Trkom do trijumfa

Do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha, do krajnjih granica. Šuting reli – adrenalinsko takmičenje, jedninstveno okupljanje u Evropi, nadmetanje hrabrih, odvažnih i spretnih

Pobednici, organizatori i sponzori
Pobednici, organizatori i sponzori

Odavno je učestvovanje na ovom savršenom spoju pucanja i brze vožnje, postalo pitanje prestiža, ali ujedno i test hrabrosti, odvažnosti, snalaženja i spretnosti. Startovao je 5. oktobra na poligonu Gradac u Knez Selu, nadomak Niša. Okupio se veliki broj ekipa, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, ovaj put tačno 21 postava.

 

Veliki broj gledalaca navijalo je za brojne ekipe
Veliki broj gledalaca navijalo je za brojne ekipe

– Šuting reli je jedan od najekstremnijih programa u zemlji, jer sadrži elemente ekstremne vožnje terenskog automobila po nekategorisanom terenu i praktičnu upotrebu oružja u neuobičajenim okolnostima. To je uzbudljiva i već tradicionalna sportska manifestacija koja se odomaćila u Nišu i na kojoj je do sada učestvovalo preko hiljadu učesnika – kaže Vlastimir Stanojević, jedan od organizatora šutinga i prvi čovek “Safari kluba” iz Niša.

Luk i strela na startu

Staza na poligonu Gradac (dugačak 1,5 km), izuzetno je zahtevna za vožnju. Konfiguracija je takva da ima velikih rupa, krivina, a ono što je čini posebnom i što daje draž, jeste crvena zemlja. Ovog 5. oktobra nije pravila veće probleme vozačima.
– Vremenski uslovi su bili zaista idealni. Kiša koja je padala nekoliko dana ranije, stegla je zemlju, tako da nismo imali oblake crvene prašine. Ona koliko je atraktivna za gledaoce, toliko i stvara probleme prilikom vožnje – ističe Stanojević.

Željko Iličić takmičarima je pomagao savetima o rukovanju lukom I strelom
Željko Iličić takmičarima je pomagao savetima o rukovanju lukom I strelom

Revija Novosti “Kalibar” i “Safari klub”, uz već tradicionalne vatrene linije (borbena sačmarica, “Zastavin” poluautomatski karabin NPAP, pištolj u kalibru 9 mm i lovačka sačmarica), učesnike trke iznenadio sa tradicionalnim lukom i strelom koje je doneo majstor iz radionice “Staro Brdo” kraj Lapova Željko Iličić.
– Prvi put sam bio na šutingu i zaista sam oduševljen – naglašava tridsetdvogodišnji Željko, majstor za izradu lukova. – Mislim da je organizator napravio pravi potez što se dosetio da jedan od zadataka bude gađanje strelom. Dosta njih se prvi put susrelo sa lukom i strelom, pa otuda i loše snalaženje. Neki su bili spetljani, neki previše samouvereni, a bilo je i onih koji su se odlično pokazali. Gađalo se sa tri strele a svaki pogodak nosio je 20 bodova.

Reportaža bila presudna

Policajac Roman Šmejc i veteran nekadašnje 63. padobranske brigade JNA Toni Tomažič, ne štedeći vreme i novac, doputovali su iz Slovenije, mesta Litija, tridesetak kilometara udaljenog od Ljubljane. Za šuting znaju iz “Kalibra”, koji redovno čitaju i o kome imaju samo reči hvale. Članovi su IPSC kluba u tom mestu i redovno pucaju sve turnire praktičnog streljaštva koji se održavaju u Sloveniji. Odluka o dolasku u Niš, pala je posle pročitane reportaže sa prošlogodišnjeg šutinga, na kome je nastupao Majkl Harckom, Amerikanac iz Tuzle, koji je vozio Hamera.

Vatrena linija na kojoj se pucalo iz pištolja
Vatrena linija na kojoj se pucalo iz pištolja

– Kada smo videli da je bio Majkl, odlučilli smo da dođemo. Oduševljeni smo takmičenjem. Poligon je fenomenalan, a domaćini su krajnje gostoprimljivi. Mnogim prijateljima u Sloveniji predložićemo da sledeće godine krenu našim stopama – obećavaju Roman i Toni.
– Ostaćemo dan duže, jer hoću da se vidim sa starim prijaletljima iz armije. Evociraćemo uspomene na vojničke dane iz davne 1981. godine – podseća Toni. Predstavnica Turističke organizacije Niš, Milica Petrović, ekipi iz Slovenije na kraju manifestacije uručila im je prigodne poklone i plakete.

Gest za pohvalu – Nataši fer-plej

Specijalni odred Vojne policije, Vojske Srbije, “Kobre”, iz godine u godinu dolaze u Niš. Vukota Đukić iskusni specijalac, IPSC strelac i jedan od najiskusnijih profesionalaca ove elitne jedinice, šuting reli vidi kao sjajan test za sve one koji se bave ovom profesijom.

“Kobre” ne propuštaju “Šuting reli”
“Kobre” ne propuštaju “Šuting reli”

– Na šutingu možete da se oprobate u pucanju, vožnji, snalaženju, neustrašivosti, a sve uz adrenalin. Krajnje originalna ideja bila je sa lukom i strelom. Čujem i reakcije drugih takmičara, da im se veoma dopalo – priča Đukić koji je sa koleginicom Natašom Jovanović, starijim vodnikom prve klase, osvoji nagradu za fer-plej – “Goran Ostojić”, koju dodeljuje 63. padobranski bataljon.

 

Zaslužila nagradu za fer-plej: Nataša Jovanović
Zaslužila nagradu za fer-plej: Nataša Jovanović

– Nastupala sam pre deset godina na šutnigu. Iz objektivnih razlga, sve ove godine bila sam sprečena, a evo kolege su me konačno ubedile da ponovo nastupim. Mislim da sam, opravdala njihova očekivanja.
Branko, Zoran i Igor, koji su takođe bili u startni postavama ”žKobri”, bodrili su Natašu, koja se ruku na srce nosilarame uz rame sa ostalim takmičarima.

Sprint do cilja

Šutnig reli, ne bi bio toliko hvaljen u Srbiji i regionu i ne bi trajao punih 18 godina da nema ogromnu dozu uzbuđenja i neizvesnosti do samog kraja. Junaci 17. šutinga svakako su pobednička ekipa “AMC Čomaga” iz Donje Omašnice, kraj Trstenika. Goran Čomagić i Aleksandar Simidžić, osvojili su prvo mesto, a ulazak Aleksandra u cilj trke ostaće upisan kao najspektakularniji do sada.

Za Ladu Nivu nema prepreka
Za Ladu Nivu nema prepreka

– Na nekih trista, četristo metara do cilja Goran, je imao problem sa lamelom. Nije više mogao da šalta brzine. Bili smo na ivici da sve izgubimo. Nisam se dvoumio ni trenutka, odlučio sam da trku završim trčeći. Eto uspelo mi je i pobedili smo – prepričava još uvek pod utiskom Aleksandar Simidžić.

 

Do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha, do krajnjih granica…
Do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha, do krajnjih granica…

Ivan Mitić, pucao je za ekipu “Oprema” sa startnim brojem 6. Tridesetogodišnji Nišlija, redovan je učesnik šutinga, a ovo mu je sedmi po redu nasup na poligonu “Gradac”.
– Ovde je što je najbitnije od svega, atmosfera među ljudima sjajna. Svi se taj dan dobro izdružimo, vidimo i ispričamo. Ovo vam dođe kao neki ventil, posebno za profesionalce. Uz sve to šuting je pravo mesto za proveru forme svakog vojnog ili policijskog specijalca – smatra Mitić.

Popularnost u regionu

Pored mnoštva zanimljivih učesnika, aplauze je dobio i predsednik Gradske opštine Pantelej Srđan Savić, koji je i ovaj put revijalno sa vozačem Goranom Nikolićem, odlučio da se okuša kao strelac. Tako je na najbolji mogući način potvrdio nastavak dugogodišnje saradnje i podrške koju ova opština pruža “Safari klubu” u organizaciji kako “Šuting relija”, tako i drugih programa koji se održavaju na teritoriji Opštine Pantelej.

Legenda poligona Gradac: Predrag Tomić – Peca
Legenda poligona Gradac: Predrag Tomić – Peca

Vojin Kaćurić, odgovorni urednik revije Novosti “Kalibar”, prezadovoljan je kako je protekao 17. šutnig reli, kao i celokupnom organizacijom na poligonu “Gradac”.
– Šuting jemogu slobodno da kažem postao jedan od brenodva Srbije. Sve veće interesovanje ekipa iz regiona, prava je potvrda da dobro i kvalitetno radimo, a što je najbitnije to ljudi znaju da cene. Nadam se da će šuting još dugi niz godina okupljati ljubitelje ekstremnih sportova sa svih strana. Na nama je da ih svaki put iznenadimo sa nekim zanimljivim stvarima, kao što je to sada bilo sa lukom i strelom, a prošli put sa sekirom – zaključuje Kaćurić.

Gigant uvek uz najbolje

Iz “Zastavinog” poluautomatskog lovačkog karabina N-PAP u kalibru 7,62×39 mm, pucalo se žestoko i precizno. U maksimalnom režimu vatre, ovaj poluautomat ispucao je bezmalo 500 metaka, bez ijednog zastoja. Rukovodilac Tehničko-opitnog centra “Zastava Oružje” Branko Jaćimović i opitni strelac Goran Mihajlović, bili su na visini zadatka.

Iz “Zastavinog” poluautomatskog lovačkog karabina N-PAP u kalibru 7,62x39 mm, pucalo se precizno i žestoko
Iz “Zastavinog” poluautomatskog lovačkog karabina N-PAP u kalibru 7,62×39 mm, pucalo se precizno i žestoko

Svojim ogromnim znanjem i iskustvom, brifingovali su svakog strelca.
– Testovi na “šutingu” znače nam mnogo. Puška se još jednom pokazala kao sigurna i precizna. Gotovo svi strelci imali su maksimalan učinak. To sve govori o kakvom je modelu reč. Trenutno se radi samo za tržište SAD, a ovaj koji smo doneli je službena varijanta – navode Jaćimović i Mihajlović.

Pravi pogodak

Beogradska firma “Militaria d.o.o” (Militaryshop.rs), bila je jedan od sponzora šutinga. Direktor Nemanja B. Antić, lično je uručio nagrade prvoplasiranoj ekipi borbene patike YDS i vojni ranac marke “Pentagon”.

Zasluženo najbolji: pobednici 17. Šuting relija
Zasluženo najbolji: pobednici 17. Šuting relija

– Kada smo dobili ponudu da budemo jedan od spoznora šutinga, nismo se ni jednog trenutka dvoumili, jer smo znali da je u pitanju ozbiljno i kvalitetno takmičenje. Ono što mogu da obećam kao prvi čovek firme, jeste da ćemo se i naredne godine rado odazvati pozivu da ponovo budemo na poligonu Gradac – iskren je Nemanja B. Antić.

Vredne poklone za drugo mesto darivale su firma iz Beograda “Jet Light” baterijsku lampu za noćni lov i srpski bajonet – kragujevačke kompanije “Zastava Oružja”. Treća nagrada bila je dvogled iz beogradske firme “Snajper” i komplet firme “Capriolo”.

Rezultati 17. Šuting relija:

1. AMC “Čomaga” (Aleksandar Simidžić – Goran Čomagić)
2. T.R “Plus Arsić” (Goran Janković – Nikola MIhajlović)
3. “Zaplanje” (Predrag Đurić – Goran Janković )
4. “Matejevac” (Bojan Antić – Marko Dimitrijević)
5. “Oprema” (Milan Marković – Ivan Mitić)
6. AC “Tomić 2” Niš (Predrag Tomić – Miroslav Milovanović)
7. VS “Kobre 1” (Zoran Radović – Igor Ignjatović)
8. “Flash” (Bojan Veličković – Predrag Mitrović)
9. “Safari klub” (Bratislav Nikolić – Vladimir Đukić)
10. VS “Kobre” (Vukota Đukić – Branislav Bulatović)
11. SC “Strela 2” Slovenija (Anton Tomažič – Roman Šmejc)
12. “Pečenjara Šeki” Stopanja (Goran Čomagić – Aleksandar Simidžić)
13. VS “Kobre 2” (Vukota Đukić – Nataša Jovanović)
14. “Paraken 1” (Tomislav Pejčić – Nenad Stanković)
15. “Oprema” Gornji Matejevac (Stevan Cvetković – Goran Pendić)
16. SC “Strela 1” Slovenija (Roman Šmejc – Anton Tomažič)
17. “Škorpion” (Zoran Nikolić – Saša Stevanović)
18. AC “Tomić 1” Niš (Dragan Đorđević – Predrag Tomić)
19. Veterani 63. padobranske brigade (Nenad Stanković – Mitko Bogoev)
20. “Euforia Caffe” Pirot (Nemanja Zdravković – Bratislav Nikolić)
21. “Cuba Hodro 13” (Igor Jović – Stanko Jović)

I. ŽALAC

Foto: Vojin KAĆURIĆ i Dimitrije NIKOLIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još