Bezvremeni borbeni pištolj

Model Jericho 941, odnosno Baby Eagle je DA/SA pištolj, razvijen i predstavljen još 1990, od izraelske firme “Israel Weapon Industries” (ranije IMI – “Israel Military Industries”), kroz osnovni model Jericho 941 F. Ovo, danas već klasično oružje, potpune čelične konstrukcije, zasnovane na legendarnom modelu Česka Zbrojovka CZ-75 razvijeno je i proizvedeno uz pomoć italijanske firme „Tanfoglio“ iz Gardonea.
Pištolj je napravljen za potrebe oružanih snaga Izraela, a kasnije kao veoma tražen i priznat izvozni artikal, za potrebe civilnog tržišta, pre svega u SAD. Ovo snažno, originalno oblikovano i pouzdano oružje u međuvremenu je dostiglo veliku popularnost, kako u svetu, tako i kod nas.


Samo podsećanja radi, ime je dobio po izraelskom gradu Jerihonu, a oznaku 941 po kalibrima u kojima je pravljen 1990, a to su: 9×19 Para i .41 Auto Express (od koga se kao prejakog ubrzo odustalo, jer je tržište osvojio daleko umereniji .40 S&W). Takođe se u međuvremenu odustalo i od njegove poligonalne cevi (iako se i danas nudi kao opcija), sa kojom je rađen sve do 2007.
Naravno, „Kalibar“ je o ovom uspešnom pištolju pisao, još kada se pojavio, a kasnije ga i testirao, kada ga je nabavila specijalna vojna jedinica „Kobre“. Gotovo da je o njemu sve poznato. Ipak, najbolji sud, dalo je vreme, jer je kroz dve decenije eksploatacije, dokazao da ga krase velika pouzdanost, prepoznatljiv dizajn, izuzetna ergonomija i vrhunski kvalitet. I dalje je omiljeno oružje strelaca i službenih korisnika koji favorizuju ovaj neprolazni, klasični dizajn pištolja sistema CZ M-75.

„Plastično odelo“

Ipak, poslednju deceniju, koncept pištolja IV generacije, zasnovan na kombinaciji čelične navlake i cevi sa livenim plastičnim ramom, nepovratno je istisnuo modele potpuno načinjene od čelika, makar iz segmenta tržišta službenog oružja, s obzirom da im to omogućava da sa skoro istim borbenim karakteristikama imaju upola manju masu. Prateći ovaj trend, svoje modele sa polimerskim ramom, razvili su skoro istovremeno i svi koji uspešno prave i prodaju pištolje sistema M-75 i to prvo „Tanfoglio“, a zatim “Česka Zbrojovka” sopstvene verzije ovih pištolja. Konačno, na tržištu se pojavio i novi pištolj Jericho 941 PL, ponovo originalan i jedinstveno dizajniran. Zahvaljujući manjoj masi (koju duguje ramu, izlivenom od izdržljive plastike), ovo je privlačan model za službenu upotrebu, sa svim dosadašnjim kvalitetima prethodne čelične verzije.

Omiljen u celom svetu

Kao i osnovni model, Jericho 941 PL predstavlja modifikaciju pištolja CZ M-75, razvijenog u saradnji sa italijanskom firmom „Tanfoglio“, u kojoj je izrađena većina osnovnih delova. Finiširanje i sklapanje je urađeno u izraelskoj fabrici, što danas nije neuobičajeno, a višestruko pojeftinjuje proizvodnju.
Osnovna razlika između novog i osnovnog modela je u tome da umesto čeličnog, ima polimerski ram, sa dvorednim okvirom povećanog kapaciteta, ali i klasično SA/DA okidanje i sve komande prethodne konstrukcije (uključujući i klasičnu mehaničku kočnicu na ramu), iako postoje i varijante sa dekokerom na navlaci. Odmah po pojavljivanju, naišao je na dobar prijem, posebno među profesionalcima u Izraelu. Pištolj je ostao precizan i udoban, a zahvaljujući plastičnom polimerskom ramu postao i veoma lak (što ga čini mnogo podesnijim za često i dugo nošenje), a uz to reč je o poznatom pouzdanom klasičnom pištolju, velike vatrene moći.
Iako je i model Jericho 941 PL, u suštini samo kopija veoma sličnog modela „Tanfoglia“, osim razlike u spoljašnjem, trouglastom preseku navlake i detaljima narezivanja i šrafiranja rukohvata, svojim opštim karakteristikama zaslužuju pažnju.
Tako je izradom novog i lakšeg, a ergonomski izuzetno konceptovanog rama, u kombinaciji sa karakteristikama proverenog i priznatog dizajna, iz kog je i nastao, stvoren veoma moderan borbeni pištolj, koji se ističe među većinom vodećih modernih modularnih oružja poslednje generacije, pri čemu je zadržana jednostavnost izrade i eksploatacije.

Više modela i kalibara

Osim osnovne verzije, Jericho 941 PL se pravi u još dve veličine -kompakt sa ramom punog formata i kraćom navlakom i potpuno skraćeni sub compact, sa po dve osnovne varijante i to sa, ili bez integralne Picatinny šine ( dva paralelna kanala ulivena u bočne stranice i dva rebra sa donje strane, što dozvoljava montažu svih svetlosno-nišanskih jedinica na tržištu). U varijanti sa kočnicom ili dekokerom i posebno verziju sa integralnim kompenzatorom i oznakom „C“. Sve varijante, sa oznakama: PL/PLR, PSL/RPSL i FBL/RBL, izrađuju se zasad u jednom od dva danas najpopularnija službena kalibra, 9×19 Para i u posebno u SAD popularni .40 S&W, naravno sa velikim kapacitetom od 16+1 metak kalibra 9×19 Para, ili 12+1 u .40 S&W, kod oružja punog formata (13+1 i 10+1 u manjem ramu).
Modeli punog formata, imaju ukupnu dužinu od 208 mm (manji 192 i 185 mm), visinu 138, odnosno 122 mm (bez okvira), maksimalnu širinu 38 mm i masu od 790, odnosno 730 ili 690 g. Cevi svih ovih varijanata su zaštićene tvrdim hromiranjem, što im garantuje produžen vek trajanja, a znatno smanjuje potrebu za održavanjem, naročito u teškim terenskim uslovima.
Sistem bravljenje modela Jericho 941 PL, je poznat Browningov, kratkim trzajem, sa dva brega na cevi, koji ulaze u unutrašnje ispuste na navlaci, čemu duguje proverenu sigurnost i pouzdanost, ali i veoma nisku siluetu i laku i brzu navlaku. To ovom modelu daje konzervativan ali jedinstven i prepoznatljiv izgled.

Izlagan na mnogim sajmovima
Izlagan na mnogim sajmovima

Navlaka nema drugih detalja osim krupnih, agresivnih zareza za repetiranje u zadnjem, ravnom delu. Pištolj ima krupan pouzdan izvlakač, iza otvora za izbacivanje čaure, sa desne bočne strane, ujedno i pokazivač metka u cevi, što je veoma sigurno rešenje. Ravna, masivna cev ima klasično vođenje integralnim čepom u prednjem delu navlake.
Ni ram ne donosi ništa novo. Kod ovog modela to je pažljivo i pedantno izrađen i projektovan deo, na kome se vodilo računa o svakom detalju. Rukohvat ima rebra za prste sa prednje strane (kao kod Glockaa ili modlea Bul Cherokee), a bočne strane su lagano izdignute u prednjem delu i grubo, agresivno iščekirane, da se dobije najbolja moguća kontrola oružja u rukama.
Tanka, izuzetno vitka i komforna drška, najbitnija je izmena dizajna. Kao i kod sličnih modela, ram ima dugi rep zaštitnika šake, a branik obarača je zadržao oblik sa pravougaono formiranom prednjom stranom, da može sigurno da se drži i kada strelac koristi rukavice.
Ostale karakteristike takođe prate nešto mlađje prethodnike iz „Tanfoflia“ i „Bula“, pa pištolj ima rešenja, koja mogu da se nađu i kod njih.

Bezbedno rukovanje

Bilo da ima manuelnu, mehaničku kočnicu sa polugom na ramu iza kočnice navlake, ili dekoker na navlaci, model Jericho 941 PL u svakoj verziji ima i unutrašnju automatsku kočnicu udarne igle (u vidu bloka koji je obuhvata do trenutka kada je obarač povučen do kraja), kao i sigurnosni međupoložaj klasičnog oroza sa repom trouglastog punog profila, što ih čini bezbednim za rukovanje.
Opšti kvalitet im je veoma visok, završna obrada odlična, a delovi su napasovani sa minimalnim tolerancijama, pa se kreću bez primetnog struganja. Jednom rečju, Jericho 941 PL radi glatko i bez greške. Spoljna zaštita metalnih delova je crnom epoksidnom farbom, osim matirane cevi u boji čelika, što je danas rasprostranjena, jeftina ali prihvatljiva praksa. Sve verzije pištolja se isporučuju sa po dva čelična okvira, snabdevena plastičnim poklopcem, koji služi da pomogne u prepunjavanju i zaštiti okvire od oštećenja pri padu.
Okidanje ovog modela je poznato i očekivano, klasično DA/SA, sa silom od oko 1.800 do 2.300 daN u SA i oko 4.900 do 5.300 daN u DA režimu.
Polimerski model ima nove nišane (podesive po pravcu i obeležene belim tačkama). Prednji je klasična široka, pravougaono profilisana mušica, dok je zadnji tipa – Novak. On je u obliku rampe, sa bočnih strana zaštićen plastikom, što mu garantuje odličnu preciznost, po čemu su pištolji Jericho i ranije bili poznati.
Redizajniranje pištolja Jericho bilo je očekivano i logično. Reklo bi se neizbežno. Tako je ovom, inače odličnom oružju, zasigurno produžen život. Još jednom je potvrđena teorija – dobre konstrukcije nemaju rok trajanja.
Boris VOJVODIĆ

foto: IWI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još