Inovativna modularna puška

Upravo je puštena treća generacija izuzetno popularne poluautomatske puške CZ Bren, koja je trenutno u naoružanju vojske Češke i drugih oružanih snaga širom sveta. Međunarodne oružane snage koje koriste CZ Bren uključuju francusku antiterorističku jedinicu GIGN, meksičku saveznu policiju, portugalsko vazduhoplovstvo i mađarske oružane snage.
Inovativni modularni model CZ Bren 3 odlikuje se visokom preciznošću, izuzetnom izdržljivošću, impresivnom udobnošću pri pucanju i apsolutnom pouzdanošću. Sve verzije treće generacije CZ Bren ispunjavaju stroge zahteve NATO AC/225 D/14 testiranja. Tako da se korisnici mogu osloniti na svoje oružje i u najtežim uslovima – visoke ili niske temperature, slana voda, pesak, prljavština ili prašina.
CZ Bren 3 nastao je zahvaljujući povratnim informacijqama od vojnika, policajaca i specijalnih snaga iz celog sveta, koji su koristili puške prethodne serije. Vodeći mašinski inženjeri “Češke Zbrojovke” na novoj generaciji CZ Bren 3, fokusirali su se na poboljšanje ključnih karakteristika, uključujući složenu ergonomiju i posledičnu udobnost prilikom pucanja.


Novi model Brena proizvodi se u dva standardna kalibra i sa nekoliko dužina cevi. Verzija kalibra 5,56×45 NATO dostupna je sa 7-inčnim, 11-inčnim, 14,5-inčnim ili 16,5-inčnim cevima. Varijanta kalibra .300 AAC Blackout dostupna je sa cevima od 7 ili 9 inča. Sve cevi su napravljene metodom hladnog kovanja, što obezbeđuje visoku preciznost, a njihova već impresivna izdržljivost značajno se povećava zahvaljujući hromiranoj unutrašnjosti. Trosmerni regulator korišćenja količine gasa od barutnog sagorevanja, optimizuje rad kada se koristi prigušivač, kao i pod nepovoljnim uslovima.
Potpuno podesive AR kontrole uključuju prekidač za režim pucanja (siguran/pojedinačno/poluautomatsko), otpuštanje magacina i hvatanje/otpuštanje zatvarača (na levoj strani prijemnika i unutar okidača). Koristi magacine kapaciteta 30 metaka
Serija Bren 3 sadrži sklopivi teleskopski kundak sa četiri položaja napravljen od polimera visoke čvrstine. Međutim, dostupan je i teleskopski kundak u PDV stilu sa četiri pozicije. Jedna od ključnih karakteristika visoke modularnosti CZ Bren 3 je lako zamenljiva produžena obloga cevi, napravljena od legure aluminijuma visoke čvrstine. Standardni produženi štitnik opremljen je M-LOK interfejsom za ugradnju širokog spektra dodatne opreme kao što su nišani, baterijske lampe, laserski markeri… Korisnik se takođe može odlučiti za STANAG 4694 ili supresor-Ready obloge – poslednje je veličine za montažu prigušivača.
Ukratko, CZ Bren 3 je vrhunska puška 21. veka. Bez obzira gde se nalazite i sa kojim situacijama se suočavate, možete se osloniti na preciznost, pouzdanost i visoke performanse potrebne za uspešno izvršavanje misije.
Potpuno automatska puška serije 3 CZ Bren dostupna je samo za upotrebu od strane zvaničnih oružanih snaga.
R.K.
Foto: CZ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još