Kontroverzni nožar

Kevin McClung je još 1988. godine pokrenuo firmu za proizvodnju noževa pod imenom “Mad Dog”. Orijentisan je prvenstveno na fiksne, taktičke noževe jednostavne forme izrađene od karbonskog čelika O-1 i funkcionalne kydex futrole. Ubrzo su mnogi pripadnici specijalnih formacija nabavili njegove noževe.

Različiti Mad Dog noževi za SEAL tim
Različiti Mad Dog noževi za SEAL tim

Kada je 1992. godine Komanda specijalnih operacija mornarice SAD odabrala njegov model ATAK (Advanced Tactical Assault Knife – usavršen taktički napadni nož) dodelili su ga SEAL timovima 1 i 2. Do danas, to je jedini nož u vojnoj upotrebi u SAD koji nikada nije polomljen i na koga korisnici nisu imali primedbi. Jedan primerak je prodat na aukciji za 10.000 dolara! Začudo, nakon te narudžbine, US Navy nije više obnavljala saradnju.


Nešto kasnije, kada je za SEAL, EOD i DSU (Deep Submersibile Unit – jedinica za dubinsko ronjenje) tražen nemagnetni nož podesan za rad oko podvodnih mina, pobedio je model Mission Knives MPK (Multi Purpose Knife – višenamenski nož), koji je po formi skoro potpuna kopija modela ATAK.


Razlika je u teksturi drške koja je dobila uzdužne žlebove i materijalu 6,3 mm debelog sečiva od titanijumske legure Beta C. Tvrdoća je samo 45 HRc, pa je sečivo daleko lakše saviti nego slomiti. Zbog male tvrdoće, potrebno je češće oštrenje dijamantskim oštračem. Nož sa sečivom od 18 cm težak je samo 260 grama. U SAD komercijalna verzija košta 430 dolara, a u Evropi oko 600 evra.

Dragan Šaponjić
Foto: Mad Dog, Mission Knives

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još