Iz naših arhiva: Belgijanac sa američkim genima

Belgijski oružarski koncern „Fabrique National“ iz Herštala već ceo vek predstavlja jednog od vodećih proizvođača streljačkog oružja. Da pomenemo samo mitraljez Browning M-2, puškomitraljeze FN MAG i Minimi, automatsku pušku FAL, bacače granata, razvoj i standardizaciju NATO municije 7,62×51 i 5,56×45, a spisak je daleko duži od raspoloživog prostora. Međutim, posle pojave legendarnog pištolja HP-35, u oblasti ručnog oružja decenijama nije bilo dostojne zamene za njega. Iako se ovaj model još uvek sa uspehom koristi širom sveta, pokušaji da se tržištu ponudi velikokalibarski pištolj za službenu upotrebu u najboljem slučaju imali su polovičan uspeh.

Novi pištolj dolazi u lepoj torbici koja odgovara boji oružja
Novi pištolj dolazi u lepoj torbici koja odgovara boji oružja

Najnoviji malokalibarski model Five-seveN sa novim metkom 5,7 mm, još uvek čeka širu primenu, a kao što je naš kolega Milan Milanović primetio prilikom testiranja ovog oružja, iskusni vojnici baš i ne luduju za „lanserom iglica“. Moguće je da rešenje dolazi sa druge strane Atlantika. Raspisivanje konkursa za novi pištolj, koji bi koristile specijane snage, ali i regularne jedinice vojske tzv. Joint Combat Pistol Program probudilo je ambicije mnogih proizvođača u svetu. Američka filijala FN smeštena je u Virdžiniji, ali proizvodni kapaciteti i razvojno odeljenje su u gradu Columbia u Južnoj Karolini. Upravo odatle stiže novi borbeni pištolj sa oznakom FN P-45 Tactical. Radi se o modifikaciji ranije predstavljenog modela P-45 u (naravno) omiljenom američkom kalibru .45 ACP.

Velika četrdesetpetica

Sasvim slučajno, nedavno, imao sam priliku da kod poznanika iz nama susedne države malo detaljnije pogledam ovo oružje i svoje utiske podelim sa vama. Pred mene je umesto golog pištolja stigla kvalitetno urađena torbica srednje veličine od balističkog najlona sa logom FN u tzv. coyote brown boji (koja je primerenija Srednjem Istoku nego Balkanu, ali po svoj prilici postaje standard za svu opremu sa prefiksom tactical). Pozdravljam ovaj način pakovanja, jer je daleko praktičniji od uobičajenih plastičnih kofera. U torbici se pored pregrada za sitnice i dokumenta nalaze čak dva rezervna okvira sa po 14 metaka i pištolj u kome je okvir sa produženim polimerskim dnom kapaciteta 15 metaka.

Navoj za montiranje prigušivača I visoki prednji nišan
Navoj za montiranje prigušivača I visoki prednji nišan

Prva reakcija kada ugledate P-45 je – auh, ogroman je! Fotografije teško mogu da prenesu utisak o pravoj veličini ovog pištolja. Dug je 222 mm, visok 168 mm, širok 40 mm i težak 940 g, ali cifre ne znače mnogo dok ne uzmete oružje u ruke. Začudo, u ruci ne deluje nezgrapno. Volim osećaj kada je šaka ispunjena drškom oružja, a sa P-45 je baš tako. Opet, to nije preveliki rukohvat. Napravljen je od livenog polimera braon boje, ojačanog staklenim vlaknima, širok je 32 mm, površina je čekirana krupnim piramidalnim uzorkom sa zaravnjenim vrhovima. Na zadnjem delu drške nalazi se izmenljivi panel koji se uz pištolj isporučuje u četiri veličine, tako da svako može da odabere odgovarajući hvat. Nude se ravni paneli, koji drški daju profil nalik na Colt M-1911 ili zaobljeni poput rođaka HP-35.

FN P-45 sa montirabim prigušivačem Silencerco Osprey
FN P-45 sa montirabim prigušivačem Silencerco Osprey

Zamena je vrlo jednostavna, brza i ne zahteva poseban alat. Plastično dugme za izbacivanje okvira ima izdužen oblik, kao kapljica i postavljeno je sa obe strane drške. Lako je dostupno, ali osim što je duboko „utopljeno“ u konture drške potrebno je mnogo snage da se aktivira, pa sam morao da promenim hvat, a to već predstavlja ozbiljan problem u realnoj borbi. Okviri su od nerđajućeg lima, ispolirani kao ogledalo i sa debelim polimerskim dnom deluju neuništivo. Na usadniku se nalaze obostrane poluge kočnice/dekokera. Ovo dopušta da se pištolj nosi sa metkom u cevi, zapet i zakočen (condition one) na način koji dosta stručnjaka smatra najboljim za trenutnu reakciju na opasnost.

Borbeni nišani

Moj utisak o pištolju P-45 uveliko je uslovljen sistemom okidanja. Za razliku od popularnih modela tzv. IV generacije P-45 ima klasično DA/SA okidanje sa spoljnim udaračem. To mu omogućava da u DA režimu sila na okidaču bude odličnih 4,2 kg, a na SA 1,92 kg. U ovoj kategoriji oružja, jedino HK Expert može da se poredi sa njim. Međutim, ovakav mehanizam za okidanje traži da osa cevi bude nešto viša u odnosu na šaku što kod velikog kalibra sa teškim zrnom može da rezultira priličnim odskokom pri opaljenju.

Izgled unutrašnjeg mehanizma u ramu
Izgled unutrašnjeg mehanizma u ramu

Ova pojava se ublažava dobrim „tajmingom“ brave, rasporedom težine i proračunom sile povratne opruge.
Navlaka iz profila podseća na pištolje SIG-Sauer iz serije 220. Napravljena je od nerđajućeg čelika 416 i finiširana u istoj boji kao usadnik. Kosi zarezi za repetiranje urezani su i na prednjem delu, u gornjoj polovini. Zbog prilične širine, navlaka je kod usta cevi sužena što olakšava ubacivanje oružja u futrolu, a deluje i estetski privlačnije. Rasklapanje je lako i jednostavno, kao kod SIG ili našeg CZ-99. Takođe, bravljenje se obavlja preko prizmatičnog ležišta metka koje upada u otvor za izbacivanje ispaljenih čaura. Cev je masivna, duga 135 mm sa desnim korakom uvijanja od 406 mm. Izrađena je od nerđajućeg čelika i crno finiširana.

Ležište metka i rampa za uvođenje
Ležište metka i rampa za uvođenje

Obrada površine nije na najvišem nivou, ali to ne utiče na funkcionalnost. Na ustima je narezan navoj za montažu prigušivača sa odgovarajućom zaštitnom kapicom. Za potrebe Specijalnih snaga kompanija „Silencerco“ razvila je svoj model asimetričnog prigušivača Osprey koji se pokazao efikasniji od modela koji je sa istom namenom razvio „Knight Armament Company“ za HK Mark 23, a po ceni od 700 dolara je i dvostruko jeftiniji. Zbog potrebe da se koristi prigušivač sa telom velikog prečnika bilo je nužno ugraditi povišene mehaničke nišane. Lako se dovode u liniju cilja, široki su, udobni, imaju tricijumske cevčice za loše svetlosne uslove i fino su izbrazdani horizontalnim linijama da se eliminiše odsjaj.

Belgijski borbeni pištolj. Obratite pažnju na demontažnu pločicu na gornjoj strani navlake ispred zadnjeg nišana
Belgijski borbeni pištolj. Obratite pažnju na demontažnu pločicu na gornjoj strani navlake ispred zadnjeg nišana

Međutim, kada je o nišanima reč, P-45 ima odliku koju sam prvi put sreo na oružju ovog tipa. Osim Picatinny šine za montažu taktičkog svetla/lasera sa donje strane rama, na navlaci je neposredno ispred zadnjeg nišana postavljena pločica učvršćena sa dva inbus vijka. Skidanje ove pločice dopušta pristup profilisanoj bazi za postavljanje najnovije generacije minijaturnih refleksnih nišana. Uobičajeni izbor su Burris, Trijicon RMR i Docter. Generalno, svi su prilično slični. Primerak koji sam imao priliku da isprobam bio je Docter Red Dot sa tačkom od 7 MOA plaćen blizu 400 evra. Radi se o vrlo kompaktnom uređaju, dugom 46 mm, širokom 25 mm, visokom 23 mm i teškom pedesetak grama sa baterijom. Telo nišana je od kovanog aluminijuma zbog čvrstine i uštede na masi. Iako se reklamira kao nenadmašan po brzini nišanjenja, bilo mi je potrebno izvesno vreme da se naviknem na njega. U početku, nisam uspevao odmah da „uhvatim“ tačku, jer sam nišanio suviše nisko, ali jednom kada shvatite kako funkcioniše, sve ide kao podmazano. Na daljini od 15 do 30 m sa lakoćom se nalaze vitalne zone na silueti. Jedina zamerka je suviše blještava tačka, ali su svetlosni uslovi bili loši pa je možda moj utisak subjektivan.

Hvale preciznost

Na žalost, nije bilo prilike da pištolj isprobam na vatrenoj liniji pa se u tom delu pozivam na ono što mi je ispričao vlasnik oružja. Neke snimke sam zbog toga pozajmio od stranih magazine. Bez obzira na relativno malu masu, trzaj je sasvim podnošljiv i sa najtežim zrnima. Razlog tome svakako je i prilično širok zadnji deo rukohvata koji energiju raspoređuje na veću površinu dlana. Posledica je brzo vraćanje oružja na nišansku liniju. O preciznosti P-45 čulo se puno pohvalnih reči. Na daljini od 50 m vrsni strelci su dobijali grupe od četrdesetak mm sa „Federalovom“ i „Winchesterovom“ municijom sa lakim zrnom od 186 grs. Moj poznanik je na dvostruko manjoj daljini postizao pet pogodaka u krugu od 50-70 mm koristeći teška zrna od 230 grs što je po meni, odličan rezultat.

Visok tricijumski zadnji nišan Trijicon mogao bi da bude malo bolje rešen
Visok tricijumski zadnji nišan Trijicon mogao bi da bude malo bolje rešen

Kao komponenta „sistema ofanzivnog ručnog oružja“ FN P-45 Tactical je definitivno na dobrom putu. U zavisnosti od tipa zadatka i konfiguracije, ovaj pištolj može da se koristi kao ofanzivno oružje (napr. u zatvorenom prostoru i po potrebi uz podršku „dugih cevi“). Sa cenom od 900 dolara u SAD i popustom od 125 dolara za vojnike i policajce, predstavlja odličan izbor za službeni pištolj punog formata. Odskora, nudi se i potpuno crna verzija ovog pištolja što će svakako proširiti krug zainteresovanih. Takođe, može da se koristi kao kućna odbrana od neželjenih posetilaca ali svakako nije oružje prosečnog civila ni za prikriveno nošenje. Ovaj pištolj sigurno neće dostići slavu i popularnost čuvenog HP-35, ali ne mogu da se poreknu kvalitet i upotrebljivost. Za ljubitelje modernih materijala u kombinaciji sa savremenom konstrukcijom i snažnim metkom P-45 Tactical može da bude dobro rešenje.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Fabrique National“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još