Kec u izraelskom rukavu

Priča o Galilu je odavno poznata. Puška je razvijena na bazi iskustava izraelske vojske u borbama protiv Arapa u Šestodnevnom ratu 1967, jer se pokazalo da sovjetska AK-47 ima apsolutno preimućstvo u pustinjskim uslovima, nad FN FAL. Kada su izvršena uporedna ispitivanja, odlučeno je da se razvoj sopstvene puške bazira na finskim Valmet Rk.62, ali u kalibru 5,56 mm. Čak su prve serije pušaka, tada već nazvanih Galil koristile sanduke uvezene iz Finske. U eksploataciji, Galil se pokazala izvanredno sa gledišta pouzdanosti i efikasnosti, ali uočen je i nedostatak – velika masa.

Na zvaničnom predstavljanju

U uslovima visokih temperatura, kada vojnici dugo vremena provode pod oružjem, velika masa pušaka predstavlja problem. Sem toga, u okviru vojne pomoći SAD koja se svake godine daje Izraelu, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, počele su da stižu puške M16 i karabini CAR16, kasnije i M4, gde posebno ovi drugi imaju skoro upola manju masu od Galila. Uz to bili su besplatni. Tako je Galil otišao u „penziju“…

Apsolutna pouzdanost

Ipak, reputacija apsolutne pouzdanosti ovog oružja je ostala i druge zemlje su se zainteresovale za njega. Poznate su južnoafričke verzije Vektor R-4/5/6. Galil su kupile 24 zemlje, a još uvek se koristi i u Izraelu (straža u Knesetu), dok su različiti primerci i replike pronašli kupce među civilima. Jednostavno, Galil je oduvek delovao agresivno i beskompromisnim military lookom privukao mnoge kupce. Galil Ace ili „kec“ je proizvod izraelske kompanije IWI – „Israel Weapon Industries Ltd“, koja je nastala iz privatizovanog sektora poznatog IMI – „Israel Military Industries“, u kojoj su nastali i puška Galil i automat Uzi. Princip rada automatike zasnovan na pozajmici gasa sa klipom dugog hoda je zadržan, kao i sistem rotacionog zatvarača sa dva ispusta.

Savremena konstrukcija

Ono po čemu se Ace razlikuje od klasičnih Galila je ergonomija, upravo gde je najveća slabost starog ratnika. Uvedeno je zadržavanje zatvarača u zadnjem položaju, posle ispaljenog poslednjeg metka. Spolja gledano, dizajn puške je osavremenjen, uveden je crni polimer visoke otpornosti za pištoljski rukohvat i oslonac za rame. Oslonac za rame je podesivog, teleskopskog tipa sa tri položaja i neodoljivo podseća na američke modele. Izmenjen je selektor na desnoj strani sanduka, koji ima standardna tri položaja: zakočeno, rafalna i jedinačna paljba. Selektor na levoj strani je zadržan i može da se dohvati palcem desne ruke, bez skidanja ruke sa pištoljskog rukohvata. Određene izmene je pretrpeo i sistem za okidanje, koji je razvijen na bazi snajperske varijante Galil SAR.

Ace 21, 22 i 23 u kalibru 5,56 mm
Ace 21, 22 i 23 u kalibru 5,56 mm

Na ustima cevi je kombinovani kompenzator – skrivač plamena. Zadržani su mehanički nišani, ali su pridodate danas neizbežne, standardne Picatinny šine. Tu konstruktorima može da se oda veliko priznanje, jer su one integrisane na gornjoj strani puške i postavljene na ojačano „rebro“ iznad prednjeg potkundaka i poklopca sanduka. Poklopac sanduka je verovatno izrađen od debljeg lima veće krutosti i čvrstine naleganja, tako da se ne gubi nišanska linija. Time je jedan bitan nedostatak izvorno sjajne konstrukcije otklonjen. Na bokovima prednjeg potkundaka su utvrđena mesta za postavljanje dodatnih šina, a jedna može da se postavi i na donjoj strani, tako da je ukupan broj šina pet. Ceo sklop šina je veoma diskretan, što je u pravoj suprotnosti sa američkim principom njihovog postavljanja, gde šine bukvalno „vrište“ i predstavljaju svojevrstan prateći modni detalj svake savremenije konstrukcije.

Različiti kalibri

Savremena konstrukcija puške se ogleda i u različitim varijantama, u različitim kalibrima. Galil Ace može da se nabavi u tri najpopularnija i najraširenija kalibra trenutno u svetu: 5,56×45, 7,62×39 i 7,62×51. Puške u kalibru 5,56 mm mogu da se nabave u tri verzije: dva karabina sa dve dužine cevi i verzija jurišne puške. U kalibru 7,62×39 postoji verzija karabina i puške, u 7,62×51 je jurišna i precizna puška, koja može da se koristi i kao snajperska, odnosno zamena za ARM. Ukoliko se uporedi sa standardnom verzijom jurišne puške Galil AR u kalibru 5,56 mm mase 3,95 kg, Ace je lakša za 1/2 kg – skoro za masu punog okvira i tu se ogleda možda i najveća ergonomska prednost nove varijante.

Tehničke karakteristike
Tehničke karakteristike

Na taj način, Galil Ace je stala uz rame sa trenutnim svetskim bestselerom – nemačkom G36 mase 3,6 kg – gde je uključen i integralni optički nišan. Okviri verzija u kalibru 5,56 mm koriste standardne Galil okvire kapaciteta 35 metaka i zadržani sistem utvrđivanja okvira (koji je preuzet sa AK-47). Verzije u 7,62×39 mm koriste okvire sa AK-47, a u 7,62×51 okvire sa Galila u odgovarajućem kalibru. Sve verzije, sem Ace 21 i 31 koje poseduju najkraće cevi, imaju mogućnost prihvatanja bajoneta.

Ace 22 - demonstracija mogućnosti ugradnje dodatnih uređaja
Ace 22 – demonstracija mogućnosti ugradnje dodatnih uređaja

Šta može da se nauči iz primera Galil Ace? Mnogo: o tome kako je sistem Kalašnjikov još uvek aktuelan i oko njega može da se izradi dovoljno lagana i fleksibilno opremljena puška, kako bi mogli da je koriste i manje pretenciozni korisnici, poput regularne vojske i rezervista, ali i pripadnika specijalnih jedinica. Izraelci su mnogima dali dobru lekciju o tome kako se odlična osnova usavršava i otklanjaju nedostaci (pre svega mase), kako se drži korak s vremenom i izlazi na vrlo probirljivo tržište, bez kompleksa i sa velikim izborom aktuelnih kalibara. Uspeh nije izostao – licencu je prva otkupila kolumbijska državna kompanija „Indumil“, koja proizvodi puške za potrebe njihove vojske. Uostalom svetsko tržište je dovoljno veliko, a reputacija prethodnice sjajna, te je postojanje verzije Ace potpuno opravdano.

Mr Sebastian BALOŠ
foto: IWI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još