Prof. Dr. Sebastian Baloš

Ekvivalent Dragunova

Iako manje glamurozno u poređenju sa bespilotnim letelicama koje je razvila turska namenska industrija, njihovo streljačko oružje je veoma profitabilno i atraktivno.
Snajperska puška, odnosno precizna puška, KNT-76 bi trebalo da dopuni čitav niz pušaka trenutno u upotrebi. Njena preciznost nije ekstremna, kao kod pojedinih pušaka sa obrtno-čepnim zatvaračem, spominje se 1,5 MOA, koja je ipak veća od MPT-76 (4 MOA).
Poluautomatika obezbeđuje veću praktičnu brzinu gađanja i najpribližniji ekvivalent bi bila SVD Dragunov, koju takođe koriste turske oružane snage, s obzirom da je određena količina zaplenjena od kurdskih boraca za nezavisnost. Sve puške ove serije imaju princip rada zasnovan na mehanizmu HK416 – pozajmicu gasa sa klipom kratkog hoda, što je takođe postalo skoro standardno na novijim puškama. Sasvim je jasno da su turske oružane snage sasvim dovoljne za opravdanje masovne proizvodnje i obaranje cene, tako da ove puške postanu vrlo atraktivne i inostranim kupcima.
Zbog masovne proizvodnje i velike tražnje, pogoni MKEK nisu bili dovoljni, te su u proizvodnju uključeni „Sarsilmaz“ i „Kelekalip“.

Prof. dr Sebastian BALOŠ
foto MKEK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još