Milosava Simovića, izgovorene na svečanom zatvaranju 16. višeboja jedinica specijalne namene, najbolje oslikavaju kako je 22. i 23. aprila proteklo ovo takmičenje pedeset učesnika, razvrstanih u osam ekipa.

Kao u akcionom filmu

Posle dva naporna dana na jugu Srbije, na niškom vojnom aerodromu proglašeni su i najbolji na višeboju jedinica specijalne namene. Trijumfovali su pripadnici prve ekipe 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, drugo mesto osvojila je ekipa bataljona Vojne policije specijalne namene “Kobre”, dok je treće mesto pripalo drugoj ekipi 63. padobranskog bataljona. Najbolji strelac na 16. otvorenom višeboju jedinica specijalne namene je Svetislav Nikolajev, iz ekipe veterana 63. padobranske brigade, a priznanje za fer-plej dobila je ekipa komandnog bataljona Specijalne brigade.

Trčanje za gas maskom kroz kontaminirano zemljište
Trčanje za gas maskom kroz kontaminirano zemljište

Takmičenje u Višeboju jedinica specijalne namene je krajnje zahtevno. Svaki od učesnika obavezan je da nosi kompletnu vojničku opremu, na sebi ili u rancu, što podrazumeva desetak kilograma tereta. Učesnici ovogodišnjeg višeboja takmičili su se u 14 disciplina, na stazi dugoj oko 40 km, gde su pokazali spretnost i umeće u savladavanju prepreka i drugih takmičarskih zadataka, a na kojim bi im pozavideli i junaci akcionih filmova.
Vojnici su do cilja, između ostalog, izvrašavali zadatke – izvlačenje ranjenika, savlađivanje različitih prepreka, gađanje bombom, nožem, pištoljem i automatskom puškom, pretres terena…
Visinska razlika između najniže i najviše tačke takmičarske staze bila je 700 m.

Na vatrenoj liniji vojnog poligona “Međa”
Na vatrenoj liniji vojnog poligona “Međa”

– Na ovom najsvestranijem i najnapornijem vojno-sportskom takmičenju učestvuju elitni i psihofizički najsposobniji vojnici Vojske Srbije ”“ kaže general-major Milosav Simović.
– Učesnici višeboja su u prilici da iskažu sve veštine i svu ljubav prema pozivu kojim se bave i otadžbini Srbiji, a s druge strane, još bolje da se upoznaju i da u volji, a posebno u nevolji, očvrste prijateljstva.

Žestoko do kraja

Prvi takmičarski dan 16. višeboja jedinica specijalne namene počeo je padobranskim desantom iz aviona AN 26, sa visine od 800 m, na cilj u ataru sela Međa kod Leskovca. Kišovito i hladno vreme nije sprečilo padobrance da izvedu padobranske skokove i da odmah krenu sa rešavanjem zadataka na karti, brzim i tačnim pronalaženjem kontrolnih tačaka na terenu i drugim segmentima orijentacije na stazi dugoj 22 km. Oni su vodenu prepreku, u vidu Ljubeškog potoka, savladali horizontalnim konopcem, dužine 15 m, a potom nastavili takmičenje u izvlačenju ranjenika i gađanjima na vojnom poligonu “Međa”. Rezultati gađanja automatskom puškom 7,62 mm i pištoljem CZ99 9 mm potvrdili su vatrenu obučenost pripadnika jedinica specijalne namene i nagovestili da će se žestoka borba, za što bolji plasman na višeboju, voditi do samog kraja.

 

Na određenim tačkama takmičari su gađali nožem u metu
Na određenim tačkama takmičari su gađali nožem u metu

Posle četiri sata nadmetanja u sposobnosti i spretnosti da se izbore sa sekundama, minutima i krugovima, pedeset takmičara su prešla stazu od sela Međa, preko Lipovice do sela Gornji Barbeš u Zaplanju, i postavili logor na planini Seličevica, gde su proveli noć.
Ceo tok prvog dana takmičenja višeboja pratio je komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov sa svojim saradnicima. Potpukovnik Nenad Bulatović, predsednik vrhovne sudijske komisije, ocenio je pri kraju prvog takmičarskog dana da je staza teška i da velika visinska razlika između pojedinih radnih tačaka usložava realizaciju zadataka, ali da nadgledanje takmičarskih ekipa potvrđuje da nema nikakvih neregularnosti.
– Na višeboju postoji velika konkurencija i borba za prestiž ”“ predočio je jedan od takmičara, poručnik Ivan Bandžić, iz Bataljona za protivteroristička dejstva. – Svaka jedinica se trudi da ostvari što bolji plasman. To su naše kolege, poznajemo se u dušu, ali želimo da se pokažemo u najboljem svetlu. Uostalom, videće se na to na stazi.

 

slednja takmičarska disciplina bila je uzbudljiva, jer je savlađivanje vodene prepreke na reci Nišavi desantnim čamcem odlučivalo o konačnom plasmanu
slednja takmičarska disciplina bila je uzbudljiva, jer je savlađivanje vodene prepreke na reci Nišavi desantnim čamcem odlučivalo o konačnom plasmanu

Drugi dan Višeboja jedinica specijalne namene Vojske Srbije karakterisale su izuzetno loše vremenske okolnosti i teška staza, duga 22 kilometra, koja je vodila na vrh Seličevice i potom se strmo spuštala do sela Berbatovo, Donje Kutine i niškog naselja Brzog brod.

Sportski duh

Takmičari su na određenim tačkama gađali bombom i nožem u metu, savladali kontaminirano zemljište, penjali se uz konopac, izvlačili vozilo i prošli kroz žičane prepreke puzanjem. Poslednja takmičarska disciplina je bila izuzetno uzbudljiva, jer je savlađivanje vodene prepreke na reci Nišavi desantnim čamcem odlučivalo o konačnom plasmanu.
– Višeboj je realizovan u realnim i vojničkim uslovima, po kiši i nevremenu, ali su pripadnici svih ekipa uložili maksimalno zalaganje i ostvarili očigledan uspeh ”“ kaže komandant Specijalne brigade, brigadni general Ilija Todorov. – Izražavam posebno zadovoljstvo što su članovi ekipa i komandiri timova pokazali sportski duh, uzajamno poverenje i pomaganje tokom takmičenja. Proglašavajući najbolje, mislimo da su i svi ostali pobednici, jer su sve ekipe došle na cilj zajedno.

 

Svaki od učesnika obavezan je da nosi kompletnu vojničku opremu, na sebi ili u rancu, što podrazumeva desetak kilograma tereta
Svaki od učesnika obavezan je da nosi kompletnu vojničku opremu, na sebi ili u rancu, što podrazumeva desetak kilograma tereta

Komandir prvoplasiranog tima, poručnik Dragan Đoković iz 63. padobranskog bataljona, ukazao je da su se dobro pripremili za najkompleksnije i najteže takmičenja, da su bili spremni za napore, tako da nije bilo te tačke, daljine ili discipline koja je mogla da ih iznenadi.
– Vremenski uslovi su bili otežavajući faktor, posebno zbog opreme koja je teža kada se nakvasi, ali nisu nas omeli, pošto su naše pripreme pre takmičenja bile i po kiši i po suncu – ističe Đoković. – Konkurencija je bila na visokom nivou, posebno to važi za ekipu ”žKobri“ i drugu ekipu 63. padobranskog bataljona, ali prevagnula je naša veća fizička pripremljenost i više sreće u pojedinim disciplinama.

Tradicija

Prvi višeboj održan je 1997. godine. Takmičenje je organizovala 63. padobranska brigada, a tu tradiciju, posle transformacije vojske nastavila je Specijalna brigada.

Oko sokolovo

Svaka radna tačka teška je na svoj način
Svaka radna tačka teška je na svoj način

– Čast mi da sam kao vojni obveznik mogao da stanem rame uz rame sa profesionalnim vojnicima – kaže Svetislav Nikolajev, iz ekipe veterana 63. padobranske brigade, kome je pripala nagrada za najboljeg strelca na višeboju. – U civilstvu imam nekoliko pehara i medalja iz borilačkih sportova i sa takmičenja u streljaštvu, ali ovo priznanje za najboljeg strlca na otvorenom višeboju je najveća čast koju sam u životu doživeo.

Profesionalci

Trijumfovali su pripadnici prve ekipe 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, drugo mesto osvojila je ekipa bataljona Vojne policije specijalne namene “Kobre”, dok je treće mesto pripalo drugoj ekipi 63. padobranskog bataljona
Trijumfovali su pripadnici prve ekipe 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, drugo mesto osvojila je ekipa bataljona Vojne policije specijalne namene “Kobre”, dok je treće mesto pripalo drugoj ekipi 63. padobranskog bataljona

Na 16. otvorenom višeboju jedinica specijalne namene učestvovale su kombinovana ekipa Specijalne brigade, ekipe 72. izviđačko diverzantskog i bataljona za protivteroristička dejstva, tri ekipe 63. padobranskog bataljona, sastavi vojne policije “Kobre” i veterana 63. padobranske brigade.

Miša Ristović
Foto Dimitrije Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još