Dragan Šaponjić i R.K.

Na žalost još uvek prototip

Za srpsku jurišnu pušku kao osnova za preradu poslužila je civilna, poluautomatska verzija Zastava AP M-70 u standardnom kalibru 7,62×39 mm. Ipak, ova modifikacija nije ograničena samo na „Zastavine“ modele, praktično bilo koji AK, bez obzira na poreklo, može biti doveden na ovaj nivo uz skroma ulaganja.
Prvi tekst o Morani objavili smo 2020. godine odmah po obavljenom testu. Od tada su brojni čitaoci pitali – Šta se dešava sa našom srpskom jurišnom puškom? Moram da priznam da mi je prijao onaj pridev – naša. Raspitali smo se kod prijatelja redakcije, konstruktora Predraga Igrutinovića i saznali da je puška još uvek u fazi prototipa. Barem u Srbiji, jer kod nas nema sluha za nastavak ovog projekta. No, kako to obično biva, u inostranstvu se ljudi raspituju. Veliki, ozbiljni proizvođači. Još uvek se ne znaju detalji, ali čvrsto  je obećao da će nam slati informacije kada dođe do pomaka. Srećno Predraže. Pa, da se podsetimo detalja o našoj pušci.
Ona je bledolika crnka sa licem ledene lepotice, oštrim kandžama i vučijim zubima. Zima, smrt i tama su njeni atributi. Stari Sloveni su je poštovali kao božanstvo i prinosili su joj žrtve da je umilostive. Nazvali su je Morana. Tmuran decembarski dan zato deluje kao logično vreme za susret sa njom. I zaista, legenda ne greši – zavodljivo je lepa, crna i smrtonosna.
Naš susret odigrao se na strelištu Tamnava pre četiri godine. Odazvali smo se na poziv firme „Reborn Arms d.o.o.“ iz Leskovca. Povod je bio neoficijelna prezentacija interesantne modifikacije oružja zasnovanog na platformi „kalašnjikova“. Prvi model nastao na ovaj način poneo je ime staroslovenske boginje smrti – „Morana“. Ako nas pitate, to je sasvim adekvatan i dobar izbor.
Predstavljeno oružje na prvi pogled i ne liči na klasični „kalašnjikov“. Silueta puške sa kraćim okvirom od 20 metaka najviše podseća na SCAR ili Remington ACR. Zasluga za to pripada polimerskom kundaku sa podesivom obrazinom i regulacijom dužine, koji se preklapa u levu stranu. I u rukama, „Morana“ deluje potpuno drugačije. Sa masom koja je za oko kilogram manja, skraćenim sandukom i promenjenim oblogama, balans oružja je drugačiji, pa se i ponašanje prilikom upotrebe razlikuje od polazne konstrukcije. Na strelištu smo „Moranu“ uporedili sa Zastavinom AP M-70, doduše samo u poluautomatskom režimu. Ipak, svi koji su isprobali oružje slažu se da je kontrola Morane lakša, prenošenje vatre sa mete na metu brže, a odskok manji. Dodatni benefit je skoro za kilogram manja masa, te je celodnevno „druženje“ sa puškom sada mnogo ugodnije iskustvo.
„Morana“ nije samo lakša već ima i drugačiji balans tj. raspored mase koja je koncentrisana u sredini, malo ispred zone okidača. To dopušta brže pokrete kod promene nišanske tačke i manje opterećuje ispruženu levu ruku pri dužem nošenju oružja. Posledica je sporije zamaranje i veća pokretljivost strelca. Polimerski kundak se nalazi u osi cevi, pa je odskok pri opaljenju značajno manji tako da su prisutni strelci (sa dosta iskustva) zaključili da se ne ponaša kao tipičan „kalaš“. Preciznost je naravno na nivou izvorne konstrukcije ali lakoća korišćenja svakako utiče na efikasnost upotrebe.
Većina ljubitelja oružja ima sopstveno viđenje idealne vojničke puške. Ipak, „Morana“ to nije, jer nije tako ni zamišljena. Predstavlja inteligentnu modifikaciju postojećeg oružja kojim se ono dovodi na viši nivo efikasnosti, tako da parira modernijim rešenjima. Pritom je omogućeno iskorišćenje resursa u najvećoj meri uz minimum ulaganja. Cena naravno zavisi od obima posla i količine oružja.

tekst i snimci Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još