Prof. Dr. Sebastian Baloš

Atraktivna „Poljakinja“

Deceniju i po posle uvođenja poslednje domaće jurišne puške, Poljaci su prikazali novu, savremenu, bolje prilagođenu NATO standardima i urađenu u dve verzije.
Za konstruisanje pušaka Radon, zadužen je Varšavski vojni tehnički univerzitet (WAT – Wojskowa Akademia Techniczna), koji je pristupio ovom obimnom zadatku 2007. Proizvod svog rada, Poljaci su prikazali prvi put na seminaru, 3. avgusta 2010. na WAT. Oznaka novih pušaka je MSBS, što je skraćenica od Modulowy System Broni Strzeleckiej (modularni sistem streljačkog oružja), a naziv je Radon.
Poljaci su prvi put u novijoj istoriji napustili sistem rada sa pozajmicom gasa sa klipom i dugim hodom zatvarača kalašnjikova i primenili vrlo popularni sistem, takođe sa pozajmicom gasa i klipom, ali kratkog hoda. Ergonomski, Radon je konstruisan sa pravolinijskom konfiguracijom, čime se smanjuje odskok u odnosu na Beryl i time obezbeđuje lakša i bolja kontrola rafalne paljbe.
S obzirom na duboko podeljena mišljenja o osnovnoj koncepciji, odnosno konfiguraciji, gde se pojedini zalažu za klasični, sa okvirom ispred rukohvata, a drugi za obrnuto, odnosno bull pup sistem – konstruktori su projektovali obe verzije. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, ali bi se pojednostavljeno moglo reći da je bull pup superioran, u slučajevima kada je kompaktnost od primarnog značaja: specijalne jedinice, motorizovana pešadija u oklopnim transporterima i borbenim vozilima pešadije, pešadija transportovana helikopterima i sl.
Ni klasična, ni bull pup puška u ranijoj fazi razvoja nisu mogle da se pohvale pozitivnim estetskim doživljajem – delovale su prilično nedorađeno i grubo, poput neobrađene daske, ali je to kasnije ispravljeno. To je urađeno posle angažovanja Umetničke akademije, a rezultat je sjajan – puške deluju izvanredno, radi se o jednom od najatraktivnijih oružja danas.

Tksti slike: Prof. Dr Sebastian BALOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još