Dragan Šaponjić

Benchmade Tomahawk

Već nekoliko godina “Benchmade” razvija i upotpunjuje svoju Crnu seriju sečiva, koja obuhvata uglavnom noževe namenjene opremanju vojno-policijskih timova. U skladu sa nazivom, većina sečiva ima crni nereflektujući finiš, bez obzira na materijal od koga su izrađena. Razgovarajući sa predstavnicima Kompanije, saznali smo da je tokom proteklih godina i angažovanja američkih vojnika u Avganistanu, ponovnu popularnost doživeo tomahavk.
Ali, sada to više nije lagana sekirica za blisku borbu protiv “mekih ciljeva”, već robusna alatka, namenjena teškim poslovima, razbijanju i sečenju. Neretko je korišćen za prokopavanje otvora u zidovima lokalnih objekata, koji su napravljeni od ćerpiča tj. opeke sušene na suncu.
Zbog toga je Benchmade Tomahawk izrađen iz jednog komada ugljeničnog čelika 1095, okaljenog na visokih 57-60 HRc, dugog 40 cm. Debljina od preko 9 mm donela je masu od oko 1,1 kg, pa nema tih vrata, drvenog sanduka, katanca ili automobilskog lima, koji će se duže odupirati udarcima sečiva ili dugačkog, opasnog šiljka sa zadnje strane.
Futrola od kordura platna nije najsrećnije rešenje, ali istini za volju, na tržištu je malo kvalitetnih futrola za alatke ovoga tipa. Rukohvat sa stranicama od G-10 je prijatno zaobljenog preseka, a na donjem kraju je tzv. “praseća noga”, kako se u slengu naziva poluga za provaljivanje. Uprkos masi koja prevazilazi moderne borbene pištolje, vojnici su se trudili da tokom patroliranja, barem jedan član tima ima ovakvu alatku kod sebe.

Dragan Šaponjić
foto: “Benchmade”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još