Iz arhive: Adut norveških policajaca

Norveška policija u potrazi za novim službenim pištoljem obratila se kompaniji iz Oberndorfa, sa zahtevom da postojeći model P-30 prilagodi njenim potrebama – rezultat je model koji je ubrzo postao tražen

 HK P-30 L u kompletnom pakovanju
HK P-30 L u kompletnom pakovanju

Kompanija „Heckler und Koch“, od osnovanja 1948, uživa reputaciju proizvođača koji insistira na bezkompromisnom kvalitetu. Mala firma iz Oberndorfa na reci Nekar, tako je prerasla u svetski poznatog, oružarskog giganta sa oko 800 zaposlenih u najmodernije opremeljenim halama. Poziciju vrhunskog proizvođača, HK štiti konstantnim proširivanjem ponude i usavršavanjem modela. Ratove koje SAD vodi u Iraku i Avganistanu, u prvi plan su izbacili nove verzije HK jurišnih automatskih pušaka. Pored toga, ova renomirana firma, i te kako ulaže napore na poboljšanju borbenih pištolja.
Početkom devedesetih godina prošlog veka, HK je ponudio USP seriju kao svoju verziju tzv. pištolja IV generacije, čije su osnovne odlike bile mala masa, zahvaljujući usadniku od visokootpornog polimera, veliki kapacitet okvira, mogućnost montiranja dodatne opreme, uz izbor uobičajenih službenih kalibara: 9 mm Para, .40 S&W i .45 ACP. Za razliku od Glocka koji je začetnik ovog trenda, novi HK pištolj imao je prednost, pre svega u klasičnom mehanizmu za okidanje, koji se nudio u već uobičajenom DA/SA sistemu i sve popularniji DAO.

Odlicna ergonomija za levoruke korisnike
Odlicna ergonomija za levoruke korisnike

Deceniju kasnije, pojavila se nova serija pištolja HK P-2000, koja je uz neke estetske izmene donela bolju ergonomiju i novu, drugačije pozicioniranu komandu dekokera na zadnjem delu navlake, pored udarača. Uspešna konstrukcija je poslužila kao platforma za brojne modele nastale razradom osnovne verzije. Međutim, borba za tržište i prisutnost novih, do skora nepoznatih konkurenata primorao je mnoge, pa i HK, da brže reaguju na zahteve korisnika.

Norveški standardi

Pet godina, posle serije P-2000 premijerno je prikazan prototip P-3000, novi pištolj sa unapređenim karakteristikama. Već sledeće godine, pištolj je preimenovan u P-30. Počeo je radni vek kao službeno oružje u nekoliko policijskih agencija. Istovremeno, filijale HK u SAD (Virdžinija, Nju Hempšir i Džordžija) nude novi pištolj na civilnom tržištu. Zahvaljujući nekim originalnim rešenjima i za HK uobičajeno visokom kvalitetu, novi pištolj je naišao na dobar prijem kod korisnika.

Rukohvat HK P-30 donosi najznačajniji novitet na polju ergonomije. Insert sa zadnje strane rukohvata, kao i bočni paneli se lako i jednostavno zamenjuju
Rukohvat HK P-30 donosi najznačajniji novitet na polju ergonomije. Insert sa zadnje strane rukohvata, kao i bočni paneli se lako i jednostavno zamenjuju

Među proizvođačima streljačkog oružja, norveške državne službe su na glasu kao kupci sa visokim standardima, koji jasno definišu svoje zahteve i ne prave kompromise u pogledu performansi. A upravo norveška policija u potrazi za novim službenim pištoljem obratila se kompaniji iz Oberndorfa sa zahtevom da postojeći model P-30 prilagodi njenim potrebama. Iako specijalne jedinice norveške vojske već godinama koriste model HK USP Tactical, bez ikakvih primedbi, policija je imala sopstveno viđenje službenog pištolja. Kao što se i očekivalo, HK je u potpunosti ispunio zahteve, a rezultat je model HK P-30L, koji je ubrzo postao traženo oružje. Krajem 2008, kao službeno oružje usvaja ga nemačka carina uz narudžbinu od 13.500 komada, a nekoliko meseci kasnije, nemačka Federalna policija svoje P-6 (Sig-Sauer P-226) menja sa 35.000 komada P-30L uz rok isporuke do kraja 2011.

Ojačani polimer

Zahvaljujući direktoru Peteru Beyerleu, bili smo u prilici da tokom sajma IWA 2010, posetimo poseban štand HK, koji nije bio otvoren za sve posetioce. Njegovu ljubaznost smo iskoristili da se detaljnije upoznamo sa službenom verzijom P-30L. Novi HK pištolj predstavljen nam je u koferu koji je barem naizgled, od istog materijala kao ram oružja. Reč je o polimeru ojačanom staklenim vlaknima, koji već na dodir uliva poverenje. Za razliku od plastičnog usadnika kod Glocka, koji se pri jačem stisku uvija u rukama, ram P-30 je čvrst, lagan, sa finom teksturom po celoj površini i izuzetno udobnim panelima drške. Upravo rukohvat donosi najznačajniji novitet na polju ergonomije i verovatno je trenutno najbolje rešenje na tržištu. Insert sa zadnje strane rukohvata, kao i bočni paneli se lako i jednostavno zamenjuju. Dolaze u tri veličine, tako da se može spakovati rukohvat po meri, bez obzira na dimenzije šake, jer je razlika u obimu rukohvata između najvećeg i najmanjeg kompleta 16 mm.

 Novi "Hecklerov" pištolj karakterišu i jednostavno rasklapanje i mali broj delova
Novi „Hecklerov“ pištolj karakterišu i jednostavno rasklapanje i mali broj delova

Umesto uobičajenog dugmeta za izmenu okvira, u korenu štitnika okidača, postavjena je obostrana poluga sa istom funkcijom, ali koju je daleko zgodnije aktivirati bez promene hvata. Pritom, nema bojazni da ćete ovo učiniti slučajno. Okviri kapaciteta 15 metaka 9 mm Para, od kombinacije su kvalitetne plastike i čeličnog lima, sa debelim polimerskim dnom, pa im ni pad na tvrdu betonsku podlogu uz masu od 93 g neće smanjiti pouzdanost. Uz to, polimerski donosač metka je jarke boje, tako da služi kao opomena strelcu koji se zaboravi. Ram se pruža celom dužinom ispod navlake (tzv. full dust cover) i sa donje strane je oblikovan kao Picatinny šina, za montažu opreme u skladu sa NATO standardom Mil-Std 1913. Poluga ustavljača navlake je obostrana, a služi i za rasklapanje pištolja. Dovoljno je povući, nekoliko milimetara u stranu, i navlaku zajedno sa cevi gurnuti unapred.

Lako održavanje

Pištolj ima samo nekoliko osnovnih delova. Veoma je lak za rasklapanje i održavanje. Povratna opruga ima krutu vođicu pune dužine sa polimerskim amortizerom udara i oprugom od metalne trake crvene boje i pravougaonog preseka po ugledu na Glock. Kažu da ovakvo rešenje primetno umanjuje trzaj pri opalenju.
Uprkos zaobljenijim i elegantnijim konturama, navlaka pištolja je ostala prilično masivna i relativno visoka. Krupni, široki urezi za repetiranje nalaze se i na prednjem delu. Sa desne strane je širok, masivan izvlakač čija je gornja ivica obojena upadljivom crvenom bojom, tako da služi kao indikator metka u cevi koji lako može da se napipa i u mraku. Gornja strana navlake je široka i ravna, a nišani sa pravougaonim izrezom i mušicom se brzo poravnavaju. Umesto radioaktivnog tricijuma, svelteće oznake na nišanima su Luminove tačke, kao ekološki prihvatljivo rešenje.
Navlaka i cev od 113 mm na P-30L, su za po 15 mm, duže od onih na modelu P-30. To je modelu P-30L donelo ukupnu dužinu 196 mm, visinu 138 mm, širinu 35 mm i težinu 780 g. Cev je „ožlebljena“ poligonalno, sa šest polja i desnim korakom uvijanja. Metak ispaljen iz nje ima početnu brzinu od 370 m/s.

U rukama autora teksta: HK P-30 L se brzo uvodi u nišansku liniju
U rukama autora teksta: HK P-30 L se brzo uvodi u nišansku liniju

Primerak HK P-30L koji smo isprobali namenjen je za policiju, tako da je bio opremljen LEM (Law Enforcement Modification) okidačem. Skloniji sam klasičnom DA/SA okidanju, ali je LEM sistem bio jedan od policijskih zahteva. U osnovi, reč je o DAO okidaču, ali sa primetno manjom silom i kraćim hodom. Zaista, okidanje je neočekivano ugodno za jedno “konfekcijsko” službeno oružje. Još su nam tvrdili da posle 500 ispaljenih metaka, okidanje postaje još mekše! Ovo igranje sa snagom opruge, najčeće dovodi do problema sa opaljenjem tvrđih kapisli. HK pištolji su poznati, po visokoj pouzdanosti, pa tako ni P-30L nije izuzetak u tome. S obzirom na tip okidača, naš pištolj nije imao ni dekoker, ni manuelnu kočnicu, ali zbog ugrađenog sigurnosnog bloka udarne igle, bezbednost je na potpuno prihvatljivom nivou.

Ubrzo po nastanku HK P-30 L je postao izuzetno popularan
Ubrzo po nastanku HK P-30 L je postao izuzetno popularan

Kao pravo službeno oružje, P-30 besprekorno funkcioniše sa najrazličitijim tipovima municije. Pritom preciznost je na „Heckler und Koch“ nivou, što znači – vrhunska. Na 20 m, pucano sa naslona municijom Hornady, dobijene su grupe od oko 40 mm. Tek da se vidi šta ovaj pištolj može. Lagan, udoban, pouzdan i precizan, novi HK pištolj nastavlja tradiciju matične kuće. U svetu kompromisa, neki su odlučili da ih ne prave.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još