HJ-8

Naziv je za Kinesku protivoklopni raketni sistem druge generacije koji je uveden u oprativnu upotrebu kineske vojske kasnih osamdesetih, ali se ovaj protivoklopni sistem počeo proizvoditi u Pakistanu pod nazivom Baktar-Shikan.
Tokom 1970. kineske oklopne jedinice su predložile da se proizvede novija i modernija raketa od HJ-73 protivoklopne rakete koja je kopija sovjetske protivoklopne rakete 9K11 Maljutka, što je kasnije odobreno kao projekat pod nazivom HJ-8. Projektil je zajednički razvijen od strane Instituta za istraživanje u fabrici 203 i 282. ali je projekat prekinut. Razvoj projekta ove rakete nije završen do početka 1980. do završetka Kineske kulturne revolucije. Raketa se počela prizvoditi 1984. godine. HJ-8 protivoklopni sistem koristi SACLOS raketu te ima ugrađenu modernu elektroniku i optiku.
HJ-8 raketa slična je američkom protivoklopnom sistemu BGM-71 TOW, francusko-nemačkom MILAN i Euromissile HOT raketama. HJ-8 protivoklopni sistem se sastoji od tronošca, kontenjera sa raketom i elektronsko-optičkog dela. Raketa je dovolno jaka da može probiti eksplozivno reaktivni oklop (ERA) na današnjim modernim tenkovima. Raketa se može postavljati na helikoptere kao na primjer SA 341/342 Gazelle, Mil Mi-17.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još